U2 w książkach
Napisano 14 lipca 2009 - 15:54
się wkurzę i na allegro zamówię chyba.
Napisano 14 lipca 2009 - 16:42
So wind blow through to my heart, so wind blow through my soul
Napisano 17 lipca 2009 - 10:23
And I found alcohol
I was looking for The Soul
And I bought some style
I wanted to meet God
And they sold me religion...
I still haven't found what I'm looking for...
Napisano 17 lipca 2009 - 12:00
Napisano 18 lipca 2009 - 19:53
Długo czekałam i to jest niewybaczalne , ale było warto
Napisano 19 lipca 2009 - 09:43
Napisano 19 lipca 2009 - 20:33
Napisano 19 lipca 2009 - 20:53
Mianowicie chciałem wspomnieć o pewnym zajściu, o którym nic nie ma w U2 by U2 a które wiąże się z wypowiedzią Bono, która już w książce jest. Uściślając - wspominam o wydarzeniu przed koncertem U2 w Tempe, w Arizonie 2 kwietnia 1987 roku . Pełniący wówczas urząd gubernatora stanu – Evan Mecham chciał znieść święto w dniu 15 stycznia (dzień narodzin MLK). W tym czasie zbiegły się również liczne bojkoty czarnych artystów w Arizonie. Przy takim rozwoju wydarzeń, zespół postawił ultimatum – ich koncert odbędzie się pod warunkiem, że przed wejściem na scenę zostanie oficjalnie odczytane oświadczenie potępiające zamierzenia gubernatora Mechama. Tak też się stało, koncert się odbył a gubernator został wkrótce pożegnał się z ciepłym, zapewne skórzanym fotelem gubernatora.
Jak dobrze wiemy albo i nie, na końcówkę Joshua Tree Tour wrócili do Tempe. 19 grudnia mieli koncert. Dzień przed nim, Bonias dostał pogróżki, jakiś kolo pisał, że ma bilet, wejdzie na koncert uzbrojony i w trakcie Pride strzeli do niego. Okazało się, że był to jakiś ultrasowy rasista a Bonias z zamkniętymi oczętami zaśpiewał zwrotkę Pride (early morning april 4th shot rings out in a memphis sky) a osłaniał go w tym czasie Adam:]
Napisano 19 lipca 2009 - 21:12
Napisano 20 lipca 2009 - 10:56
Pomijam już błędy takie, jak np. "w radiu śpiewał Billie Holliday", które, biorąc pod uwagę całość tłumaczenia, nie są raczej błędem drukarskim, a brakiem minimalnej wiedzy tłumacza (no, w końcu to męskie imie).
Irytuje mnie pisanie, np. fotograf o imieniu Anton Corbijn. Kurcze, no może jestem przeczulona, ale ta książka nie leżała nawet obok biurka korektora. Z drugiej strony, może dlatego taka cena? No nie wiem, ale wkurza mnie to totalne niedbalstwo i tłumaczenie łopatologiczne.
A swoją droga bawią mnie teksty w rodzaju "zespół rockowy The Beatles", albo "muzyk rockowy David Bowie", albo częste uzywanie np. słowa "szlachetny", czy innych tego typu wyrażeń - można to było chyba troche inaczej przetłumaczyć - nie posądzam chłopaków o taką egzaltacje
Ale co ja tam bedę narzekać. Przynajmniej mozna toto poczytać (wersja albumowa na pewno nie nadaje się do "poczytania do poduszki")
Napisano 20 lipca 2009 - 11:20
And I found alcohol
I was looking for The Soul
And I bought some style
I wanted to meet God
And they sold me religion...
I still haven't found what I'm looking for...
Napisano 20 lipca 2009 - 13:02
Napisano 21 lipca 2009 - 16:28
Dodaj odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych