Jump to content

Photo

Ostatnio nam się spodobało/nie spodobało

1568 replies to this topic

#1081 Martita

Martita

party girl

• Members
  • 709 posts

Posted 07 grudnia 2009 - 15:44

Mumford & Sons

trochę w podobnej klimie co wzmiankowane niedawno Noah and the Whale, trochę Fleet Foxów też - chociaż więcej banjo i ogólnie podlane bluegrassem, no ale mnie się podoba ;)
an ocean and a rock

#1082 Mirbalman

Mirbalman

Pan Tamburyn

• Members
  • 1 064 posts

Posted 07 grudnia 2009 - 21:00

Charlotte Gainsbourg "IRM"

Córeczka idzie w ślady tatusia. Aktorka znana choćby z "I'm not There", czy "Antychrysta" von Triera. Kapitalny numer.

#1083 eveglider

eveglider

she travels outside of karma

• Moderatorzy
  • 930 posts

Posted 12 grudnia 2009 - 21:45

Immanu El. Znali?

jak poznałeś Immanu El to możliwe, że trafiłeś też na epic45, a jak nie to biegiem Mrówa :)
na początek "In all the empty houses", ewentualnie "May your heart be the map"
chociaż EP'ki też mają świetne moim zdaniem

wszystko co genialne jest proste
heartland
szukam sponsora do wystrzelenia mnie w kosmos!..

#1084 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 posts

Posted 13 grudnia 2009 - 10:40

Ja bym to ujął inaczej: czy na pewno jest sens nagrywać płyty tak często?

Zależy od konkretnego przypadku. Na przykład Bruce Springsteen niemal natychmiast po płycie "Magic" nagrał kolejną, "Working On A Dream", i co ? I wyszła mu znacznie lepiej ( przy czym kolejny raz nie ma sensu sugerować się słabymi singlami ).

Jeśli chodzi o Dream Theater - zawsze tworzyli ładne, rock-metalowe ballady, w tym są naprawdę dobrzy ( znacznie lepsi od takiej Metalliki ): np. Another Day to prawdziwa perła w swoim gatunku. Warto też się zapoznać z I Walk Beside You ( z płyty Octavarium ), zdradzającym wyraźnie wpływy U2 ( powszechnie wiadomo, że muzycy DT są fanami Bono & spółki, nagrali nawet fantastyczny cover Red Hill Mining Town, jeden z najlepszych coverów U2 w ogóle - zaś kiedy John Petrucci powiedział w wywiadzie, że uważa The Edge'a za jednego z najlepszych gitarzystów na świecie, to od razu musiał wyjaśnić o co mu chodzi fanom klasyfikującym gitarzystów wg szybkości biegania palcami po gryfie ) i dowodzącym, że panowie są gotowi powściągnąć swoje instrumentalne ambicje w imię nagrania po prostu dobrej piosenki. To o nich dobrze świadczy. Szkoda tylko, że tak rzadko korzystają z tego swojego talentu - bo ich "ambitne" mega-dzieła są zaledwie przeciętne ( no, powiedzmy, że Metropolis to taki chlubny wyjątek ) i najczęściej nudzą. Nie miałbym nic przeciwko temu, by zrobili z Dream Theater zespół od nagrywania albumów wg schematu "12 rockowych piosenek", a swoje umiejętności techniczne ćwiczyli w pobocznych projektach. To zrobiłoby z nich wielkie gwiazdy, z mnóstwem przebojów na koncie i stadionowymi trasami, których w dodatku świetnie by się słuchało.
Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#1085 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 posts

Posted 14 grudnia 2009 - 16:22

Najładniejszy fragment występu Katy Perry w ramach MTV Unplugged - Hackensack ( cover Fountains of Wayne )
And die behind the wheel

Tak uważam.

#1086 Weronika

Weronika

Użytkownik

• Members
  • 2 927 posts

Posted 14 grudnia 2009 - 18:50

a co, najładniej tam prezentują się jej cycki?;p

#1087 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 posts

Posted 14 grudnia 2009 - 19:12

Ależ.. panno Weroniko !
And die behind the wheel

Tak uważam.

#1088 timewind

timewind

Użytkownik

• Members
  • 639 posts

Posted 14 grudnia 2009 - 19:47

Zależy od konkretnego przypadku. Na przykład Bruce Springsteen niemal natychmiast po płycie "Magic" nagrał kolejną, "Working On A Dream", i co ? I wyszła mu znacznie lepiej ( przy czym kolejny raz nie ma sensu sugerować się słabymi singlami ).

Bruce to w latach 90 wydał dwie rożne płyty jednego dnia nawet :)

#1089 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 posts

Posted 15 grudnia 2009 - 16:14

Bruce to w latach 90 wydał dwie rożne płyty jednego dnia nawet

Zresztą z takim samym skutkiem.

( właśnie pośpiesznie sprawdziłem, czy w moim rankingu płyt Bossa z 2007 r., inaugurującym wątek "Rankingi płyt innych wykonawców" uwzględniłem powyższe - jak się okazuje już tak :D trzeba z tymi dwoma płytami spędzić więcej czasu by to dostrzec, bo pierwsza od razu atakuje hitami, a druga nie.. )
And die behind the wheel

Tak uważam.

#1090 marcin93

marcin93

Użytkownik

• Members
  • 1 570 posts

Posted 15 grudnia 2009 - 16:49

Z ciekawości, które to płyty?
...a oto mój fejs, flykr i elitarny lans.efę!

#1091 timewind

timewind

Użytkownik

• Members
  • 639 posts

Posted 15 grudnia 2009 - 17:19

Dołączona grafika Dołączona grafika

Human Touch i Lucky Town

trzeba z tymi dwoma płytami spędzić więcej czasu by to dostrzec, bo pierwsza od razu atakuje hitami, a druga nie.. )

W ogóle jeśli chodzi o płyty Bossa (solo jak i te nagrane z pomocą E-Ulicznej Bandy) to na początku trudno się w nich odnaleźć, w szczególności na 3 pierwszych wydawnictwach gdzie utwory są naprawdę niebanalne i takie hmm...bardziej liryczne.

#1092 el_f

el_f

Użytkownik

• Members
  • 1 967 posts

Posted 16 grudnia 2009 - 22:49

Zacząłem się ostatnio przekonywać do Radiohead. Nie mam pojęcia dlaczego do tej pory się za nich nie zabrałem, kajam się i proszę o łagodny wymiar kary. ;)

Na razie w kółko "OK Computer" i trochę "Kid A". W sam raz na tę porę roku. Zima, mróz, wcześnie zapadający zmrok, zatłoczony autobus, miasto w śniegu... albo 20-minutowe oczekiwanie na nocny autobus, potem jazda przez śpiące już, oddalone od centrum dzielnice... Na uszach słuchawki, a w nich - "Let Down" albo, lepiej, "How to Disappear Completely"... To naprawdę miażdży, zamknąłem oczy, i przez moment naprawdę nie wiedziałem co się dzieje, gdzie jestem, i wcale nie miałem ochoty żeby ten autobus zawiózł mnie tam gdzie miał zawieść, mógłbym tak jeździć w nieskończoność...

Powiedzcie mi, jeśli ta muzyka jest groźna dla zdrowia psychicznego póki nie jest za późno. :P

#1093 Guest_Mac_*

Guest_Mac_*
  • Guests

Posted 16 grudnia 2009 - 23:23

http://www.youtube.c...h?v=EjAoBKagWQA

Cała twórczość tej Pani mi się spodobała, no może nie po wczasie ale lepiej późno nić wcale!

#1094 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 posts

Posted 17 grudnia 2009 - 00:03

<brawo> :)

obczaj wersje live tego kawalka z Glastonbury. moim skromnym niszczy wszystko.

#1095 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 posts

Posted 17 grudnia 2009 - 08:38

W ogóle jeśli chodzi o płyty Bossa (solo jak i te nagrane z pomocą E-Ulicznej Bandy) to na początku trudno się w nich odnaleźć, w szczególności na 3 pierwszych wydawnictwach gdzie utwory są naprawdę niebanalne i takie hmm...bardziej liryczne.

Ja w dwóch pierwszych nie odnalazłem się do końca do tej pory :P Moim zdaniem są przekombinowane, choć nie brak na nich wspaniałych utworów.
And die behind the wheel

Tak uważam.

#1096 Weronika

Weronika

Użytkownik

• Members
  • 2 927 posts

Posted 17 grudnia 2009 - 14:42

Powiedzcie mi, jeśli ta muzyka jest groźna dla zdrowia psychicznego póki nie jest za późno. :P

no niestety trochę jest, ale co z tego;p

#1097 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 posts

Posted 17 grudnia 2009 - 16:47

Powiedzcie mi, jeśli ta muzyka jest groźna dla zdrowia psychicznego póki nie jest za późno.

Spoko, ja pierwszy raz słuchałem Ok Computer na Jasnej Górze, podczas pielgrzymki przedmaturalnej - i jakoś jestem normalny :D Chyba :D
And die behind the wheel

Tak uważam.

#1098 timewind

timewind

Użytkownik

• Members
  • 639 posts

Posted 17 grudnia 2009 - 16:59

Mój pierwszy raz z Thomem Yorkiem...tzn. z jego muzyką - kupiłem Amnesiac następnego dnia po zobaczeniu klipu do Pyramid Song.

Teraz tj. 8 czy 9 lat później RH słucham raczej sporadycznie. Takiego Ok Computer teraz nawet nie wysłuchałbym w całości. A kiedyś leciał non-stop w walkmanie...

#1099 Mirbalman

Mirbalman

Pan Tamburyn

• Members
  • 1 064 posts

Posted 17 grudnia 2009 - 17:07

Teraz tj. 8 czy 9 lat później RH słucham raczej sporadycznie. Takiego Ok Computer teraz nawet nie wysłuchałbym w całości. A kiedyś leciał non-stop w walkmanie...

Rok temu po raz pierwszy w całości i uważnie przesłuchałem OKC i Kid A. Walnę teraz patosem, ale było to kurde mistyczne doświadczenie. "Doznałem" za pierwszym podejściem i to w sposób absolutny.

#1100 timewind

timewind

Użytkownik

• Members
  • 639 posts

Posted 17 grudnia 2009 - 17:19

Kiedyś na TVP3 leciał program o uzależnieniach i pewna dziewczyna (pacjentka ośrodka odwykowego) opowiadała, że dzięki muzyce Radiohead stanęła na nogi i podjęła terapię :)

Reply to this topic

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users