Skocz do zawartości

Zdjęcie

U2 w książkach

633 replies to this topic

#361 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 Postów

Napisano 22 lipca 2009 - 10:57

Dołączona grafika

#362 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 Postów

Napisano 22 lipca 2009 - 11:08

bynajmniej ten koles nie wyglada na jakiegos osilka ;)

#363 Zigy Stardust

Zigy Stardust

senior forumowy

• Members
  • 1 570 Postów

Napisano 22 lipca 2009 - 12:48

być może gościu towarzyszy mu tylko w niektórych oficjalnych i mniej oficjalnych wydarzeniach tj. podczas trasy koncertowej a prywatnie Bonias porusza się bez ochroniarza...

#364 numb

numb

I feel numb!

• Members
  • 1 698 Postów

Napisano 22 lipca 2009 - 13:09

Bono kiedyś opowiadał, jak to wymykał się ochroniarzom, żeby w spokoju pokręcić się po mieście :)
I was looking for the Spirit
And I found alcohol
I was looking for The Soul
And I bought some style
I wanted to meet God
And they sold me religion...

I still haven't found what I'm looking for...

#365 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 Postów

Napisano 22 lipca 2009 - 13:44

To raczej on nimi rządzi a nie oni nim.

#366 Irish

Irish

użytkowniczka

• Members
  • 1 574 Postów

Napisano 22 lipca 2009 - 13:48

To raczej on nimi rządzi a nie oni nim.

Ale ochroniarze mogą mieć polecenie od mangamentu, czy nie wiem kto im tam załatwia tą ochronę podczas trasy, żeby się u2 opiekować i wtedy muszą przed nimi uciekać. Podobno tak bywa.

#367 pigol

pigol

akinori gensai

• Members
  • 556 Postów

Napisano 22 lipca 2009 - 13:57

Witam !

z tego co wiem ... (mam przyjaciela w zarzadzie jedenej czolowych z firm ochroniarskich) - to dla takich osob ochrona jest organizowana i wynajmowana przez organizatora trasy ewentulanie management - przed ktorymi i tylko przed nimi odpowiadaja (tzn. ochrona) - przed nikim innym...
nwet sam zespol iosoby ochraniane nie maja nic do powiedzenia
- unika sie w kazdy mozliwy sposob zaleznosci pomiedzy ochranianym i ochraniajacym ...

a i postawa tego pana przy Bono i brak bizuterii a nawet zegarka ... wskazuja na to ze to ochrona .....

postura moze mylic .... nie w wielkosci sila takich ludzi ... oni poprostu nie moga sie zbytnio rzucac w oczy swoja osoba i jak gabarytami ....

koszulki dla fanów::

logo.jpg

oraz autorskie projekty:

maska02.jpg

#368 Suzanne

Suzanne

Użytkownik

• Members
  • 6 Postów

Napisano 30 lipca 2009 - 12:26

Witam wszystkich (mój pierwszy post XD) i zgłaszam swój problem. Otóż jestem początkującą fanką, a wy już wszyscy (a przynajmniej większość) jesteście zapewne doświadczonymi fanami, więc chciałabym was prosić o radę ;P. Z racji, że niedawno zafascynowało mnie wszystko co związane z U2, postanowiłam kupić sobie o nich jakąś książkę. Właściwie to nawet dwie, bo chciałabym, żeby jedna była o zespole, a druga jedynie o Bono. A więc jeśli chodzi o pierwszą mam 4 pozycje: 1) "U2 Encyklopedia"; 2) "U2 Propaganda"; 3) "Walk on. Duchowa podróż U2" i 4) "U2 o U2". Z kolei co do drugiej książki mam dwa wybory: 1) "Bono o Bono" i 2) "Bono - święty i grzeszny". Czy moglibyście mi doradzić które najlepiej zakupić, żeby dowiedzieć się dużo nowych i ciekawych rzeczy, a zarazem żeby czytało się przyjemnie?
Mój wybór padł na "U2 Propaganda" i "Bono - święty i grzeszny", aczkolwiek przyznaję, że kierowałam się głównie okładkami i opisami książek, a wiadomo, że opis zawsze będzie książkę pokazywał w dobrym świetle. A ja chcę wybrać najlepszą ;). Może możecie mi polecić coś spoza mojej listy, tylko prosiłabym jeszcze w takim wypadku o lokalizację, gdzie taką książkę mogę znaleźć.

#369 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 Postów

Napisano 30 lipca 2009 - 12:29

Bierz 'Bono - święty i grzeszny'.
Dla początkującego fana - jak znalazł.

Użytkownik Max edytował ten post 30 lipca 2009 - 12:30

#370 hannahu2

hannahu2

Użytkownik

• Members
  • 87 Postów

Napisano 30 lipca 2009 - 12:29

Red and White - Matura Solutions Pre-intermediate, Student's Book - p. 52
Screen poniżej :)

Namiar na MS Intermediate mogę podać w poniedziałek, bo nie mam teraz ksiazki w domu.

Dołączona grafika

Tez mam ten podrecznik! ...znaczy teraz jest juz "przeterminowany", ale uzywalam go w 1LO ;)

http://www.u2-site.com/

#371 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 Postów

Napisano 30 lipca 2009 - 12:31

Wow, nawet w książkach już o fladze piszą. Nieźle.

#372 hannahu2

hannahu2

Użytkownik

• Members
  • 87 Postów

Napisano 30 lipca 2009 - 12:35

Witam wszystkich (mój pierwszy post XD) i zgłaszam swój problem. Otóż jestem początkującą fanką, a wy już wszyscy (a przynajmniej większość) jesteście zapewne doświadczonymi fanami, więc chciałabym was prosić o radę ;P. Z racji, że niedawno zafascynowało mnie wszystko co związane z U2, postanowiłam kupić sobie o nich jakąś książkę. Właściwie to nawet dwie, bo chciałabym, żeby jedna była o zespole, a druga jedynie o Bono. A więc jeśli chodzi o pierwszą mam 4 pozycje: 1) "U2 Encyklopedia"; 2) "U2 Propaganda"; 3) "Walk on. Duchowa podróż U2" i 4) "U2 o U2". Z kolei co do drugiej książki mam dwa wybory: 1) "Bono o Bono" i 2) "Bono - święty i grzeszny". Czy moglibyście mi doradzić które najlepiej zakupić, żeby dowiedzieć się dużo nowych i ciekawych rzeczy, a zarazem żeby czytało się przyjemnie?
Mój wybór padł na "U2 Propaganda" i "Bono - święty i grzeszny", aczkolwiek przyznaję, że kierowałam się głównie okładkami i opisami książek, a wiadomo, że opis zawsze będzie książkę pokazywał w dobrym świetle. A ja chcę wybrać najlepszą ;). Może możecie mi polecić coś spoza mojej listy, tylko prosiłabym jeszcze w takim wypadku o lokalizację, gdzie taką książkę mogę znaleźć.

Mam "Bono o Bono" oraz "Bono - święty i grzeszny". Powiem szczerze, ze latwiej czyta sie te druga ksiazke. W Pierwszej duzo jest o polityce i czasami sie w tym gubilam... Nie jestem na bierzaco z polityka. Jesli chodzi o ciekawostki zwiazane z U2 i samym Bono... Znajdziesz ich wiele w obu bookach. Ale! Jak na poczatek wybierz "Bono - święty i grzeszny". Mysle, ze bedziesz zadowolona. Mam taka nadzieje.
Pozdrawiam! :)

http://www.u2-site.com/

#373 One_U2 - fan

One_U2 - fan

Użytkownik

• Members
  • 2 857 Postów

Napisano 30 lipca 2009 - 13:23

ja polecam U2 o U2 oraz Bono o Bono :rolleyes:
Dołączona grafika

#374 hannah

hannah

blue sadness

• Members
  • 937 Postów

Napisano 30 lipca 2009 - 19:20

jestem początkującą fanką, więc chciałabym was prosić o radę ;P. 1) "U2 Encyklopedia"; 2) "U2 Propaganda"; 3) "Walk on. Duchowa podróż U2" i 4) "U2 o U2". Z kolei co do drugiej książki mam dwa wybory: 1) "Bono o Bono" i 2) "Bono - święty i grzeszny". Czy moglibyście mi doradzić które najlepiej zakupić?
Mój wybór padł na "U2 Propaganda" i "Bono - święty i grzeszny", możecie mi polecić coś spoza mojej listy,

Moje podejście jest dwojakie - znaleźć knigi wydane zarówno z punktu widzenia muzyków (np. U2 o U2, Bono o Bono), jak i z innej perspektywy - fanów, wspólpracowników, dziennikarzy. To da ci pełniejszy wgląd.

Na początek polecam mix - Bono-święty i grzeszny oraz U2 o U2, z racji że dobrze się je czyta, a ta ostatnia właśnie jest świeżutka na półkach i cena jest ok. Potem można zerknąć z perspektywy fana (Propaganda), następnie kupić Encyklopedię U2 (chociaż to raczej podsumowanie i rodzaj ściągawki, bo kiedy przeczytasz te wcześniejsze pozycje, to większość rzeczy będziesz już wiedzieć). Natomiast Bono o Bono jest nieco trudniejsza, sporo tu o społecznej działalności Hewsona, ale z kolei widzisz świat jego oczami i rozumiesz go lepiej. Z Walk on poczekaj.

Jeśli wejdziesz na googlarkę, czy nawet Empik na spółkę z Merlinem, znajdziesz full innych rzeczy. Jak przeczytasz te, to przy innych też służymy pomocą. Miłego czytania!
The world belongs to the enthusiast who keeps cool

#375 Janeczek

Janeczek

Użytkownik

• Members
  • 187 Postów

Napisano 31 lipca 2009 - 12:28

w empiku w Krakowie w Galerii Kazimierz zrobiono ołtarzyk z książek i płyt U2 przy kasie... :)

to tak dla info odnośnie przed koncertowych wydarzeń związanych z książkami ;)
Baby, baby, baby...
Baby, baby, baby...
Baby, baby, baby...light my way

Oooh...ultraviolet...

#376 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 31 lipca 2009 - 12:38

Właśnie skończyłem U2 o U2 - pod koniec zrobiła się trochę męcząca, kiedy chłopaki weszli w nastrój " a-teraz-wygłoszę-mądrość-której-nauczyło-mnie-życie-w-ciągu-tych-wszystkich-lat ", niestety, za wyszukane to one nie były, a wrażenie psuje jeszcze kiepskie tłumaczenie. Ale ogólnie całość na pewno warta zapoznania się. I znowu odnoszę wrażenie, że panowie coś się na starość religijni zrobili ( poza Adamem rzecz jasna ). Do wiadomości Maryśki - w jednym miejscu Larry trochę naświetla sprawę wyznaniowej przynależności: Bono - niezidentyfikowane chrześcijaństwo, ale raczej protestanckie, Edge i Adam - protestantyzm, Larry - katolicyzm.

Co do książek - absolutnie na początek Into The Heart ( Niall Stokes ) - nic innego !! To jest książka o tym, co początkującego fana interesuje najbardziej - czyli po prostu o piosenkach. Następnie U2 o U2 - czyli konwencjonalna autobiografia w formie wywiadu-rzeki. A potem to już wszystko jedno co, po polsku nie wyszło tego znowu tak dużo. Akurat Święty i Grzeszny uważam za najgorszą książkę o U2, jaka wyszła w Polsce, która w dodatku w momencie wydania Bono o Bono stała się zupełnie niepotrzebna.
Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#377 hannah

hannah

blue sadness

• Members
  • 937 Postów

Napisano 31 lipca 2009 - 19:27

Właśnie skończyłem U2 o U2 - odnoszę wrażenie, że panowie coś się na starość religijni zrobili ( poza Adamem rzecz jasna ).

Ci trzej niemal od zawsze byli religijni. Jeśli młody facet w studio na przerwie zamiast pogadać z kumplami, wypić Guinessa czy zapalić fajkę siada i czyta Biblię, to jak to nazwać? Jeśli inny na pewien czas odchodzi z rockowego zespołu marzeń bo koliduje mu to z wiarą? Itd, itp
The world belongs to the enthusiast who keeps cool

#378 komandos

komandos

Kawał cholery!

• Members
  • 737 Postów

Napisano 01 sierpnia 2009 - 11:03

Akurat Święty i Grzeszny uważam za najgorszą książkę o U2, jaka wyszła w Polsce, która w dodatku w momencie wydania Bono o Bono stała się zupełnie niepotrzebna.

Zgadzam się. Pozycja fatalna i merytorycznie, i pod względem sposobu wydania, lepiej kupić 'Bono o Bono'.
"U2's music lifts you up. It's big enough to do that. And in this turbulent year - where Hate has hit the headlines and Hope is in the small print - we've really needed it. Needed it all over the world."

Wielka, zielona, kosmata prawda, którą każdy ma swoją i nieustannie obrabia innym.

#379 natek_kwiatek

natek_kwiatek

Użytkownik

• Members
  • 113 Postów

Napisano 13 sierpnia 2009 - 12:47

Czytając wasze wypowiedzi odnośnie polskiego wydania U2 o U2 cieszę się, że jednak kupiłam albumowe angielskie.

Też się pod tym podpisuję. Mam U2 by U2 w wersji albumowej angielskojęzycznej i chociaż kupiłam tę książkę dopiero kilka m-cy temu, to nie żałuję, że nie czekałam na polskie tłumaczenie. Chyba jednak wolę czytać wypowiedzi chłopaków w oryginale - wiem wtedy, że żaden tłumacz nie skopie mi sensu wypowiedzi, itp. ;) No i te foty :D Fakt, że do tramwaju jej raczej nie wezmę, ani nie spakuję do plecaka na wakacje, ale w końcu nie można mieć wszystkiego ;)

No i na prawdę polecam allegro - ja kupiłam album za śmieszne pieniądze, chyba niecałe 40zł z przesyłką, także finansowo wychodzi identycznie jak polska wersja mini.

A co do polskiej wersji albumowej - na ulotkach z InRocka rozdawanych przed Śląskim jest napisane, że ukaże się 20.10.2009 w cenie 159,90zł
Dołączona grafika

#380 darekby

darekby

Użytkownik

• Members
  • 168 Postów

Napisano 13 sierpnia 2009 - 12:54

Też się pod tym podpisuję. Mam U2 by U2 w wersji albumowej angielskojęzycznej i chociaż kupiłam tę książkę dopiero kilka m-cy temu, to nie żałuję, że nie czekałam na polskie tłumaczenie. Chyba jednak wolę czytać wypowiedzi chłopaków w oryginale - wiem wtedy, że żaden tłumacz nie skopie mi sensu wypowiedzi, itp. ;) No i te foty :D Fakt, że do tramwaju jej raczej nie wezmę, ani nie spakuję do plecaka na wakacje, ale w końcu nie można mieć wszystkiego ;)

No i na prawdę polecam allegro - ja kupiłam album za śmieszne pieniądze, chyba niecałe 40zł z przesyłką, także finansowo wychodzi identycznie jak polska wersja mini.

A co do polskiej wersji albumowej - na ulotkach z InRocka rozdawanych przed Śląskim jest napisane, że ukaże się 20.10.2009 w cenie 159,90zł

Ale ta cena dotyczyła zestawu "U2 o U2" i "Propagandy" :)
http://www.imprezy.katowice.eu/
http://www.2016katowice.pl/

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych