To była wiosna 1981 roku, kiedy U2 wylądowali w Californii by zagrać ich pierwszy koncert na zachodnim wybrzeżu. Zespół zagrał w Country Club, najbardziej renomowanej arenie w Los Angeles. Zjawiło się mnóstwo osobistości. U2 zawładnęli ich sercami.
Zespół w swojej pierwszej podróży do USA we wczesnych latach osiemdziesiątych. Słoneczna California i pytanie czy amerykański sen spełni się i dla chłopaków. Postawią zaraz swoje pierwsze kroki na amerykańskiej ziemi. Edge Adam i Larry mrugający do siebie w stylu: ‘’To jest nawet lepsze niż na filmach”. A nie zdążyli nawet jeszcze opuścić płyty lotniska. Jedno jest pewne słoneczna California jest na wyciągnięcie ręki.
Bono wspomina, że zawsze chciał zobaczyć dom Briana Wilsona, lidera Beach Boysów.
„I kochałem Beach Boysów, przynieśli rytm dla ciała, melodię dla duszy, harmonię dla ducha i tak dalej. Brian też śpiewał jak dziewczyna.”
Barbara. Santa Barbara. Wyśpiewywane na początku piosenki intro brzmi bardzo Beach Boysowo i jest bez wątpienia hołdem dla tego zespołu. Duch Beach Boys - Barbara Ann. Choć może jak na U2 jest to pewnego rodzaju eksperyment i na początku brzmiało to dla mnie nieco dziwnie, teraz się do tego nawet przekonałem. W każdym razie ten fragment budzi niemałe kontrowersje. Jednym się podoba drugim nie. Jak to ktoś powiedział brzmi nieco ale nie bardziej niż dorosły facet nucący „uno do stres catorce”. Dzwony na początku czyżby i chłopaki je słyszeli w latach osiemdziesiątych na Santa Barbara? Chwytam ten numer całym sercem bo czuję się jakby chcieli zabrać mnie w miejsce w którym kiedyś byli, a które zapamiętali i które, dzięki temu ożywa na nowo gdzieś poza ich pamięcia.
Nie każdemu przypadnie do gustu, co poniektórzy mogą pomyśleć o niej jako o zapełniaczu na płycie ale wpasowuje się ona w ideologię albumu. W ogóle nie mogę się oprzeć wrażeniu, że cały album jest bardzo spójny. Ta piosenka ma potencjał by stać się kolejnym singlem, i nim pewno będzie. Czuć, że podpakowana elektroniką, co zdradza niejako jej przeznaczenie do puszczenia w eter. Bardzo radiowa. Na plus refren głos Bono brzmi w niej naprawdę znakomicie.
Co idzie na plus tej piosenki przede wszystkim pozytywne skojarzenia. Plaża. Morze. Słońce. Dostaliśmy także po raz kolejny utwór odnoszący się do konkretnego miejsca w stanach obok Miami i New York.
Na pewno spodoba się mieszkańcom Californii i zostanie tam zagrany z pewnością. Bono:,,Możemy spędzić całe nasze życia szukając jedności, i nie znajdując jej, kształtując świat naszym rozczarowaniem. Albo i nie.. nie ma końca dla smutku... to dzięki temu wiem, że dla miłości nie ma końca.’’
[Ukryte Odniesienia]
Dzwony Santa Barbara - Franciszkańskiej misji powołanej do nawracania amerykanów na wiarę.
Beach Boys - Barbara Ann
Santa Barbara – miasto w zachodniej części Stanów Zjednoczonych, w stanie Kalifornia, nad Oceanem Spokojnym. Miasto ma 92,3 tys. mieszkańców, a jego obszar metropolitalny (hrabstwo Santa Barbara) 399,3 tys. mieszkańców.
Plaża Zuma - miejska plaża zokalizowana wzdłuż szosy 30000 Pacific Coast Highway w Malibu, California.
Aleja Gwiazd Hollywood
https://www.youtube.com/watch?v=taR_2WGflds
Kalifornia (Tu dla miłości nie ma końca)
[Dzwony]
Barbara, Santa Barbara
Barbara, Santa Barbara
Barbara, Santa Barbara
Barbara, Santa Barbara
Barbara, Santa Barbara
Barbara, Santa Barbara
Barbara, Santa Barbara
Barbara, Santa Barbara
Barbara, Santa Barbara
Barbara, Santa Barbara
california,