Skocz do zawartości

Zdjęcie

U2360° Tour 2009 - 2011

3617 replies to this topic

#1181 Locutusss

Locutusss

Użytkownik

• Members
  • 100 Postów

Napisano 03 marca 2009 - 10:58

Abstrahując od koncertu w Polsce, czy ktoś się może orientuje jak będzie można nabyć bilety na ewentualne koncerty w Pradze? W 2006 roku na PJ sprzedaż odbywała się przez Internet ale tylko dla Czechów, obcokrajowcy musieli pisać maile do Sazkiej Areny i jak mieli szczęście to mieli bilet (mi się udało nawet na „stani u pudia”). Mam nadzieję, że od tamtej pory coś się zmieniło i można normalnie przez Internet kupować, poza tym wątpię w U2 w Sazkiej.

Mam nadzieję, że nic nie będą wymyślać z droższymi biletami pod sceną. Na VT wg mnie było idealnie. Cena na płytę ta sama, jeżeli byłeś wcześniej miałeś miejsce pod sceną w wydzielonym sektorze. Z tym sektorem był strzał w dziesiątkę ponieważ liczba osób była tak dobrana, że nie było tam ścisku i koncert oglądało się (skakało :D ) z przyjemnoscią. Takiej wydzielonej strefy zabrakło niestety na Pearl Jam co spowodowało ciągłe przepychanki i animozje wśród oglądających - koszmar.

Jak dla mnie to przepychanki pomiędzy fanami nie było spowodowane przez brak wydzielonej strefy (podzielenie publiki na pół spełniało zadanie) ale przez skład artystyczny koncertu PJ vs LP ale to debata na „wishlist”.

Sprawdzałem ostatnio dostępność biletów na Madonnę i trochę mnie to przeraziło, w pierwszy dzień sprzedaży sklepowej zostały tylko najgorsze bilety na płytę, tak że z lornetką trzeba przyjść. A co gorsze nie wiem czy to dobrze zrozumiałem (mam nadzieję że nie) ale ze strony Livenation wynika, że bilety przy sprzedaży internetowej rezerwowane są tylko na 22 minuty, a potem co trzeba potwierdzić w mailu czy dokonać płatności??
http://www.eventim.p...erformance.html

#1182 folks

folks

Użytkownik

• Members
  • 9 Postów

Napisano 03 marca 2009 - 12:03

Dzisiaj szybko krótko:

20 marca - start sprzedaży biletów na U2 w Chorzowie

więcej info w tym tygodniu później później

folks

#1183 MartinTexas

MartinTexas

Użytkownik

• Members
  • 2 595 Postów

Napisano 03 marca 2009 - 12:16

[...]
Sprawdzałem ostatnio dostępność biletów na Madonnę i trochę mnie to przeraziło, w pierwszy dzień sprzedaży sklepowej zostały tylko najgorsze bilety na płytę, tak że z lornetką trzeba przyjść. A co gorsze nie wiem czy to dobrze zrozumiałem (mam nadzieję że nie) ale ze strony Livenation wynika, że bilety przy sprzedaży internetowej rezerwowane są tylko na 22 minuty, a potem co trzeba potwierdzić w mailu czy dokonać płatności??
http://www.eventim.p...erformance.html

Po jakiemu? 22 minuty?? A co można wtedy zrobić, no maila to jeszcze wyślę, ale przelew to w życiu nie dojdzie... :blink:
szkoda, że jeszcze nie dopisali sekund, zazwyczaj było więcej czasu. A jak im się skrzynka mailowa zapcha to klapa... <_<

Dzisiaj szybko krótko:

20 marca - start sprzedaży biletów na U2 w Chorzowie

więcej info w tym tygodniu później później
folks

No kurcze... :unsure: Dużymi krokami się zbliża... Ale jakoś temu Live Nation nie ufam, mam nadzieję, że wszystko się uda. 30 Euro Hmmmm, zaczynam bać się o te strefy na płycie.... Po staremu było dobrze. ;)

#1184 Look

Look

Użytkownik

• Members
  • 647 Postów

Napisano 03 marca 2009 - 12:40

Jak dla mnie to przepychanki pomiędzy fanami nie było spowodowane przez brak wydzielonej strefy (podzielenie publiki na pół spełniało zadanie) ale przez skład artystyczny koncertu PJ vs LP ale to debata na „wishlist”.

Nie do końca się z Tobą zgodzę.Oczwiście połączenie LP z PJ było błędem, ale brak wytyczonego sektora pod sceną był głownym powodem owych przepychanek. Byliśmy w czwórkę, a już w pierwszej minucie RM był taki wir i walka o przetrwanie, że się zgubiliśmy. W tej kwestii na VT było perfect.

#1185 Locutusss

Locutusss

Użytkownik

• Members
  • 100 Postów

Napisano 03 marca 2009 - 13:15

Zadzwoniłem do eventima (eventim.pl) celem zaczerpnięcia informacji na temat zakupu biletów.
I wygląda to następująco:
1. Rezerwacja biletu poprzez stronę => bilet zarezerwowany jest na 15 minut (kuriozum) lub w przypadku Madonny na 22 minuty.
2. Poprzez system transakcyjny eventima trzeba dokonać płatności, do wyboru przelew lub płatność kartą. Płatności trzeba dokonać w ciągu tych 15/22 minut inaczej rezerwacja przepada!
3. W momencie dokonania przelewu i uzyskania potwierdzenia tego faktu, stajemy się właścicielami biletów i czekamy na dostawę.

Jak dla mnie to lekka paranoja z tym ograniczeniem czasowym rezerwacji. Rozumiem, że chcą usprawnić system, ale w nerwach łatwo o pomyłkę.

PS: W eventimie odebrała bardzo miła pani, która nie robiła żadnych problemów z rezerwacją biletów na U2. Nie mogła znaleźć miejsca ani daty w systemie więc ostatecznie nic nie mogłem zarezerwowac, ale istnieje możliwość rezerwacji telefonicznej i odbioru osobistego.

#1186 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 Postów

Napisano 03 marca 2009 - 13:23

Ale jak im przeleję kasę to muszę im wysłać dowód dokonania przelewu? Jak to wygląda?

#1187 Sikorka

Sikorka

Użytkownik

• Members
  • 181 Postów

Napisano 03 marca 2009 - 13:28

Na eventim.pl w faq znalazłam to:

Zwykły przelew
Wraz z mailem otrzymasz instrukcję jak zapłacić tą metodą. Aby kupić bilet w ten sposób musisz zrobić przelew na nasze konto zgodnie z wartością biletu. Wszystkie dane potrzebne do przelewu otrzymasz w mailu potwierdzającym. Wpłaty należy dokonać w ciągu 3 dni od dokonania rezerwacji. Jeśli nie otrzymamy płatności w ciągu 7 dni, rezerwacja zostanie anulowana
"And love is not the easy thing,
The only baggage you can bring
Is all that you can't leave behind"

#1188 Locutusss

Locutusss

Użytkownik

• Members
  • 100 Postów

Napisano 03 marca 2009 - 13:29

Ale jak im przeleję kasę to muszę im wysłać dowód dokonania przelewu? Jak to wygląda?

Z tego co zrozumiałem to płatności dokonuje się przez ich system transakcyjny (np. mtransfer) i po dokonaniu przelewu eventim już o tym wie i nie trzeba nic więcej przesyłać. Chyba wszystko idzie automatycznie. Rezerwacja => przeniesienie na stronę wyboru transferu => dokonanie płatności => potwierdzenie ze strony eventima.

----------------
ze strony www.eventim.pl z działu pomoc:
UWAGA: wybrane bilety są rezerwowane w Twoim koszyku na 15 minut. Po tym czasie rezerwacja traci ważność. Możesz kupić maksymalnie 8 biletów z każdej kategorii podczas jednego kroku. Jeśli chcesz zarezerwować więcej kliknij na przycisk „wybierz bilety z różnych kategorii cenowych” w koszyku na następnej stronie.

#1189 U2roopa

U2roopa

Użytkownik

• Root Admin
  • 6 527 Postów

Napisano 03 marca 2009 - 13:32

Na Eventimie system zakupu biletów jest połączony z systemem płatności. Jak już przebrniesz przez wybór biletów, dane osobowe i całą resztę przechodzisz do zakupu. Wybierasz czy chcesz zapłacić kartą czy przelewem (do wyboru masz ileś tam banków różnych). Przy płatności kartą autoryzacja odbywa się w tym systemie,

przy płatności przelewem (to akurat nie na przykładzie Eventim ale podobnego systemu) przenosi Cię do strony banku, logujesz się, tam masz już wpisane wszystkie potrzebne dane i kwotę, wystarczy tylko podać hasło jednorazowe, zatwierdzić i po płatności.

Nic nie potwierdzasz, nie wysyłasz im żadnego maila z dowodem wpłaty itd. Wszystko dzieje się z automatu. Do tej pory płaciłem głównie kartą kredytową. Po chwili dostawałem info na maila z moim numerem rezerwacji, potwierdzenie z systemu płatności o ściągnięciu kasy z konta.

Te 15 czy 22 minuty spokojnie starczą, żeby krok po kroku dokonać rezerwacji i płatności. Nawet przy moim kaszaniastym iplusowym łączu. Uważam też, że samo dokonanie transakcji (potwierdzenie płatności na stronie banku itd) finalizuje sprawę. Nie czekają aż kasa spłynie na konto, bo z logicznego punktu widzenia jest to bez sensu.

#1190 methiu

methiu

0118 999 881 999 119 7253

• Members
  • 1 035 Postów

Napisano 03 marca 2009 - 13:45

Ja pierdziele ale szopka.

Chcę pojechać do normalnego punktu dystrybucyjnego bez trzęsawki, że ze 20 000 ludzi już kupiło bilet na płytę. Bilet w łapę i żegnaj. A jeśli już to niech ruszy normalna sprzedaż w tym samym dniu co internetowa.
"Smell the flowers while you can" - David Wojnarowicz

#1191 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 Postów

Napisano 03 marca 2009 - 13:50

Dzięki chłopaki za wyjaśnienie, czilałt.

#1192 U2roopa

U2roopa

Użytkownik

• Root Admin
  • 6 527 Postów

Napisano 03 marca 2009 - 14:02

Ja liczę na to, że najtańsze bilety = bilety na płytę tak jak to było w 2005. Mam nadzieję, że to nie będzie jakiś sektor gdzieś tam oddalony, albo w przypadku sceny obrotowej w stronę "najtańszych" scena będzie "przodem" tylko 2 razy w trakcie koncertu;).

#1193 BOYofWAR

BOYofWAR

Użytkownik

• Members
  • 123 Postów

Napisano 03 marca 2009 - 14:08

Z tymi 22minutami to chyba nie do końca tak jest. Na moim przykładzie mogę napisac , że ja dokonałem rezerwacji w internecie biletów na madonne wybierając sposób płatności przelewem po czym otrzymałem maila z potwierdzeniem rezerwacji na okres 3 dni i informacją że w ciągu tych 3 dni muszę dokonać przelewu a po kolejnym max 4 dniach oni mają to mieć na swoim koncie. Tak więc wydaje mi się, że te 22 minuty to na to aby zarezerwować sobie w systemie bilety. Inaczej pisząc, sesja, w której na swoim koncie rezerwujemy bilety trwa max 22 min.

Zresztą mi się bardzo nie podobało to, że eventim sobie odpuścił wyjątkowo możliwośc odbioru osobistego i obciążał klienta jeszcze dodatkowymi kosztami przesyłki, dlatego mimo mojej rezerwacji poczekałem sobie do kolejnego piątku bo aż tak bardzo mi na tych biletach nie zależało i nabyłem bilety w empiku. Wtedy kiedy ja kupowałem było do wyboru do koloru: "goldeny", stojące, siedzące więc luzik.

pozdrawiam

#1194 U2roopa

U2roopa

Użytkownik

• Root Admin
  • 6 527 Postów

Napisano 03 marca 2009 - 14:14

Z tym odbiorem osobistym, myślę, że chcieli uniknąć paraliżu. Ostatnio odbierałem bilety na Myslovitz w ich siedzibie. Jakiś babon 20 minut kupował stertę biletów do teatru, za babonem zrobiła się konkretna kolejka, a tam niestety za dużo miejsca nie ma. Poza tym klientów obsługiwała tylko jedna babina starsza i chyba zawsze tak tam jest (nigdy nie widziałem, żeby siedziała więcej niż jedna osoba).

#1195 bebok

bebok

Użytkownik

• Members
  • 265 Postów

Napisano 03 marca 2009 - 15:20

Mówicie o dwóch różnych formach płatności. Tzw. Dotpay (czyli płatność kartą lub szybkim przelewem z niektórych banków) i zwykły przelew bankowy.
Poczytajcie sobie dokładnie, np. z Live Nation:
Metody płatności
Istnieje możliwość wyboru spośród następujących metod płatności, w zależności od imprezy oraz czasu zamówienia biletów w naszym sklepie.

Płatności Dotpay
Dzięki płatnościom Dotpay możesz zapłacić zarówno kartą kredytową, jak i szybkim przelewem z Twojego banku. Płatność zostanie uregulowana pod koniec procesu zakupowego.

DotPay obsługuje płatności internetowe z dowolnego miejsca na świecie dokonywane następującymi kartami płatniczymi:

Visa
Diners Club
MasterCard/EuroCard
JCB
PBK Styl
PolCard
oraz KARTAMI PŁASKIMI VISA ELECTRON banków: Inteligo, Deutsche Bank PBC i Millenium.

Dotpay obsługuje także wpłaty dokonywane za pomocą wymienionych niżej e-przelewów i banków w Polsce:

mTransfer (mBank)
SEZAM (Bank Przemysłowo-Handlowy BPH SA)
Płacę z Inteligo (konto Inteligo)
MultiTransfer (MultiBank)
Przelew24 (BZWBK)
Deutsche Bank PBC S.A.
ING Bank Śląski
Płać z Nordea
Przelew z BPH
Lukas Bank
CitiBank.

Zwykły przelew
Wraz z mailem otrzymasz instrukcję jak zapłacić tą metodą. Aby kupić bilet w ten sposób musisz zrobić przelew na nasze konto zgodnie z wartością biletu. Wszystkie dane potrzebne do przelewu otrzymasz w mailu potwierdzającym. Wpłaty należy dokonać w ciągu 3 dni od dokonania rezerwacji. Jeśli nie otrzymamy płatności w ciągu 7 dni, rezerwacja zostanie anulowana.

#1196 Margot

Margot

Użytkownik

• Members
  • 1 132 Postów

Napisano 03 marca 2009 - 15:30

Mam pytanko

Jesli beda rozne rodzaje biletow, to na ile wczesniej wiadomosc ta bedzi podana przed sprzedaza biletow?

#1197 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 Postów

Napisano 03 marca 2009 - 15:32

Wydaje mi się, że taka informacja będzie podana 9 marca. Jeśli sprzedaż ma ruszyć 20 marca jest całe 11 dni.

Użytkownik Max edytował ten post 03 marca 2009 - 15:33

#1198 kinia

kinia

Użytkownik

• Members
  • 200 Postów

Napisano 03 marca 2009 - 15:37

Wydaje mi się, że taka informacja będzie podana 9 marca. Jeśli sprzedaż ma ruszyć 20 marca jest całe 11 dni.

Słuchajcie, a jak w ogóle ta sprzedaż będzie wyglądała? Od rana 20.03 to rusza, czy później? Będzie podana taka informacja? Obawiam się, że mogę nie zdążyć, gdyż pracuje do godz.16 :(
Dołączona grafika

#1199 bebok

bebok

Użytkownik

• Members
  • 265 Postów

Napisano 03 marca 2009 - 15:39

Na Madonne sprzedaż zaczęła się o 00.00.

#1200 kinia

kinia

Użytkownik

• Members
  • 200 Postów

Napisano 03 marca 2009 - 15:40

aha, czyli po prostu nie trzeba sie kłaść spać ;)
Dołączona grafika

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych