Skocz do zawartości

Kawałek 'na dziś'..

7439 replies to this topic

#3221 Weronika

Weronika

Użytkownik

• Members
  • 2 927 Postów

Napisano 05 maja 2010 - 13:56

http://www.youtube.c...h?v=L_gfVQSTcrY

#3222 Guest_piotrek85_*

Guest_piotrek85_*
  • Guests

Napisano 07 maja 2010 - 12:04

Waglewski & Łęczycki - Męska muzyka (live) minimalistyczna wersja bez młodych Waglewskich brzmi o wiele lepiej.

#3223 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 07 maja 2010 - 12:40

ciągnąc temat niebanalnych coverów Pink Floyd, w dzisiejszym odcinku Radiohorse, eee, znaczy Sparklehead, znaczy eee... no wiecie. Wish You Were Here.

#3224 U2roopa

U2roopa

Użytkownik

• Root Admin
  • 6 527 Postów

Napisano 07 maja 2010 - 13:15

[url="http://www.youtube.com/watch?v=Wda9GKdsiwI"]http://www.youtube.c...h?v=Wda9GKdsiwI[/url]

Polecam cały album zatytułowany "Dead Waves".

#3225 timewind

timewind

Użytkownik

• Members
  • 639 Postów

Napisano 07 maja 2010 - 14:55

ciągnąc temat niebanalnych coverów Pink Floyd, w dzisiejszym odcinku Radiohorse, eee, znaczy Sparklehead, znaczy eee... no wiecie. Wish You Were Here.

Ujdzie w tłoku.

Komentarz pod filmem, że guy sounds like a child molester jest jednak trochę na wyrost.

#3226 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 07 maja 2010 - 15:26

Ujdzie w tłoku.

nie mówię że Dzieło, ale generalnie ja Sparkylhorsa i to co robi po swojemu, a to jest po Sparkylhorsowemu dość (jakoś Radiohead'owego udziału w tym nie chwytam zbyt dużego, nie że wcale nie ma, ale to raczej Linkous niż Yorke), darzę sympatią dużą, więc i mi się podoba z tej racji i obiektywnie myślę, że daje radę. to tak jakby w kontrze trochę do tego nabożnego podejścia dziesiątek coverbandów... znaczy, przepraszam, młodych (ale nie tylko, bo i marillion tak zrobił) prog-rockowych kapel odgrywających dźwięk w dźwięk niemalże to samo, z czym się dość często stykałem. właściwie bardzo często. trochę może złe słowo, ta niebanalność, więc się wycofam z tamtego i powiem - podoba mi się interpretacja i podoba mi się sam fakt, że ktoś interpretuje bardzo po swojemu. i jeszcze zaznaczę - ŁiszJuŁerHir jest dla mnie kawałkiem wyjątkowym, jednym z TYCH, też krzywo patrzę, jak ktoś mu robi coś złego ;)

a tak już w ogóle na dziś, to dziś proszę państwa machamy chorągiewkami.
22:00, armada brytyjskich okręt... gitar ostrzeliwuje (Warszawskie) Krakowskie Przedmieście, gdzieś tam z dziedzińca UW. polecam wszystkim którzy mogą się wybrać.

#3227 timewind

timewind

Użytkownik

• Members
  • 639 Postów

Napisano 07 maja 2010 - 15:34

Akurat w przypadku coverów PF pisząc, że jakieś wykonanie ujdzie w tłoku to może oznaczać tylko jedno - duży komplement. :)

#3228 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 Postów

Napisano 07 maja 2010 - 17:04

Otoz to, Floydzi to jest jednak kapela nie do podrobienia. A przynajmniej nie do podrobienia w pewnym stylu :)

EDIT: ok, wylaczylem jak wszedl wokal. Ja jednak S&R uwielbiam, ale mogli jednak nie dotykac tego utworu.

#3229 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 07 maja 2010 - 17:20

No, że pewnych rzeczy lepiej się zrobić już nie da (Rogera Watersa w WYWH poprawiać? nawet sam Gilmour mu wokalnie do człona nie dorasta, a może i do kolan nie bardzo, w ogóle to jest utwór perfekcyjny i absolutny, zresztą, komu ja to piszę, nie?) to jest wiadomo, więc albo porażka pewniejsza niż kac po Starogardzkiej, albo kombinowanie. Z tym kombinowaniem też sprawa ryzykowna i powiem szczerze, tak w przypadku Floydów, tak samo i U2 takiego, się nie spotkałem z coverem równającym z oryginalną wersją, chyba nigdy, choćby były dobre, bardzo dobre, dawały przyjemność czy radochę, zawsze tam brakuje tego pierwiastka jakiegoś. W przypadku tych pierwszych może jedynie TEN cover-nie-cover bym postawił równo obok. Tyle że właśnie, czy to jeszcze cover, czy już nie cover?

#3230 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 Postów

Napisano 07 maja 2010 - 17:36

Przeslucham, przeslucham niedlugo ale wlasnie a propos tFL powiem tak, chcialbym aby na bisiora zagrali calego Dark Side'a. Najpierw swoj material, pozniej Floydzi i moge umierac :D :D

#3231 timewind

timewind

Użytkownik

• Members
  • 639 Postów

Napisano 07 maja 2010 - 17:47

Rogera Watersa w WYWH poprawiać? nawet sam Gilmour mu wokalnie do człona nie dorasta, a może i do kolan nie bardzo, w ogóle to jest utwór perfekcyjny i absolutny, zresztą, komu ja to piszę, nie?)

Ej ziom, przecież za czasów PF to Gilmour śpiewał w WYWH, zarówno na scenie jak i w studiu. A to co Waters robił z tym utworem na swoich trasach to niestety porażka, czasem wychodziła z tego sentymentalna kiszka. Poza tym Roger ten utwór niemal recytował, a David zawsze czysto prowadził melodię.

#3232 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 07 maja 2010 - 17:48

O ile się orientuję, to w warunkach festiwalowych jeśli o Lipsów w tym roku chodzi, są szanse na jeden, może dwa kawałki z Dark Side'a i właśnie Pompeii am Gotterdammerung powyższe. Grywają też Bohemian Rhapsody, Seven Nation Army, War Pigs i jeszcze parę innych, więc generalnie wiesz, czuję że tak czy siak potem będzie umieranie.

#3233 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 Postów

Napisano 07 maja 2010 - 17:49

Akurat flamingom Time wyszlo bardzo fajnie, wiec na to sie glownie napalam :)

a David zawsze czysto prowadził melodię.

to pararara podczas solowki jak jest intro :D

#3234 Weronika

Weronika

Użytkownik

• Members
  • 2 927 Postów

Napisano 07 maja 2010 - 17:59

seven nation army w wykonaniu the flaming lips to byłaby moc mocy :D
bo moc będzie swoją drogą. oby tylko kulę przywieźli!

#3235 Guest_piotrek85_*

Guest_piotrek85_*
  • Guests

Napisano 08 maja 2010 - 01:57

Muzyka zaczyna się mniej więcej od 1:00. Fun Lovin' Criminals - We The Three W sumie już to chyba tutaj wrzucałem ale warto przypomnieć bo kawałek z nowej płyty na żywo brzmi genialnie. Za trzy tygodnie będzie można ich usłyszeć w Polsce za darmo - jak to ktoś ujął trochę to nie po gangstersku, że nie będzie klimatu itp ale czuję w kościach to będzie jeden z lepszych koncertów w tym roku. B)

#3236 Weronika

Weronika

Użytkownik

• Members
  • 2 927 Postów

Napisano 08 maja 2010 - 19:29

http://www.youtube.c...h?v=to7PxdyEdDw

świetna piosenka, trochę w klimacie arcade fire z niesamowitym chórkiem dziecięcym (szczególnie w zakończeniu) i teledyskiem. koniecznie muszę poznać całą płytę.

#3237 Yasiu

Yasiu

.

• Members
  • 2 675 Postów

Napisano 09 maja 2010 - 12:35

http://www.youtube.c...feature=related

#3238 margo

margo

Użytkownik

• Members
  • 4 358 Postów

Napisano 09 maja 2010 - 13:07

maanam z trójki
http://www.youtube.c...h?v=PnkU4TWw-XE

Music can change the world, because it can change people.

#3239 Guest_piotrek85_*

Guest_piotrek85_*
  • Guests

Napisano 09 maja 2010 - 18:06

Cisza & Spokój - otwarty list do Radia BIS (live freestyle session) Pomijając tematykę utworu jak i to, że fan hip-hopu ze mnie żaden to muszę przyznać, że kawałek jest naprawdę niezły.

#3240 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 09 maja 2010 - 18:13

Można się zgadzać lub nie z przesłaniem, ale jednak, nie bez znaczenia pozostaje kontekst (jak im znany tu i ówdzie dyrektor Sobala zdejmował audycje, zdejmował wszystkie autorskie zresztą), fakt że w dużej mierze Duże Pe jedzie na żywca, improwizuje, a także to, że pod koniec utworu zdejmują ich za ten protest z anteny, a po chwili ciszy słychać, jak ktoś z realizatorki włącza "Show Must Go On". Pamiętam jak to się działo, wtedy to były emocje, chyba bezprecedensowa sprawa w polskiej radiofonii. Jak odchodzić, to z hukiem, jak to napisali wtedy na stronie audycji. That's the spirit ;)

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych