Skocz do zawartości

Zdjęcie

Co nowego w muzyce?

2234 replies to this topic

#221 Jacek

Jacek

Użytkownik

• Jacek
  • 2 404 Postów

Napisano 09 października 2007 - 17:12

Coś dla fanów SOAD. Tym razem solowy projekt frontmana Serj Tankiana:
http://teledyski.onet.pl/0,2733688,0,1,teledyski.html

http://teledyski.one...,teledyski.html

<p><strong><em>.....ale takie dąsy i fochy i smutki to wszystko cena miłości - jak śpiewa ten staruch w świecącej kurtce......</em></strong></p>

#222 methiu

methiu

0118 999 881 999 119 7253

• Members
  • 1 035 Postów

Napisano 13 października 2007 - 10:02

Album nowego Coldplay roboczo nazywa się 'Prospekt'. Piosenek ma być około 9, nie dłużej niż 42 minuty.
Nowa muzyka muzyka grupy, będzie przesiąknięta hiszpańskim klimatem, a także, że była nagrywana w kościołach... "Obrazy, dźwięki i smaki Ameryki Łacińskiej i Hiszpanii bardzo wpłynęły na kształt tej płyty"- piszą członkowie grupy na swej stronie internetowej. "Zwiedzilismy Argentynę, Chile, Brazylię i Meksyk, Chris wpadł na pomysł, żeby nagrywać w Hiszpanii... Podróżowaliśy więc z gitarami, kilkoma mikrofonami, laptopem i słuchawkami. Nagrywaliśmy w Barcelonie, jeżdżąc od kościoła do kościoła, rozstawając sprzęt gdzie się dało - przed ołtarzem, pod amboną..." Muzycy zastrzegają jednak, że nie powinniśmy na albumie szukać brzmień marakasów ani kastanietów, lecz "klimatu i barw", które wiele zawdzięczają atmosferze Buenos Aires i Barcelony.' Nic o dacie.

Podobno na coldplay.com ukazała się taka tracklista, choć tytuły są dość dziwne (pewnie też robocze):

-lost!
-cementeries of london
-violet hill
-poppy fields
-4-2
-YES!
-leftrightleftrightleft
-rainy day

Źródła:
teraz rock z września
coldplay.com
parachutes fora
"Smell the flowers while you can" - David Wojnarowicz

#223 Guest_Mac_*

Guest_Mac_*
  • Guests

Napisano 13 października 2007 - 10:28

-4-2
-leftrightleftrightleft

Fascynujące...
No to czekamy !!

#224 methiu

methiu

• Members
  • 1 035 Postów

Napisano 13 października 2007 - 10:42

Fascynujące...
No to czekamy !!

Tytuły sugerują poziom piosenki?

#225 Guest_Mac_*

Guest_Mac_*
  • Guests

Napisano 13 października 2007 - 10:48

Tytuły sugerują poziom piosenki?

Nie, nic takiego nie powiedziałem.
Ale sam przyznasz że jeżeli zobaczyłbyś nazwe piosenki " Dupa dupa dupa" to na pewno zniechęciłoby cię to do jej słuchania. Nazwa jest ważna, ale oczywiscie najważniejsza jest treść piosenki a jaka ona będzie, i na jakim poziomie to się dowiemy wkrotce.

#226 methiu

methiu

• Members
  • 1 035 Postów

Napisano 13 października 2007 - 10:50

Nie, nic takiego nie powiedziałem.
Ale sam przyznasz że jeżeli zobaczyłbyś nazwe piosenki " Dupa dupa dupa" to na pewno zniechęciłoby cię to do jej słuchania. Nazwa jest ważna, ale oczywiscie najważniejsza jest treść piosenki a jaka ona będzie, i na jakim poziomie to się dowiemy wkrotce.

Coldplay ma u mnie tak dobrą opinie wypracowaną, że żaden tytuł mnie nie zniechęci ;)

#227 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 13 października 2007 - 10:59

Eeee, te tytuły sugerują dość żenujący manieryzm. Kurde, piękne były czasy, kiedy Coldplay był normalnym zespołem, ich piosenki mogły się normalnie nazywać, nie musiał być takie cool alternatywne.. Bardzo przykre.
Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#228 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 Postów

Napisano 13 października 2007 - 12:28

Eeee, te tytuły sugerują dość żenujący manieryzm.

Ja tam w tych tytułach nie dostrzegam nic manierycznego, a tym bardziej żenującego. Nie zapominajmy, że są to przecież tytuły robocze. Na obecnym etapie tworzenia albumu bardzo mi się one podobają - intrygują, prowokują do rozważań, chociażby o cool alternatywie ;)

Czy są jakieś przecieki jak układają się relacje zespołu z Brianem Eno? Mam przeczucie, że przy wyborze miejsc nagrywania albumów, szukania inspiracji w Hiszpani i Ameryce Łacińskiej duży miał udział właśnie Eno. Utwierdza mnie to w przekonaniu, że nowy album Coldplay może odegrać w ich karierze przełomową rolę, podobnie jak The Unforgettable Fire przy U2. Jestem symaptykiem X&Y, ale po tej płycie widać, że zespół wyczerpał pewnie obrany muzyczny kierunek. Potrzebna jest radykalna zmiana, a do tego współpraca z Eno świetnie się nadaje.
Dołączona grafika

#229 agrace

agrace

Użytkownik

• Members
  • 682 Postów

Napisano 13 października 2007 - 13:34

bardzo jestem ciekawa tej płyty:

Dołączona grafika

nie miałam niestety okazji posłuchać więcej niż radiowe 'Jesteśmy na wczasach', ale ten jeden kawałek zachęca mnie do zainwestowania w album, mam wrażenie, że Raz Dwa Trzy uda(ło?) się wydobyć trochę pochmurniejszą twarz piosenek Młynarskiego, chociaż oczywiście jest to opinia oparta tylko na jednej piosence usłyszanej i spisie utworów ;) póki co okładkę uważam za genialną!

najbardziej czekam na moją ulubioną młynarską piosenkę, czyli 'Jeszcze w zielone gramy'

W rankingu OLiS jest to najlepiej sprzedajaca sie plyta w Polsce...
http://muzyka.onet.p...2638,newsy.html
Okladka i mnie bardzo przypadla do gustu, a co do muzyki - dopiero teraz dostala sie w moje rece, wiec pewnie dzis jeszcze ja przeslucham. :rolleyes:

#230 Witas

Witas

Użytkownik

• Members
  • 7 064 Postów

Napisano 23 października 2007 - 13:46

Słuchaliście nowego Radiohead - In Rainbows? Jeśli gdzieś już była o tym mowa, to przeoczyłem.

#231 Guest_Panna Anna_*

Guest_Panna Anna_*
  • Guests

Napisano 23 października 2007 - 17:28

Słuchaliście nowego Radiohead - In Rainbows? Jeśli gdzieś już była o tym mowa, to przeoczyłem.

Kurde, od jakiegoś czasu męczę się z dylematem ile im zapłacić za tę płytę i tym sposobem jeszcze nie słuchałam :D

#232 Zigy Stardust

Zigy Stardust

senior forumowy

• Members
  • 1 570 Postów

Napisano 23 października 2007 - 22:47

Ja słuchałem, płyta dobra aczkolwiek mieli lepsze :rolleyes:

#233 methiu

methiu

• Members
  • 1 035 Postów

Napisano 23 października 2007 - 23:05

Sigur Rós Przerywa Ciszę

Podwójne CD "Hvarf-Heim" i podwójne DVD "Heima" - premiera na początku listopada

Sigur Rós przerywa dwuletnią ciszę wydaniem na DVD pierwszego filmu w karierze zespołu, któremu towarzyszyć będzie również płyta audio - oba wydawnictwa ukażą się 5 listopada 2007.

'Heima' - podwójne DVD to materiał sfilmowany na przestrzeni dwóch tygodni zeszłego lata, podczas podróży zespołu po Islandii - oto owoc pełnej pasji pracy, dzieło typowe dla grupy słynącej ze stawiania sobie niesłychanie wysokich wymagań.

5 listopada 2007 DVD 'Heima' ukaże się w sklepach w specjalnej dwupłytowej edycji, ze 104-stronicową książeczką zawierającą olśniewające zdjęcia z trasy. Wydawnictwo ukaże się również w standardowej edycji dwupłytowej. Pierwszy dysk zawierać będzie film 'Heima' z dźwiękiem 5.1 surround lub pcm stereo, na drugim krążku znajdą się pełne wykonania każdej piosenki z filmu oraz wiele dodatkowych materiałów.

'Hvarf-Heim', towarzyszące filmowi podwójne wydawnictwo CD to dwie oddzielne, choć uzupełniające się nawzajem części. Krążek 'Hvarf' ("zniknięcie" lub "przystań") to pięć elektrycznych utworów nagranych w studio, jest to głównie niepublikowany materiał z archiwum Sigur Rós, którego nie usłyszymy na filmie 'Heima'.

Na dysk 'Heim' ("dom") składa się natomiast sześć akustycznych utworów - nowe, delikatne wersje 'bez prądu' jednych z najwspanialszych dzieł Sigur Rós, których wcześniej nie można było usłyszeć w takiej formie.

Podwójne CD 'Hvarf-Heim' zawiera także trzy nigdy wcześniej nie publikowane utwory w wersji elektrycznej ("Salka", "Hljomalind" oraz "I Gaer") oraz zupełnie nowe aranżacje pozostałych piosenek.

Sigur Rós, podwójne CD 'Hvarf-Heim' i podwójne DVD 'Heima' - premiera 5 listopada !

Szerzej - http://www.cgm.pl/ak...O_NEWS=30817172

#234 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 Postów

Napisano 01 listopada 2007 - 11:27

Nowy singiel Bloc Party - "Flux" Podobno nagrywają trzeci krążek.

dobrze, że zaczęli grać trochę inaczej.

No i klip śmiszny:

http://www.youtube.c...h?v=WsIMTwVaGyw

#235 agrace

agrace

Użytkownik

• Members
  • 682 Postów

Napisano 01 listopada 2007 - 11:30

Prace nad kolejną płytą Coldplay dobiegają końca.

Artyści miksują obecnie dwa nowe utwory - "Famous Old Painters" i "Glass of Water". Wcześniej Chris Martin z kolegami wspominali o piosenkach "Lost", "Cemeteries of London", "Violet Hill", "Poppy Fields", "42", "Yes!", "Leftrightleftrightleft" oraz "Rainy Day".

- To bardzo gęsty album - wyjaśnia lider, Chris Martin. - Mnóstwo melodii i kolorów zawartych w 42 minutach. Artysta dodał, że za sprawą producenta, Briana Eno, dzieło skrywa liczne eksperymenty.

Następcy wydanego w czerwcu 2005 roku krążka "X&Y" należy spodziewać się w przyszłym roku.

Zrodlo: http://muzyka.onet.p...3914,newsy.html

#236 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 Postów

Napisano 01 listopada 2007 - 11:42

[i]Prace nad kolejną płytą Coldplay dobiegają końca.

Na głównej stronie onetu jest odnośnik do tego newsa, zatytułowany - "Na tę płytę czekają miliony nastolatek!" Nastolatką nie jestem, ale z niecierpliwością czekam na ten album. Po pierwsze z powodu ogólnej symaptii do zespołu, a po drugie - z ciekawości jak Eno odmieni oblicze Coldplay.

A jeżeli jesteśmy już przy Brianie Eno. Jeden z brytyjskich serwisów internetowych przeprowadził wśród Brytyjczyków głosowanie na największych żyjących geniuszy. :rolleyes: Eno znalazł się na miejscu 15. Jedyny Polak, Henryk Górecki, na 32.

http://www.telegraph...iustable128.xml
Dołączona grafika

#237 Pyza U2

Pyza U2

Użytkownik

• Members
  • 932 Postów

Napisano 01 listopada 2007 - 17:46

Jedyny Polak, Henryk Górecki, na 32.

http://www.telegraph...iustable128.xml

Tak H.Górecki,stworzył cudowna symfonie nr 3,zwana tez Symfonią pieśni żałosnych ,kto nie słuchał polecam .
''Beautiful Country Beautiful Day'' - Bono 5.07 2005 !

#238 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 01 listopada 2007 - 21:27

A na 43 Osama Bin Laden :wacko:
And die behind the wheel

Tak uważam.

#239 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 04 listopada 2007 - 08:24

Nareszcie jakieś konkrety :P Nowa płyta Alanis Morissette będzie się nazywać " Flavors Of Entanglement ", jej producentem jest Guy Sigsworth, zawierać będzie 13 piosenek, i będzie taneczna z mnóstwem loopów :P Jedna z nowych piosenek, " Not As We ", prawdopodobnie pierwszy singiel, została wykorzystana w serialu " House " - można jej posłuchać tu. Jakoś mało taneczna :P

Jest jeszcze, nagrany z sali kinowej ( brał udział w jakimś konkursie ) teledysk do piosenki " Underneath ". Która brzmi zdecydowanie bardziej singlowo, i.. również typowo Alanisowo :P Gdzie ta dyskoteka, to ja nie wiem :P No ale poczekamy na płytkę :P

Nawiasem mówiąc - obie brzmią świetnie ( choć zero innowacji ), ja tam się doczekać nie mogę :P
And die behind the wheel

Tak uważam.

#240 Guest_u2megafan_*

Guest_u2megafan_*
  • Guests

Napisano 04 listopada 2007 - 13:30

Prace nad kolejną płytą Coldplay dobiegają końca.
Następcy wydanego w czerwcu 2005 roku krążka "X&Y" należy spodziewać się w przyszłym roku.

Najwyższy czas. Pogłoski o pięcioletniej przerwie zespołu nieaktualne... B)
http://www.coldplay.pl/forum/

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych