Skocz do zawartości

Zdjęcie

No Line On The Horizon

2962 replies to this topic

#2241 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 Postów

Napisano 24 lutego 2009 - 08:49

"Recenzja" jest żałosna, ale nie zauważyłem świetego oburzenia nigdy wcześniej, kiedy tego typu materiały dotyczyły innych wykonawców - stosujmy do U2 tę sama miarę co do innych artystów.

Jesteśmy na forum U2, więc naturalne, że takie artykuły odbijają się szerszych echem. Osobiście reaguje podobnie zawsze, gdy ktoś formułuje opinie, nie popierając ich argumentami. Przykładem może być niegdysiejsza dyskusja o Tokio Hotel :)

Niestety wspomniany artykuł to kolejny przejaw mody na "jazdę po U2". Na szczęście do tej pory autorom takich recencji wychodzi najlepiej autokompromitacja.
Dołączona grafika

#2242 chrapcio

chrapcio

Użytkownik

• Moderatorzy
  • 1 938 Postów

Napisano 24 lutego 2009 - 12:17

Forum u2start.com donosi, że Linear będzie trwał ok. 60 min

ciuch ciuch!

Chrapcio7 on Last.FM

#2243 lucas007

lucas007

Użytkownik

• Members
  • 392 Postów

Napisano 24 lutego 2009 - 12:26

Wcale nie, w Empiku w Lublinie były trzy egzemplarze już w piątek. Wiem, bo kupiłem.

oczywiście miałem na myśli poszukiwania w tzw wsi z tramwajem czyli my hometown LODZ ;)

#2244 acrobat

acrobat

Użytkownik

• Members
  • 84 Postów

Napisano 24 lutego 2009 - 15:11

Myślę, że nikt tutaj nie obraża się na fakt "nie podobania się", lecz na samą formę "recencji". Jeśli ktoś podejmuje się napisania recenzji to wymagam od niego, aby przyłożył do tego chociażby minimum staranności. Redaktor stawia dość śmiałą tezę "Nowa płyta U2 to bubel", popierając ją w większości pustymi frazesami. O merytorycznej "sile" recenzji świadczy chociażby to, że możemy się z niej dowiedzieć, że album liczy co najwyżej 5 utworów (tylko tyle tytułów pojawia się w artykule). Już sam nagłówek "Słyszeliśmy ją pierwsi w Polsce" sugeruje lekką arogancję.

Mimo wszystko nie lekceważyłbym tego typu recenzji. Osobiście nie zgadzam się większością tego, co napisał ten gość, ale dla mnie to cenne spojrzenie na U2 "z zewnątrz". Niektóre jego uwagi są zresztą dość trafne - np. o tym, że ten album nie jest nowatorski. Bo rzeczywiście nie jest, jest tylko nieco inny (i też w sumie nie do końca) od dwóch ostatnich.

Fakt, że tytuł jest dość arogancki, a opis dotyczy tylko kilka utworów. Pamiętajmy jednak o prawach rządzących dzisiejszym rynkiem mediów. Ma być dosadnie i sporo autopromocji - tu widzę przyczyny takiego a nie innego tytułu. Trudno też opisywać wszystkie utwory, gdy ma się ograniczoną ilość miejsca w gazecie. Pracowałem kiedyś w mediach i wiem, że autor dostaje zwykle na swoje wypociny tylko kilkadziesiąt wersów i musi się w nich zmieścić.

Nie zmienia to faktu, że gość trochę przeadził :) Nie warto jednak od razu rzucać klątwami na każdego, kto powie coś złego o U2. Taki "zimny prysznic" bywa przydatny. Tak mi się w każdym razie wydaje :)

#2245 MartinTexas

MartinTexas

Użytkownik

• Members
  • 2 595 Postów

Napisano 24 lutego 2009 - 16:52

Jak patrzę na nową stronę u2.com to nic wielkiego nie zrobili, ;) można było to już dawno zrobić. Trochę inaczej można posłuchać urywków audio i wideo, ale to szczegóły. Np. są daty wszystkich występów U2 na poszczególnych Tour, ale to nic wielkiego ;)
W praktyce dostęp do czegoś konkretnego ma się dopiero po subskrypcji :( 50$ to nie mało. Taka płatna strona się zrobiła za byle co, teledyski w takiej jakości jak tam mają powinny być za darmo (kiedyś były... :unsure: ).

Jeden wyjątek to nowa płyta dla subskrybentów :rolleyes: :rolleyes: Świetny pomysł, właśnie tych utworów brakowało w wersji CD! To się prosiło o wydanie (zwłaszcza pierwsze CD :P ). Ale pomarzyć tylko można... :( Taki zestaw normalnie powinien w sklepach się ukazać. Nic pozostaje tylko czekać na reedycje Pop i ATYCLB :lol:

#2246 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 24 lutego 2009 - 17:30

Facet dostał zlecenie na zjechanie nowej płyty U2 ( żeby było cool i oryginalnie ), więc wymodził sobie podstawowy schemat ( jak się mniej więcej wie, co to jest U2, to nie ma z tym problemu - np. nazwa " Rolling Stones " pojawia się w naturalny sposób, nie potrzeba do tego żadnego kontaktu z muzyką ), po czym posłuchał płyty raz, by wynotować sobie kilka konkretnych możliwości przyczepienia się, i wyszło mu to właśnie. Nie ma się czym przejmować. Ja zdecydowanie bardziej zwróciłbym uwagę na recenzję z tej australijskiej gazety, którą też tu zjechaliście, która też była złośliwa, ale która zawierała sporo merytorycznych konkretów. Cóż, zobaczymy jak kupimy.
Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#2247 Guest_piotrek85_*

Guest_piotrek85_*
  • Guests

Napisano 24 lutego 2009 - 17:36

Jaka płyta dla subskrybentów? Można prosić o szczegóły?
Ok, już wiem ;)

#2248 Guest_depe_*

Guest_depe_*
  • Guests

Napisano 24 lutego 2009 - 17:40

http://u2forums.com/...t...ost&p=79263

#2249 reic_diov

reic_diov

Użytkownik

• Members
  • 625 Postów

Napisano 24 lutego 2009 - 17:40

Jaka płyta dla subskrybentów? Można prosić o szczegóły?

prosze bardzo:
http://u2forums.com/...0...ost&p=79263

... :P

#2250 Maja

Maja

lic.

• Members
  • 922 Postów

Napisano 24 lutego 2009 - 19:04

Nowa odsłona u2.com już ruszyła.

Dołączona grafika

Hmmm... Wygląda na to, że strona jest/była jeszcze w budowie... Chyba, że to tylko subskrybenci mają inny kolor xD

Dołączona grafika

#2251 Guest_depe_*

Guest_depe_*
  • Guests

Napisano 24 lutego 2009 - 19:12

Dokładnie. Po naciśnięciu na SIGN IN i po zalogowaniu się, pojawia się SIGN OUT, WEBMAIL, PROFILE oraz Welcome, <user> na czarnym tle.
Część news'ów nie jest wyświetlana na stronach FREE.

#2252 madeinpoland

madeinpoland

Użytkownik

• Members
  • 994 Postów

Napisano 24 lutego 2009 - 19:26

"Recenzja" jest żałosna, ale nie zauważyłem świetego oburzenia nigdy wcześniej, kiedy tego typu materiały dotyczyły innych wykonawców - stosujmy do U2 tę sama miarę co do innych artystów.

Nie rozumiem Twojej wypowiedzi. Cóż w tym dziwnego, że mamy inny stosunek do U2(jakkolwiek to nazwać, mniej obiektywny, a czy tacy ludzie wypisujący bzdury na screenagers i w tej "recenzji" mają bardziej trzeźwy osąd)? Oczywiście jeśli zespół ewidentnie daje ciała( jak choćby w przypadku okładki) to pojawiają się krytyczne osądy(zajrzyj kilkanaście stron wcześniej) i wtedy próba udawania rycerzy św. Bono jest śmieszna, ale pan redaktor z "Dz" ośmieszył się na własną prośbę. Mamy prawo być oburzeni, co więcej merytoryczne argumenty są po naszej stronie i jak najbardziej wskazane jest jechać po tym gościu, jak po burej suce.
Dołączona grafika

#2253 corso

corso

Użytkownik

• Members
  • 3 831 Postów

Napisano 24 lutego 2009 - 19:59

"co więcej merytoryczne argumenty są po naszej stronie "
Rozwiń myśl, proszę.
A okładka jest najlepsza w historii zespolu.

#2254 //The Fly//

//The Fly//

Użytkownik

• Members
  • 1 013 Postów

Napisano 24 lutego 2009 - 20:00

Nie rozumiem Twojej wypowiedzi. Cóż w tym dziwnego, że mamy inny stosunek do U2(jakkolwiek to nazwać, mniej obiektywny, a czy tacy ludzie wypisujący bzdury na screenagers i w tej "recenzji" mają bardziej trzeźwy osąd)? Oczywiście jeśli zespół ewidentnie daje ciała( jak choćby w przypadku okładki) to pojawiają się krytyczne osądy(zajrzyj kilkanaście stron wcześniej) i wtedy próba udawania rycerzy św. Bono jest śmieszna, ale pan redaktor z "Dz" ośmieszył się na własną prośbę. Mamy prawo być oburzeni, co więcej merytoryczne argumenty są po naszej stronie i jak najbardziej wskazane jest jechać po tym gościu, jak po burej suce.

Tak. Oczywiste jest, że My, fani U2, będziemy mieli prawie zawsze inny stosunek do innych wykonawców. U Nas U2 jest numerem jeden i dla wielu ta muzyka jest nieporównywalna z niczym innym, dlatego powinno się temu bananowcowi podeptać ambicje. Ja na przykład nie porównuje U2 do innych artystów. Dla mnie to jest inny poziom, poziom ponad wszystko inne. Ponad wszelką muzykę. Nie znaczy to że neguje pozostałych, ale w tym przypadku, temu pseudo dziennikarzowi, należałby się porządny wpierdol gdzieś po ciemku na ulicy. Przepraszam za słowo, ale ta jego recenzja tak mnie wtłumiła.

#2255 corso

corso

Użytkownik

• Members
  • 3 831 Postów

Napisano 24 lutego 2009 - 20:02

Tak. Oczywiste jest, że My, fani U2, będziemy mieli prawie zawsze inny stosunek do innych wykonawców. U Nas U2 jest numerem jeden i dla wielu ta muzyka jest nieporównywalna z niczym innym, dlatego powinno się temu bananowcowi podeptać ambicje. Ja na przykład nie porównuje U2 do innych artystów. Dla mnie to jest inny poziom, poziom ponad wszystko inne. Ponad wszelką muzykę. Nie znaczy to że neguje pozostałych, ale w tym przypadku, temu pseudo dziennikarzowi, należałby się porządny wpierdol gdzieś po ciemku na ulicy. Przepraszam za słowo, ale ta jego recenzja tak mnie wtłumiła.

Normalnie sekta....

#2256 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 Postów

Napisano 24 lutego 2009 - 20:03

madeinpoland i the fly, jestescie po prostu zalosni ;]

#2257 marcin93

marcin93

Użytkownik

• Members
  • 1 570 Postów

Napisano 24 lutego 2009 - 20:04

Nie znaczy to że neguje pozostałych, ale w tym przypadku, temu pseudo dziennikarzowi, należałby się porządny wpierdol gdzieś po ciemku na ulicy.

Rozumiem, że kwestię zespołu co po niektórzy traktują w kategoriach życia i śmierci.
Jednakże takie wypowiedzi dobrze nie świadczą. I pisanie głupich komentarz na nk też.

A potem się dziwimy, że fani U2 są ślepo zapatrzeni w zespół, itp.
...a oto mój fejs, flykr i elitarny lans.efę!

#2258 //The Fly//

//The Fly//

Użytkownik

• Members
  • 1 013 Postów

Napisano 24 lutego 2009 - 20:05

Normalnie sekta....

Nie Corso :) Nie sekta. Z tym 'wpierdolem' to była złośliwa aluzja, ale tak czy siak, opinia tego smyka jest poniżej pasa. Nie będe tu wyklinał, czy rzucał wyzwiskami, ale sam przyznaj, że ta recenzja to jest jedno, grube niedoinformowanie z jego strony.

#2259 //The Fly//

//The Fly//

Użytkownik

• Members
  • 1 013 Postów

Napisano 24 lutego 2009 - 20:06

madeinpoland i the fly, jestescie po prostu zalosni ;]

Znalazł się.

#2260 acrobat

acrobat

Użytkownik

• Members
  • 84 Postów

Napisano 24 lutego 2009 - 20:08

Nie chcę wyjść na obrońcę pana recenzenta z Dziennika, ale trochę trudno mi zrozumieć tą ostrą reakcję na to co napisał i pogląd, że się ośmieszył.

Jak na taki krótki tekst facet przedstawił moim zdaniem całkiem sporo argumentów na poparcie swoich słów. Możemy się z nimi nie zgadzać (dla jasności, ja w większości się nie zgadzam), może nie podobać nam się też dobitny i złośliwy styl tego artykułu (wpisuje się on zresztą dobrze w styl całej gazety), ale trudno zaprzeczyć, że gość w kilku zdaniach stara się wyjaśnić, co mu się w NLOTH nie podoba. Jasne, że wolałbym przeczytać bardziej dogłebną analizę ostatnich dokonań Irlandczyków, ale byc może nie było na to miejsca. Zresztą coś mi się wydaje, że gdyby w równie krótkim tekście napisał w samych superlatywach o U2, nikt z nas nie miałbym tu już pretensji, że mało argumentów, krótko i same frazesy...

U Nas U2 jest numerem jeden i dla wielu ta muzyka jest nieporównywalna z niczym innym, dlatego powinno się temu bananowcowi podeptać ambicje. Ja na przykład nie porównuje U2 do innych artystów. Dla mnie to jest inny poziom, poziom ponad wszystko inne. Ponad wszelką muzykę. Nie znaczy to że neguje pozostałych, ale w tym przypadku, temu pseudo dziennikarzowi, należałby się porządny wpierdol gdzieś po ciemku na ulicy. Przepraszam za słowo, ale ta jego recenzja tak mnie wtłumiła.

Rozumując w ten sposób pisanie jakicholwiek negatywnych recenzji jakiegokolwiek artysty czy zespołu powinno być zabronione, bo zawsze narazi się komuś kto jest fanem i dla kogo dana muzyka jest "ponad wszystko inne". Chyba trudno oczekiwać, żeby dziennikarze nie porównywali U2 do innych zespołow bo dla kogoś zespół jest "świętością"?

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych