Skocz do zawartości

Zdjęcie

Co nowego w muzyce?

2234 replies to this topic

#241 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 04 listopada 2007 - 13:52

Najwyższy czas. Pogłoski o pięcioletniej przerwie zespołu nieaktualne... B)
http://www.coldplay.pl/forum/

Polecam nowego Travis'a.
W jakiś sposób kontynuują linię HTDAAB->X&Y ale robią to w swoim, urzekającym stylu.
Tak, to album dość podobny do ostatniego Koldpleja, więc czemu mi się podoba? Właśnie temu, urzeka.
Nie ma tej pretensjonalności, jest zupełnie naturalny, brzmi szczerze i przez uśmiech mówiący "oh, jakie ładne oni nagrywają piosenki" gdzieś tam trochę chwyta za serducho. Tak jak Travis zawsze. Olać Coldplay, I say.. ;)

#242 corso

corso

Użytkownik

• Members
  • 3 831 Postów

Napisano 04 listopada 2007 - 13:56

Bo Travis w ogóle ładnie gra.
Bezpretensjonalnie ( nie jak Coldplay) ;)
Mimo, że te piosenki za mądre nie są...
Ale czego się spodziewać po zespole, którego frontman kiedyś powiedział, że chyba nie przeczytał w całości żadnej książki.

#243 pablo

pablo

26 lat z U2...

• Members
  • 1 594 Postów

Napisano 05 listopada 2007 - 15:30

Bo Travis w ogóle ładnie gra.
Bezpretensjonalnie ( nie jak Coldplay) ;)
Mimo, że te piosenki za mądre nie są...
Ale czego się spodziewać po zespole, którego frontman kiedyś powiedział, że chyba nie przeczytał w całości żadnej książki.

Niestety dla mnie Travis się skończył na swojej trzeciej płycie "The Invisible Band". Do tego momentu potrafili zaskoczyć. Dwie kolejne płyty są jak dla mnie mdłe i po jednym wysłuchaniu już mi się nie chce do nich wracać.

Kiedyś potrafili nawet trochę przyczadować ("All I Want To Do Is Rock") teraz wszystko jest na jedno kopyto, aranże wg takiego samego schematu, te same brzmienie, te same tempo, tylko nuty inne.

Jeśli już jesteśmy przy Travisie to moje ulubione utwory (pod względem muzycznym) tego zespołu to: "Turn" i "The Humpty Dumpty Love Song".

Kiedyś oglądałem jakiś koncert Travisa w TV - to było jakoś po wydaniu trzeciej płyty - i na długo zapadł mi w pamięć. Świetne utwory i prze-prze-przesympatyczny frontman.

1. U2 * 2. Queen * 3. Metallica * 4. Marillion * 5. Pink Floyd * 6. R.Stones * 7. Iron Maiden * 8. Radiohead * 9. Deep Purple * 10. D.Mode

U2 TOP 10: The Unforgettable Fire, Exit, Luminous Times, All I Want Is You, Ultra Violet, Acrobat, The Ground Beneath Her Feet, Electrical Storm, Sometimes You Can't Make It On Your Own, Magnificent

#244 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 05 listopada 2007 - 20:38

Niestety dla mnie Travis się skończył na swojej trzeciej płycie "The Invisible Band". Do tego momentu potrafili zaskoczyć. Dwie kolejne płyty są jak dla mnie mdłe i po jednym wysłuchaniu już mi się nie chce do nich wracać.

Ostatnio doszedłem do wniosku, że właściwie nie ma to znaczenia, że "to już słyszeliśmy". Jak napisałem odnośnie nowej wersji No Cars Go "co z tego że to już było? jakie to ma znaczenie? posłuchajmy jakie jest teraz!". Wtórność? Nie, nie o to chodzi. Nie oczekują od Travis'a że mnie zaskoczą. Nie oczekuję tego już prawie w ogóle i nie spodziewałem się, że tak mnie roztrzepie na kawałki singiel Spoon, który gdzieś tu polecałem. Poza tym w muzyce w tym roku nic mnie nie zaskoczyło. Wszystko już jakoś było, wszystko da się do czegoś porównać. A Spoon nagrał, poza tym jednym kawałkiem, również bardzo dobrą, ale i podobną do poprzednich płytę. Czy to znaczy, że nic nie jest warte uwagi? Otóż nie.

Kiedyś potrafili nawet trochę przyczadować ("All I Want To Do Is Rock") teraz wszystko jest na jedno kopyto, aranże wg takiego samego schematu, te same brzmienie, te same tempo, tylko nuty inne.

Nowy album, kawałek Eyes Wide Open. Słyszałeś, nie słyszałeś?

Świetne utwory i prze-prze-przesympatyczny frontman.

Ej, to nadal mają. Fakt, że czasem zdarza się przy tym albumie tracić koncentrację, ale gdyby okroić go z dwóch, trzech kawałków to by była całościowo bardzo ładna i bardzo fajna płyta. Nie żaden absolut, ale w okolice 7/10 uderzyli mocno :)

#245 Jacek

Jacek

Użytkownik

• Jacek
  • 2 404 Postów

Napisano 17 listopada 2007 - 10:12

Wczoraj w trójkowej offensywie przedpremierowo zaprezentowano kilka kawałków z debiutanckiej płyty zespołu Muchy. Oficjalna premiera nastąpi 19 listopada.
Po wysłuchaniu tych kilku utworów jestem ciekawy coraz bardziej całej płyty. Wyrazy uznania dla Pana Przemka "Perlazzy" Wejmana za produkcje. Fajna sprawa.

PS Co ludzie w tym Poznaniu maja takiego w sobie, że im "przeważnie" tak zawsze wychodzi;-)
<p><strong><em>.....ale takie dąsy i fochy i smutki to wszystko cena miłości - jak śpiewa ten staruch w świecącej kurtce......</em></strong></p>

#246 Guest_Mac_*

Guest_Mac_*
  • Guests

Napisano 17 listopada 2007 - 10:46

Słyszałem wczoraj te Muchy w antyradiu.

Dla mnie żadna rewelacja, a redaktorzy jeździli po nich nieźle :D

#247 Jacek

Jacek

Użytkownik

• Jacek
  • 2 404 Postów

Napisano 17 listopada 2007 - 12:03

To chyba dobrze, ze zespół wywołuje tak skrajne emocje (choć nie wiem co w tym antyradiu o nich mówili). Oznacza to, ze zespół jest "jakiś" nie;-)? Poza tym to ja się cieszę, że w Polsce jest taki band, który nie kryje swojego romansu z popem i na dodatek robi to w tak "dystyngowany" sposób :P
<p><strong><em>.....ale takie dąsy i fochy i smutki to wszystko cena miłości - jak śpiewa ten staruch w świecącej kurtce......</em></strong></p>

#248 Guest_Mac_*

Guest_Mac_*
  • Guests

Napisano 17 listopada 2007 - 12:10

To chyba dobrze, ze zespół wywołuje tak skrajne emocje (choć nie wiem co w tym antyradiu o nich mówili). Oznacza to, ze zespół jest "jakiś" nie;-)? Poza tym to ja się cieszę, że w Polsce jest taki band, który nie kryje swojego romansu z popem i na dodatek robi to w tak "dystyngowany" sposób :P

W sumie tak, no ale ja nie mówię raczej o zachowaniu.
Może i tam maja gadane, emocje wywołują, ale jak mi puścili ten niby najlepszy kawałek z ich płyty, to się troche przestraszyłem ;) Zapowiadaja się obiecująco, no ściągne to ich płytke to się wypowiem.
Zobaczymy czy mucha siada, czy nie siada. :P

#249 Jacek

Jacek

Użytkownik

• Jacek
  • 2 404 Postów

Napisano 17 listopada 2007 - 12:29

(...) ale jak mi puścili ten niby najlepszy kawałek z ich płyty, to się troche przestraszyłem ;) Zapowiadaja się obiecująco, no ściągne to ich płytke to się wypowiem.
Zobaczymy czy mucha siada, czy nie siada. :P

Zobaczymy, zobaczymy już nie mogę się doczekać :rolleyes: Fajna nazwę maja chłopaki i w "Mieście doznań" na początku taka gitarka Edkowa z czasów 3 pierwszych płyt ;)

#250 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 18 listopada 2007 - 12:24

" Miasto Doznań " to raczej zżyna z kapel w rodzaju The Bravery czy The Killers. Bardzo dobra piosenka zresztą.
Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#251 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 25 listopada 2007 - 13:06

Mam już Terroromans, i.. co ja p****iłem, że Miasto Doznań to zżyna z The Killers ??!! Toż to " Nasz ostatni taniec " part II :D
And die behind the wheel

Tak uważam.

#252 Jacek

Jacek

Użytkownik

• Jacek
  • 2 404 Postów

Napisano 26 listopada 2007 - 15:52

Mam już Terroromans, i.. co ja p****iłem, że Miasto Doznań to zżyna z The Killers ??!! Toż to " Nasz ostatni taniec " part II :D

:P Według mnie płyta się broni. Zbieram się z jakąś recką od tygodnia żeby więcej coś napisać ale tak w dwóch słowach to "very well" ;)

#253 Guest_Panna Anna_*

Guest_Panna Anna_*
  • Guests

Napisano 27 listopada 2007 - 20:28

Pan WhsTręt Reznor udostępnia remiksy utworów NIN, można także samemu takie coś popełnić i na tej stronie umieścić. Żeby ściągać, trzeba się zarejestrować.

http://remix.nin.com/

#254 Jacek

Jacek

Użytkownik

• Jacek
  • 2 404 Postów

Napisano 27 listopada 2007 - 20:58

"Lust, Lust, Lust" - The Raveonettes

Polecam miłośnikom noisu i popowych melodii.

I know that you want the candy!

#255 Guest_u2megafan_*

Guest_u2megafan_*
  • Guests

Napisano 29 listopada 2007 - 18:45

Można zagłosować na zespół Sum 41 w turnieju "Fuse Best of 2007". Pierwszy pojedynek Sum 41 rozgrywa z zespołem Fall Out Boy. Zatem jeżeli kogoś takie rzeczy interesują, to poprzez poniższy magiczny link można dostać się na stronę turnieju i klikając w takie sprytne miejsce zagłosować na zespół...
http://fuse.tv/web/b...f2007/votes.php
B)

#256 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 11 grudnia 2007 - 11:37

Dwie kultowe płyty Afro Kolektywu ( " Płyta Pilśniowa ", " Czarno Widzę " ) teraz wyszły w zbiorczej reedycji ( 2 w 1 ) w bardzo korzystnej cenie.
And die behind the wheel

Tak uważam.

#257 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 11 grudnia 2007 - 15:36

Dwie kultowe płyty Afro Kolektywu ( " Płyta Pilśniowa ", " Czarno Widzę " ) teraz wyszły w zbiorczej reedycji ( 2 w 1 ) w bardzo korzystnej cenie.

A pamiętasz może w jakiej to cenie?

Kto nie wie, to mówię, że Czarno Widzę przynajmniej, naprawdę warto, jako przykład, że hip hop (jakież to okropne i spłaszczające szufladkowanie) w Polsce też może pozamiatać.

#258 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 12 grudnia 2007 - 10:57

W moim Empiku 29,99 - pamiętam, bo kupiłem :P
And die behind the wheel

Tak uważam.

#259 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 17 grudnia 2007 - 00:29

Glenn Johhnson i Cedric Pin z Piano Magic, z gościnnym udziałem Angele David - Guillou (znanej jako Klima, znanej z płyt PM przede wszystkim, a ostatnio nie znanej ze swojego solowego, całkiem ładnego albumu) i Bob'a Wratten'a znanego kiedyś z Field Mice, a ostatnio z Trembling Blue Stars i kogoś tam jeszcze, postanowili nagrać album electro-elektroniczny. Wyszło to całkiem ciekawie, miejscami. Nic wielce specjalnego, żadnego absolutu i geniuszu, ale trudna kombinacja dekadenckiej niemal melancholii Piano Magic z electro-beat'em i całą masą dziwnych dźwięków udała się jednak nie tak najgorzej i z przyjemnością można tego wysłuchać. Z ciekawostek, nagrali taką wersję The Last Engineer z ostatniego albumu Piano Magic. Bardzo wporzo, tylko wokal jednak trochę nie pasuje. Aaa, projekt nazywa się Future Conditional, album "We Don't Just Disappear", wydane to to zostało w roku jeszcze bieżącym. Taka ciekawostka dla fanów, wielbicieli, sympatyków Piano Magic. Myślę że warto poznać.

Kto chce, zapodam na PM. Corso już dostał, ale na razie nie napisał co myśli ;)

Użytkownik acr edytował ten post 17 grudnia 2007 - 00:32

#260 Pyza U2

Pyza U2

Użytkownik

• Members
  • 932 Postów

Napisano 17 grudnia 2007 - 07:38

Powrót The Verve Rozczarował

Jedna z najsłynniejszych brytyjskich grup powróciła na muzyczną scenę. Na tym dobre wiadomości się jednak kończą.

Krytycy byli zgodni: powrót The Verve nie wypadł specjalnie okazale. Za najlepsze punkty koncertu uznano zgodnie dwa ostatnie nagrania. Ale z drugiej strony należy cieszyć się, że zespół powrócił w składzie sprzed lat: Richard Ashcroft, Nick McCabe, Simon Jones i Pete Salisbury.

Czekamy na nową płytę i wizytę w Polsce.

A oto jak wyglądała tracklista koncertu:

"This Is Music"
"Sonnet"
"Life's An Ocean"
"Space and Time"
"Weeping Willow"
"On Your Own"
"Already There"
"The Rolling People"
"Velvet Morning"
"Let the Damage Begin"
"The Drugs Don't Work"
"Come On"
"History"
"Lucky Man"
"Bittersweet Symphony"

http://www.cgm.pl/ak...c86ad6e2e623d78
''Beautiful Country Beautiful Day'' - Bono 5.07 2005 !

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych