Skocz do zawartości

Zdjęcie

U2 w książkach

633 replies to this topic

#561 olekcj111

olekcj111

Użytkownik

• Members
  • 644 Postów

Napisano 23 lutego 2013 - 23:59

Dzięki za recenzję :) Teraz wiem że warto ją mieć, bo na początku pomyślałem, że to będzie zupełnie coś takiego jak The name of love Moriandiego :)

#562 Masseur

Masseur

Użytkownik

• Members
  • 868 Postów

Napisano 09 marca 2013 - 12:24

Wczoraj natknąłem się na taką pozycję:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

"Historie największych utworów U2" - brzmi zachęcająco, a tymczasem jest to zaledwie kilka słów o albumowych kawałkach od Boy do NLOTH.

Jak można poświęcić 1/2 (słownie: pół) strony na MLK? Dodam, że chodzi o całe pół strony bliżej niezidentyfikowanego formatu (na pewno mniejszego od szkolnego A5)...

Na uwagę zasługują dobrej jakości zdjęcia, co nie zmienia faktu, że pozycja nie jest warta polecenia. Sprawdza się jako futerał na koperty.

#563 Elessar

Elessar

Użytkownik

• Members
  • 778 Postów

Napisano 09 marca 2013 - 14:51

Nie wiem jak z wersją polską, ale mnie się angielską czytało bardzo przyjemnie. Nie ma tam nic odkrywczego, ale kilka ciekawostek można na pewno znaleźć.

#564 The Fly

The Fly

Użytkownik

• Members
  • 2 153 Postów

Napisano 09 marca 2013 - 18:36

Przeczytałem połowę w empiku i trzeba przyznać, że czyta się lekko. Czegoś może brakuje. Masz lekki niedosyt, ale da się to przeżyć.
Po prostu odgrzane Into the Heart jak już to ktoś wcześniej zauważył :D

#565 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 09 marca 2013 - 20:26

Jak można poświęcić 1/2 (słownie: pół) strony na MLK?

A ile by należało poświęcić?
Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#566 Masseur

Masseur

Użytkownik

• Members
  • 868 Postów

Napisano 10 marca 2013 - 10:27

Biorąc pod uwagę format i przede wszystkim szumny tytuł, na pewno kilka stron chciałbym o jednym utworze przeczytać.

W zamyśle miała to być "Historia największych utworów U2", a nie "Historyjka..."

Czuję niedosyt bo nie ma w tej książce nic nowego. Mam wrażenie że została wydana "na odwal się" bo i tak się sprzeda...

#567 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 Postów

Napisano 10 marca 2013 - 11:30

Biorąc pod uwagę format i przede wszystkim szumny tytuł, na pewno kilka stron chciałbym o jednym utworze przeczytać.

Ale ile można napisać o utworze rodzaju "MLK"? Przecież każdy kto zna okoliczności powstania utworu wie, że nie stoi za nim nie wiadomo jaka historia.

Moim zdaniem książka jest jak najbardziej godna polecenia. Nowym jest chociażby oparacowanie płyt wydanych po Popie. Warto też zapoznać się kim jest autor książki, żeby zarzucam mu zrobienie czegoś na odwal się. Przyznam, że tytuł jest kiepsko dobrany. Chociaż biorąc go pod uwagę nie oczekiwałbym tutaj rozbudowanej historii MLK :)

Niestety zdublowały się nam tematy, może ktoś tu połączy?

W poście nr 80 moja skromna recenzja:

http://u2forums.com/...ch/page__st__60

A tutaj recenzja Zbycha, która jest bardzo zgodna z moimi odczuciami:

http://u2blog.pl/201...kszych-utworow/
Dołączona grafika

#568 Łukasz U2

Łukasz U2

Użytkownik

• Members
  • 3 501 Postów

Napisano 10 marca 2013 - 22:25

No to będzie się trzeba zainteresować , bo bałem się że jest to jakieś wydawnictwo ze średnio pewnego źródła ;/
W takim razie ,jutro trzeba się po nią wybrać.
Watch more TV
I have a vision... Television
Please tell a President to watch more TV
President is not avalaible to Me??? (Mirror Ball Man Zootv Washington Dc)
http://forum.u2guitartutorials.com/

#569 Masseur

Masseur

Użytkownik

• Members
  • 868 Postów

Napisano 11 marca 2013 - 06:15

Warto też zapoznać się kim jest autor książki, żeby zarzucam mu zrobienie czegoś na odwal się

Nie będę tu oceniał autora, ale wykonanie. A to jest moim skromnym kiepskie.

To, że wydanie jest nowe i uzupełnione o NLOTH nie jest dla mnie żadnym wielkim plusem. To ma znaczyć, że po wydaniu następnej książki znów dostaniemy 95% tego samego + opis nowych kawałków?

Po prostu odgrzany (żeby nie powiedzieć skopiowany) pomysł i treść.

#570 Kłapouchy

Kłapouchy

Iga

• Members
  • 1 763 Postów

Napisano 30 maja 2013 - 12:47

Co do książki "U2. Historie największych utworów"... Kiepska. Pełna błędów. Krwawa niedziela (ta pierwsza) 21 listopada 1921 (a była rok wcześniej), cytat przy "SBS" "Don't talk to me about the rights of the IRA". Powinno byc po IRA jeszcze UDA... No są błędy, dla mnie dość porażające. W sumie jeśli ktoś czytał U2 o U2, Morandiego, encyklopedie U2 (taka w małym formacie) to nic nowego się nie dowie, dużo rzeczy jest z tych książek, zwłaszcza z U2 o U2 powtórzone.

last blog fb

#571 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 Postów

Napisano 20 listopada 2013 - 10:32

Czy ktoś miał już okazję zapoznać się "Ilustrowaną biografią U2", która ukazała się 18 listopada b.r. nakładem wydawnictwa "Olesiejuk" lub zna tą pozycję w wersji oryginalnej?

978-83-7770-263-5.jpg

Martin Andersen

Ilustrowana biografia U2. Ponad 200 unikalnych zdjęć

Strony: 224, Format: 25x25 cm

ISBN: 978-83-7770-263-5
EAN: 9788377702635
Rok wydania: 2013
Wydawnictwo: Olesiejuk
Kategorie: albumy, biografie, listy, wspomnienia, muzyka
Oprawa#: oprawa twarda
Data wprowadzenia: 18-11-2013

Cena: 34,99

Dołączona grafika

#572 U2roopa

U2roopa

Użytkownik

• Root Admin
  • 6 527 Postów

Napisano 21 listopada 2013 - 16:14

Szukałem czegoś na ten temat. Na jednej z aukcji internetowych natknąłem się na kilka zdjęć:

66909.jpg

66908.jpg

66907.jpg

66906.jpg

66905.jpg

66904.jpg

66903.jpg

66902.jpg

66901.jpg

#573 arystoteles

arystoteles

Użytkownik

• Members
  • 48 Postów

Napisano 22 listopada 2013 - 12:47

"Ilustrowaną Biografię" przed kilkoma dniami zakupiłem za 29 zł w Katowickim Media Markt.

Wcale nie mały format, twarda oprawa, w środku papier kredowany - jak głosi tytuł książki oraz podpis na okładce - ponad 200 zdjęć. Wiele doskonale nam znanych.

Nie wczytywałem się w tekst - on jednak w przypadku takiej propozycji wydawniczej stanowi mniej istotny element całości.

Pozdrawiam

#574 JVD

JVD

Użytkownik

• Members
  • 1 447 Postów

Napisano 29 listopada 2013 - 12:37

Tak jak mówi tytuł: Ilustrowana Biografia - książka w formie albumu, 224 strony, na każdej spore zdjęcie i opis.

Sporo zdjęć znanych i nie znanych.

Też dziś kupiłem. Za 29 zł grzech nie mieć.

Tej fotki nie znałem.. Bono & Freddie Melanż..  :lol:

bonoFreddie.jpg

xxx depe xxx

#575 U2roopa

U2roopa

Użytkownik

• Root Admin
  • 6 527 Postów

Napisano 29 listopada 2013 - 12:46

Jezu, jaki dziwny Bono na tym zdjęciu :D.

#576 Jacob

Jacob

Użytkownik

• U2 FAQ MAKER
  • 3 332 Postów

Napisano 29 listopada 2013 - 22:41

Z tym zdjęciem to jest ciekawa sprawa, kiedyś interesowałem się tym i ustaliłem, że to jednak nie Bono jest na tej fotce.

Jako dowody należy podać:

1) ,,Bono" ma tu stylówę z Zoo TV, a zdjęcie wedle jednego ze źródeł pochodzi z jakiegoś Sylwestra (1984/1985 bodajże), wszyscy wiemy, że Bono nosił się wtedy zupełnie inaczej.

Dla niewtajemniczonych: nawet jeśli datowanie jest złe, zdjęcie i tak nie może pochodzić z ery Zoo TV bo wtenczas Mercury'ego nie było już wśród żywych

2) Fred występuje w identycznej koszulce jak podczas wywiadu telewizyjnego w przededniu Live Aid, wskazywałoby to jednak na datę VII 1985 (jakiś afterek albo beforek dla gwiazd po/przed koncertem pewnie) I tu też zostaje obalony mit Bono - wszyscy wiemy jak się prezentował w dniu festiwalu.

3) Bono nigdy nie nosił takich tandetnych zegarków z targu :D

4) Fred miał chrapkę na Bono (o czym wspomina sam Hewson w książce U2 o U2), niemożliwie aby w takiej sytuacji nie odwzajemnił serdecznego uścisku chociażby szczerym, lubieżnym uśmiechem 

5) najmocniejszy argument:

Niemożliwym jest aby podczas jakiejkolwiek imprezy święty Bono był tak naprany i zajarany, a król orgii Fred tak trzeźwy i opanowany 

Koniec, mit obalony.

Dziękuje za uwagę i przepraszam za offtop,

Jacob Holmes

P.S.

Dla dociekliwych tak ja ja macie kolejną fotografię:

http://3.bp.blogspot...w/s1600/dir.jpg

Jak dla mnie ewidentnie tu widać, że facet ma zupełnie inne rysy twarzy.

A i warto nadmienić, że natknąłem się na opinie jakoby na zdjęciu byli: Fred, Bono i... Adam Clayton :D

#577 U2roopa

U2roopa

Użytkownik

• Root Admin
  • 6 527 Postów

Napisano 29 listopada 2013 - 23:02

Dobre :D. Ejj też myślałem, że to kawałek Adama ;). Aczkolwiek nie zgadza się fryz do końca. Aż tak koszmarnie by się pomylili??

#578 U2roopa

U2roopa

Użytkownik

• Root Admin
  • 6 527 Postów

Napisano 30 listopada 2013 - 12:17

Tak sobie przez chwilę pomyślałem, że to może być Joe Strummer.

#579 The Fly

The Fly

Użytkownik

• Members
  • 2 153 Postów

Napisano 30 listopada 2013 - 15:57

To na 100% nie jest Bono, też o tym czytałem. Freddie po wąsach koszulce to raczej Freddie z 84, moze 85 roku tak więc Boniacz był wtedy jeszcze bardziej szczylowaty ;D Tak samo jak mi się zdaje, Bono miał troszkie nieciekawe podejście do Pana po lewej, więc raczej wątpliwy byłby taki gest 

EDIT: Dopiero doczytalem Jacobowy wpis, tak jest, bez kitu to może być jakieś party w okolicach Live Aid. Brawo sherlocku! 

#580 Caroli

Caroli

Użytkownik

• Members
  • 577 Postów

Napisano 01 grudnia 2013 - 02:01

Na podstawie stanu uzebienia jak i pozostalej anatomii twarzy potwierdzam w 100%, ze ten pan w srodku to nie Bono. :)

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych