Survivor Albumowy - All That You Can't Leave Behind (edycja 2)
Posted 05 sierpnia 2010 - 01:09
Kilka miesięcy później, BD dostaje nagrodę Grammy. Dziwne rzeczy się pamięta ze szkoły, ja np. pamiętam rozmowę z kolegą właśnie o tej nagrodzie. Wszyscy koledzy jarają się Britney Spears itp., U2 jest jednym z niewielu rockowych zespołów który jest u mnie w gimnazjum w miarę popularny. Oczywiście, jak to w gimnazjum, bycie fanem = jaranie się najnowszą piosenką.
Rok 2001, Elevation, Tomb Raider, Lara Croft, szał. I ten teledysk... Kolejna fajna piosenka, wcześniej jeszcze Stuck (smęty, ale nawet fajne), nie wiem kiedy postanawiam kupić kasetę. Skoro tyle fajnych piosenek, to może na albumie jest ich jeszcze więcej? Pierwszego przesłuchania nie pamiętam, ale jakoś są wakacje, biorę walkmana, tą kasetę (chyba jedyną moją kasetę ever) i jadę. Nawet mój brat się trochę wkręca, "pierwsze trzy piosenki są nawet fajne". Próbuję oświecić wielkością tej płyty jak najwięcej osób, oczywiście nic z tego. Zresztą, chyba sam nie jestem jeszcze do niej do końca przekonany ("poza singlami to nie ma fajnych piosenek"). Ale powoli, powoli się wkręcam. W którejś chwili dociera do mnie Walk On i na długo pozostaje moją ulubioną piosenką.
W międzyczasie jakaś koleżanka mówi mi że U2 to w zasadzie są strasznie słabi, ona to woli Nickelback.
Cały czas wakacje, pierwsza większa zagraniczna (lot samolotem, wow) wycieczka. Ostatnia noc w hotelu, leżę, słucham ATYCLB. To musiał być ten moment kiedy pokochałem całą płytę (Kite!).
Kilka miesięcy później, słyszę Walk On w radiu, w samochodzie. "Ej tato, weź głośniej". To już jakoś zima była chyba. Kolejne dziwne wspomnienie, do dzisiaj pamiętam dokładnie ulicę i miejsce gdzie to się stało.
Potem (a może wcześniej? ale nie, raczej nie) spędzam ferie u babci która ma pół-legalną kablówkę. HBO. Jakiś koncert U2 (Boston chyba, bo co innego?) Najbardziej podoba mi się piosenka w której kolesie stoją i grają na gitarach, a wokół nich są takie białe koła ze świateł. Zaczynam szukać co to mogło być (Bad? Streets?), poznaję kolejne utwory (hiciory znałem wcześniej, wiadomo)...
A dalej już jakoś samo poszło. Ale na początku było
All That You Can't Leave Behind
1. Beautiful Day
2. Stuck In A Moment You Can't Get Out Of
3. Elevation
4. Walk On
5. Kite
6. In A Little While
7. Wild Honey
8. Peace On Earth
9. When I Look At The World
10. New York
11. Grace
Koniec pierwszej rundy: sobota 7 sierpnia, 23.59.
-----------
Na razie wstrzymuję się od głosu.
Posted 05 sierpnia 2010 - 01:15
PiS on El_f
Nie ma chyba nic w tej piosence, co by mi się podobało, oprócz tego, że wykonuje ją mój ulubiony zespół. To intro, to wymienianie imion, to ja może podziękuję.
in search of experience
to taste and to touch
and to feel as much
as a man can
before he repents"
Posted 05 sierpnia 2010 - 01:20
no to na początek dajemy... STUCK
oj, chyba single będą u mnie miały przejechane
Posted 05 sierpnia 2010 - 02:13
Posted 05 sierpnia 2010 - 02:26
Posted 05 sierpnia 2010 - 05:02
Posted 05 sierpnia 2010 - 07:03
Posted 05 sierpnia 2010 - 07:24
A czy nie byloby opcji poczekac z koncem rundy do poniedzialku? Bo sporo osob jest na Offie, a nie chcialbym zeby taki nieodpowiedzialny Owlos dopuscil do tego, ze zaraz odpadna same najlepsze utwory
Posted 05 sierpnia 2010 - 07:29
Rok 2000, jakoś końcówka. W radiu słyszę Beautiful Day. Albo to był teledysk, nie pamiętam. Śpiewa jakiś koleś z długimi włosami i okularami przeciwsłonecznymi. Podobno sławny. Fajna piosenka. Ale zespół jakoś głupio się nazywa.
Kilka miesięcy później, BD dostaje nagrodę Grammy. Dziwne rzeczy się pamięta ze szkoły, ja np. pamiętam rozmowę z kolegą właśnie o tej nagrodzie. Wszyscy koledzy jarają się Britney Spears itp., U2 jest jednym z niewielu rockowych zespołów który jest u mnie w gimnazjum w miarę popularny. Oczywiście, jak to w gimnazjum, bycie fanem = jaranie się najnowszą piosenką.
(...)
Fajny tekst. Lubię czytać takie wspomnienia. Może dlatego, ze sam mam ich mnóstwo.
A głosuje oczywiście na Grace
1. U2 * 2. Queen * 3. Metallica * 4. Marillion * 5. Pink Floyd * 6. R.Stones * 7. Iron Maiden * 8. Radiohead * 9. Deep Purple * 10. D.Mode
U2 TOP 10: The Unforgettable Fire, Exit, Luminous Times, All I Want Is You, Ultra Violet, Acrobat, The Ground Beneath Her Feet, Electrical Storm, Sometimes You Can't Make It On Your Own, Magnificent
Posted 05 sierpnia 2010 - 07:36
"where i grew up, there weren't many tres
where there was we'd tear them down
and use them on our enemies"
i reszta to prawdopodobnie najgorsza, najbardziej pretensjonalna i infantylna rzecz jaką Bono kiedykolwiek napisał a sam utwór kojarzy mi się z przeterminowanym mlekiem kokosowym.
Jakkolwiek, może znajdzie się jeszcze ktoś kto tego nie lubi. Ale w tej turze
Elewejszyn
bo wszyscy już tym rzygamy.
of Future Past
the magician longs to see...
one chants out
between two worlds
Fire - walk with me.
Posted 05 sierpnia 2010 - 07:51
When I Look At The World
Posted 05 sierpnia 2010 - 08:27
Nieopodal mężczyzna w kowbojskim kapeluszu i skórzanej kurtce udziela instrukcji innym osobom. Zdumiony basista pyta archanioła: Czy, to Bono? Nie wiedziałem, że umarł. Gabriel odpowiada: Nie, to nie jest Bono. To Jezus Chrystus. Wydaje mu się tylko, że jest Bono."
Posted 05 sierpnia 2010 - 08:33
bo wszyscy już tym rzygamy.
Proszę o nie wyrażanie żadnych opinii w moim imieniu, a szczególnie takich z którymi się nie zgadzam
Posted 05 sierpnia 2010 - 08:35
<zaciera ręce> i w ogóle TWÓJ STARYa nie chcialbym zeby taki nieodpowiedzialny Owlos dopuscil do tego, ze zaraz odpadna same najlepsze utwory
Nie martw się, na to też niedługo przypuści się frontalny atak, może w tym surwajworze coś się uda nagiąć w końcu do mojej woli.
in search of experience
to taste and to touch
and to feel as much
as a man can
before he repents"
Posted 05 sierpnia 2010 - 08:52
Posted 05 sierpnia 2010 - 08:57
Posted 05 sierpnia 2010 - 09:18
Posted 05 sierpnia 2010 - 09:30
Witasie - Twój post w tym temacie tak przecudnie oddał me uczucia, że poważnie rozważam postawienie Ci napoju chmielnego przy pierwszej lepszej okazji!
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users