Skocz do zawartości

Zdjęcie

Survivor 15 - No Line On The Horizon

• Please log in to reply
1090 replies to this topic

#261 Loony

Loony

dziecko

• Members
  • 867 Postów

Napisano 09 kwietnia 2009 - 22:45

Moment Of Surrender.
hłyhły.
:)

#262 conr4d

conr4d

Użytkownik

• Members
  • 2 255 Postów

Napisano 09 kwietnia 2009 - 23:05

Moment of Surrender

#263 kajtek

kajtek

Użytkownik

• Members
  • 158 Postów

Napisano 09 kwietnia 2009 - 23:20

Unknown Caller

'Restart and re-boot yourself' - WTF? :huh:

#264 methiu

methiu

0118 999 881 999 119 7253

• Members
  • 1 035 Postów

Napisano 09 kwietnia 2009 - 23:37

Moment of Surrender
"Smell the flowers while you can" - David Wojnarowicz

#265 majkeel

majkeel

Użytkownik

• Members
  • 580 Postów

Napisano 10 kwietnia 2009 - 00:26

ponownie I'll Go Crazy If I Don't Go Crazy Tonight

last  

#266 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 10 kwietnia 2009 - 00:41

'Restart and re-boot yourself' - WTF? :huh:

you're free to go: ooooo! oooooo-oooo!

generalnie, myślę że problem jest w tym, że to sobie tłumaczycie na język ojczysty. a to nie ma takiego przełożenia.
po pierwsze, nie ma w polskim odpowiednich, ładnych słów, wyrażeń.
po drugie, czy ktoś ma jakikolwiek pomysł jak już w angielskim, to obejść, przekazując to samo, bez szkody dla piosenki?
po trzecie, co jest w tym nie tak? bo serio nie kumam. znam naprawdę dużo tekstów, jakiś tam gust mam, który mi się w słowie pisanym odnaleźć pozwala, nie rozumiem co tu jest nie tak. u2 mieli tragiczne wyrażenia w swoich tekstach i nikt się tak nie czepiał.

#267 Melon

Melon

Użytkownik

• Members
  • 715 Postów

Napisano 10 kwietnia 2009 - 06:10

No Line On The Horizon
"Życie należy przeżyć tak aby nie wstydzić się lat przeżytych bez celu!"

#268 bebok

bebok

Użytkownik

• Members
  • 265 Postów

Napisano 10 kwietnia 2009 - 06:54

Cedars Of Lebanon

#269 bee

bee

saw things so much clearer

• Moderatorzy
  • 2 109 Postów

Napisano 10 kwietnia 2009 - 09:03

No Line On The Horizon
chyba...

#270 kajtek

kajtek

Użytkownik

• Members
  • 158 Postów

Napisano 10 kwietnia 2009 - 11:01

you're free to go: ooooo! oooooo-oooo!

generalnie, myślę że problem jest w tym, że to sobie tłumaczycie na język ojczysty. a to nie ma takiego przełożenia.
po pierwsze, nie ma w polskim odpowiednich, ładnych słów, wyrażeń.
po drugie, czy ktoś ma jakikolwiek pomysł jak już w angielskim, to obejść, przekazując to samo, bez szkody dla piosenki?
po trzecie, co jest w tym nie tak? bo serio nie kumam. znam naprawdę dużo tekstów, jakiś tam gust mam, który mi się w słowie pisanym odnaleźć pozwala, nie rozumiem co tu jest nie tak. u2 mieli tragiczne wyrażenia w swoich tekstach i nikt się tak nie czepiał.

Problem polega na tym, że mi to nawet bez tłumaczenia kompletnie nie pasuje, nie leży, nie brzmi.
Zresztą pomijając już tekst, to styl w jakim śpiewany jest refren (nie wiem czy to dobre słowo), brzmi jak nawoływanie jakiejś armii robotów, którzy pragną zawładnąć ludzkimi umysłami. Zbyt matrixowe to dla mnie. :D

#271 Maya

Maya

aaa <ziew>

• Members
  • 588 Postów

Napisano 10 kwietnia 2009 - 11:44

Moment of Surrender
..let's see colours that have never been seen
let's go to places no one else has been..

#272 matt

matt

Użytkownik

• Members
  • 996 Postów

Napisano 10 kwietnia 2009 - 14:17

I'll Go Crazy If I Don't Go Crazy Tonight

#273 pablo

pablo

26 lat z U2...

• Members
  • 1 594 Postów

Napisano 10 kwietnia 2009 - 14:55

Cedars Of Lebanon

Mam taka prośbę do głosujących na Cedry.
Objaśnijcie mi co z tą piosenka jest nie tak.
Cholera, kawałek nie jest zmajstrowany pod kątem grywalności w radio, ma oryginalna linie melodyczna, fajny tekst.
Oczywiście, że przebojem nie bedzie bo tupac nóżka jak przy pożal się Boże Vertigo się nie da.
Ale czy to źle?

- z tą piosenką jest coś nie tak
- ma kiepską linie melodyczną: melorecytacja i bardzo irytujący mnie falset w refrenie.
- nie jestem z tych , którzy zwracaliby uwagę na tekst. Dla mega entuzjastów tekstów polecam tomiki wierszy.
- przy np: MLK też nie potupiesz nóżką, ale utwór i tak jest genialny
- Vertigo jest super (dla mnie)

1. U2 * 2. Queen * 3. Metallica * 4. Marillion * 5. Pink Floyd * 6. R.Stones * 7. Iron Maiden * 8. Radiohead * 9. Deep Purple * 10. D.Mode

U2 TOP 10: The Unforgettable Fire, Exit, Luminous Times, All I Want Is You, Ultra Violet, Acrobat, The Ground Beneath Her Feet, Electrical Storm, Sometimes You Can't Make It On Your Own, Magnificent

#274 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 10 kwietnia 2009 - 15:18

No Line On The Horizon

Ten festiwal nienawiści pod adresem wspaniałego Moment Of Surrender zaczyna już być irytujący.
Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#275 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 10 kwietnia 2009 - 16:41

- ma kiepską linie melodyczną: melorecytacja i bardzo irytujący mnie falset w refrenie.

Nie podoba się melorecytacja? Ok, rozumiem. Ale tego tekstu nie dałoby się lepiej zaśpiewać, niż Bono go recytuje.
To jak relacja, opowieść. Tu przechodzimy do punktu drugiego:

- nie jestem z tych , którzy zwracaliby uwagę na tekst. Dla mega entuzjastów tekstów polecam tomiki wierszy.

The music or the words - jak to zaśpiewał Thurston Moore o zupełnie czym innym, ale pasuje. Nie rozumiem olewania tekstu. Szczerze, wydaje mi się, że spłyca to strasznie odbiór dzieła, zamkniętej całości jaką jest utwór muzyczny. A tu tekst jest wspaniały. Już wielokrotnie pisałem, że brakowało mi w tekstach U2 takiego storytellingu. Mistrzowski jest.

- Vertigo jest super (dla mnie)

Zgodnie z moją zarysowaną niegdyś teorią co do podziału tu na forum na pewne konkretne grupy które czego innego oczekują od muzyki - właśnie dlatego się nigdy nie zrozumiemy :D

Żeby było jasne, również nie jestem wielkim fanem Cedrów. Porównania z Wake Up Dead Man i Mothers Of The Disappeared uważam za mocno przesadzone. Ale to bardzo, bardzo dobry utwór jest, jedynie z zepsutym zakończeniem.

Ten festiwal nienawiści pod adresem wspaniałego Moment Of Surrender zaczyna już być irytujący.

I nikt nie potrafi nic wytłumaczyć, ani odbić piłeczki argumentów.

Co do tych ognisk - jak śpiewacie takie rzeczy na ogniskach, to w sumie szczerze zazdroszczę.

Użytkownik acr edytował ten post 10 kwietnia 2009 - 16:41

#276 Guest_piotrek85_*

Guest_piotrek85_*
  • Guests

Napisano 10 kwietnia 2009 - 16:42

Przesadzasz z tą nienawiścią :P
Moment of Surrender

#277 Daniel84

Daniel84

• Members
  • 3 657 Postów

Napisano 10 kwietnia 2009 - 16:53

I nikt nie potrafi nic wytłumaczyć, ani odbić piłeczki argumentów.

O przepraszam. Dawałem dość mocne argumenty.

Może jeszcze coś dodam. Refren nie tylko kojarzy mi się z beztroskim śpiewem harcerzy przy palenisku ale i z weselnymi przyśpiewkami a'la Rodowicz czy Ich Troje. Niestety, choć pracuję mocno, nie mogę się wyzbyć tych skojarzeń.

#278 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 10 kwietnia 2009 - 16:58

Może jeszcze coś dodam. Refren nie tylko kojarzy mi się z beztroskim śpiewem harcerzy przy palenisku

Nigdy nie byłem harcerzem, może dlatego nie ogarniam skojarzenia. Z całym szacunem, skrajnie absurdalne mi się wydaje.

ale i z weselnymi przyśpiewkami a'la Rodowicz czy Ich Troje.

Nigdy się nie wsłuchiwałem, może dlatego nie ogarniam... itp. ;)

Mi się ten refren niesamowicie w głowę wbił, "i was pushin' in the numbers, at the a-t-m machine..." się przypomina cały czas.

Nie wiem, tego też nie potrafię ocenić bez oceny tekstu, bardzo dobrego tekstu, którego melodia jest bardzo dobrym uzupełnieniem. A jak się uzupełnia, jest dobrze i tak ma być. Moim skromnym.

#279 Daniel84

Daniel84

• Members
  • 3 657 Postów

Napisano 10 kwietnia 2009 - 17:06

Nigdy nie byłem harcerzem, może dlatego nie ogarniam skojarzenia. Z całym szacunem, skrajnie absurdalne mi się wydaje.

Ja też harcerzem nie byłem ale parę razy miałem do czynienia z członkami tej subkultury. Nie polecam.

Nigdy się nie wsłuchiwałem, może dlatego nie ogarniam... itp. ;)

Dorzucę jeszcze "Przeżyj to sam".

Nie wiem, tego też nie potrafię ocenić bez oceny tekstu, bardzo dobrego tekstu, którego melodia jest bardzo dobrym uzupełnieniem. A jak się uzupełnia, jest dobrze i tak ma być. Moim skromnym.

"Przeżyj to sam" też ma nie najgorszy tekst. A tak poważnie: lyricsy to dla mnie zawsze tylko dalekie uzupełnienie; nie zwracam na nie wielkiej uwagi - ważne, żeby nie raziły tandetą i pretensjonalnością. MOS pod tym względem jest jeszcze strawne.

#280 Guest_VeRTi-go_*

Guest_VeRTi-go_*
  • Guests

Napisano 10 kwietnia 2009 - 17:49

Macie kamienne serca, jeśli jesteście w stanie tak jechać MOS, moim skromnym. Norrrrmalnie przy tym można zanurzyć się w reflexje, poczuć te emocje, niesamowite na maxa. Poziom emocji tutaj to jak "One" i inne razem wzięte. Dawno czegoś takiego od U2 nie dostałam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych