Skocz do zawartości

Zdjęcie

Get On Your Boots

1193 replies to this topic

Ankieta: goyb clip survey (146 użytkowników oddało głos)

Na ile oceniasz klip teledysk do Get On Your Boots?

1. 10 (52 głosów [35.62%])

Procent z głosów: 35.62%

2. 9 (27 głosów [18.49%])

Procent z głosów: 18.49%

3. 8 (25 głosów [17.12%])

Procent z głosów: 17.12%

4. 7 (14 głosów [9.59%])

Procent z głosów: 9.59%

5. 6 (8 głosów [5.48%])

Procent z głosów: 5.48%

6. 5 (6 głosów [4.11%])

Procent z głosów: 4.11%

7. 4 (5 głosów [3.42%])

Procent z głosów: 3.42%

8. 3 (4 głosów [2.74%])

Procent z głosów: 2.74%

9. 2 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

10. 1 (5 głosów [3.42%])

Procent z głosów: 3.42%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#381 matri

matri

Użytkownik

• Members
  • 249 Postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 17:06

Wielkiego przeboju z tego kawałka pewnie nie będzie, jednak po raz kolejny zaskoczyli mnie muzycznie i ścieli z nóg. Świeży, nowatorski, pełen energii i zupełnie nie podobny do tego co stworzyli do tej pory, a jednak od pierwszych sekund od razu wiadomo, że to kawałek U2. Kolejny muzyczny zwrot o 180 stopni z podwójnym saltem w bok :D I do tego ta linia basu. Cóż - pokazali, że jeszcze nie takie stare geriatyki z nich i potrafią robić coś innego niż tylko odgrzewać stare kotlety :D
I Still Haven't Found What I'm Looking For

#382 Cactus

Cactus

Użytkownik

• Members
  • 440 Postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 17:08

Spodziewałem się klimatu poprzednich płyt, a tu jakieś schizy wyszły.

I CHWAŁA IM ZA TO! Jest zajebiście B)
Always Look on the Bright Side of Life

#383 gum

gum

Użytkownik

• Members
  • 782 Postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 17:09

Dorzucę parę groszy.

Utwór brzmi wyjątkowo fatalnie na radyjkach za kilkadziesiąt złotych jakich pełno w biurach, szkołach czy akademikach.
Dlatego w pracy się trochę zawiodłem - słychać było jedynie wysoki głos Bono, perkusję i jakieś elektroniczne dodatki.
Bas i dość niskie riffy tego songu wymagają jednak lepszego sprzętu audio.
Odnoszę wrażenie, że od czasu "wycieku plażowego" singiel w swoje ręce wziął Eno i trochę go "doEnował", inaczej mielibyśmy kolejną
piosenkę w stylu wokal-riff-bas-perkusja ala Vertigo.

Hehehehe chórki hehehehehehee - prawie jak z wcześniej dostępnego filmiku przy stole :)

Jednak najważniejsze, że "I don’t wanna talk about wars between nations" tylko rock'n'roll, dlatego nie boli mnie "Sexy boots", ani "You don’t know how beautiful You are". Rock'n'roll jest poprostu lekko banalnym wynalazkiem, a U2 w tą konwencję się doskonale wpasowali-świetna rozrywka .
słuchacz łan, wertigo i bejbe bejbe

#384 Greg27

Greg27

Użytkownik

• Members
  • 152 Postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 17:12

I CHWAŁA IM ZA TO! Jest zajebiście B)

Zależy dla kogo. Mam swoja opinię i jej nie zmienię. "How To Dismantle.." to zajebista płyta, i oczekiwałem że pójdą dalej w tym kierunku, i niestety sie rozczarowałem. Bywa.

#385 kofta123

kofta123

Użytkownik

• Members
  • 382 Postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 17:17

U mnie o 9:15 wypadła akurat połowa geografii, i jakby tego było mało to miałam pisać sprawdzian. ;)

Dokładnie to samo. Geografia i sprawdzian :P No ale ja jednak pisałem :/

Sygnaturka

#386 One_U2 - fan

One_U2 - fan

Użytkownik

• Members
  • 2 857 Postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 17:17

Po jednym przesłuchaniu cóż mogę powiedzieć. Jak posłucham 10 razy to coś będę mogła stwierdzić. ( Słuchałam Get On Your Boots stojąc na dworze. Spóźniłam się do pracy 20 minut. )

A porpo czy strona iTunes jest płatna ile?
Dołączona grafika

#387 Chico la verdad

Chico la verdad

Użytkownik

• Members
  • 1 273 Postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 17:46

"Są w życiu takie chwile, że nie mogę się nadziwić"... ile?, można było spieprzyć, tyle.
Tak naprawdę pisanie tego posta sprawia mi wielką trudność, powoduje, że czuję się nieswojo, a zarazem nijako, ale ok, będę kontynuował całkiem, całkiem szczerze.
W pewnym sensie czuję się, jakby ktoś zrobił ze mnie wielkiego idiotę (bez kitu), czy przesadyzmu), tak, jakby ktoś chciałby zrobić niezły dowcip... Przyznam, że dowcip się dosyć udał, bo mam niezłą polewkę z tej całej zaistniałej sytuacji.
Mianowicie w czym rzecz?
Trasa Vertigo Tour skończyła się w 2006 roku. Euforia z nią związana oraz z samym How To Dismantle An Atomic Bomb trwała jeszcze długo. U218 Singles do najlepszych The Best Offów nie należy i należeć nie będzie, ale przynajmniej jest tam niejakie Window In The Skies, utwór nie będący czymś wyjątkowym, ale jednak na miarę U2. Toteż pozostało mi czekać na nowy singiel, album, a pierwsze doniesienia o pracach nad nowym krążkiem napawały optymizmem, jak się okazało potem, do czasu...
Latem 2008 było wiadomo, że nowa płyta nie ukaże się na jesień, a w następnym roku. Do tego doszły pogłoski o zaginięciu materiału, o totalnych poprawkach itd etc. Właściwie od tego momentu zacząłem do całej tej sprawy podchodzić bardzo sceptycznie i surowo. Całe te pogłoski zaczęły wydawać się masłem maślanym, które z czasem jednak zacząłem brać poważnie. Właściwie zacząłem uświadamiać sobie, iż U2 nic wielkiego nie wymyśli. Zatem oczekiwania były bezuczuciowe, bez jakiegokolwiek podniecenia(nawet w ostatnich dniach).
Z drugiej strony w głębi ducha coś podpowiadało, by jednak zachować rozsądek - bo to jednak U2 - jak można wątpić - człowieku opanuj się - zmień podejście.
Dziś (może to ironiczne i samolubne) cieszę się, że zawiodłem się mniej niż mogłem. Bez całego tego napięcia odsłuchałem w "spokoju" te całe Get On Your Boots i stwierdzam, że to nie jest U2, a jakaś zwykła farsa. Prawda jest gorzka i bolesna, ale pierwsze skojarzenie jakie przyszło mi na myśl w związku z tym utworem: "Bono śpiewa w jakimś arabskim pałacu i zabawia jakiegoś sułtana"
Nie no kurw... bez przesady, ale czegoś takiego lipnego nie słyszałem, to nie jest U2, to się ktoś podszywa, to żart.
Nie będę przytaczał wcześniejszych wypowiedzi Lanois'a by się bardziej nie wkurw..., ale jeśli ten utwór jest wyznacznikiem No Line On The Horizon, to ja dziękuję za taką nową, innowacyjną, drugą Joshuę ( co za bluźnierstwo) płytę, wydaną po prawie 5 latach.
Jeśli coś takiego zasługuje na miano pierwszego singla nowej płyty?, to ja odpadam z tej gry.
Kurde, nie tak miało to wyglądać, przepraszam, że kiedyś napisałem tutaj, że to Vertigo z stylu Ahctunga(ble).
Poza tym:
Viollet Hill - Get On Your Boots 1:0
Window In The Skies - Get On Your Boots 1:0
Oczekiwania na nowy singiel U2 - nie bezcenne
Wrażenia po przesłuchaniu singla: bez komentarza
Samopoczucie po tej całej premierze: smutek
Ocena singla: 4/10
No Grammy 23 nie będzie za to, singla roku tym bardziej.

Zostałem oszukany, chcę odszkodowania!!!

#388 Guest_VeRTi-go_*

Guest_VeRTi-go_*
  • Guests

Napisano 19 stycznia 2009 - 17:54

Ja w pewnych momentach mam wrażenie, jakbym słyszała wibracje mojego telefonu komórkowego jak słucham GOYB ;]. Np. przy końcu.

#389 Małgosia

Małgosia

U2 and 80's addict

• Members
  • 1 106 Postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 17:55

@Chico la verdad: :lol: Spokojnie, kupimy sobie flaszke i sie napijemy z tej radosci :D Ja tez ciagle jestem na nie, ale daje zespolowi kredyt zaufania na reszte albumu. Jak juz powtarzalam - na b-side, bonus track sie nadaje, ale nie jako singiel.
I jak ostatnio bywa.. wielkie halo promocyjne, porownania do niewiadomo czego. Cofnijcie mnie w czasie! :lol:

Niech mi trase koncertowa przynajmniej przygotuja zajebista, bo mam ochote pojechac na tak ze trzy koncerty :lol:

http://www.u2.szczecin.pl

#390 conr4d

conr4d

Użytkownik

• Members
  • 2 255 Postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 17:57

Chico la verdad, dzięki za komentarz, utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że ten singiel jest dobry, poważnie!

#391 pike

pike

Użytkownik

• Members
  • 28 Postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 18:03

Mi ten singiel się podoba. Opiera się na lekko zmodyfikowanym riffie z "Vertigo" okraszonym (zwrotki i refren) konceptami U2 z lat 90. Czuć echa "Mofo", a także "Daddy's Gonna Pay For Your Crashed Cars". To moje pierwsze intuicje. Refren zaś (tekstowo idiotyczny) nasuwa mi na myśl skojarzenia z wczesnymi Beatlesami.
Niemniej patrząc na majestatyczną i chilloutową okładkę płyty i słuchając bądź co bądź rock n' rollowego kawałka odczuwam pewien dysonans. Wydaje mi się, że to może być album pełen zaskoczeń, a singiel wcale nie odzwierciedla nastroju nowej płyty. Cóż, wypada czekać.

moje rate your music / oceny płyt U2 - https://rateyourmusi...ol/strm_a/U2/1 

#392 Chico la verdad

Chico la verdad

Użytkownik

• Members
  • 1 273 Postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 18:05

@Chico la verdad: :lol: Spokojnie, kupimy sobie flaszke i sie napijemy z tej radosci :D Ja tez ciagle jestem na nie, ale daje zespolowi kredyt zaufania na reszte albumu. Jak juz powtarzalam - na b-side, bonus track sie nadaje, ale nie jako singiel.
I jak ostatnio bywa.. wielkie halo promocyjne, porownania do niewiadomo czego. Cofnijcie mnie w czasie! :lol:

Wódki nie piję jako takiej, ale z dwie flaszki jakiejś Tequilii można by otworzyć. Nie powiem, jestem nabuzowany jak cholera, od rana, od tej przeklętej 9.15(myślałem, że rozgłośnie sobie jakąś parodię chciały urządzić na wstępie). Na b-side jak najbardziej( mogli b-side Joshuy przechować na te 22 lata i byłoby ok). I kurw...a oby reszta płyty pokazała zupełnie coś innego.
Niech mi trase koncertowa przynajmniej przygotuja zajebista, bo mam ochote pojechac na tak ze trzy koncerty :lol:
Święte słowa

Chico la verdad, dzięki za komentarz, utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że ten singiel jest dobry, poważnie!

Zależy jaką skalę ocen przewidujesz, ale nie wmawiaj mi, że "to" jest dobre.

#393 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 Postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 18:06

Chico la verdad wypowiedź długo, lecz mało treściwa. Dlaczego Ci się nie podoba? Dlatego że nie jest podobne do U2? Dlatego że nagrali czegoś co oczekiwałeś?
Dołączona grafika

#394 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 18:11

@chico la verdad: jak najbardziej szanuję Twoje zdanie, ale "to" jest bardzo dobre. Odnośnie reszty albumu - ci, co słuchali przecieków, dawno już to wiedzą, ale tym, co nie słuchali oznajmiam, że singiel NIE JEST reprezentatywny dla reszty płyty. Spokojna głowa, " normalne " U2 dla ostudzenia zszokowanych konserwatystów też się znajdzie.
Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#395 conr4d

conr4d

Użytkownik

• Members
  • 2 255 Postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 18:13

Mam wrażenie, że im większa rozbieżność odnośnie czegokolwiek tymbardziej wartościowy dany materiał jest. Niektórzy nienawidzą Achtunga, inni uważają go za przełom i nową jakość, jedni uważają ATYCLB za gówniany pop, inni za "masterpiece", mógłbym tak mnożyć przykłady, ale wszystkie te dzieła łączy wyjątkowość.

#396 Chico la verdad

Chico la verdad

Użytkownik

• Members
  • 1 273 Postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 18:18

Chico la verdad wypowiedź długo, lecz mało treściwa. Dlaczego Ci się nie podoba? Dlatego że nie jest podobne do U2? Dlatego że nagrali czegoś co oczekiwałeś?

Dlaczego mi się nie podoba?
1. Zacznę od Bono. Jestem przekonany, że to jednak on śpiewa i przyznam, że jest w dobrej formie jak na swój wiek. W tej piosence skomli i jest tak samo rozwarty, jak cały ten utwór. Dla mnie to istny zlepek zdarzeń wyrwanych jednak z tego samego, ale chaotycznego kontekstu. Dla mnie ta piosenka jest mało spójna i nietreściwa jak mój powyższy post wg Ciebie. Tekst zwykły i jeszcze raz przypomnę, że piosenka kojarzy mi się z arabskim rockiem.
2. Na muzyce się nie znam, ale w tym utworze też mi nie odpowiada. Dla mnie to tani chaos, arabska biesiada z mocniejszymi motywami The Edgde'a (wydźwięk nieadekwatny do reszty), Adam chyba najlepiej wychodzi w tym całym zamieszaniu, a Larry podobnie, jak Dave czasami przywali trochę mocniej i tak to dla mnie wygląda - bez poziomu godnego U2.
Brak zapadającej, chwytliwej melodyki, brak zwartości.

#397 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 18:19

Wiecie co jest najważniejsze ? To, że ci, którym się nie podoba, piszą że jest: " dziwne, niezrozumiałe, farsa, podszywanie się pod U2 " itd. Czy można sobie wyobrazić bardziej pochlebną krytykę ? :) Oto właśnie chodziło - żeby Was wzburzyć, poruszyć, pozytywnie czy negatywnie - nieważne..
Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#398 Spider

Spider

Użytkownik

• Members
  • 133 Postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 18:19

Niech sobie każdy odpowie na jedno pytanie: Gdybyś usłyszał(a) ten utwór w radiu nie wiedząc kto to śpiewa czy utwór by Ci się spodobał czy zmienił(a)byś stację? (Tylko proszę nie pisać że po głosie byś rozpoznał(a) że to Bono bo taki aspekt pomijam). I na tej podstawie niech każdy sobie odpowie czy ten utwór jest dobry czy nie - będzie wtedy bardziej obiektywnie.
Fuck The Past, Kiss The Future !

#399 gum

gum

Użytkownik

• Members
  • 782 Postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 18:20

" normalne " U2 dla ostudzenia zszokowanych konserwatystów też się znajdzie.

Ja chcę być szokowany!!! Lubię odwagę. Lubię pseudokicz. Ja to kupuję. Po co komu cofanie się wstecz. Stare U2 ala JT już nie wróci, nie ta werwa, nie ten wiek...nie ten głos(?)
słuchacz łan, wertigo i bejbe bejbe

#400 matri

matri

Użytkownik

• Members
  • 249 Postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 18:20

A ja po przesłuchaniu tego kawałka mam zupełnie inne odczucia. Oczywiście to moje subiektywne odczucia, jednak co tam - napisze co mi się telepie pod kopułą ;)

"I’ve gotta submarine, you’ve got gasoline
I don’t wanna talk about wars between nations"

i gość ma racje - grają rock'n'roll'a i koniec, swiat jest popierdzielony i co z tego, czy muszą o tym pisać kawałki, dostarczają rozrywki i o to chodzi, tak więc:

"Not right now
Sexy boots yeah (no no no)
Get on your boots yeah (Not right now)
Foxy boots"

Przez ten kawałek jakby na nowo przemawiały do mnie hasła z ZooTv, że:

"everything you know is wrong", "the future is a fantasy", "ignorance is bliss", "believe everything" a przede wszystkim "rock and roll is entertainment"

Już się nie mogę doczekać co przyniesie cała płyta i co pokażą na koncertach :D
I Still Haven't Found What I'm Looking For

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych