Dystrybucja multicamu
Napisano 10 czerwca 2011 - 17:22
Ale mam dylemat...
Chciałbym opublikować multicam dla jak największej ilości osób...
Wiadomo, że samo u2torrents tego nie zagwarantuje, bo całkiem spora część forum (nie wspominając zwykłych ludzi), nie ma tam konta.
Torrenty to w ogóle wolna sprawa.
Jest opcja aby można go było ściągnąć bezpośrednio z serwera (przez Amazon S3), ale wymagałoby to $$$... dokładnie od 4-10zł za pobranie (0.15-0.30$ za 1GB).
Cztery złote jeżeli znajdę sponsorów, 10zł jeżeli TEN KANAŁ ściągania byłby płatny (metoda zabezpieczania nieautoryzowanego ściągania kosztuje dodatkowe 0.15$ za 1GB)....
Przy 1000 ściągnięciach robi się z tego 1380$ w wersji darmowej...
ps. Istnieje mozliwosc przyspieszenia sciagania torrentow przez uzycie S3, wtedy koszt jest ten sam, ale wiadomo torrenty jedza mniej.
#2 Guest_Grinderman_*
Napisano 10 czerwca 2011 - 18:21
Napisano 10 czerwca 2011 - 18:32
IMHO - wygoda czy nie ale powinno to być dostępne dla mas bezpłatnie.
kasa to zawsze grząski grunt i lepiej w to bagno się nie pchać, nawet jeśli to tylko groszowe sprawy, bo zaraz się znajdzie mnóstwo takich co będą marudzić i oskarżać o chęć zarobkowania, o prawach autorskich nie wspominając...
tak czy siak - rzucaj to mości Jędrzeju do netu bo się doczekać nie możemy!
Napisano 10 czerwca 2011 - 18:33
Piszę o tym dlatego, że nie uważam, aby było dobrze w tej sprawie powiedzieć "to ich problem", co mnie to.. itd. Mi osobiście nie jest na rękę ściągać to dvd przez tydzień partiami, zdecydowanie wolałbym zapłacić komuś te niezbędne złocisze za płytę i przesyłkę i po prostu takie coś otrzymać.. Wydaje mi się, ze taka wersje tego multicamu, oficjalna, nagrana, z grafiką na płycie - też być powinna. Pozdrawiam
Napisano 10 czerwca 2011 - 19:11
Napisano 10 czerwca 2011 - 20:18
A czy będzie jakimś nietaktem sytuacja, w której jakaś jedna (najlepiej znana, z forum) osoba, rozsyłałaby płyty dvd do osób zainteresowanych ? Już nagrane i zrobione jak trzeba - czyli np. z grafiką odpowiednią, bo nie ukrywam, że taka forma byłaby choćby dla mnie najbardziej komfortowa..wiadomo to także musi wiązać się z jakimś kosztem, ale jeśli ten koszt będzie niewielki, kilka zł, opłata za płytę i koszt przesyłki.. Czy to w ogóle takie rozumowanie w tym kierunku ma sens czy pachnie to już nieco czymś zakazanym ?
Piszę o tym dlatego, że nie uważam, aby było dobrze w tej sprawie powiedzieć "to ich problem", co mnie to.. itd. Mi osobiście nie jest na rękę ściągać to dvd przez tydzień partiami, zdecydowanie wolałbym zapłacić komuś te niezbędne złocisze za płytę i przesyłkę i po prostu takie coś otrzymać.. Wydaje mi się, ze taka wersje tego multicamu, oficjalna, nagrana, z grafiką na płycie - też być powinna. Pozdrawiam
Wiadomo... ale tutaj zostajemy przy starym dobrym dosyłaniu płyt
Napisano 10 czerwca 2011 - 21:50
Napisano 11 czerwca 2011 - 17:07
ściągnięcie z u2torrents to żaden problem,
co to za problem ściągnąć te pare gb skoro czeka sie na ten multicam 2 lata
Napisano 12 czerwca 2011 - 00:10
And I found alcohol
I was looking for The Soul
And I bought some style
I wanted to meet God
And they sold me religion...
I still haven't found what I'm looking for...
Napisano 12 czerwca 2011 - 01:09
"Niestabilne" - rozumiem, że chodzi Ci o to, że czasami Ci się zrywa połączenie. W przypadku torrentów to żaden kłopot. Możesz w dowolnej chwili przerwać ściąganie i wznowić je w innym czasie. Oczywiście w przypadku niespodziewanej utraty dostępu do internetu również można wznowić ściąganie. Oznacza to też, że możesz włączyć sobie ściąganie tylko na noc, a na dzień je wyłączać (lub ograniczać prędkość transferu).ja również bym się pisała na opcję rozsyłaną, niestety ściąganie mnie plików o troche większych gabarytach jest w moim przypadku skutecznie uniemożliwiane przez niestabilne łącze.
Torrent to na prawdę dobre rozwiązanie - ja na pewno z niego w tym przypadku skorzystam i polecam je każdemu, nawet tym, którzy jeszcze z niego nigdy nie korzystali. Zobaczycie, on wyciągnie z Waszych łącz co się tylko da i wcale nie jest taki ciężki w obsłudze. Ściąganie przebiega automatycznie, wypalanie DVD to pół godziny i ogranicza się właściwie do włożenia płyty, a zamiast ładnych okładek polecam foliopis. Jak dla mnie nie opłaca się szukać innych (a już na pewno płatnych) rozwiązań. Ale jak komuś zależy, to nie mam nic do tego.
Napisano 12 czerwca 2011 - 08:00
And I found alcohol
I was looking for The Soul
And I bought some style
I wanted to meet God
And they sold me religion...
I still haven't found what I'm looking for...
Napisano 12 czerwca 2011 - 09:25
Czas pobierania 9GB danychna połączeniu o prędkości 2048kb/s (256 kB/s) potrwa 10 godzin.
Czas pobierania 9GB danychna połączeniu o prędkości 6144kb/s (768 kB/s) potrwa 3 godziny.
To są realne czasy pobierania multicamu,oczywiście zależy od źródła i wielu innych czynników, ale mogę śmiałopowiedzieć ze osoby z 1 MB w 24 h powinny pobrać multicamu bez problemu.
Osobiście uważam, że najlepszą opcją jestpołączenie utorrents, u2 start + prywatny torrent z paczkami, tzn:
Obraz iso każdej płyty DVD pakujepowiedzmy na 40 części i pakuje to na 10 serwerów typu hotfile filesonic itp.oraz udostępniam na tym prywatnym torrencie.
Każdy może jednocześnie pobierać ztorrentu, i powyższych serwisów różne paczki -> co przyspieszy upload (takwygląda pobieranie z u2start tylko ze tu przyspieszamy o torrent).
Gdy ktoś już pobierze z u2start to pakujeto w torrent "sprawdza pliki" i już tą paczkę może seedować ->kolejne przyspieszenie rozpowszechniania.
Także realnie mamy możliwość pobieranie multicamuw dwóch różnych wersjach:
a) w paczkach
w całości obraz iso
3 źródła
a) torrent - iso
torrent - paczki
c) u2start - hostingi
Napisano 12 czerwca 2011 - 11:28
W związku z tym liczę, że w gronie 'nietorrentowców' jakoś będziemy sobie pomagać.
Napisano 12 czerwca 2011 - 17:48
Napisano 12 czerwca 2011 - 22:43
Dodaj odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych