Jump to content

Photo

U2 w książkach

633 replies to this topic

#101 madeinpoland

madeinpoland

Użytkownik

• Members
  • 994 posts

Posted 10 lipca 2007 - 22:58

Zupełnie nie zgadzam się z takim podejściem.

Szkoła (a szczególnie j,polski) ma obowiązek przekazać chociażby podstawy wiedzy o kulturze światowej i polskiej. A jakby nie patrzeć PT to jeden z ważniejszych elementów polskiej literatury, czy się to komuś podoba czy nie. Jakby szkoła nie kazała, to większość dzieci wogóle nie sięgneła by do książek. Jest przecież tyle innych 'fascynujących' rzeczy do roboty.

Choć wszystko jest na 'dobrej' drodze do zmian. pomysły z wyrzuceniem Dostojewskiego, Szymborskiej, Gombrowicza, Kafki, Witkacego....w koncu po co nam oni???

No i przekazuję. Mogę Ci pokazać mój podręcznik.Gdyby nie było komputerów,to pewnie nawet bez szkoły by zaglądali,no ale powiedz po co skoro 90% zżyna z internetu. Ja szczerze mówiąc wole być świadom tego czego czytam,a słuchanie jakiś wypocin faceta,który dostał hopla na obczyźnie nie jest w orbicie zainteresowań przecietnych gimnazjalistów. Zresztą sam Cyprian Kamil Norwid nazwał patriotyzm PT kapuścianym,a za najlepszego wieszcza narodu uznał tego,któremu najbardziej uda się zepsuć styl "mistrza".
Dołączona grafika

#102 Margot

Margot

Użytkownik

• Members
  • 1 132 posts

Posted 10 lipca 2007 - 22:59

No i przekazuję. Mogę Ci pokazać mój podręcznik.Gdyby nie było komputerów,to pewnie nawet bez szkoły by zaglądali,no ale powiedz po co skoro 90% zżyna z internetu. Ja szczerze mówiąc wole być świadom tego czego czytam,a słuchanie jakiś wypocin faceta,który dostał hopla na obczyźnie nie jest w orbicie zainteresowań przecietnych gimnazjalistów. Zresztą sam Cyprian Kamil Norwid nazwał patriotyzm PT kapuścianym,a za najlepszego wieszcza narodu uznał tego,któremu najbardziej uda się zepsuć styl "mistrza".

Na szczęście zawsze znajdzie się te 10%

#103 Sara

Sara

hermit

• Members
  • 1 856 posts

Posted 10 lipca 2007 - 23:00

Ech, niechętnie, ale popieram Margot... Sama nie mogę się przekonać do wielu książek, ponieważ to lektury, jak "Pan Tadeusz". Niestety nic mnie nie zniechęca do czytania tak, jak właśnie obowiązkowe lektury.
("Pana Tadeusza" darzę szczególną niechęcią,(nie przerabiałam tego jeszcze nawet), gdyż moja polonistka kazała mi znaleźć w tej książce fragment "szukałem oczu twych, a teraz mnie unikasz".
Cztery razy przeczytałam owe... dzieło i nic nie znalazłam.)
Na dodatek, poznając

podstawy wiedzy o kulturze światowej i polskiej

dostałam spis lektur na wakacje - przeczytać, streścić. Wiem, że przez to przechodzą wszyscy (no, może nie streszczanie książek) i przynosi to więcej pożytku, niż złego, ale nie zmienia to faktu, że przyjemne to zawsze nie jest (tak, mało rzeczy jest przyjemnych, radosnych na świecie).
No więc, czy mi się to podoba, czy nie, po raz piąty spuściznę Mickiewicza wezmę do ręki, oby wyszło mi to na dobre...

Choć wszystko jest na 'dobrej' drodze do zmian. pomysły z wyrzuceniem Dostojewskiego, Szymborskiej, Gombrowicza, Kafki, Witkacego....w koncu po co nam oni???

No bez przesady, PT wyrzucać można gdybając, ale od nich wara :P!
"Long hair is an unpardonable offense which should be punishable by death."

#104 madeinpoland

madeinpoland

Użytkownik

• Members
  • 994 posts

Posted 10 lipca 2007 - 23:02

Na szczęście zawsze znajdzie się te 10%

Tak tylko,że o losach tego kraju za 20-30 lat będzie decydować te 90%.
Dołączona grafika

#105 Margot

Margot

Użytkownik

• Members
  • 1 132 posts

Posted 10 lipca 2007 - 23:17

Tak tylko,że o losach tego kraju za 20-30 lat będzie decydować te 90%.

Zawsze byly takie proporcje, a jednak wszystko posowa sie naprzod. A te 10% wiecej dziala niz to 90%. I tak zawsze bylo i pewnie bedzie.

#106 madeinpoland

madeinpoland

Użytkownik

• Members
  • 994 posts

Posted 10 lipca 2007 - 23:21

Zawsze byly takie proporcje, a jednak wszystko posowa sie naprzod. A te 10% wiecej dziala niz to 90%. I tak zawsze bylo i pewnie bedzie.

Według mnie te 10% to idealiści. A każdy idealista zostaje sprowadzony na ziemie. Dojżą,że ich ciężka praca ich wysilek nie mają żadnego znaczenia i z giną w przecietności tłumu.
Dołączona grafika

#107 Margot

Margot

Użytkownik

• Members
  • 1 132 posts

Posted 10 lipca 2007 - 23:25

Według mnie te 10% to idealiści. A każdy idealista zostaje sprowadzony na ziemie. Dojżą,że ich ciężka praca ich wysilek nie mają żadnego znaczenia i z giną w przecietności tłumu.

I znowu sie z Toba nie zgodze.

Dla mnie Idea ksztaltuje ten swiat. I Idea zawsze wygrywa.

I tym pozytywnym akcentem zycze wszystkim milych snow :)

#108 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 posts

Posted 11 lipca 2007 - 07:54

@MacPhisto: nie bardzo rozumiem założenie, że wszyscy księża pisza tak samo. To tak, jakby zakładać, że fani U2 niczym się między sobą nie różnią. Księża też ludzie.
Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#109 Guest_MacPhisto18_*

Guest_MacPhisto18_*
  • Guests

Posted 11 lipca 2007 - 08:04

Wcale nie uważam że piszą tak samo. Nie potrzebnie ciągniemy tą dyskusje, ja księży nie lubie i nie będe czytał ich książek chyba że bede miał jakiś powód.

#110 corso

corso

Użytkownik

• Members
  • 3 831 posts

Posted 11 lipca 2007 - 08:19

Jakie to głupie:księży nie lubię.
A ja nie lubię pszczelarzy, albo hydraulików...
Co to znaczy - jeśli będę miał powód?

#111 Guest_MacPhisto18_*

Guest_MacPhisto18_*
  • Guests

Posted 11 lipca 2007 - 08:34

Jakie to głupie:księży nie lubię.
A ja nie lubię pszczelarzy, albo hydraulików...

Masz do tego pełne prawo. Ja nie lubie księży, nie wiem co jest w tym głupiego. Jakby ci ktoś strzelił w pysk to lubiłbys go??Nie...A ja nie lubie księży. Wiem że każdy jest inny ale co z tego skoro wszyscy zachowują sie podobnie, i odrzucają mnie swoim postrzeganiem świata.

Co to znaczy - jeśli będę miał powód?

To znaczy że jeżeli znajdzie sie powód żeby jakąś książke przeczytać to ją przeczytam. Nie wiem jaki, bo jeszcze sie taki nie znalazł dlatego jeszcze żadnej takiej książki nie przeczytałem. Przeglądałem, nawet troche poczytałem ale czemu mam taką książke czytać skoro odrzuca mnie juz na początku swoją treścią??

#112 corso

corso

Użytkownik

• Members
  • 3 831 posts

Posted 11 lipca 2007 - 08:46

Masz do tego pełne prawo. Ja nie lubie księży, nie wiem co jest w tym głupiego. Jakby ci ktoś strzelił w pysk to lubiłbys go??Nie...A ja nie lubie księży. Wiem że każdy jest inny ale co z tego skoro wszyscy zachowują sie podobnie, i odrzucają mnie swoim postrzeganiem świata.
To znaczy że jeżeli znajdzie sie powód żeby jakąś książke przeczytać to ją przeczytam. Nie wiem jaki, bo jeszcze sie taki nie znalazł dlatego jeszcze żadnej takiej książki nie przeczytałem. Przeglądałem, nawet troche poczytałem ale czemu mam taką książke czytać skoro odrzuca mnie juz na początku swoją treścią??

To znaczy odrzuca Cię treścią czy profesja autora? Zdecyduj się.
Jeśli dostanę w pysk od gajowego, to nie znaczy że wszystkich pracowników leśnictwa będę darzył antypatią - to mi się wydaje głupie.
pzdr

#113 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 posts

Posted 11 lipca 2007 - 08:49

Ja nie lubie księży, nie wiem co jest w tym głupiego.

To samo, co w nielubieniu Polaków albo Murzynów.

Jakby ci ktoś strzelił w pysk to lubiłbys go??

Jakby mi jakiś Amerykanin strzelił w pysk, to jasne, że bym go nie lubił, ale to jeszcze nie znaczy, że mam nie lubić wszystkich Amerykanów jak leci, i np. nie czytać książek amerykańskich pisarzy ! Toż to czysty absurd.

Wiem że każdy jest inny ale co z tego skoro wszyscy zachowują sie podobnie,

A właśnie że księża są naprawdę bardzo różni.

i odrzucają mnie swoim postrzeganiem świata.

I ich postrzeganie świata również się różni. No, chyba że jesteś religiofobem :D

Przeglądałem, nawet troche poczytałem ale czemu mam taką książke czytać skoro odrzuca mnie juz na początku swoją treścią??

Jak zamierzasz poszerzać swoje horyzonty, skoro z zasady nie przyjmujesz pewnych treści ?
And die behind the wheel

Tak uważam.

#114 Guest_MacPhisto18_*

Guest_MacPhisto18_*
  • Guests

Posted 11 lipca 2007 - 08:51

To znaczy odrzuca Cię treścią czy profesja autora? Zdecyduj się.

Treść mnie nudzi a profesja odrzuca.

Jeśli dostanę w pysk od gajowego, to nie znaczy że wszystkich pracowników leśnictwa będę darzył antypatią - to mi się wydaje głupie.
pzdr

Dobrze ale ja ich nie lubie nie dlatego ponieważ mi jeden coś zrobił tylko dlatego że widze jacy są. Nie mówie że wszyscy od każdej reguły są wyjątki, ale dla mnie to są po prostu zwykłe skurwysyny. pzdr

A właśnie że księża są naprawdę bardzo różni.

Inaczej na nich patrzysz ja widze żę sa w wiekszości podobni.

#115 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 posts

Posted 11 lipca 2007 - 08:54

Nie mówie że wszyscy od każdej reguły są wyjątki, ale dla mnie to są po prostu zwykłe skurwysyny. pzdr

A Polacy to złodzieje samochodów. Oczywiście nie wszyscy kradną, ale właściwie to wszyscy są sk****.
And die behind the wheel

Tak uważam.

#116 Guest_MacPhisto18_*

Guest_MacPhisto18_*
  • Guests

Posted 11 lipca 2007 - 08:59

A Polacy to złodzieje samochodów. Oczywiście nie wszyscy kradną, ale właściwie to wszyscy są sk****.

Słyszałes co Niemcy mowią o Polsce?? "Jedź do Polski twój samochód już tam jest".

#117 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 posts

Posted 11 lipca 2007 - 09:01

Ale jak to się ma do dyskusji ? :rolleyes:

#118 Guest_MacPhisto18_*

Guest_MacPhisto18_*
  • Guests

Posted 11 lipca 2007 - 09:02

Ale jak to się ma do dyskusji ? :rolleyes:

Tak samo jak mówienie o księżach :P Trzeba założyc osobny temat :D

#119 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 posts

Posted 11 lipca 2007 - 09:03

Słyszałes co Niemcy mowią o Polsce?? "Jedź do Polski twój samochód już tam jest".

Ile samochodów wczoraj ukradłeś ? Bo ja wczoraj pobiłem swój rekord - 5 za jednym razem !

Aha, BTW - Żydzi to oszuści, a Murzyni to debile - zgadzasz się, prawda ?
And die behind the wheel

Tak uważam.

#120 corso

corso

Użytkownik

• Members
  • 3 831 posts

Posted 11 lipca 2007 - 09:05

Daj spokój Johnny...
Są ludzie którzy myślą wyłącznie stereotypami.
Do nich żadne argumenty nie przemówią.
Ironia tym bardziej.
Szkoda zachodu...

Reply to this topic

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users