Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pytania (i odpowiedzi) dotyczące U2

1253 replies to this topic

#761 anton

anton

.

• Members
  • 1 310 Postów

Napisano 08 grudnia 2009 - 17:14

Ostatnio w mediamarkcie przyłapałem jeden egzemplarz jakiegoś dziwnego wydawnictwa - Piratex Recordings :D - nazwa mówiąca?
Jakaś gówniana okładka, a w środku podobno koncert Popmart Santiago bodajże...
Ktoś coś o tym słyszał/widział?

#762 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 Postów

Napisano 08 grudnia 2009 - 17:24

Raz na czas można kupić w sklepach tłoczone bootlegi, skąd tam się biorą to licho wie. Np. w krakowskim Music Cornerze sporo do dzisiaj zalega na półkach. Raz też udało mi się kupić bootleg Simple Minds.

#763 anton

anton

.

• Members
  • 1 310 Postów

Napisano 08 grudnia 2009 - 18:10

Ach, zapomniałem dodac ze to było DVD za coś ok. 29 zł chyba!

#764 Guest_piotrek85_*

Guest_piotrek85_*
  • Guests

Napisano 08 grudnia 2009 - 19:12

Ostatnio w mediamarkcie przyłapałem jeden egzemplarz jakiegoś dziwnego wydawnictwa - Piratex Recordings :D - nazwa mówiąca?
Jakaś gówniana okładka, a w środku podobno koncert Popmart Santiago bodajże...
Ktoś coś o tym słyszał/widział?

Nazwa wydawnictwa sugeruje, że to nie jest oryginał. ;) Na allegro też coś takiego jest U2 POP DVD

#765 derka

derka

Lady with the spinning head

• Moderatorzy
  • 5 611 Postów

Napisano 08 grudnia 2009 - 19:14

A fota z Zoo TV hehehe

There's always a chance as long as one can think
this is music : last

#766 smoke

smoke

Użytkownik

• Members
  • 1 593 Postów

Napisano 08 grudnia 2009 - 19:44

Nazwa wydawnictwa sugeruje, że to nie jest oryginał. ;) Na allegro też coś takiego jest U2 POP DVD

Mam to w domu (też allegro kupione za jakieś śmieszne pieniądze... proshot...i całkiem spox :lol:
12.08.2010-AWD Arena-Hannover/Germany
Never, ever, to be forgotten...
The best birthday in my life...

#767 U2roopa

U2roopa

Użytkownik

• Root Admin
  • 6 527 Postów

Napisano 08 grudnia 2009 - 22:34

Zastanawiam się jak to możliwe, że takie fejki trafiają do oficjalnego obiegu w sklepach. Tym bardziej tak dużych jak np. Media Markt. W Empikach czy Traffikach też leży sporo wydawnictw, które z oficjalnymi nie mają nic wspólnego.

#768 Guest_piotrek85_*

Guest_piotrek85_*
  • Guests

Napisano 09 grudnia 2009 - 01:43

Zastanawiam się jak to możliwe, że takie fejki trafiają do oficjalnego obiegu w sklepach. Tym bardziej tak dużych jak np. Media Markt. W Empikach czy Traffikach też leży sporo wydawnictw, które z oficjalnymi nie mają nic wspólnego.

Sklepy wystawiające towar na półki po prostu nie sprawdzają wydawnictw pod względem legalności. Odpowiedzialność jest przerzucana na dostawców. Tak było z dziennikiem Polska - The Times i wydawnictwem U2 live in USA 2004/2005. Jak okazało się, że DVD jest nielegalnr to cała seria Ikony Rocka została pośpiesznie wycofana.

#769 smoke

smoke

Użytkownik

• Members
  • 1 593 Postów

Napisano 09 grudnia 2009 - 09:56

Sklepy wystawiające towar na półki po prostu nie sprawdzają wydawnictw pod względem legalności. Odpowiedzialność jest przerzucana na dostawców. Tak było z dziennikiem Polska - The Times i wydawnictwem U2 live in USA 2004/2005. Jak okazało się, że DVD jest nielegalnr to cała seria Ikony Rocka została pośpiesznie wycofana.

A szkoda bo parę fajnych tytułów (Gunsi, Springsteen, Sting bodajże) miało być w kolekcji wydane...
Co do live in USA - było w Media Markt - tylko w normalnym pudełku typu Box (z gazety jest w slim) - Tata mi to kupił na gwiazdkę w ubiegłym roku - 29,99 :-)
To z gazety też kupiłem - szkoda, że to wycofali...
12.08.2010-AWD Arena-Hannover/Germany
Never, ever, to be forgotten...
The best birthday in my life...

#770 hannah

hannah

blue sadness

• Members
  • 937 Postów

Napisano 09 grudnia 2009 - 17:19

A szkoda bo parę fajnych tytułów (Gunsi, Springsteen, Sting bodajże) miało być w kolekcji wydane...
Co do live in USA - było w Media Markt - tylko w normalnym pudełku typu Box (z gazety jest w slim) - Tata mi to kupił na gwiazdkę w ubiegłym roku - 29,99 :-)
To z gazety też kupiłem - szkoda, że to wycofali...

Bingo. Gdyby rzecz doszła do skutku, byłoby co obejrzeć. Seria wyglądała obiecująco. A co do naszych, też kupiłam dvd za jakieś grosze na Allegro. Za 6 zł nie spodziewałam się niczego szczególnego, ale jednak byłam pozytywnie zaskoczona. Miło się obejrzało, no i jedna rzecz więcej do kolekcji. Rozkosz fana :)
The world belongs to the enthusiast who keeps cool

#771 Małgosia

Małgosia

U2 and 80's addict

• Members
  • 1 106 Postów

Napisano 14 grudnia 2009 - 21:44

Tomorrow (Common Ground Remix)

Czy ktoś może mi znaleźć do tego kompletny tekst?? Albo chociaż powiedzieć co Bono śpiewa w tej wstawce - "Oh boy, stop crying.." i co potem? bo nie mogę zrozumieć..
dzięki z góry

http://www.u2.szczecin.pl

#772 Guest_piotrek85_*

Guest_piotrek85_*
  • Guests

Napisano 14 grudnia 2009 - 21:48

Tomorrow (Common Ground Remix)

Czy ktoś może mi znaleźć do tego kompletny tekst?? Albo chociaż powiedzieć co Bono śpiewa w tej wstawce - "Oh boy, stop crying.." i co potem? bo nie mogę zrozumieć..
dzięki z góry

Oh boy stop your crying
Soon it will be death that's dying
Oh boy stop your crying
Soon it'll be death that's dying
Everything, everything conquered
Soon you will be a man
Oh boy stop your crying

Info ze strony u2wanderer.org

#773 Małgosia

Małgosia

U2 and 80's addict

• Members
  • 1 106 Postów

Napisano 14 grudnia 2009 - 21:49

Super, dzieki Piotrek! :)

http://www.u2.szczecin.pl

#774 derka

derka

• Moderatorzy
  • 5 611 Postów

Napisano 14 grudnia 2009 - 22:09

Miałabym pytanie... Czy Milan 05 był montowany z jednego czy z dwóch koncertów?
Bo zastanawia mnie jedno... :D

http://www.youtube.c...h?v=xnX2idPFlwQ 2:57 Edge śpiewa "hola", ale stoi chyba daleko od mikrofonu, a jednak słychać jego "hola!". Jak to działa? :P

#775 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 Postów

Napisano 14 grudnia 2009 - 22:17

Z dwóch.

#776 Guest_piotrek85_*

Guest_piotrek85_*
  • Guests

Napisano 14 grudnia 2009 - 22:24

Miałabym pytanie... Czy Milan 05 był montowany z jednego czy z dwóch koncertów? Bo zastanawia mnie jedno... :D
http://www.youtube.c...h?v=xnX2idPFlwQ 2:57 Edge śpiewa "hola", ale stoi chyba daleko od mikrofonu, a jednak słychać jego "hola!". Jak to działa? :P

Dvd było nagrywane podczas drugiego koncertu w Mediolanie. Z tyłu opakowania pod spisem utworów jest napiane: "filmed on 21st July 2005. " Co do tego "hola". Mikrofon był raczej blisko, tylko nie załapał się w kadr. ;)

#777 derka

derka

• Moderatorzy
  • 5 611 Postów

Napisano 14 grudnia 2009 - 22:26

Aha :D Dzięki ;) Chodziła za mną od jakiegoś czasu ta śmieszna zagadka :P

#778 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 Postów

Napisano 14 grudnia 2009 - 22:37

Dvd było nagrywane podczas drugiego koncertu w Mediolanie. Z tyłu opakowania pod spisem utworów jest napiane: "filmed on 21st July 2005. " Co do tego "hola". Mikrofon był raczej blisko, tylko nie załapał się w kadr. ;)

Dziwne, na samym "Vertigo" widać tyle motywów świadczących o tym, że koncert był kręcony z dwóch nocy, chociażby mikrofon Bono, który trzyma w dłoni a który po sekundzie ejst na statywie. 1min 56s.
Z resztą jak grali dwie noce, to czemu nie mieliby skorzystać z materiału nagranego właśnie z dwóch koncertów? Bo raczej nie było tak, że wpadli do Mediolanu i dopiero na drugi koncert rozstawili sprzęt i zaczęli nagrywać.

#779 Guest_piotrek85_*

Guest_piotrek85_*
  • Guests

Napisano 14 grudnia 2009 - 23:17

Dziwne, na samym "Vertigo" widać tyle motywów świadczących o tym, że koncert był kręcony z dwóch nocy, chociażby mikrofon Bono, który trzyma w dłoni a który po sekundzie ejst na statywie. 1min 56s.

Dziwne ale ja niczego takiego nie widzę. Może później sprawdzę na DVD ;)

Z resztą jak grali dwie noce, to czemu nie mieliby skorzystać z materiału nagranego właśnie z dwóch koncertów? Bo raczej nie było tak, że wpadli do Mediolanu i dopiero na drugi koncert rozstawili sprzęt i zaczęli nagrywać.

Owszem, mogliby zrobić tak jak piszesz ale brak na to dowodów. :P W opisie z dvd z Chicago czy Bostonu pojawiała się informacja o wykorzystywaniu materiałów z dwóch koncertów. Gdyby tak samo postąpiono przy dvd z Mediolanu to z pewnością taka informacja pojawiłaby się w odpowiednim miejscu.

#780 reic_diov

reic_diov

Użytkownik

• Members
  • 625 Postów

Napisano 14 grudnia 2009 - 23:48

Dziwne ale ja niczego takiego nie widzę. Może później sprawdzę na DVD ;)

Owszem, mogliby zrobić tak jak piszesz ale brak na to dowodów. :P W opisie z dvd z Chicago czy Bostonu pojawiała się informacja o wykorzystywaniu materiałów z dwóch koncertów. Gdyby tak samo postąpiono przy dvd z Mediolanu to z pewnością taka informacja pojawiłaby się w odpowiednim miejscu.

No ja na okładce z Bostonu mam jedną datę, choć show składa się z miksu dwóch nagrań + bonocam 3 koncertu.

Generalnie jest tak, że podstawą materiału jest jeden koncert, pozostałe służą jako wstawki w pewnych miejscach gdzie nie wszystko wyszło ok.

... :P

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych