acr said
O What's Going On wiem tyle, że to kawałek Marvin'a Gaye'a
..pochodzący z najbardziej znanego albumu Gaye'a, i jednego z najbardziej znanych albumów wydanych przez Motown, pod tym samym tytułem. Od siebie dodam, że także jednego z moich albumów wszechczasów.. Marvin Gaye w trakcie nagrywania miał powiedzieć: " Bóg pisze ze mną " - i niech mnie diabli, jeśli nie miał racji.. Warto dodać, że Bono wziął wokalny udział także w nowej wersji innego utworu z tej płyty - " Save The Children ", w którym śpiewa ( a raczej recytuje ) wespół z samym Mistrzem ( oczywiście jego wokal dołożono w studiu, Gaye wtedy już od dawna nie żył ).

Od jakiegoś czasu dostępna jest też dwupłytowa reedycja albumu, zawierająca m.in. po raz pierwszy opublikowany inny mix całego materiału, wersje singlowe ( m.in. utworu tytułowego ), utwór tytułowy w wersji instrumentalnej ( dzięki niej przekonałem się po raz kolejny, że nie umiem śpiewać

), a na drugiej płycie zapis koncertu, na którym Marvin Gaye odegrał prawie cały album - zabrakło jedynie ( niebywały skandal nawiasem mówiąc ) " Mercy Mercy Me ( The Ecology ) ", największego obok " What's Going On " przeboju z płyty.