Jump to content

Photo

Ordinary Love

u2 Ordinary Love Record Store Day Nowy singiel U2

• Please log in to reply
714 replies to this topic

#501 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 posts

Posted 30 stycznia 2014 - 15:35

Nic nie trzeba, ja tylko proszę, żeby kolega Jacob obronił swoją tezę podając jakieś konkretne argumenty. Jak napisze tak jak Ty, że "jest mierna bo jest mierna", zbędę to uśmiechem politowania i tyle.

Wybacz, ale idąc twoim tokiem rozumowania, pioseneczek w stylu "Ordinary Love" też jest od cholery ostatnimi czasy - patrz ---> chociażby Coldplay.

Dziwi mnie po prostu taka awersja do "przeciwnika" w walce o tytuł (Oscara) i jechanie z góry na dół po czymś takim, a jak się kogoś zapyta czemu to jest takie złe, to się okazuje, że nie potrafi napisać, LOL.

#502 JVD

JVD

Użytkownik

• Members
  • 1 447 posts

Posted 30 stycznia 2014 - 16:24

To napisz, proszę, czemu 'Happy' jest taka ładna.

(Postaram sie nie śmiać.)

xxx depe xxx

#503 Jacob

Jacob

Użytkownik

• U2 FAQ MAKER
  • 3 332 posts

Posted 30 stycznia 2014 - 16:42

Kolego Max, odpowiadając na Twoją generalską prośbę:

Proszę uzasadnić w sposób racjonalny stwierdzenie, że "Happy" to 'mierna pioseneczka'.

Melduję, co następuje:

Uważam ,,Happy'' za utwór mierny (nie marny, to zasadnicza różnica) ponieważ jest najzwyczajniej w świecie nudna. A jest nudna dlatego, że opiera się na monotonnym refrenie, który stanowi de facto całą oś piosenki. Słuchając tego utworu ma się wrażenie, że autor wpadł na odkrywczą melodię refrenu i starał się na siłę dokleić do niego jeszcze coś, żeby można było ów twór nazwać piosenką a nie tyko przyśpiewką. Mimo porażki w tym względzie przeforsował swój kawałek i teraz walczy o Oscara.

To wszystko, teraz jeśli chcesz wygłoś swoją mowę pochwalną czy zwyczajną obronę ,,Happy".

#504 Daniel84

Daniel84

• Members
  • 3 657 posts

Posted 30 stycznia 2014 - 16:57

Mi to kompletnie rybka, kto zgarnie statuetkę. OL to jedna z najgorszych piosenek U2 w historii. Właśnie - coś jak Coldplay i to słaby. Gdzieś w tle pobrzmiewają najgorsze nuty THTBA. Jak tak ma wyglądać cała nowa płyta, to będę zgrzytał zębami oporowo.

#505 Martyna

Martyna

Użytkownik

• Members
  • 797 posts

Posted 30 stycznia 2014 - 17:35

Właśnie tego się obawiam - żeby na płycie nie poszli za bardzo w kierunku Coldplaya w celu utrzymania popularności i osiągnięcia sukcesu komercyjnego. Nie mam nic przeciwko popowemu albumowi, ale U2 upodabniający się akurat do swoich epigonów mnie nie przekonują.

Chociaż przyznam uczciwie, że przez ostatnie miesiące OL urosła w moich oczach (a raczej uszach). O ile po pierwszym przesłuchaniu myślałam o niej "może być, nawet niezła", teraz mogę powiedzieć, że ją lubię.

#506 derka

derka

Lady with the spinning head

• Moderatorzy
  • 5 611 posts

Posted 30 stycznia 2014 - 18:05

Myślę, że mając Danger Mouse'a za producenta, ten nie pozwoli, żeby ten album brzmiał jak Coldplay, raczej albo jeszcze nas czymś zaskoczą albo dostaniemy dawkę po prostu klasycznego U2, dobre popowe piosenki w stylu dla nich rozpoznawalnym i dzięki temu znowu będą grani w radiach i mieli popularność.

There's always a chance as long as one can think
this is music : last

#507 margo

margo

Użytkownik

• Members
  • 4 358 posts

Posted 30 stycznia 2014 - 18:53

A ilu z Was na początku odrzuciło Ordinary? A teraz widzę zaborczość. Tylko dlatego, że może wygrać Oscara?

Dla mnie od początku to była i jest dobra, ale tylko dobra piosenka soundtrackowa do filmu. Na nowym albumie też nie chcę coldplayowatości (pomimo szacunku do cpl) bo wiem, że chłopaków stać na coś więcej.

A Happy jest fajnym kawałkiem. Nie wiem, czy tylko ja tam widzę dobre połączenie popu, funky i gospel. A poza tym to piosenka pozytywna, nie dla malkontentów. Dziękuję.

Music can change the world, because it can change people.

#508 Owłos

Owłos

Użytkownik

• Members
  • 5 525 posts

Posted 30 stycznia 2014 - 21:17

Ja mam gdzieś jakość Ordinary Love, ja chcę Oscara :P Dla mnie mogliby i wystawić jakieś śmiecie do tej nagrody (typu Pride), byleby wygrali.

"I went out there
in search of experience
to taste and to touch
and to feel as much
as a man can
before he repents"

#509 Dudzio

Dudzio

Użytkownik

• Members
  • 616 posts

Posted 31 stycznia 2014 - 14:26

Nie no, nie oszukujmy się. "Happy" jest takim hitem (może nawet nie tyle pod względem muzycznym, co społecznym -wystarczy prześledzić reakcję ludzi na wszystkich kontynentach, nagrywanie przez nich filmików itp.), że OL nie ma do niego startu. Nie wywołało takiego ruchu w przestrzeni publicznej. Oskar na 100% trafi do Williamsa.

#510 Łukasz U2

Łukasz U2

Użytkownik

• Members
  • 3 501 posts

Posted 01 lutego 2014 - 14:09

http://www.terazrock...harrellowi.html

Lider zespołu Franz Ferdinand , zarzuca plagiat , piosence wyprodukowanej przez Pharrella Williams'a

Ciekawe , czy takie oskarżenia będą miały jakiś mały wpływ , na głosowanie dotyczące Oscarów :P :D

Watch more TV
I have a vision... Television
Please tell a President to watch more TV
President is not avalaible to Me??? (Mirror Ball Man Zootv Washington Dc)
http://forum.u2guitartutorials.com/

#511 MartinTexas

MartinTexas

Użytkownik

• Members
  • 2 595 posts

Posted 01 lutego 2014 - 20:43

http://www.terazrock...harrellowi.html

Lider zespołu Franz Ferdinand , zarzuca plagiat , piosence wyprodukowanej przez Pharrella Williams'a

Ciekawe , czy takie oskarżenia będą miały jakiś mały wpływ , na głosowanie dotyczące Oscarów :P :D

:D Miejmy nadzieję, że tak. Jak widać wykruszają się sami, oby tylko U2 jakąś głupotą samo się nie wykruszyło....

#512 DK-ART

DK-ART

Użytkownik

• Members
  • 561 posts

Posted 02 lutego 2014 - 12:15

U2 na pierwszym miejscu w Esce Rock

#513 One_U2 - fan 30.

One_U2 - fan 30.

Użytkownik

• Members
  • 4 posts

Posted 02 lutego 2014 - 22:48

jak ktoś jeszcze nie oglądał filmu

Mandela: Long Walk to Freedom ZACHĘCAM :mellow:

#514 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 posts

Posted 05 lutego 2014 - 11:11

Potwierdzony został występ Pharrella Williamsa na gali oskarowej. W tej sytuacji występ U2 też chyba powinien być pewny.

http://film.onet.pl/...i-oscarow/7861l

Dołączona grafika

#515 Jacob

Jacob

Użytkownik

• U2 FAQ MAKER
  • 3 332 posts

Posted 05 lutego 2014 - 11:20

Uff, czyli doczekamy się wersji live OL. Świetnie, bo to może całkowicie zmienić percepcję tego kawałka w środowisku fanów. U2 studyjnie a U2 live to dwie całkowicie różne bajki przecież :)

#516 kade

kade

Użytkownik

• Members
  • 2 826 posts

Posted 05 lutego 2014 - 11:21

przenosze do innego wątku - sory

#517 DK-ART

DK-ART

Użytkownik

• Members
  • 561 posts

Posted 09 lutego 2014 - 21:49

U2 wracają na pierwsze miejsce na liście przebojów Radia ZET

#518 grusia

grusia

Użyszkodnik.

• Members
  • 2 254 posts

Posted 09 lutego 2014 - 22:53

Skoro już mam taki flow dzisiaj, to może wypowiem się nieco szerzej na temat tego, co sądzę o "Ordinary Love".

Nie będę rozkładać na czynniki pierwsze struktury utworu, bo nie jest aż tak prosta jak przy "Invisible". Trochę inne "przejścia"/"mostki" - jak ktoś to sobie nazwie, tak będzie nazwane.

Uważam, że wokal Bono w tym utworze wybrzmiewa mocno, "z przekonaniem", tekst zdaje się być bliski jego sercu.

Od samego początku utwór ma coś takiego, co ja nazywam "przestrzenią" w piosence. Możliwe, że to trochę "wina" teledysku, ale i dzięki tej "przestrzeni" słysząc ten utwór wyobraźnią widzę błękitne niebo, jakieś cumulusy, chłodny powiew czuję niemal - sielanka po prostu. [Pragnę przypomnieć, że to moje odczucia i pragnę oznajmić, że nie zażywam środków odurzających poza kawą, herbatą, czekoladą i środkami przeciwbólowymi w umiarkowanej ilości.] Może to jakieś echa, pogłosy sprawiają, że dźwięk nie jest taki płaski tylko właśnie "przestrzenny", rzec by można takie audio-3D.

Podoba mi się użycie klawiszy, dodają utworowi lekkości, świeżości.

Refren to dla mnie perełka, łatwo zapadająca w pamięć.

Wiśniówką na torcie jest tekst. Według mnie ma moc, przekaz, trafia do wrażliwości zarówno młodych [mła], jak i dojrzałych odbiorców [np. jak już mówiłam moja mama]. Dobra melodia i rytmika.

Moim zdaniem "Ordinary Love" ma wiele cech, które mogą pomóc mu stać się przebojem. Bardo mnie cieszą doniesienia, że jest na pierwszych miejscach list przebojów. Może niekoniecznie jest to przebój sylwestrowy, ale niech mi ktoś powie, że np. "One" czy "WOWY" nim jest.

Myślę, że zamiast wykłócac się i narzekać, bo nabuzowani wieloletnią przerwą fani najwidoczniej spodziewają się niewiadomo czego, powinniśmy robić jak najwięcej właśnie w odwrotnym celu. Promować utwór wszędzie, aby to właśnie nasz przecież ukochany zespół był na topie.

Bo czemu nie? Bo jednemu czy dwóm kolesiom z jakiegoś niewiadomego powodu się nie podoba? Przecież to bez sensu... :)

#519 U2 fanatic

U2 fanatic

7

• Members
  • 1 510 posts

Posted 10 lutego 2014 - 10:06

Ja mówię o tym utworzę,że głodnemu wszystko smakuje.Wiadomo to pierwsza piosenka U2 od lat.Ale to bardziej piosenka dla mas niż dla fanów.

Chcę piosenek,którę będę odbierać osobiście,a U2 ma takich bardzo wiele.

El silencio se vuelve melodia

#520 grusia

grusia

Użyszkodnik.

• Members
  • 2 254 posts

Posted 10 lutego 2014 - 16:56

Ale to bardziej piosenka dla mas niż dla fanów.

Chcę piosenek,którę będę odbierać osobiście,a U2 ma takich bardzo wiele.

1. Mnie tam się bardzo podoba, a raczej nie jestem bardziej "masą" ani mniej fanką niż Ty. Trafia do mnie bardziej niż kiedyś np. "Vertigo" czy "Get on your boots", wielkie single niby wyczekane motyla noga.

2. To jest po prostu jeden z tych argumentów, które szerzej są znane jako "argumenty z dupy" :) Ty odbierasz osobiście, nie wiem, "Mofo", ja "Ordinary Love" - i co z tego wynika? Z merytorycznego punktu widzenia dokładnie nic :)

Also tagged with one or more of these keywords: u2, Ordinary Love, Record Store Day, Nowy singiel U2

4 user(s) are reading this topic

0 members, 4 guests, 0 anonymous users