Pytania (i odpowiedzi) dotyczące U2
Napisano 12 maja 2010 - 23:05
Chciałbym mieć wszystko na dysku posegregowane i łatwo dostępne, ale pomału kończy mi się wolne miejsce. Po usunięciu większości bootlegów Pink Floyd i Queen (których nie słucham albo tych kiepskiej jakości) zostało mi 100 gb wolnego miejsca, które mam nadzieję starczą na 360 Tour i Popmart + ew. część Elevation Tour. Na pewno więcej się nie zmieści, na dodatek codziennie dochodzi po kilka gigabajtów koncertów Dylana (planuję mieć całość jego występów live - ok. 500 gb w mp3 320 kbps).
Napisano 12 maja 2010 - 23:23
wiesz, że to się nazywa maniactwo- Ile mniej-więcej zajmuje całość koncertów audio z u2start.com? Ktoś z was na pewno podjął się ściągnięcia wszystkiego.
Chciałbym mieć wszystko na dysku posegregowane i łatwo dostępne, ale pomału kończy mi się wolne miejsce. Po usunięciu większości bootlegów Pink Floyd i Queen (których nie słucham albo tych kiepskiej jakości) zostało mi 100 gb wolnego miejsca, które mam nadzieję starczą na 360 Tour i Popmart + ew. część Elevation Tour. Na pewno więcej się nie zmieści, na dodatek codziennie dochodzi po kilka gigabajtów koncertów Dylana (planuję mieć całość jego występów live - ok. 500 gb w mp3 320 kbps).
Napisano 14 maja 2010 - 14:35
Z U2 start to nie wiem, ale takie kolekcje w wersjach lossless potrafią przekraczać 1 TB. Ni mówię już, że jak dorzucisz do tego trochę wideo to robi się kilka TB Jeśli ktoś chciałby mieś samo audio na kompie (ja trzymam tylko na kompie, bo dla mnie nie ma sensu ściągnięcie i nagranie na DVD, a następnie szukanie jakiegoś koncertu, gdy sobie chcę posłuchać , podobnie mam z albumami i singlami) to kupno jednego dysku 1 TB/czy 1,5 TB to w dzisiejszych czasach już nie aż takie duże koszty - okolice 250/300 zł no i czas potrzebny na ściągnięcie tego ;P- Ile mniej-więcej zajmuje całość koncertów audio z u2start.com? Ktoś z was na pewno podjął się ściągnięcia wszystkiego.
To nie maniactwo, to kolekcjonerstwowiesz, że to się nazywa maniactwo
Sam trochę bootlegów już ściągnąłem z neta, ale głównie tych w lepszej jakości, soundboardy czy broadcasty.
Z video to głównie Pro-Shoty.
Polecam http://www.u2hub.com/ - na hubie można znaleźć dużo ciekawych i rzadkich koncertów, także takich, których nie ma na U2Torrents, tylko prędkości ściągania mogą być niezbyt duże, ale coś za coś.
Napisano 14 maja 2010 - 15:35
Niestety koszt takiego luksusu jest dosyć spory. Pomijając zakup dysku twardego, który to wszystko pomieści, problemem jest także to, że taka muzyka zajmuje cenne miejsce na odtwarzaczu mp3. Mam Sandiska Clip+ 2 gb + 16 gb na karcie. W lossless to ok. 50-60 albumów/koncertów. W mp3 320 kbps - ponad 100. Poza tym sporo koncertów jest w APE albo w SHN'ach czyli formatach, których mój odtwarzacz nie obsługuje.
Tak czy inaczej staram się ściągać bootlegi w formatach bezstratnych, wypalać je na płytach dvd, z płyty zgrywać wszystko do mp3 i pliki w lossless kasować z dysku. To jest póki co najbardziej ekonomiczne rozwiązanie.
Dzięki za linka. Przyda się kiedy będę chciał uzupełnić braki z u2start
Napisano 14 maja 2010 - 15:47
Niestety koszt takiego luksusu jest dosyć spory. Pomijając zakup dysku twardego, który to wszystko pomieści, problemem jest także to, że taka muzyka zajmuje cenne miejsce na odtwarzaczu mp3. Mam Sandiska Clip+ 2 gb + 16 gb na karcie. W lossless to ok. 50-60 albumów/koncertów. W mp3 320 kbps - ponad 100. Poza tym sporo koncertów jest w APE albo w SHN'ach czyli formatach, których mój odtwarzacz nie obsługuje.
A to prawda, tym bardziej, że różnica między lossless a 320 kbps mp3 na odtwarzaczach przenośnych jest wręcz żadna, więc po co ponosić koszty. Nawet na komputerze, różnica wychodzi dopiero przy lepszych głośnikach/słuchawkach. Za to jest to dobry format do dzielenia się informacjami, bo nic nie tracimy.
Napisano 14 maja 2010 - 16:10
A to prawda, tym bardziej, że różnica między lossless a 320 kbps mp3 na odtwarzaczach przenośnych jest wręcz żadna, więc po co ponosić koszty. Nawet na komputerze, różnica wychodzi dopiero przy lepszych głośnikach/słuchawkach. Za to jest to dobry format do dzielenia się informacjami, bo nic nie tracimy.
Dokładnie
Pozostaje jeszcze problem - jak zorganizować takie archiwum. U2 układam wg. podziału identycznego jak na u2start.com. Nawet tych samych ikon użyłem.
Dla nagrań Dylana wygląda to tak:
http://img139.images...beznazwy1ud.jpg
Trasy koncertowe poukładane wg. dat. Niżej pojedyncze występy + kompilacje odrzutów z albumów studyjnych.
Napisano 14 maja 2010 - 16:19
Niegłupie, tylko dla mnie folder trasy to już folder za dużo - za dużo klikaniaconr4d - Tak samo jak u mnie tylko wszystko jeszcze dodatkowo podzieliłem na trasy. Trasy mają swoje ikony, ale w środku folderu mam ustawiony widok na lista - tak jest chyba najwygodniej.
Napisano 14 maja 2010 - 22:19
Raczej jest to przyczynek do snucia własnych teorii
Co się stanie jak większy wulkan z Islandii wybuchnie podczas trasy europejskiej?
Bo sam zespół przemieszcza się samolotem, no i fani tez czesto.. sooo...?
Napisano 15 maja 2010 - 14:01
Potrzebowałbym, żeby mi ktoś polecił dobre bootlegi z Elevation Tour (nie chodzi mi koniecznie o dobre w sensie jakość dźwięku, tylko bardziej o sety, o unikatowe kawałki, smaczki, etc - tak jak np. Turyn
Czekam :-)
Never, ever, to be forgotten...
The best birthday in my life...
Napisano 15 maja 2010 - 14:39
Nie można niewątpliwie pominąć nowojorskich koncertów z 3 legu, z wiadomych względów.
Jeżeli chodzi o muzyczne smaczki to od razu nasuwa mi się koncert z Oakland z 16 listopada, gdzie zagrane zostało m.in. Slow Dancing, Please i A Sort Of Homecoming.
Dodaj odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych