Pytania (i odpowiedzi) dotyczące U2
Napisano 28 marca 2009 - 12:16
PRODUCENCI
Mel Brooks
PRODUCENCI
(The Producers)
musical w 2 aktach
Musical Mela Brooksa (według jego filmu z 1968 roku o tym samym tytule) miał broadway'owską premierę w 2001 roku, a trzy lata później – na West Endzie.
Niektóre powiedzenia z „Producentów” weszły do języka codziennego w USA. Największą, bo światową już karierę, zrobiło określenie „kreatywna księgowość” – raczej niefortunnie spopularyzowane poprzez spektakularne bankructwo przedsiębiorstwa Enron w 2001 roku. Tytuł znanej płyty zespołu U2, „Achtung Baby” pochodzi z dialogów w filmie. Dr. House – lekarz z serialu, woła po udanej rozmowie kwalifikacyjnej „Mamy Hitlera!”. To też Mel Brooks.
W 2005 powstał film muzyczny według... musicalu według filmu fabularnego. Tylko Mel Brooks mógł stworzyć coś podobnego!
Musical „Producenci” zdobył 12 nagród Tony – to rekord w historii Broadwayu!
Czy to prawda?
Napisano 04 kwietnia 2009 - 10:54
Napisano 06 kwietnia 2009 - 14:29
Musisz uściślić. Chodzi Ci o to, że jednocześnie grał na kilku gitarach?
Chodzi o zmianę gitar w trakcie grania utworu, bądź nagrywanie różnych ścieżek na różnym sprzęcie.
Co do pierwszego - nie przypominam sobie, Edge to nie Steve Howe (na koncercie Yes naliczyłem cztery zmiany w jednym utworze).
Jeśli chodzi o studio - najpewniej było tak wiele razy. Początek koncertowego WOWY grany jest przy pomocy smyka elektrycznego, znanego jako E-Bow, natomiast w wywiadach Edge często wspominał że użył tam Inifinite Guitar. Jeśli użył, to mógł tylko w pierwszej części utworu, bo na gitarze pana Brooke'a nie da się grać 'normalnie', jak w dalszej części. I mamy przykład. Na razie tyle mi przyszło do głowy. Jeśli chodzi o studio, proces nagrywania, pewnie takich przypadków było pełno i nie jest to niczym niezwykłym.
Użytkownik acr edytował ten post 06 kwietnia 2009 - 14:31
Napisano 06 kwietnia 2009 - 16:40
Musisz uściślić. Chodzi Ci o to, że jednocześnie grał na kilku gitarach?
Właśnie tak. Ale dzięki za odpowiedzi już. Też tak podejrzewałem, że takich nie ma, ale wolałem się upewnić
A teraz zagadka dla Was
Co robi Edge na PopMarcie w Meksyku, przed Discotheque?
Napisano 06 kwietnia 2009 - 17:59
Napisano 06 kwietnia 2009 - 18:15
Siedzi w cytrynie?
Jakaś nagroda będzie?
Siedzi, ale to nie to
Je cytrynę?
To by miał minę skwaszoną
Jak schodzi ze schodow to sie zegna? xD
Excactly!!
Dokładnie szoruje dłonie mydłem i pieczołowicie je osusza?
No nie widzisz jak mu Adam ręcznik podaje?
Napisano 07 kwietnia 2009 - 16:13
http://www.youtube.c...re=channel_page
(na początku widać pierwsza gitarę Edge'a akustyk, a potem zamienia na elektryczną w trakcie)
p.s. jak to oglądam to aż mi się chce być Irlandczykiem )
Baby, baby, baby...
Baby, baby, baby...light my way
Oooh...ultraviolet...
Dodaj odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych