Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ostatnio nam się spodobało/nie spodobało

1568 replies to this topic

#221 Tyśka

Tyśka

Użytkownik

• Members
  • 311 Postów

Napisano 29 kwietnia 2007 - 13:24

Ostatnio bardzo spodobał mi się najnowszy
singiel Bjork - "Earth Intruders".

Ajjjj jeszcze dwa miesiące do open'era.. :rolleyes:

#222 JoJo

JoJo

Użytkownik

• Members
  • 149 Postów

Napisano 29 kwietnia 2007 - 16:05

Koleżanka Justyna ma rację-singiel jest bardzo dobry.Jednak cała płyta jest dla mnie osobiście nie do przejścia całościowo.Po piątym czy szóstym kawałku wysiadłam.
Błogosławieni Ci,którzy nie mając nic do powiedzenia nie obierają tego faktu w słowa.

#223 Guest_MacPhisto18_*

Guest_MacPhisto18_*
  • Guests

Napisano 29 kwietnia 2007 - 21:37

Hmmm ostatnio spodobał mi sie album "Grace" Jeff Buckley :) Niezły jest koleś a Hallelujah jest na prawde super :D Nie wie ktoś czy nagrał on jakieś inne albumy i jak one się nazywają??

#224 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 29 kwietnia 2007 - 21:43

Hmmm ostatnio spodobał mi sie album "Grace" Jeff Buckley :) Niezły jest koleś a Hallelujah jest na prawde super :D Nie wie ktoś czy nagrał on jakieś inne albumy i jak one się nazywają??

Tak na szybko, bo o Buckley;u można prace doktorską pisać ;) :

Niestety nie udało mu się dokończyć drugiego albumu, bo mu się przedwcześnie utopiło (legenda głosi, że wchodząc do rzeki w której się utopił spiewał Whole Lotta Love LedZepów). Szkic albumu, a właściwie kilka dokończonych i kilka niedokończonych utworów zostało jednak wydanych po jego śmierci. Nazywa się to Sketches For My Sweetheart The Drunk i mimo że odbiega z oczywistych względów poziomem od Grace, i tak jest jedną z moich ulubionych płyt lat 90tych.
Sama Grace została też wydana w dwupłytowej wersji, Legacy Edition, drugi album zawiera mnóstwo świetnych bonusów, niewydanych tracków, ciekawych wersji, ze świetnym otwierającym tąze płytę Forget Her. Jeden z lepszych jego kawałków.

Polecenia warte, a wręcz obowiązkowe, są też koncertówki. Przede wszystkim Mystery White Boy i Live at Sin-e (tutaj to w ogóle kosmos, bo to zwykła mała knajpa w Nowym Jorku, Jeff stanał tam z gitarą pod ścianą bo sceny właściwie nie było i po prostu zaczął grać, wszyscy odpadli). Wydano też DVD z Chicago, gdyby Cię bardzo zainteresowało możesz sobie spróbować poszukać gdzieś (mi się nie podoba tam brzmienie perki i ogólnie jakiś brak mocy, no ale mimo to wydawnictwo również zacne).

Polecam w ogóle Buckley'owe rzeczy na youtube.

Edit: a propo, Hallelujah którego szukam z koncertów z PopMartu było grane właśnie z okazji jego śmierci. Na koncercie Tibet Freedom Festival gdy kończą Please i Bono przepięknie cytuje Hallelujah falsetem, mówi na samym końcu "for Jeff Buckley". Nie wiem, może dziwny jestem, ale ja mam ciarki na plecach gdy słucham tego wykonania i tej prostej dedykacji.

Pzdr.

#225 Guest_MacPhisto18_*

Guest_MacPhisto18_*
  • Guests

Napisano 29 kwietnia 2007 - 21:47

Dzięki acr na pewno poszukam ten koleś był genialny, zobaczę, może uda mi się znaleźć jakieś nagranie z wytępu na żywo :)

#226 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 29 kwietnia 2007 - 21:52

Dzięki acr na pewno poszukam ten koleś był genialny, zobaczę, może uda mi się znaleźć jakieś nagranie z wytępu na żywo :)

A pewnie że był. Moim zdaniem to jeden z największych muzyków naszych czasów. Kto wie, co by było, gdyby mógł tworzyć dłużej..

#227 Weronika

Weronika

Użytkownik

• Members
  • 2 927 Postów

Napisano 29 kwietnia 2007 - 23:19

A pewnie że był. Moim zdaniem to jeden z największych muzyków naszych czasów. Kto wie, co by było, gdyby mógł tworzyć dłużej..

taa, ile to ja już razy się nad tym zastanawiałam..:)
i...i bardzo dobrze, że coraz więcej osób interesuje się twórczością Buckley'a.
bo to magia w czystej postaci.
a wspomniane wyżej przez Acr'a koncertówki, obowiązkowo. :)

ps. kiedyś stwierdziłam, że czegokolwiek Buckley by nie wydał, i tak by mi się to podobało..nawet gdyby był to odgłos łyżeczki, która uderza o podłogę i jego 'shit!' ;)

#228 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 29 kwietnia 2007 - 23:27

a wspomniane wyżej przez Acr'a koncertówki, obowiązkowo. :)

I nie wspomniana Live at L'Olympia jeszcze, w sumie trudno powiedzieć która lepsza, poza tym, że Chicago mi się mniej podoba z powodów wspomnianych.

A w ogóle to mi się ostatnio strasznie spodobał singiel Nelly Furtado "All Good Things", no nic nie poradzę, moment od 2:00 mniej więcej chodzi za mną i odejść nie chce od paru dni.. ;)
http://youtube.com/watch?v=hxVOoaZGlak
A w klipie sama Nelly też bardzo ładnie wyszła, swoją drogą.. ;)

#229 Weronika

Weronika

Użytkownik

• Members
  • 2 927 Postów

Napisano 29 kwietnia 2007 - 23:34

I nie wspomniana Live at L'Olympia jeszcze, w sumie trudno powiedzieć która lepsza, poza tym, że Chicago mi się mniej podoba z powodów wspomnianych.

z Live at L'Olympia słyszałam tylko kilka utwórów, miażdżyły, muszę nadrobić.

łazi za mną bardzo 'piosenka o śmiesznym tytule' pogodno.
tekst średnio sensowny, pewnie dlatego, że każdą linijkę pisała inna osoba..;)
ale wzięło mnie jakoś, pozytywnie nastraja bardzo.

#230 cezar

cezar

Użytkownik

• Members
  • 695 Postów

Napisano 30 kwietnia 2007 - 09:27

Ostatnio w radiowej trójce usłyszałem utwór, który mi się z U2 natychmiast bardzo skojarzył, początkowo - jako że nie śledziłem ostatnio wydarzeń jutowych - myślałem nawet, że to nowy kawałek u2. Tymczasem to niejaki Seefood (o ile dobrze dosłyszałem nazwę). Pamiętam taką formację sprzed paru lat, ale teraz nie dali mi się rozpoznać z tamtych czasów. Może słyszał Ktoś ten numer i miał podobne skojarzenia z U2? Niestety tytułu nie znam i tekstu też nie przytoczę.

#231 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 30 kwietnia 2007 - 11:21

Też to Czarku słyszałem (na pewno to było to, bo pomyslałem sobie "o, jaka sympatyczna zrzyna z U2" a wbrew pozorom aż tak często i tak ewidentnie się to nie zdarza :) ), chciałem poszukać ale wobec tego, że nie pamiętałem tekstu jakoś się ta myśl ulotniła. Teraz gdy zapodałeś nazwą, wszystko stało się jasne: nazywają się Seafood, wydali w 2006 płytę w recenzji której pan redaktor z allmusic name-check'uje U2, więc o nic innego chodzić nie może: http://allmusic.com/...10:gxfrxqtdldse
Singiel który słyszeliścmy to najprawdopodobniej "Signal Sparks".

Poszukam ich czegoś, posłucham, powiem co myślę :)

#232 Martita

Martita

party girl

• Members
  • 709 Postów

Napisano 01 maja 2007 - 12:35

tak nawiązując do wczorajszej wymiany zdań w shoutboxie ;) ja akurat mam ostatnio wybitnie french attitude i mode on B) i bardzo spodobała mi się najnowsza nowość ze sceny francuskiej czyli Constance Amiot od piosnki 'Clash dans le tempo' nie mogę się absolutnie uwolnić od wczoraj :wub: może akurat komuś jeszcze przypadnie do gustu...
an ocean and a rock

#233 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 01 maja 2007 - 15:49

Singiel który słyszeliścmy to najprawdopodobniej "Signal Sparks".

To ? http://www.youtube.c...h?v=Wi4NLYwaoSk. Wokalista najpierw udaje Bono, a potem wokalistę grupy Travis. Nic specjalnego.
Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#234 Weronika

Weronika

Użytkownik

• Members
  • 2 927 Postów

Napisano 04 maja 2007 - 23:16

ja chciałam tylko napisać, że właśnie słucham płyty "Eingya" grupy Helios.
[Dzięki, Acr! :)]
nieziemskie...
świetnie słucha się tego o tej porze...

#235 conr4d

conr4d

Użytkownik

• Members
  • 2 255 Postów

Napisano 05 maja 2007 - 10:10

Ktoś poznał bliżej twórczość Briana Eno? Ja spotkałem się z utworem "By This River" kilka lat temu, kompletnie przypadkowo. Swoją drogą polecam, bardzo klimatyczny utwór.

#236 U2roopa

U2roopa

Użytkownik

• Root Admin
  • 6 527 Postów

Napisano 11 maja 2007 - 16:55

Nie spodobało się - już o tym wspominałem kiedyś:

nasza walka o Eurowizję, czyli 3xb

1. beznadziejny kandydat
2. beznadziejna piosenka
3. beznadziejny rezultat

czyli jak zwykle to co zwykle...

#237 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 11 maja 2007 - 18:56

Ktoś poznał bliżej twórczość Briana Eno? Ja spotkałem się z utworem "By This River" kilka lat temu, kompletnie przypadkowo. Swoją drogą polecam, bardzo klimatyczny utwór.

Obowiązkowe płyty:
Here Come The Warm Jets - muza odczapowa do granic możliwości, przy tym bardzo przyjemnie się slucha.
Ambient 1: Music for Airports - to se możesz w łazience puścić ;) ale nie no, warto, bo klasyk i bardzo ładne.

Zacznij od tego, poznasz dwa oblicza pana Eno w najlepszym wydaniu, jak weźmie, poznawaj dalej :)

#238 Maya

Maya

aaa <ziew>

• Members
  • 588 Postów

Napisano 11 maja 2007 - 20:17

a mnie mógłby ktoś polecić jakieś zespoły/wykonawców? Bo ostatnio kręcę sie wokół u2 tylko i wyłącznie....

z chęcia poznałabym inne zespoły, tylko nie wiem za co się wziąć :P
..let's see colours that have never been seen
let's go to places no one else has been..

#239 grusia

grusia

Użyszkodnik.

• Members
  • 2 254 Postów

Napisano 11 maja 2007 - 20:32

Guillemots?
The Smiths?
Suede?

;]

#240 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 11 maja 2007 - 20:32

a mnie mógłby ktoś polecić jakieś zespoły/wykonawców? Bo ostatnio kręcę sie wokół u2 tylko i wyłącznie....

z chęcia poznałabym inne zespoły, tylko nie wiem za co się wziąć :P

A co lubisz? Bo tak wiesz, na pytanie "poleć mi coś fajnego" moge sypnąc kilkunastoma nazwami z przeróżnych rejonów, z czego połowa moze zupełnie nie wziąć bo nie pasuje klimatycznie.

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 11

0 użytkowników, 11 gości, 0 anonimowych