Survivor Albumowy - War (edycja 2)
Napisano 16 czerwca 2010 - 14:18
in search of experience
to taste and to touch
and to feel as much
as a man can
before he repents"
Napisano 16 czerwca 2010 - 15:11
Ja napisałam, że to klasyk - ale dla mnie! To akurat ten ich utwór, który usłyszałam jako pierwszy w ogóle!
Mam głęboko gdzieś jakieś listy przebojów! Zupełnie się nimi nie interesuję, a tym bardziej nie sugeruję.
Poza tym, widzę tu tendencję co niektórych do niedoceniania singli - no bo przecież "szary człowiek" może w radio usłyszeć i jeszcze (boże broń!) mu się spodoba. I wtedy przestanę być oryginalny/a.
Są przecież dobre single (WOWY albo Beautiful Day) i gorsze single (One Tree Hill albo Vertigo). Dobre piosenki, które jednak nigdy nie miały szans zyskać popularności (A Man And A Woman!), i gorsze piosenki, które może i słusznie nie ujrzały światła dziennego.
If I'm close to the music and you are close to the music, then we are close to each other
Napisano 16 czerwca 2010 - 15:25
Napisano 16 czerwca 2010 - 15:56
Is it like a tape recorder
Can we rewind it just once more
Napisano 16 czerwca 2010 - 17:01
If I'm close to the music and you are close to the music, then we are close to each other
Napisano 16 czerwca 2010 - 17:03
Napisano 16 czerwca 2010 - 18:50
No, weźmy takie NYD. Ktoś pisał, że to raczej dolna połówka, że powinno polecieć w którejś z pierwszych rund. Ale wyobraźmy sobie coś takiego: Jest sobie ten 82 czy 83 rok, od nas zależy jak będzie wyglądała płyta "War", i producent mówi: sorry, ale robimy z tego EP'kę - 5 piosenek, reszta leci do kosza. Czy, wiedząc, co ten kawałek znaczy dla nas i co dzięki niemu przeżyliśmy (przeżyjemy), wciąż chcemy go wyrzucić? Ja wiem, że tu uciekamy od muzyki w jakieś symbole, konteksty, wspomnienia - ale inaczej się czasem nie da, nie dziwmy się że dla niektórych takie sprawy naprawdę mają znaczenie.
Napisano 16 czerwca 2010 - 18:52
W ten sposób to Mazurek Dąbrowskiego wygrywałby każdego survivora.
Napisano 16 czerwca 2010 - 18:58
Otóż to. Na przykład ja nigdy nie potrafiłam oddzielić do końca muzyki od tekstu; jeśli coś jest głupie, to może być nawet "ładne" czy profesjonalnie, dobrze wykonane - ale z pewnością nie będę miała ochoty zbyt często tego słuchać.Wyobraźmy sobie coś takiego: Jest sobie ten 82 czy 83 rok, od nas zależy jak będzie wyglądała płyta "War", i producent mówi: sorry, ale robimy z tego EP'kę - 5 piosenek, reszta leci do kosza. Czy, wiedząc, co ten kawałek znaczy dla nas i co dzięki niemu przeżyliśmy (przeżyjemy), wciąż chcemy go wyrzucić? Ja wiem, że tu uciekamy od muzyki w jakieś symbole, konteksty, wspomnienia - ale inaczej się czasem nie da, nie dziwmy się że dla niektórych takie sprawy naprawdę mają znaczenie.
Żeby piosenka zapadła w pamięć i wywołała emocje - musi być symbolika, dobry tekst, znaczenie.
Po prostu SENS.
To, czego jest tak mało w dzisiejszej muzyce. I za co przede wszystkim uwielbiam U2.
Napisano 16 czerwca 2010 - 19:00
A kiedyś to się od tego roiło: http://www.youtube.c...h?v=MBeT4ptY9sYTo, czego jest tak mało w dzisiejszej muzyce.
Napisano 16 czerwca 2010 - 19:09
A to, że głupota istniała, istnieje, i istnieć będzie... dopóki istnieje ludzkość - to zupełnie inna sprawa.
Co do Twojego linku - nigdy nie rozumiałam, co ludzie widzą w The Clash. Bleeee. I przepraszam, jeśli znów uraziłam czyjś gust.
P.S. Ale offtopic nam się tu zrobił
Napisano 16 czerwca 2010 - 19:12
Edit: Generalnie The Clash byli pomyłką. Wystarczy spojrzeć, co potrafi zrobić utalentowany muzyk (np. tutaj) z czymś, z czym oni sobie nie mogli poradzić (np. tutaj).
EDIT:
Mrówa uwierzył :-DD
Napisano 16 czerwca 2010 - 19:55
edit: okej, przesłuchałam... New Year's Day
Napisano 16 czerwca 2010 - 21:24
Napisano 16 czerwca 2010 - 22:27
Napisano 16 czerwca 2010 - 22:33
edit: okej, przesłuchałam... New Year's Day
Ja też i kurde mam problem. Trudniej mi będzie głosować tutaj na początku niż na końcu. Bo top War'a mam rozłożony, ale z tymi słabszymi jest gorzej.
Ale niech będzie.
Trzeba robić ścieżkę dla Drowning Man, więc wywalamy pierwszego z kolosów.
New Year's Day
Napisano 16 czerwca 2010 - 23:13
Normalnie kocham tę piosenkę, ale w wersji koncertowej nie studyjnej.
A że powinnam sobie strzelić w łeb za głosowanie na to już teraz to inna kwestia.
Ale nie chcę by wygrało SBS!
Music can change the world, because it can change people.
Napisano 17 czerwca 2010 - 01:19
Piękne, cudne, rewelacyjne zestawienie(One Tree Hill albo Vertigo)
Nie "ktoś", tylko Owłos. Dolne rejony stanów średnich, a tu się zapowiada na drugą rundę!Ktoś pisał, że to raczej dolna połówka, że powinno polecieć w którejś z pierwszych rund.
No właśnie, nie jest to może jakieś arcydzieło, ale gorsze od np. Two Hearts albo The Refugee?ej no ale bez przesady może z tym New Year's Day już teraz, co?
nie chce mi się teraz długo pisać bo nic mi się teraz nie chce, ale to jest naprawdę bardzo spoczi kawał muzy i to właśnie w wersji albumowej moim skromnym.
in search of experience
to taste and to touch
and to feel as much
as a man can
before he repents"
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych