(...) jak może mi się podobać coś, co słyszę pierwszy raz ? Oczywiście, zwyczajnie spodobać się ( nawet bardzo ) może - ale tak z sekundy na sekundę zmiana niefan - fan ? zespół nieznany - zespół ulubiony ( jeden z ulubionych ) ? Jak to możliwe ? Tak samo w miłości - jak mogę się zakochać w kobiecie, którą widzę pierwszy raz, i nic o niej nie wiem ?
No nie przesadzajmy, że z sekundy na sekundę.
Obejrzenie tego teledysku, to był po prostu impuls do podjęcia działań mających na celu poznanie tego zespołu. Kupiłem płytę, którą słuchałem nieustannie.
Akurat w tamtym czasie był też weekend z U2 na MTV i puścili koncert ZOO TV z Sydney. Nagrałem sobie go na Video i mimo, że nie znałem żadnej piosenki (troszeczkę kojarzyłem "Angel of Harlem") puszczałem sobie przynajmniej raz dziennie.
Jeśli chodzi o informacje o zespole, musiałem dowiadywać się z telegazety, ze starych gazet z czytelni, z telewizji muzycznych (gorący okres związany z wydaniem "Pop"). Następował dość szybki proces uzupełniania dyskografii. Już w kwietniu miałem Boy, Achtung Baby i piracki "Greatest Hits". Potem kolejne...
Moja wiedza o U2, mimo że nie było wtedy żadnej książki na rynku ani internetu wciąż się poszerzała. Nagrywałem na Video wszystko co leciało o U2 w telewizji.
A wszystko to zaczęto się od obejrzenia tego teledysku i dlatego od tego dnia liczę swoją przygodę z U2.
1. U2 * 2. Queen * 3. Metallica * 4. Marillion * 5. Pink Floyd * 6. R.Stones * 7. Iron Maiden * 8. Radiohead * 9. Deep Purple * 10. D.Mode
U2 TOP 10: The Unforgettable Fire, Exit, Luminous Times, All I Want Is You, Ultra Violet, Acrobat, The Ground Beneath Her Feet, Electrical Storm, Sometimes You Can't Make It On Your Own, Magnificent