Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ordinary Love

u2 Ordinary Love Record Store Day Nowy singiel U2

• Please log in to reply
714 replies to this topic

#321 kade

kade

Użytkownik

• Members
  • 2 826 Postów

Napisano 03 grudnia 2013 - 13:08

ocena Rolling Stone:

4/5

U2's return starts like funky church–synth-choir hosanna and the gentle hammering of electric piano – and rolls with steady, compelling restraint. Bono fires a few bolts of falsetto in the chorus, and the Edge's terse guitar break suggests the ring of a wounded church bell. But "Ordinary Love" is about the seeds of dreams, and U2 play it perfectly: down-to-earth, while looking up.

http://www.rollingst...y-love-20131202

#322 DK-ART

DK-ART

Użytkownik

• Members
  • 561 Postów

Napisano 03 grudnia 2013 - 20:40

U2 w propozycjach do Poplisty

Fani rocka, do dzieła!!! B)

#323 Jacob

Jacob

Użytkownik

• U2 FAQ MAKER
  • 3 332 Postów

Napisano 03 grudnia 2013 - 21:57

U2 w propozycjach do Poplisty

Fani rocka, do dzieła!!! B)

1. One Direction - Story Of My Life     1,9 lajków
koniec poczekalni. U2 - Ordinary Love    314 lajków

O królu :D

Ej, w ogóle niech ktoś mi wyjaśni o co chodzi w refrenie nowego płodu naszych ulubieńców:
and we can't reach any higher
if we can't deal with ordinary love

Tak, wiem, jestem głupi :P
Serio nie za bardzo rozumiem co autor miał na myśli. Przecież w moim prymitywnym, dyletanckim tłumaczeniu oznacza to mniej więcej coś takiego:
nie możemy dotrzeć wyżej
jeśli nie potrafimy sobie poradzić ze zwykłą miłością

I tu mamy to co następuje:
1) Gdzie można dotrzeć WYŻEJ niż miłość? Przecież miłość jest najważniejszą wartością w życiu ludzi i celem wszystkiego (o jejku, ale idealistycznie brzmi)
2) Jak może istnieć zwykła miłość? Miłość już sama w sobie jest rzeczą niezwykłą i wyjątkową.
Widzę tu więc dwie antynomie w jednym refrenie. Niech mi ktoś wyjaśni, błagam, to nie jest prowokacja :D Nie znam się na poezji, ot co. Pewnie nie powinno się jej brać tak dosłownie, ale mimo wszystko w tym refrenie coś mi nie pasuje. 

Jak ktoś ma jakieś przemyślenia na ten temat lub chce po prostu zrugać mój obskurantyzm to zapraszam do dyskusji ;)

#324 SlawasU2

SlawasU2

Użytkownik

• Members
  • 261 Postów

Napisano 03 grudnia 2013 - 21:59

Darku  dziekujemy za MP3  ja i tak  nie sciągałbym   . Właśnie  zakupiłem  10" LP  w  przyzwoitej cenie  jak na polskie warunki. A jak z  twoją  sztuką?

#325 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 Postów

Napisano 03 grudnia 2013 - 22:01

Szkoda tylko, że te vinyle nie są numerowane tak jak "Wide Awake in Europe", no ale i tak prawdopodobnie powstanie spis powszechny coś na modłę tego: http://wideawakein.eu/list

#326 JVD

JVD

Użytkownik

• Members
  • 1 447 Postów

Napisano 03 grudnia 2013 - 22:10

Darku  dziekujemy za MP3  ja i tak  nie sciągałbym   . Właśnie  zakupiłem  10" LP  w  przyzwoitej cenie  jak na polskie warunki. A jak z  twoją  sztuką?

Jeszcze nie mam nic pewnego. Może w Polsce będzie..kilka kopii?  :rolleyes:

Szkoda tylko, że te vinyle nie są numerowane tak jak "Wide Awake in Europe", no ale i tak prawdopodobnie powstanie spis powszechny coś na modłę tego: http://wideawakein.eu/list

He he.. moja kopia nr 4628..  :lol:

xxx depe xxx

#327 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 Postów

Napisano 03 grudnia 2013 - 22:15

Ja właśnie poluję, ale ze 150 dolców trza dać za Wide Awake in Europe.

3 osoby z forum  vinyl OL już mają.

#328 U2roopa

U2roopa

Użytkownik

• Root Admin
  • 6 527 Postów

Napisano 03 grudnia 2013 - 23:15

Ja w kwestii formalnej. Chciałem tylko nadmienić, że "Ordinary Love" śmiga też w radiu PIN od poniedziałku.

#329 JVD

JVD

Użytkownik

• Members
  • 1 447 Postów

Napisano 04 grudnia 2013 - 08:00

@Jacob

Też się nie znam na poezji ale najwyraźniej autor rozróżnia wiele rodzajów miłości.

Bardziej wrażliwi ludzie niech się wypowiedzą.. acr? wiercioch?

xxx depe xxx

#330 el_f

el_f

Użytkownik

• Members
  • 1 967 Postów

Napisano 04 grudnia 2013 - 12:18

Ej, w ogóle niech ktoś mi wyjaśni o co chodzi w refrenie nowego płodu naszych ulubieńców:

and we can't reach any higher
if we can't deal with ordinary love

Tak, wiem, jestem głupi :P
Serio nie za bardzo rozumiem co autor miał na myśli. Przecież w moim prymitywnym, dyletanckim tłumaczeniu oznacza to mniej więcej coś takiego:
nie możemy dotrzeć wyżej
jeśli nie potrafimy sobie poradzić ze zwykłą miłością

I tu mamy to co następuje:
1) Gdzie można dotrzeć WYŻEJ niż miłość? Przecież miłość jest najważniejszą wartością w życiu ludzi i celem wszystkiego (o jejku, ale idealistycznie brzmi)
2) Jak może istnieć zwykła miłość? Miłość już sama w sobie jest rzeczą niezwykłą i wyjątkową.
Widzę tu więc dwie antynomie w jednym refrenie. Niech mi ktoś wyjaśni, błagam, to nie jest prowokacja :D Nie znam się na poezji, ot co. Pewnie nie powinno się jej brać tak dosłownie, ale mimo wszystko w tym refrenie coś mi nie pasuje.

Ale to się bardzo ładnie komponuje z tym, co Bono pisał o miłości np. w czasach HTDAAB: "I've had enough of romantic love" w "Miracle Drug" czy "I could never take a chance of losing love to find romance" w "A Man And A Woman". Wiesz, we współczesnej kulturze obowiązuje poniekąd wzorzec "wielkiej, idealnej miłości", która jest celem życia każdej osoby i jeśli jej nie znajdziesz, to będziesz wiecznie nieszczęśliwy. Wydaje mi się, że Bono w jakiś sposób się temu sprzeciwia, tzn. uważa, że miłość jest czymś naturalnym, jest postawą wobec ludzi, a nie tylko spontaniczną emocją. Czymś, co da się kontrolować, co podlega naszej woli i co można rozwijać. A słowa "we can't reach any higher" sugerują, że jeśli spędzimy całe życie szukając tej "wielkiej miłości", to możemy zostać z niczym. Miłość jest "zwykła" w tym sensie, że jest wszędzie, można ją okazywać na mnóstwo sposobów, niekoniecznie spektakularnych (i nie tylko w relacji intymnej - są przecież ludzie którzy mogą być szczęśliwi bez tego). Im szybciej się z tym pogodzimy, tym więcej czasu będziemy mieli na rozwijanie swoich uczuć wobec innych, bliskości, zaufania itp. - i w ten sposób będziemy mogli "sięgnąć wyżej". Ja tak to rozumiem przynajmniej. ;)

#331 Bremo

Bremo

Kaka demona

• Members
  • 1 816 Postów

Napisano 04 grudnia 2013 - 13:41

"and we can't reach any higher

if we can't deal with ordinary love"

dla mnie znaczy to tyle, że nie będziemy w stanie dokonywać wielkich rzeczy, jeśli najpierw nie nauczymy się "kochać zwyczajnie". Wydaje mi się, że autor ma na myśli, że miłość sama w sobie jest wartością najwyższą, ale jednocześnie jest bezwartościowa, jeśli nie będzie nas inspirować do czynienia dobrych rzeczy - taki paradoks. Musimy najpierw uporządkować "fundament", czyli nauczenie się kochać to nasza praca u podstaw, bo bez niej niczego nie dokonamy. Z drugiej strony, tak jak napisał el_f, może to znaczyć, że nie możemy koncentrować się na miłości, siedzieć w kącie i płakać gdy coś się sypie, bo będzie nas to hamowało w drodze do większego dobra. Pewnie jak zobaczymy film to zrozumiemy, ale wydaje mi się, że Bono chciał stworzyć taką paradoksalną pentlę ("deal with" zamienne z "feel"), że miłość jest największym bodźcem dla czynienia dobra, ale jednocześnie może stać się dla niego największą przeszkodą, jeśli jej nie opanujemy. Za tą niejednoznaczność kocham jego teksty :P Co do znaczenia "zwyczajnej miłości", jako czegoś przyziemnego, to zgadzam się z el_fem.

PS można zwymiotować od tylu słów "miłość" w jednym poście. A wiadomo, że i tak Bono chodziło o coś innego..

Tak w ogóle to cześć wszystkim, od trasy NLOTH nic nie pisałem :)

@\/ pikne tłumaczenie! :rolleyes:

Użytkownik Bremo edytował ten post 04 grudnia 2013 - 17:36

#332 Wiercioch

Wiercioch

Użytkownik

• Members
  • 1 027 Postów

Napisano 04 grudnia 2013 - 17:16

6!

@Jacob

Też się nie znam na poezji ale najwyraźniej autor rozróżnia wiele rodzajów miłości.

Bardziej wrażliwi ludzie niech się wypowiedzą.. acr? wiercioch?

To jest rodzaj numer 172, znany szeroko, ale nie będę go tutaj omawiać ;P

Może tak łatwiej będzie 'ogarnąć' ;)

Jak sięgać wyżej mamy gwiazd

Gdy sił jest brak by miłość prostą dać.

pozdro, Wiercioch

"The right to appear ridiculous is something I hold dear"

#333 JVD

JVD

Użytkownik

• Members
  • 1 447 Postów

Napisano 04 grudnia 2013 - 17:21

Brilliant!

xxx depe xxx

#334 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 04 grudnia 2013 - 21:23

Wiercioch mistrz jak zawsze. Ja od siebie polecam spróbować zrozumieć tę piosenkę jako całość a nie wyrywać pojedyncze linijki i próbować je same analizować, to wszystko w tekście z siebie wynika ;)

#335 Jacob

Jacob

Użytkownik

• U2 FAQ MAKER
  • 3 332 Postów

Napisano 05 grudnia 2013 - 16:11

O, pięknie, przekonaliście mnie swoją argumentacją panowie. Dziękuje za odpowiedzi i otworzenie przede mną nowych horyzontów myślowych, gadbleszja ;) 

#336 Zigy Stardust

Zigy Stardust

senior forumowy

• Members
  • 1 570 Postów

Napisano 05 grudnia 2013 - 23:02

No to chłopaki zdążyły w ostatniej chwili...właśnie podano wiadomość o śmierci Nelsona Mandeli, RIP.

#337 Jacob

Jacob

Użytkownik

• U2 FAQ MAKER
  • 3 332 Postów

Napisano 06 grudnia 2013 - 21:38

Drugi tydzień na LP3 i 4. miejsce dla Ordinary.

#338 MartinTexas

MartinTexas

Użytkownik

• Members
  • 2 595 Postów

Napisano 06 grudnia 2013 - 23:03

No to chłopaki zdążyły w ostatniej chwili...właśnie podano wiadomość o śmierci Nelsona Mandeli, RIP.

Dokładnie. Szkoda tylko, że Mandela nie mógł zobaczyć filmu i posłuchać zespołu. Ciekawe, czy jakiś koncert zorganizują w ramach upamiętnienia Mandeli. Może będzie okazja do usłyszenia OL na żywo?

#339 Zigy Stardust

Zigy Stardust

senior forumowy

• Members
  • 1 570 Postów

Napisano 06 grudnia 2013 - 23:06

Myślę że na najbliższej trasie kawałek na pewno zostanie zagrany w ramach upamiętnienia, choćby akustycznie.

#340 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 Postów

Napisano 07 grudnia 2013 - 10:36

Oto jak wygląda pozycja OL w rankingu najczęściej ściąganych utworów w Itunes, od chwili rozoczęcia sprzedaży:

Australia: #70
Belgium: #10
Canada: #19
Denmark: #10
France: #13
Germany: #57
Ireland: #8
Italy: #1
Luxembourg: #2
Netherlands: #1
New Zealand: #53
Poland: #2
Portugal: #1
Russia: n/a
Spain: #4
Sweden: #4
United Kingdom: #51
United States: #131

Dołączona grafika

Also tagged with one or more of these keywords: u2, Ordinary Love, Record Store Day, Nowy singiel U2

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych