Jump to content

Photo

Pytania (i odpowiedzi) dotyczące U2

1253 replies to this topic

#1001 Jacob

Jacob

Użytkownik

• U2 FAQ MAKER
  • 3 332 posts

Posted 16 lutego 2012 - 20:18

Ok, dzięki.

Tak też podejrzewałem, że Paris jest najdłuższą właśnie dzięki temu incydentowi z gazem. Ale w takim rodzi się moje drugie pytanie: czy ktoś kojarzy może z jakiegoś bootlega chociażby normalną wersję (znaczy nieprzerywaną niczym, po prostu ciągły strumień muzyki) WoWY, która może pretendować do miana najdłuższej lub jednej z najdłuższych?

#1002 Owłos

Owłos

Użytkownik

• Members
  • 5 525 posts

Posted 16 lutego 2012 - 20:41

Taka ogólna wskazówka: raczej nie ma co wykraczać poza The Joshua Tree Tour i Lovetown Tour, to na tych trasach grali najdłuższe i najbardziej pokombinowane wersje WOWY (na ZOO TV też była zmieniona, jednakże krótka).
"I went out there
in search of experience
to taste and to touch
and to feel as much
as a man can
before he repents"

#1003 Paweł =

Paweł =

Użytkownik

• Members
  • 1 151 posts

Posted 22 lutego 2012 - 10:57

Ostatnio zmieniono wygląd strony U2start,ale oprócz tego zauważyłem że nie ma wszystkich koncertów które były.
Czy jest to spowodowane zamknięciem serwerów fileserve,megaupload itp?
Jaka jest szansa że pozostałe koncerty których brakuje,znowu zostaną zamieszczone?
Ktoś coś wie na ten temat?

Moje Konto Youtube - http://www.youtube.c...iew=0&flow=grid

#1004 andie

andie

(not) original of the species

• Moderatorzy
  • 5 687 posts

Posted 03 marca 2012 - 15:45

Ktoś próbował może wyhodować swoje własne drzewo Jozuego http://www.nasionatr...ucca-brevifolia ? Pytanie jak najbardziej poważne! (zastanawiam się, czy w naszych warunkach może wyrosnąć, choćby małe, ale skoro można kupić nasiona... ;) )
Is there an order in all of this disorder
Is it like a tape recorder
Can we rewind it just once more

#1005 anton

anton

.

• Members
  • 1 310 posts

Posted 03 marca 2012 - 16:33

nie trzeba, mam moje w szufladzie... <fiu fiu> B)

:P

#1006 andie

andie

• Moderatorzy
  • 5 687 posts

Posted 03 marca 2012 - 16:35

ale nieżywe.

#1007 anton

anton

.

• Members
  • 1 310 posts

Posted 03 marca 2012 - 16:38

ale nieżywe.

to drzewo będzie żyło wiecznie.
w sumie, nigdy nie pomyślałem o nim jako o swego rodzaju amulecie - szkoda, dzisiaj miałem komentarz maturalny z angielskiego i poszedł mi chyba słabo, ech. :P

#1008 OneLazyBastard

OneLazyBastard

Użytkownik

• Members
  • 2 874 posts

Posted 03 marca 2012 - 16:43

Ktoś próbował może wyhodować swoje własne drzewo Jozuego http://www.nasionatr...ucca-brevifolia ? Pytanie jak najbardziej poważne! (zastanawiam się, czy w naszych warunkach może wyrosnąć, choćby małe, ale skoro można kupić nasiona... ;) )

Próbował. Trzymałem nasiona, wg zaleceń, w bardzo ciepłym i wilgotnym miejscu - mianowicie tuż pod lampami w akwarium. Nic nie wyrosło z sześciu nasion.

Ale jeśli nie masz problemu z dużymi rachunkami za prąd, to polecam założyć mini terrarium tylko i wyłącznie dla Juki, z dużą żarówką - tylko tym razem bez wilgoci, niech będzie wilgoć pokojowa, i wtedy zobaczyć co z tego wyjdzie.

Powodzenia

Btw, kiedyś miałem kontakt z jakąś firmą, co za bodajże 1200 euro podjęłaby się sprowadzenia do Polski drzewa, takiego około 1.5 metra, także może tak będzie łatwiej? Na pewno szybciej, bo drzewa Jozuego rosną bodajże metr na trzydzieści lat...

#1009 andie

andie

• Moderatorzy
  • 5 687 posts

Posted 03 marca 2012 - 16:54

Próbował. Trzymałem nasiona, wg zaleceń, w bardzo ciepłym i wilgotnym miejscu - mianowicie tuż pod lampami w akwarium. Nic nie wyrosło z sześciu nasion.

Ale jeśli nie masz problemu z dużymi rachunkami za prąd, to polecam założyć mini terrarium tylko i wyłącznie dla Juki, z dużą żarówką - tylko tym razem bez wilgoci, niech będzie wilgoć pokojowa, i wtedy zobaczyć co z tego wyjdzie.

Powodzenia

Hm, czyli raczej nic z tego. Szkoda :P

Btw, kiedyś miałem kontakt z jakąś firmą, co za bodajże 1200 euro podjęłaby się sprowadzenia do Polski drzewa, takiego około 1.5 metra, także może tak będzie łatwiej? Na pewno szybciej, bo drzewa Jozuego rosną bodajże metr na trzydzieści lat...

u2forums, składamy się? :D

#1010 deny05

deny05

Użytkownik

• Members
  • 6 posts

Posted 14 marca 2012 - 11:09

mam pytanie do nawców temetu....
czy kto kolwiem wie co kolwiek na temat albumu u2 "soul precher"?
coś mi się wydaje ż e jakieś wczesne wersje z sesji do achtung baby ale rocznikowo podpisane jest z 2001
będne wdzięczny za jakie kolwiek informacje

#1011 olive

olive

Zooming in, zooming out

• Members
  • 3 377 posts

Posted 14 marca 2012 - 11:36

błagam... czytaj co napisałeś zanim naciśniesz "enter" - oczy i zęby aż bolą... autokorekta działa także na forum a takie błędy to zwykłe lenistwo...

co do Twojego pytania:

tracklista:
01-Montgomery's Visit - 5:35
02-Get You Down - 4:19
03-Wake Up (Part1) - 5:18
04--Stearing Wheel - 1:03
05-Feel Free! - 6:34
06-Did you wanna! - 4:02
07-Wake Up And Take Me Down (Part2) - 7:38
08-Doctor, Doctor! - 1:54
09-Don't Say Goodbye - 5:11
10-Heaven And Hell - 6:45
11-Get Together Now - 9:16
12-Hi Has A Kite (Salome) - 6:00
13-Jitterbug Baby - 3:51

Soul Preacher to jednopłytowy 'The Best of'/skrót z 3-płytowego bootlegu 'Salome: The [Axtung Beibi] Outtakes'- niektóre tytuły są inne, bo zostały nadane przez fanów.

#1012 Gringo

Gringo

Użytkownik

• Members
  • 258 posts

Posted 05 maja 2012 - 12:11

Uwielbiam słuchać Your Blue Room, w wykonaniu na żywo.
Przepiękna melodia, wspaniałe wykonanie.
Od dłuższego czasu nurtuje mnie pewne pytanie:
Do kogo należy głos z np. 1.45 minuty utworu? Kto to śpiewa?
link: http://www.youtube.c...h?v=n1RBxyTeanI

#1013 marcin93

marcin93

Użytkownik

• Members
  • 1 570 posts

Posted 05 maja 2012 - 12:20

Sinead O'Connor o ile się nie mylę.
...a oto mój fejs, flykr i elitarny lans.efę!

#1014 Jacob

Jacob

Użytkownik

• U2 FAQ MAKER
  • 3 332 posts

Posted 27 lipca 2012 - 17:46

Moja wątpliwość dotyczy samego Bono, czy ktoś z Was orientuje się kiedy Paul zaczął występować w okularach przeciwsłonecznych? Dzisiaj mnie to zaczęło nurtować, bo wszak większość ludzi kojarzy Bono właśnie z tego elementu: kolorowych lub nie, czasem zakrawających o kicz okularów przeciwsłonecznych. Jednak mało kto wie, że przez znaczną część kariery wokalista U2 nie używał tego atrybutu w ogóle. Tak więc precyzując: czy ktoś z Was (i zwracam się tu zwłaszcza do fanów bootlegu - video w szczególności) orientuje się na którym konkretnie koncercie Bono po raz pierwszy zaprezentował się w okularach?

Jeśli nikt nie wie to ogłaszam forumowe poszukiwania, osobiście stawiałbym na Zoo TV i Pana Muchę ale kto wie czy jeszcze nie wcześniej.

#1015 nemezis

nemezis

Użytkownik

• Members
  • 407 posts

Posted 27 lipca 2012 - 19:54

Bono przed ZOO TV, nigdy nie używał zaciemnionych okularów na koncertach jako zamierzonego, celowego elementu stylizacji. W starannie opracowanym wizerunku postaci scenicznej The Fly'a, odkryte przez Fintana Fitzgeralda, garderobianego U2, okulary retro typu "mucha", stanowiły kluczowy rekwizyt wizerunku postaci Pana Muchy. Były one używane przez Bono tylko na scenie, no i w celach nazwijmy to komercyjno - artystycznych, czyli np. do sesji zdjęciowych, czy w sytuacjach poza sceną, ale tylko gdy był Panem Muchą ( np. podczas happeningów urzadzanych w czasie trasy).

W późniejszym okresie można zauważyć, że okulary sceniczne Bono często "pokrywały się" z tymi w których można go było zobaczyć prywatnie. Tak jest do dnia dzisiejszego.
Nie kojarzę żadnego koncertu w którym widziałabym Bono w ciemnych okularach przed czasami ZOO TV, za wyjątkiem jednego występu, który przychodzi mi na myśl, a mianowicie fragmentu koncertu z San Francisco z filmu Rattle & Hum, gdzie grają All Along The Watchtower. Tam Bono na pewno wystepuje w okularach przeciwsłonecznych i czarnym kapeluszu. Kojarzę, go też w ciemnych okularach w teledysku Desire, no ale to videoclip nie koncert. Więcej nie pamietam, nie kojarzę ;)
Tak, w ogóle Bono zaczął nosić ciemne okulary "na stałe" od czasów post popmartowych, gdzieś od 98, podobno, jak sam twierdzi, z powodu notorycznego zaczerwienienia oczu wywołanego alergią :)
Every day I die again and again I'm reborn

#1016 Jacob

Jacob

Użytkownik

• U2 FAQ MAKER
  • 3 332 posts

Posted 23 sierpnia 2012 - 23:42

http://www.youtube.c...&feature=relmfu
Co to do cholery jest? :D

#1017 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 posts

Posted 24 sierpnia 2012 - 00:09

Bardzo fajna scenka, o ile kojarzę, z okresu JT Tour, być może jeden z outtake'ów z Rattle & Hum. Jak się mylę niech mnie ktoś poprawi, a mylić się mogę, bo tylko mi się kojarzy, sam nie postawie piwa za swój post.

#1018 Guest_Grinderman_*

Guest_Grinderman_*
  • Guests

Posted 24 sierpnia 2012 - 00:42

Z tego co kiedyś przeczytałem, to U2 miało zagrać na jakiejś specjalnej imprezie gdzie głównym gościem był Lou Maglia - prezes Island Records. Ostatecznie do tego występu nie doszło, więc postanowiono nagrać taki oto materiał.

#1019 Jacob

Jacob

Użytkownik

• U2 FAQ MAKER
  • 3 332 posts

Posted 14 września 2012 - 22:20

Po dwóch koncertach w Rzymie w 1993, w ramach Zoo TV Bono jako MacPhisto miał pojawić się na Placu Świętego Piotra. Czy ktoś dysponuje nagraniem z tego wydarzenia?

Jak wspomina Bono w książce ,,U2 o U2" zostało to sfilmowane.

#1020 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 posts

Posted 14 września 2012 - 22:38

O TAK, TAK! Chcę to! :D

Pewnie nie wypłynie nigdy, ale jaki piękny byłby dym gdyby wypłynęło :)

Reply to this topic

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users