Ostatnio nam się spodobało/nie spodobało
Posted 08 września 2009 - 19:30
Sytuacje JB pogarsza to, ze pare dni wczesniej w moje uszy wpadlo Air France i uwazam ten szwedzki zespol za absolutna rewelacje ostatnich czasow, szkoda tylko, ze tak malo wszedzie o nich pisza i ciezko znalezc linki do ich dwoch EPek. Sadze, ze oni w przyszlosci maja szanse dorownac zapewne swoim idolom- zespolowi Air z...Francji
Posted 08 września 2009 - 19:41
Zachwytow na Junior Boys wszechobecnych zrozumiec nie moge, chociaz jak kumpel stwierdzil, wynika to z tego, ze siegnalem najpierw po ich ostatnie LP ktore do najlepszych nie nalezy.
No właśnie ich ostatnie LP uwazam za najciekawsze, nawet coś tu o nim pisałem, więc nie rozumiem z kolei kumpla. Ale sprobuj wczesniejszych, trochę inaczej to brzmiało, moze jednak coś chwyci
Sytuacje JB pogarsza to, ze pare dni wczesniej w moje uszy wpadlo Air France i uwazam ten szwedzki zespol za absolutna rewelacje ostatnich czasow, szkoda tylko, ze tak malo wszedzie o nich pisza i ciezko znalezc linki do ich dwoch EPek. Sadze, ze oni w przyszlosci maja szanse dorownac zapewne swoim idolom- zespolowi Air z...Francji
Right. Ale znam tylko No Way Down EP, gdybyś miał/wpadł na drugą, byłbym bardzo wdzięczny, bo ta wspomniana tak sieknęła, ze mimo że to EPka, nie mogłem jej nie wrzucić w Top 30 Albumów z zeszłego roku
Posted 10 września 2009 - 12:02
fajne instrumentarium, trochę ambientu, pianinka i akustycznego grania, dęciaki też są. wokal a la Bon Iver (lekki falset). klimat lekko dołujący. przesłuchałam raz, przekierowałam do folderu 'przesłuchać raz jeszcze' i, skupiając się na tekstach, dopiero zauważyłam, że to concept!
You made me sleep and uneven
And I didn't believe them
When they told me that there
Was no saving you
i wszystko jasne.
The Antlers - Kettering
Posted 16 września 2009 - 11:50
Nuta trochę mroczna, sporo new wave'u i właśnie Joy Divisionowych klimatów. Podobno to część kompozycji, które zostały nagrane w zespole New York Crasnals (Smoła jest ich pałkersem). Ogólnie dobrze przyjęte, Stelmach na antenie się zachwycał więc musi być OK <żart>
Jak ktoś chce, to proszę się zgłosić.
aha, tutaj próbka:
http://www.youtube.c...h?v=I6MfPa4OiBw
Posted 16 września 2009 - 12:27
A co do Dżunior Bojsów - na blogu hennwilla dostępny jest bootleg z ostatniego koncertu we Wrocławiu... Zakończyli prawie 10-minutowowym "Under The Sun" - warto przesłuchać.
Posted 18 września 2009 - 09:14
A tak z poważniejszych pozycji - słyszał ktoś nowe Prefab Sprout? Bo się pewne kregi rozpływają nawet dziesiątkami-na-dziesięć rzucając i bardzo jestem tej pozycji ciekaw. Jak znów okaze się, że album roku nagrywają weterani, to znaczy że naprawdę nienajlepiej sie dzieje z muzyką..
Edited by acr, 18 września 2009 - 09:15 .
Posted 18 września 2009 - 10:19
Rzeczywiście recenzje imponujące. Trzeba będzie choć z raz przesłuchać.
Posted 18 września 2009 - 20:27
http://www.youtube.c...feature=related
Posted 18 września 2009 - 22:09
Nie podoba mi się to całe Prefab ani troszkę. Nie moje klimaty. Nie wiem w zasadzie, czyje to klimaty, ale na pewno dalekie od 10/10.
Tak Scritti Politti pociągnęli, które mi nigdy specjalnie nie leżalo, więc moje też niestety nie.
Generalnie po swietnym openerze i drugim tracku robi się dość nieciekawie. Znaczy, dzieje się w tej muzyce, ale takie to jakieś... nie po mojemu, no, dobra, powiedzmy tak. Szkoda.
Edited by acr, 18 września 2009 - 22:10 .
Posted 19 września 2009 - 00:32
Nie wiem do końca, dlaczego. Może dlatego, że jestem spragniony nowej płyty Band of Horses, a może dlatego, że muzyki w podobnych klimatach... nie tyle jest, co raczej znam (kajam się) nie za wiele.. Któż to wie.
W każdym bądź razie nową płytę owej muzycznej rewelacji przesłuchałem dziewięciokrotnie, dzięki czemu daję sobie prawo do jakiejś tam oceny.
Otóż, jeśli "zmieniać świat muzyką", to nie taką.
Przeczytałem tytuł i zaświeciły mi się oczy w nadziei, że usłyszę coś porażającego. Jakiś skromny, nieznany-stary band z daleka z ogromnym ładunkiem pomysłów, które nie miały okazji wydostać się na światło dzienne. Miałem taką nadzieję, choć takie rzeczy się nie zdarzają. No i nic z tych rzeczy. Zawsze się to pisze i zawsze to brzmi dobrze z punktu widzenia kogoś, kto dane nagranie krytykuje, ale jako że o muzyce nie umiem się wypowiadać, napiszę to jeszcze raz: ja już to gdzieś słyszałem. I powtórzę - nie moje klimaty.
Mam nadzieję, że może mnie kiedyś pieprznie i zapragnę przyłączyć się do ich idei zmieniania świata, bo to ładnie brzmi, ale raczej jeszcze nie teraz.
Posted 19 września 2009 - 00:52
ja już to gdzieś słyszałem.
Ponoć album ten był w miarę gotowy już w roku 1993 i nie został wtedy wydany z przyczyn w które nie chciało mi się specjalnie wnikać. Siedemnastoletnia obsuwa, dokończony pewnie teraz. Mimo to nawet, mam wrażenie że i kilka lat wczesniej mógłby powstać wcale się jakoś wielce nie wyróżniając, ot, porządny materiał ważniejszego w pewnym kręgu zespołu. Rownież czuję sie trochę zawiedziony po wszystkich recenzjach i notach. Tracę po mału nadzieję, że cos mnie w tym roku naprawdę zniszczy, skoro nawet rzekomo genialne, dziesiątkowe dzieło przelatuje tak sobie i nie zostawia wiele wspomnień. Może Flaming Lips uratują podsumowanie roku?
Posted 19 września 2009 - 09:57
Edit: no cholera, słucham już piąty raz i nadal 'cieszy paszczę' jak nic innego
Edited by acr, 19 września 2009 - 10:12 .
Posted 23 września 2009 - 18:14
Do wysłuchania na ich myspace
trójkowa recenzja
Posted 24 września 2009 - 22:11
http://www.youtube.c...h?v=ju1QkESSpUc
Reply to this topic
5 user(s) are reading this topic
0 members, 5 guests, 0 anonymous users