Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pytania (i odpowiedzi) dotyczące U2

1253 replies to this topic

#781 bonio

bonio

Użytkownik

• Members
  • 8 Postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 00:50

Jak trafniej przetłumaczyć tytuł utworu "New Year's Day" - Dzień nowego roku czy Dzień Nowych czasów, a może macie inne propozycje?

#782 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 Postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 08:19

Dziwne ale ja niczego takiego nie widzę. Może później sprawdzę na DVD ;)

Nawet nie żartuj, widać to przecież ewidentnie:). Montaż jest co prawda dynamiczny, trzeba się skupić i przyglądnąć. Mikrofon w łapie, sekunda później mikrofon na statywie, sekunda później mikrofon w łapie.

Użytkownik Max edytował ten post 15 grudnia 2009 - 08:21

#783 majkeel

majkeel

Użytkownik

• Members
  • 580 Postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 13:03

Nawet nie żartuj, widać to przecież ewidentnie:). Montaż jest co prawda dynamiczny, trzeba się skupić i przyglądnąć. Mikrofon w łapie, sekunda później mikrofon na statywie, sekunda później mikrofon w łapie.

Max ma rację. Oczywiście jest tu mowa o końcowym Vertigo, które było dostępne jedynie na fanklubowej płytce Communicaton.

Tutaj można sprawdzić ten nieszczęsny mikrofon:

http://www.youtube.c...h?v=ZbsTQgjPiZ0

last  

#784 Guest_piotrek85_*

Guest_piotrek85_*
  • Guests

Napisano 15 grudnia 2009 - 13:18

Już myślałem, że z moimi oczami jest coś nie tak. :lol: Ja nie pisałem o U2.communication tylko o tym co jest na dvd. :P

http://www.youtube.c...h?v=xnX2idPFlwQ

#785 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 Postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 13:59

Dalej utwierdzam się w przekonaniu, że Milan jest zmontowany z dwóch koncertów.
Skoro "Vertigo" communcation zmontowali z dwóch koncertów, znaczy to, że mieli zarówno pierwszy jak i drugi koncert nagrany (nie w całości, bierzemy pod uwagę problemy z kamerami).

Użytkownik Max edytował ten post 15 grudnia 2009 - 14:01

#786 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 16:20

U2 zawsze walili ordynarną ściemę w tym względzie, zawsze pisali, że sfilmowano w ten a ten dzień, nigdy nie dodając, że mnóstwo scen sfilmowano kiedy indziej. Z Mediolanem jest tak samo.
Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#787 U2roopa

U2roopa

Użytkownik

• Root Admin
  • 6 527 Postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 16:32

Max ma rację. Oczywiście jest tu mowa o końcowym Vertigo, które było dostępne jedynie na fanklubowej płytce Communicaton.

Tutaj można sprawdzić ten nieszczęsny mikrofon:

http://www.youtube.c...h?v=ZbsTQgjPiZ0

Nie tylko mikrofon. Jest też nasza flaga która raz jest na odsłuchu, a raz jej nie ma ;).

#788 Guest_piotrek85_*

Guest_piotrek85_*
  • Guests

Napisano 15 grudnia 2009 - 16:43

Nie tylko mikrofon. Jest też nasza flaga która raz jest na odsłuchu, a raz jej nie ma ;).

Właśnie. Ta flaga to była sprawka kogoś z u2forums? :P

#789 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 Postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 17:05

Raczej nie.
Z tego co pamiętam to kiedyś, ktoś z naszych pisał po włoskich forach i grupach dyskusyjnych o momencie wzięcia flagi na scenę, ale nikt nie był wstanie podać szczegółów.

#790 derka

derka

Lady with the spinning head

• Moderatorzy
  • 5 611 Postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 20:18

Jak się nazywa model gitary, na którym Edge gra City Of Blinding Lights? :>

There's always a chance as long as one can think
this is music : last

#791 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 Postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 20:25

Jak się nazywa model gitary, na którym Edge gra City Of Blinding Lights? :>

Z tego co pamietam jest to Gretsch, model Falcon. Glowy sobie nie dam jednak uciac ;-)

Dołączona grafika

A ja mam pytanie, ktore zadalem juz daaaaaaaaaaaawno temu i nikt na nie nie odpowiedzial.
Nie wiem czy zauwazyliscie, ale Larry w Please live od polowy utworu gra perkusje z SBS.
Jest to jakis trick przygotowany specjalnie na te okazje? Czy Larry tlumaczyl sie pozniej z tego?
O co w tym wszystkim chodzilo, bo jak rozumiem, musialo to dotyczyc calego Popmart. SBS slychac w Please na wielu koncertach.

no 3:36!

#792 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 20:38

ale Larry w Please live od polowy utworu gra perkusje z SBS.

No raczej trudno tego nie zauważyć :P

Na jednym z koncertów Popmartu, bodajże w Eugene, Edge dorzucił motyw z SBS, a Bono uzupełnił fajnym rapem - i wyszedł świetny snippet.

musialo to dotyczyc calego Popmart. SBS slychac w Please na wielu koncertach.

Całego. Na wszystkich koncertach Popmartu ten fragment jest.

A czemu tak zrobili ? No, bo ja wiem - bo tak brzmiało fajnie ? Bo nawiązywało do politycznego wydźwięku piosenki ? Nie znam żadnej wypowiedzi na ten temat, ale jakoś mnie to nigdy nie interesowało..
Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#793 MartinTexas

MartinTexas

Użytkownik

• Members
  • 2 595 Postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 23:39

U2 zawsze walili ordynarną ściemę w tym względzie, zawsze pisali, że sfilmowano w ten a ten dzień, nigdy nie dodając, że mnóstwo scen sfilmowano kiedy indziej. Z Mediolanem jest tak samo.

No dokładnie. Boston - gdy na początku Untila widzimy migawki z BonoCam to co innego robi Bono, co innego widać z kamery... ;) Ale tu jeszcze OK, bo sam pomysł z kamerą niezły. Poza tym Bono podczas Street w transmisji TV rzucał piłką do kosza, a na DVD jest to jakoś zmontowane dziwnie, pewnie z drugiego koncertu, ale dźwięk jakby trochę się zgłaśniał... :rolleyes: a na DVD bonusowym widać tą sytuację świetnie z kamery na płycie, czy w dodatkach o trasie. Takie kombinowanie ;)

Co do Milanu to przed koncertami w tym mieście pisano, że chyba będą oba filmować na potrzeby DVD. Bez sensu było by filmowanie tylko 1. Co innego wykorzystanie materiałów z obu. Z Milanem jeszcze jedna ciekawa rzecz, mianowicie Miss Sarajevo. Wersja z Singla ABOY robiła na mnie świetne wrażenie, ale ta z DVD jakby trochę słabiej brzmiała - myślałem, że to wina produkcji/miksów przy DVD. Ale chyba nie, bo ta na CD jest z chyba z 20, a koncert na DVD z 21. Fajnie, że wypuścili obie wersje, ale czy celowo, czy może przypadkiem :rolleyes:

No raczej trudno tego nie zauważyć :P

Na jednym z koncertów Popmartu, bodajże w Eugene, Edge dorzucił motyw z SBS, a Bono uzupełnił fajnym rapem - i wyszedł świetny snippet.

Całego. Na wszystkich koncertach Popmartu ten fragment jest.

A czemu tak zrobili ? No, bo ja wiem - bo tak brzmiało fajnie ? Bo nawiązywało do politycznego wydźwięku piosenki ? Nie znam żadnej wypowiedzi na ten temat, ale jakoś mnie to nigdy nie interesowało..

Chyba na bootlegu z Las Vegas, z 1. koncertu, na końcu Please - już po utworze praktycznie, pojawia się perkusja z początku SBS, dopiero później jest Streets - pierwszym razem mnie zdziwiło, ale widocznie już wtedy kombinowali. ;)

#794 Elessar

Elessar

Użytkownik

• Members
  • 778 Postów

Napisano 18 grudnia 2009 - 19:02

Obstawiam, że rzeczywiście chodzi o nawiązanie do politycznego wydźwięku. Niedawno byłem na etapie czytania U2 o U2 i tam było powiedziane, że piosenka dedykowana jest, czy inspirowana pewnym człowiekiem, który zagorzale popierał IRA. A że SBS ponoć swego czasu było przyjęte przez tą organizację jako "swoją" piosenkę (już nie pamiętam gdzie to czytałem), to pewnie przewrotnie wpadli na pomysł zagrania tego charakterystycznego rytmu perkusji, jednoznacznie się kojarzącego, właśnie w tej piosence.

#795 conr4d

conr4d

Użytkownik

• Members
  • 2 255 Postów

Napisano 18 grudnia 2009 - 20:37

Dorabiamy sobie wszyscy ideologie, a może Larry po prostu nie wpadł na pomysł innej partii? ;-D

#796 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 19 grudnia 2009 - 03:35

ha, byłem pewien że gdzieś już odpowiedziałem na to pytanie i proszę, jest: http://u2forums.com/...t...st&p=141082

#797 TUFKAK_U2

TUFKAK_U2

BejsmenT

• Members
  • 2 607 Postów

Napisano 19 grudnia 2009 - 03:45

Dołączona grafika

Nigdy nie widziałem Adama ze StingRayem a już z 5ką to totalny shock :blink: Czy on sobie tak wtedy pogrywał na tym basidle czy partie basu na Original soundtracks 1 były nagrane na Musicmanie ?

#798 Owłos

Owłos

Użytkownik

• Members
  • 5 525 Postów

Napisano 19 grudnia 2009 - 10:51

ha, byłem pewien że gdzieś już odpowiedziałem na to pytanie i proszę, jest: http://u2forums.com/...t...st&p=141082

Mi się wydawało takoż, ale nie będę wyskakiwać przed szereg.
"I went out there
in search of experience
to taste and to touch
and to feel as much
as a man can
before he repents"

#799 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 Postów

Napisano 19 grudnia 2009 - 12:21

musze zaczac bardziej uwaznie czytac to forum ;)

#800 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 22 grudnia 2009 - 23:53

W sumie pytanie mam do Chrapcia - Chrapciu: co to za obrazek w Twoim avatarze i skąd go można zgarnąć? I czy można skądś w rozmiarze większym, powiedzmy, tapetowym? :)

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych