Skocz do zawartości

Zdjęcie

No Line On The Horizon

2962 replies to this topic

#2161 star

star

Użytkownik

• Members
  • 651 Postów

Napisano 21 lutego 2009 - 19:00

A moja kolejność dla płyt U2 to:
AB>JT>POP>TUF>BOMBA>ZOOROPA>WAR>BOY>OCTOBER/R&H i daleko za nimi największe rozczarowanie ATYCLB (płyta dobra, ale w skali U2 to tak max 2/5)

NLOTH na dzień dzisiejszy wstawiłbym gdzieś mniej więcej koło POP-u, ale ciężko mi powiedzieć czy przed czy za - okaże się za jakiś czas;)

Płytę ogólnie oceniam na dychę a poszczególne utwory:

1. No Line On The Horizon - 10
2. Magnificient - 10
3. Moment Of Surrender - 10
4. Unknown Caller - 10
5. I'll Go Crazy If I Don't Go Crazy Tonight - 7
6. Get On Your Boots - 9
7. Stand Up Comedy - 8
8. FEZ-Being Born - 10
9. White As Snow - 8
10 Breathe - 10
11. Cedars Of Lebanon - 9

Przy pierwszych 4 utworach totalnie odjechałem - wspaniały klimat, środek odrobinkę słabiej, ale końcówka znowu rewelacyjna:)
It's no secret that the stars are falling from the sky

#2162 kade

kade

Użytkownik

• Members
  • 2 826 Postów

Napisano 21 lutego 2009 - 19:00

ja ostatnio zamawiam wszystko przez allegro u sprzedawcy, który nazywa się darbis
facet sprowadzi wszystko, jest rzetelny i szybki
nie porównywałam cen, ale box u niego kosztuje 169 + przesyłka
jest chyba z Trójmiasta, więc "tambylcy" moga odbierać płyty osobiście

#2163 Guest_depe_*

Guest_depe_*
  • Guests

Napisano 21 lutego 2009 - 19:20

W MM Zabrze, w MM W-wa Ostrobramska i w Saturn Katowice - wszędzie nie ma cen w systemie.
Info podali, że ceny będą jak towar przyjdzie.

#2164 Matt91

Matt91

Użytkownik

• Members
  • 19 Postów

Napisano 21 lutego 2009 - 19:21

Ja też zamawiam przez allegro ;) Sprzedawcy deklarują się tam że wysyłają album w dniu premiery czyli 27 lutego, ja wybrałem digipack który razem z kurierem wyniesie mnie równo 80pln.

#2165 Guest_depe_*

Guest_depe_*
  • Guests

Napisano 21 lutego 2009 - 19:23

No to i ja pokuszę sie o wstepną ocenę:

Dołączona grafika

#2166 kichigai

kichigai

Użytkownik

• Members
  • 146 Postów

Napisano 21 lutego 2009 - 19:25

w media zawsze ceny wpisują do systemu przy przyjściu towaru. jak poszedłem po singiel to czekałem 10min, aż otworzą paczki i wpiszą ceny

#2167 Daniel84

Daniel84

• Members
  • 3 657 Postów

Napisano 21 lutego 2009 - 22:35

Ktoś jeszcze uważa że w Breathe są przegenialne te smyki/viola/co to tam jest, cały czas gdzieś schowana w tle, a potem wychylająca się w tym superanckim bridge'u w okolicach 3:20? Cholera, niech to będzie na koncertach..

Dokładnie. W ogóle cały motyw przewodni w Breathe, kapitalne intro i przecudowne pierdolnięcie na dzień dobry wali w szczękę. Najlepsze jest jednak to, że całość jest dość banalnie prosta, nieskomplikowana. To jest przejaw geniuszu, którego próżno szukać u innych wykonawców.

Znowu zgadzam się, że album kapitalnie brzmi. Produkcja świetna. Pełnia dźwięków, esencjonalność, moc. Puśćmy sobie LAPOE lub COBL i zobaczmy różnicę - poznać łatwo wówczas nowe, pełniejsze znaczenie słowa "over-production", która jest niestety znakiem firmowym niemal całego HTDAAB.

NA NLOTHu znajduje się ponadto kupa fajoskich i zabawowych eksperymentów. A to różne chórki, wejścia, mnogość instrumentów (w Crazy Tonight jest jajeczny motyw z czymś a'la puzon - paradne i doskonałe!).

#2168 MartinTexas

MartinTexas

Użytkownik

• Members
  • 2 595 Postów

Napisano 22 lutego 2009 - 00:46

A ja z całego serca nie polecam sklepu rockserwis.pl . Pamiętam jakie cyrki były z DVD Mexico City, czekałem jakieś dwa miesiące. Zamówiłem w merlinie bo tam nigdy kłopotów nie miałem.

Kupiłem w rockserwis Gilmoura 3CD+2DVD i przyszło normalnie, cena najniższa w internecie (później się okazało, że w MM o kilka złotych jest tańsze :P )

No właśnie, żeby nie strzelić sobie w stopę rzucając się na kilka PLN zaoszczędzenia. Będę zaraz w MM to może mają już w systemie ceny...

No możliwe, jak piszę wyżej, że nawet MM, czy Saturn będą korzystniejsze (tańsze i szybsze) niż internetowe sklepy. :unsure: Obawiam się raczej tego co przy bombie, że Box w sklepach po 150, a na allegro po 60.... :( A to już robi różnicę, tylko ile można czekać...

No i niech dadzą w końcu pełne tracklisty!!! :angry: (Chyba na przecieki trzeba czekać?)

#2169 corso

corso

Użytkownik

• Members
  • 3 831 Postów

Napisano 22 lutego 2009 - 02:38

Taka refleksja mnie naszła.
Dlaczego na singla promującego płyte wybrano tak niereprezentatywna piosenkę?
Boots, kiedy sie go słucha w kontekście całego albumu jest całkiem ok, ale na utwór promujacy wybrałbym magnificent albo Fez - dwa najbardziej charakterystyczne dla "brzmienia U2", a jednocześnie nowatorskie (to o Fez ) kawałki.
Podobnie beznadziejnie wybrano pierwsze single na Pop'ie i HTDAAB.
Ciekawym wielce co o tym myślicie.

#2170 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 22 lutego 2009 - 04:42

Dla nas beznadziejne w zderzeniu z resztą, dla przeciętnego radiosłuchacza łamane na widza telewizji muzycznych obecnie, wręcz przeciwnie. Być może.

#2171 Guest_depe_*

Guest_depe_*
  • Guests

Napisano 22 lutego 2009 - 05:55

Czyż?? To Nie Są Piiękne dni...???
Dni, na które czekaliśmy...

PS
'If only a heart could be as white as snow'

We All Could Be.. As White As.. Snow...

#2172 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 22 lutego 2009 - 12:24

Ciekawym wielce co o tym myślicie.

Ja juz przy okazji GOYB to wyjaśniałem. Chodziło po prostu o to, żeby było szybko, krótko, ostro, prosto, do przodu i treściwie. To nie miało reprezentować albumu, tylko narobić na niego smaka. Tak jak Vertigo.
Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#2173 sandrine

sandrine

Użytkownik

• Members
  • 2 Postów

Napisano 22 lutego 2009 - 13:02

witam wszystkich forumowiczów;)
musze przyznac,ze spotkalam sie z wieloma mało pochlebnymi opiniami o nowym albumie U2.obiscie musze przyznac,ze mnie sie podoba.;)
uwazam,ze ma potencjał i jak zawsze bedzie hitem;]

Oj mylisz się. Sekta przecież jeszcze nie słyszała nic oprócz GOYB. Po 27 okaże się jakie sekta przyjmie stanowisko odnośnie najnowszego krążka :rolleyes:

ja!;)

Użytkownik bee edytował ten post 22 lutego 2009 - 13:13

#2174 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 Postów

Napisano 22 lutego 2009 - 13:06

Zapraszam do wątku "Instrukcja obsługi forum" - wyjaśnione tajniki cytowania w jednym poście ;)

#2175 //The Fly//

//The Fly//

Użytkownik

• Members
  • 1 013 Postów

Napisano 22 lutego 2009 - 14:06

Johnny99
Maja
Lmollu
arrow
pablo
Look
Matt91
VeRTi-go
madeinpoland
Tokugawa
One_U2 - fan
lookass
Marta887
Kuba_U2
Chico la verdad
MartinTexas
Eveglider

Już niedługo ludziska, już niedługo... Wygodny fotel i krystaliczne dźwięki w odtwarzaczu... Już niedługo.

#2176 Lmollu

Lmollu

Użytkownik

• Members
  • 1 003 Postów

Napisano 22 lutego 2009 - 14:08

Na razie to ja żałuję, że się dałem Wam wkręcić w tą zabawę. :D Jak pomyślę, że znajomi, którzy do U2 mają neutralny stosunek, słuchali już tej płytki, a ja nie... to...

#2177 madeinpoland

madeinpoland

Użytkownik

• Members
  • 994 Postów

Napisano 22 lutego 2009 - 14:18

Na razie to ja żałuję, że się dałem Wam wkręcić w tą zabawę. :D Jak pomyślę, że znajomi, którzy do U2 mają neutralny stosunek, słuchali już tej płytki, a ja nie... to...

Prawde powiedziawszy to ja też. Fakt, że trzymać w ręku książeczkę, śledzić wers po wersie to zupełnie co innego niż słuchanie mp3. Ale przecież wiadome jest, że i tak zdecydowana większość płytę kupi, a zapoznanie z utworami daje jakiś obraz albumu itp.
Dołączona grafika

#2178 Atomówka

Atomówka

Użytkownik

• Members
  • 12 Postów

Napisano 22 lutego 2009 - 14:26

Postanowiłam ocenić album teraz, po paru dniach przesłuchiwania, kiedy nabrałam do niego trochę dystansu i mogę obiektywnie wyrazić swoją subiektywną opinię ;)

NLOTH - 7 dobry opener albumu, choć trochę brakuje mi w końcówce skandowania "no line!" obecnego w NLOTH2
Magnificent - 10!!! pozamiatane, tu jest to co w muzyce cenię najbardziej - ogromna przestrzeń, jaką buduje utwór, nie do opisania
MOS - 6 nie powala, ale przy Magnificentym wszystko wypada blado, moment od 5:00 świetny, przpomina mi Floydów
UC - 9 nie wiem czy to Eno, czy Lanois udziela się w chórku, ktokolwiek to robi, robi dobrze ;)
I'll go crazy... - 4 chwytliwy refren, tradycyjna irlandzka melodia... to ja idę posłuchać The Corrs
GOYB - 5 ciężkostrawny utwór, po tylu przesłuchaniach nadal trawię
SUC - 8 ciekawy, energetyczny kawałek, brawa za wokal
FEZ-Being Born - 10 fantastyczne intro, później jest jeszcze lepiej, co z tego, że wydaje mi się łudząco podobny do TUF, dobry cover nie jest zły ;)
WAS - 8 nie wiem co jest w tej pieśni, ale wprawia mnie w depresyjny nastrój, i dobrze
Breathe - 5 proste, może trochę za bardzo
COL - 9 melorecytacja powala, Edek się świetnie w chórku prezentuje, klimatyczny kawałek, ale końcówka dużo psuje, naprawde nie dało się tam pociągnąć gitki, plumpkania Eno, ćwierkania wróbla...? W ten sposób mam nieodparte wrażenie, że Bono spiszy się na piwo

I parę ogólnych uwag:
Eno i Lanois wprowadzają do albumu niepowtarzalny klimat i chwała im za to
Dużo chórków, co mnie cieszy, ciekawe jak na koncertach z tym sobie poradzą
Nie uważam że kondycja głosowa Bono jest lepsza niż na HTDAAB
Nie sądzę by album był szczególnie nowatorski, to raczej czerpanie z dotychczasowego dorobku, bardzo udane trzeba przyznać :)

#2179 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 22 lutego 2009 - 14:27

Ja też uważam, że lepiej mieć jakiś obraz albumu przed pierwszym przesłuchaniem. Unika się wtedy początkowego rozczarowania. Ale na szczęście znamy przecież 30-sekundowe fragmenty, prawda ? :D Easy. Początkowy orgazm jak widać minął. I bardzo dobrze. Kiedy my wejdziemy do gry, dyskusja akurat będzie już spokojna i rzeczowa :D
Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#2180 madeinpoland

madeinpoland

Użytkownik

• Members
  • 994 Postów

Napisano 22 lutego 2009 - 14:44

Ja też uważam, że lepiej mieć jakiś obraz albumu przed pierwszym przesłuchaniem. Unika się wtedy początkowego rozczarowania. Ale na szczęście znamy przecież 30-sekundowe fragmenty, prawda ? :D Easy. Początkowy orgazm jak widać minął. I bardzo dobrze. Kiedy my wejdziemy do gry, dyskusja akurat będzie już spokojna i rzeczowa :D

Znów będzie to charakterystyczne : Johnny dlaczego narzucasz mi swoje zdanie!? Ja? Ależ ja niczego nie narzucam! Tłumaczę przecież, że....(3 strony wywodów) :D
Dołączona grafika

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych