Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pytania (i odpowiedzi) dotyczące U2

1253 replies to this topic

#661 ultraviolet160

ultraviolet160

Użytkownik

• Members
  • 147 Postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 17:17

Gdzieś słyszałem że ponoć przed trasą "Vertigo" panowie z u2 grali na próbach "Ultraviolet".Niestety na setliście w czasie trasy nigdzie się nie znalazł ten numer- a wielka szkoda !
Może podczas próby zorientowali się że Bono raczej nie da już rady....i się wycofali....

Kurcze wielka szkoda... :/
No ale całkiem możliwe, że Bono nie dałby rady, nie te lata, nie ten głos ;) :P

You bury your treasure
Where it can't be found
But your love is like a secret
That's been passed around

#662 Witas

Witas

Użytkownik

• Members
  • 7 064 Postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 18:36

Ultraviolet jest aż takie wymagajace wokalnie? W porównaniu do innych pieśni.
Nie znam się, tylko pytam.

#663 Cactus

Cactus

Użytkownik

• Members
  • 440 Postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 19:19

O to musisz spytać się wokalistów nagrywających cover Ultraviolet czyli u2roopę i lookassa ;)

No ja bym tego nie dał rady zaśpiewać, ale nie wydaje się jakieś strasznie trudne :)
Always Look on the Bright Side of Life

#664 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 Postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 19:24

Ty może i nie, ale gość który przez prawie całe życie śpiewa do mikrofonu, raczej powinien to bez problemu zaśpiewać.

#665 Guest_VeRTi-go_*

Guest_VeRTi-go_*
  • Guests

Napisano 01 czerwca 2009 - 19:30

Jeśli już, to mógłby nie dać rady jedynie z falsetowym jękiem i "wydzieraniem się". Ale ogólnie myślę, że "Ultraviolet" '09 byłby na przyzwoitym poziomie. Możliwe, że po prostu skróciliby piosenkę jakoś.

#666 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 Postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 19:35

skróciliby piosenkę bo Bono nie mógłby wyciągnąć? .......

Po drugie kto mu karze w tej piosence operować jękami falsetowymi (co akurat od jakiegoś czasu robi całkiem przyzwoicie) czy jakimś wydzieraniem się. Istnieje coś takiego jak aranżacja piosenki, inna niż oryginał.

#667 Cactus

Cactus

Użytkownik

• Members
  • 440 Postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 19:37

Ty może i nie, ale gość który przez prawie całe życie śpiewa do mikrofonu, raczej powinien to bez problemu zaśpiewać.

ja chodzę do szkoły muzycznej i mam chór 2 razy w tygodniu :D

ale może ciężko mi to śpiewać, bo jestem basem B)

a Ultraviolet 09 pewnie brzmiałby a'la You don't know z refrenu GOYB czyli mniej więcej tak jak określiła to koleżanka VeRTi-go ;)
Always Look on the Bright Side of Life

#668 ultraviolet160

ultraviolet160

Użytkownik

• Members
  • 147 Postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 20:47

skróciliby piosenkę bo Bono nie mógłby wyciągnąć? .......

Po drugie kto mu karze w tej piosence operować jękami falsetowymi (co akurat od jakiegoś czasu robi całkiem przyzwoicie) czy jakimś wydzieraniem się. Istnieje coś takiego jak aranżacja piosenki, inna niż oryginał.

Ja osobiście wolałabym usłyszeć tę piosenkę w oryginalnej wersji :) ale aranżacją 09' też bym nie pogardziła ;)

You bury your treasure
Where it can't be found

#669 Yarpen

Yarpen

Użytkownik

• Members
  • 973 Postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 21:18

W temacie z "Please, please" o tzw. Eze Sessions zostało napisane coś takiego :

Pamiętacie, wypłynęły kiedyś chyba cztery kawałki, co nagrywali sobie w Eze we Francji. Jedno to cover Strokes, inne przeróbka Lanois'a, a jeszcze inne to Window In The Skies wczesne. Ma to ktoś jeszcze? Bym poprosił :)

PS. o z tego, tylko więcej: http://www.youtube.c...h?v=DgD4KiI98JQ

Później Johnny skorygował, że ten cover Strokes to "Hammonda Jr., czyli tylko jednego ze strokesów". O jaką dokładnie "oryginalną" piosenkę chodzi? I co jest (też w oryginale) tą "przeróbką Lanois'a" ? Bardzo spodobały mi się te amatorskie przecieki i chciałbym po prostu to usłyszeć :rolleyes: Więc - please, please....
http://sit-and-wonder.blogspot.com/

#670 Guest_VeRTi-go_*

Guest_VeRTi-go_*
  • Guests

Napisano 02 czerwca 2009 - 12:08

Aranżacja jak najbardziej, z tym, że nie zawsze jest ona udana. Takie np. "I still haven't..." z Milanu jest inne niż oryginalnie, ale jest w porządku. Jeśli nie ma "sprawdzonej" aranżacji, to zamiast tej niepewnej, wolę songa w klasycznym wydaniu.
A skrócić piosenkę może nie dlatego, że Bono mógłby nie wyciągnąć, ale versja albumowa jest dość długa i męcząca przez to.

#671 ultraviolet160

ultraviolet160

Użytkownik

• Members
  • 147 Postów

Napisano 02 czerwca 2009 - 16:55

Aranżacja jak najbardziej, z tym, że nie zawsze jest ona udana. Takie np. "I still haven't..." z Milanu jest inne niż oryginalnie, ale jest w porządku. Jeśli nie ma "sprawdzonej" aranżacji, to zamiast tej niepewnej, wolę songa w klasycznym wydaniu.
A skrócić piosenkę może nie dlatego, że Bono mógłby nie wyciągnąć, ale versja albumowa jest dość długa i męcząca przez to.

Wcale nie jest męcząca :) Jest jedyna w swoim rodzaju :)
Ale zgadzam się jeśli chodzi o aranżacje - też wolę utwory w oryginalnym wykonaniu :D
Może jednak się miło rozczaruję i usłyszę 6 sierpnia ULTRAVIOLET :D :D

You bury your treasure
Where it can't be found

#672 MartinTexas

MartinTexas

Użytkownik

• Members
  • 2 595 Postów

Napisano 02 czerwca 2009 - 17:54

No to zależy, męczący to jest Until przez większą część, ma niezłe intro, powala końcówką, ale środek taki sobie ;) a jakoś nie skracali tego przez lata.

UV jak dla mnie nie da się za bardzo skracać, bo to tylko na gorsze może wyjść temu utworowi. U2 skraca często akustyczne wersje, ale też np. New Year's Day, które to mogli by grać z ostatnią zwrotką, a nie wiem czy w takiej wersji w ogóle to grali? :unsure:

Co do aranżacji: The Fly z ETour - mimo, że nie ma falsecików Edga to za to gra ciągle na gitarze i to jak!?! Nie mówiąc już o Running To Stand Still z ZooTV :P

#673 Guest_VeRTi-go_*

Guest_VeRTi-go_*
  • Guests

Napisano 02 czerwca 2009 - 20:40

Źle mnie zrozumiano ;] (ale dzięki temu zawdzięczam takiemu jednemu swoją nominację w ZU ;]). Chodziło mi, że zaśpiewanie na koncercie Ultraviolet, który trwa ponad 5 minut jest męczące dla wokalisty naszego- Bono, po prostu. Biorąc pod uwagę ilość wykonywanych piosenek i wiek ;]. A nie, że piosenka sama w sobie jest męcząca. Akurat to, że trwa tyle jest jej zaletą, bo to dobry song.

#674 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 Postów

Napisano 02 czerwca 2009 - 21:11

W takim razie Bono powinien śpiewać punkowe, 2 minutowe covery jak już będzie po 50tce xD

#675 piotrekk

piotrekk

Użytkownik

• Members
  • 459 Postów

Napisano 03 czerwca 2009 - 09:25

niedługo dojdzie do tego, że w ogóle nie powinien śpiewać- bo przecież się zmęczy :P

#676 MartinTexas

MartinTexas

Użytkownik

• Members
  • 2 595 Postów

Napisano 03 czerwca 2009 - 19:28

Źle mnie zrozumiano ;] (ale dzięki temu zawdzięczam takiemu jednemu swoją nominację w ZU ;]). Chodziło mi, że zaśpiewanie na koncercie Ultraviolet, który trwa ponad 5 minut jest męczące dla wokalisty naszego- Bono, po prostu. Biorąc pod uwagę ilość wykonywanych piosenek i wiek ;]. A nie, że piosenka sama w sobie jest męcząca. Akurat to, że trwa tyle jest jej zaletą, bo to dobry song.

OK! ;)

No to ja nie mam nic przeciw, aby Edge zaśpiewał Numb - może w jakiejś nowej aranżacji/żwawszej! - i przez to zrobił dla Bono krótką przerwę. :)
No, albo mogli by jakiś instrumental zagrać... :P Chyba tylko jeden grali w historii Things To Make And Do.

#677 numb

numb

I feel numb!

• Members
  • 1 698 Postów

Napisano 21 lipca 2009 - 15:07

mam pytanko, TO jest jakaś radosna twórczość fanów, tak?
I was looking for the Spirit
And I found alcohol
I was looking for The Soul
And I bought some style
I wanted to meet God
And they sold me religion...

I still haven't found what I'm looking for...

#678 Irish

Irish

użytkowniczka

• Members
  • 1 574 Postów

Napisano 21 lipca 2009 - 15:19

a nie dołączali tego czasem do prenumeraty "Propagandy" - pisma ?

#679 numb

numb

I feel numb!

• Members
  • 1 698 Postów

Napisano 21 lipca 2009 - 15:29

raczej nie, bo mówili tylko o MELONie, a poza tym to na tych znaczkach jest napisane "NOT for Propaganda" Dołączona grafika
I was looking for the Spirit
And I found alcohol
I was looking for The Soul
And I bought some style
I wanted to meet God
And they sold me religion...

I still haven't found what I'm looking for...

#680 Guest_piotrek85_*

Guest_piotrek85_*
  • Guests

Napisano 21 lipca 2009 - 15:58

To są kompilacje stworzone przez fanów. Oprócz Melona, który był dołączony do Propagandy. INFO

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych