Survivor Albums - 12 klasyków U2
Napisano 08 lipca 2009 - 18:09
...
Napisano 08 lipca 2009 - 18:18
Achtung Baby
no i po raz pierwszy w historii survivorów zanosi się na zasłużone zwycięstwo
Napisano 08 lipca 2009 - 18:35
survivor jest wypaczony od odpadnięcie ATYCLB i dlatego głos na TJT,
@ Olenka, może Elevation nie przy WOWY ale już Stuck i Walk On jak najbardziej
ciekawe dlaczego ATYCLB to dla niektórych tylko Elvation tak samo jak przy Bombie to tylko Vetrtigo
nie, widzą nie słyszą reszty??
When I Look at the world albo original of species ?
Napisano 08 lipca 2009 - 18:45
#766 Guest_Mac_*
Napisano 08 lipca 2009 - 19:26
Napisano 08 lipca 2009 - 19:32
Napisano 08 lipca 2009 - 20:17
aż przeliczyłem teraz dokładnie początek i to byl prawie nokaut 11-0
Użytkownik bee edytował ten post 08 lipca 2009 - 20:38
Napisano 08 lipca 2009 - 20:42
Achtung Baby
Witas, ja się nawet z tobą zgodzę!!
Achtung Baby
Jak dla mnie TJT nic nie pobije. Choć nie obraziłbym się jakby jeszcze kiedyś coś większego stworzyli.
Napisano 08 lipca 2009 - 21:10
.
1. U2 * 2. Queen * 3. Metallica * 4. Marillion * 5. Pink Floyd * 6. R.Stones * 7. Iron Maiden * 8. Radiohead * 9. Deep Purple * 10. D.Mode
U2 TOP 10: The Unforgettable Fire, Exit, Luminous Times, All I Want Is You, Ultra Violet, Acrobat, The Ground Beneath Her Feet, Electrical Storm, Sometimes You Can't Make It On Your Own, Magnificent
Napisano 08 lipca 2009 - 21:23
Napisano 08 lipca 2009 - 22:59
Rozwiniesz? Bo oczywiście się zgadzam, ale jestem ciekaw, dlaczego inni też tak uważają, czy to są te same przesłanki, powody, co by podbudowało siłę tej opinii, czy wręcz faktu ( ) a jak inne, to dostarczyłoby dodatkowych argumentów
Chociażby dlatego, że po dość przeciętnych poprzedzających ATYCLB'a 2-óch wcześniejszych albumach i jednym wybitnym, ale jakże innym, znów słychać dobre, pozytywne dźwięki U2. Wierni fani musieli czekać aż 12 lat na to...
Chociażby dlatego, że sam tytuł płyty czy utwór Kite świadczy o dość symbolicznym wymiarze tego dzieła...
A ponadto utwory takie jak Kite, Walk On czy NY NY , które nie są może jakoś specjalnie wybitne "muzycznie", to jednak jako całość świetnie się uzupełniają i brzmią OK zarówno słuchane "ciągiem" jak i "indywidualnie".
Polecam zaopatrzenie się w odpowiednią miejscówkę, napój (niekoniecznie alkoholowy), wyobraźnię i przesłuchanie Joshua Tree jako całości, pełnego dzieła, na którym nie ma "trzech hitów, bulleta i reszty" a jest po prostu pustynia, dwie ameryki, miłość, nienawiść, problemy wiary i zwątpienia, strasznego zagubienia, wyborów, ucieczek (tych dosłownych, ucieczek w używki), w końcu śmierci, tej pieprzonej wedrówki duszy po pustyni życia w chorym świecie zmetaforyzowanym przez two americas. Tło muzyczne też oczywiście, ale od dłuższego czasu postrzegam ten album jako Dzieło, całość. Absolut, słowem.
Nie sposób się nie zgodzić z Twoim punktem widzenia. Ale zastanówmy się czy w albumie AB nie doszukamy się równie wielu i równie głębokich tematów ? Widzisz, to Ty postrzegasz ten album jako Dzieło czy Absolut.
A ja już w mniejszym stopniu. Dlaczego ?
Ano dlatego że ja o Dziele Absolutnym, to mogę mówić wyłącznie o The Wall Pink Floydów i o niczym innym... Sorki, ale U2 ze swoimi dokonaniami (nawet z TJT) to jest przedszkole przy tamtej płycie
I dlatego też, staram się interpretować dokonania U2 w trochę innym świetle. Bardziej jako osobne utwory umiejętnie ze sobą splecione w jeden album, ale jednak jako osobne utwory...
Stąd takie, a nie inne sformułowanie o "rywalizacji" hitów z obu płyt w tym finale survivoru.
PS: to nie jest tak, że o AB dobrego słowa nie mogę napisać. Też by się dało, coś na kształt powyższego, tylko że wiadomo, to zupełnie inna historia, jednak jakaś taka.. niepełna, nie aż tak głęboka, wieloznaczna, no i mam wrażenie że jednak AB jest dziełem niepełnym, gdzieś po drodze uszkodzonym.
Uszkodzonym, bo wcześniej ukradzionym...Być może ten fakt sprawił, że chłopaki byli zmuszeni w tempie "przyspieszonym" nagrać nowe utwory i wydać płytę. Niemniej jednak, to co zrobili to jest bajka
To żart, nie ? The Fly obok WOWY - matko..
ło łojcze ...ale się oburzasz...
Czy muszę postrzegać muzykę U2 tak jak Ty ? Dla mnie The Fly to super odjechany i drażliwy dla ucha utwór. Kiedy go usłyszałem pierwszy raz , te 18 lat temu (dobrze pamiętam ?) , to zapadł mi on głęboko, jako coś zupełnie odmiennego w dotychczasowych dokonaniach U2 (od strony muzycznej). Lirycznie, tak samo. I przez to właśnie ja stawiam go w ścisłej swojej czołówce utworów U2. Właśnie na równi z kontrastowym , klasycznie brzmiącym WOWY.
Niestety, Bozia poskąpiła mi talentu muzycznego i przez to nigdy nie będę "rozpracowywał" ich piosenek od strony technicznej (czy np. Edge zagrał taki a nie inny riff i czy to miało jakiś większy sens i było zgodne z kanonami muzycznymi i podobnie jak to czy Adaś wzniósł się na wyżyny waląc kciukiem w struny basówki itepe itede..).
I właśnie może przez to interpretuję i słucham muzyki bardziej normalnie...po prostu zgłębiam teksty, interpretuję je po swojemu i wsłuchuję się w muzykę czy mi się podoba czy nie.
Można się ze mną nie zgadzać, trudno.
Ale powiem Wam jedno...ta taka wyniosłość i autorytatywność w niektórych wypowiedziach i osądach na temat muzyki U2 , przeznaczonej jakby nie było dla dość szerokiej rzeszy słuchaczy jest ...hmmm...co najmniej irytująca.
Warto pamiętać, że to nie opera czy symfonia.
Peace...
PS.
Aaaaa i mój głos w tej nierównej walce pada na TJT
Napisano 08 lipca 2009 - 23:30
Ale powiem Wam jedno...ta taka wyniosłość i autorytatywność w niektórych wypowiedziach i osądach na temat muzyki U2 , przeznaczonej jakby nie było dla dość szerokiej rzeszy słuchaczy jest ...hmmm...co najmniej irytująca.
Warto pamiętać, że to nie opera czy symfonia.
miło mi, że ktoś ma podobne wrażenie...
Napisano 09 lipca 2009 - 00:28
Napisano 09 lipca 2009 - 05:26
Napisano 09 lipca 2009 - 05:42
Wracam do domu po dlugiej przerwie i taka mila niespodzianka- AB bedzie na 2 miejscu Dobre podium
Napisano 09 lipca 2009 - 11:55
jutro moze byc cos innego
Napisano 09 lipca 2009 - 12:16
Ale złapałem Wi-Fi i oddaję głos. Nie ławo dokonać wyboru, ale stawiam na
TJT
Pzdr
Napisano 09 lipca 2009 - 12:22
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych