U2Rocznice
Posted 01 października 2015 - 21:02
Wczoraj z kolei mieliśmy rocznicę koncertu w Tel Avivie (30.09.1997) - jedyny jak dotąd występ zespołu w tej części globu.
Na supporcie rzeźnicy z Apollo 440.
Z relacji wynika, że było bardzo tłoczno i ciasno w trakcie koncertu, co przyczyniło się do 34 interwencji medycznych po występie.
Ponoć dwa razy starali się o organizację koncertu w Izraelu (Zoo TV i Zooropa Tour?), ale dogadali temat dopiero na Popmarcie.
"One" zadedykowane "Prime Ministrowi" Iccahkowi Rabinowi, który został w listopadzie 1995 roku zamordowany przez jakiegoś żydowskiego nacjonalistę (dostał 3 strzały).
Bootleg z tego koncertu to czołówka nieoficjalnych wydawnictw koncertowych U2 (przynajmniej jeśli chodzi o dźwięk).
Żeby było ciekawiej, 3 października 1997 planowany był koncert w Kairze (!), ale jak wiadomo - nie doszedł do skutku (nie wiem czemu).
Posted 03 października 2015 - 19:52
Dokładnie 28 lat temu, w ramach trzeciej odnogi "The Joshua Tree Tour", zespół zagrał w Toronto na CNE Exhibition Stadium (klasyczny, trójkątny stadion baseballowy). Tak, zgadza się, 3 października grali na stadionie, co przy kanadyjskich temperaturach o tej porze roku, wydawało się dość ryzykownym posunięciem. Z relacji wynika, że było potwornie zimno - ludzie w kurtkach zimowych, szalach i kalesonach, zespół na scenie dopiero w okolicach godziny 21:00 (!) Współczuję, nie wiem czy bez dodatkowych środków rozgrzewających w postaci płynów voltażowych, dałbym radę tam wysiedzieć.
Koncert został wyprzedany - 60,000 luda. Na supporcie Little Steven and Los Lobos. Bono wszedł na scenę w temblaku, który nosił od czasu wypadku. Set standardowy:
Where The Streets Have No Name,
I Will Follow,
Trip Through Your Wires,
I Still Haven't Found What I'm Looking For / Exodus (snippet),
MLK,
The Unforgettable Fire,
Exit / Riders On The Storm (snippet) / Van Morrison's Gloria (snippet),
In God's Country,
Sunday Bloody Sunday,
Help,
People Get Ready,
Bad,
October,
New Year's Day,
Pride (In The Name Of Love),
encores:
Bullet The Blue Sky,
Running To Stand Still,
With Or Without You,
40
W ramach ciekawostki dodam, że płyta "wyłożona" była krzesełkami, co było dość powszechnym zabiegiem na tej trasie po USA (patrz ---> Streetsy z Sun Devil Stadium z Rattle & Hum Movie).
Istnieje nagranie tego koncertu i jest ono na u2start.com (jakość dźwięku 2.5-3/5). Koncert nagrał niejaki Chris (nickname: searcher2cr) takim sprzęciorem:
Niesamowite, prawda? Taper siedział na płytowym krzesełku, sektor D, rząd 28, miejsce 158
Posted 05 października 2015 - 18:46
@up, wow, nie słyszałam o tym koncercie wcześniej dzięki, Max, za posta, lubię bardzo takie ciekawostki. trzeba będzie bootlega przesłuchać. mam nadzieję, że ludziska z tych krzesełek powstali, choćby żeby się rozgrzać
Is it like a tape recorder
Can we rewind it just once more
Posted 09 października 2015 - 09:54
W końcu ostatnio w rocznicę Glorii grali Electric Co więc ...
I have a vision... Television
Please tell a President to watch more TV
President is not avalaible to Me??? (Mirror Ball Man Zootv Washington Dc)
http://forum.u2guitartutorials.com/
Posted 09 października 2015 - 10:53
Pamiętam dobrze premierę "Beautiful Day" oraz nagrywanie klipu ze stacji telewizyjnej VIVA (lub VIVA Zwei?). Oczywiście na taśmę VHS. Oglądałem w kółko i dziwiłem się, że aż tak się postarzeli od czasów PopMartu Początki internetu więc nie miałem pojęcia jak będą wyglądać/prezentować się.
Później wyprawa do Krakowa na rynek, odwiedziny sklepu Music Corner (wtedy jeszcze na rogu rynku z ul. Grodzką) i zakup płyty. Piękne czasy.
Posted 11 października 2015 - 19:44
11 października 1987
The Joshua Tree Tour III leg - USA
Rochester, NY - Silver Stadium (30,500 sold out)
Pewnie koncert, a w zasadzie jego rocznica, przeszedłby bez większego echa, a tymczasem warto o nim wspomnieć ze względu na "ultra-rare" snippet w trakcie "40" czyli "Walk To The Water"! (b-side z singla WOWY - przypomnienie). Niestety jakość nagrania bootlega jest kiepska, ale wyraźnie słychać powyższy snippet, a w zasadzie jego śladowe ilości (jeden, krótki wers). Bonias dalej z temblakiem, dalej zimno i mokro (ponoć sączył przeraźliwy deszcz). Na "People Get Ready" na scenie wylądował fan o imieniu Cris i zagrał na gitarze. W ogóle koncert pierwotnie zaplanowany był w Memorial Coliseum z 9 200 krzesełkami, ale z uwagi na szybko znikające bilety - został przeniesiony do większego miejsca.
https://www.youtube.com/watch?v=ycBd4OCQedI
Posted 12 października 2015 - 00:03
12 października 1981 ukazał się drugi krążek zespołu który miał ugruntować jego pozycję po świetnym debiucie , mowa oczywiście o October.
A z zupełnie innej beczki tego dnia 1991 roku ujrzał też światło dzienne pierwszy singiel z Achtung Baby czyli The Fly
Posted 30 października 2015 - 13:21
Posted 08 listopada 2015 - 13:25
Z kolei dokładnie dnia dzisiejszego 2004 roku , wydany został singiel Vertigo
Posted 08 listopada 2015 - 23:30
Wyciekł wcześniej gdzieś w Australii i był to pierwszy singiel U2 jaki spiraciłem od razu jak wyciekł (potem nawet kupiłem). Początki mojej większej netowej aktywności, wcześniejsze nagrywałem na kasety z radia, ta. Najgorsze że słuchałem go zapętlonego i wtedy to chyba emocje 'oja, nowe u2' wygrywały z faktem że był strasznie słaby. 11 lat temu, ja pier...
Posted 08 listopada 2015 - 23:44
Najgorsze że słuchałem go zapętlonego i wtedy to chyba emocje 'oja, nowe u2' wygrywały z faktem że był strasznie słaby.
Hahaha tak bardzo ja i Buty parę lat później
Radiowy boom na Vertigo nawet trochę pamiętam, ale jeszcze bez emocji, nie te czasy
If I'm close to the music and you are close to the music, then we are close to each other
Posted 10 listopada 2015 - 10:31
Ja z kolei pamiętam, że moją pierwszą reakcją na Vertigo było rozbawienie - rok wcześniej wyszła składanka Tribute To Ramones, na której U2 zamieścili cover Beat On The Brat; miałem nieodparte poczucie, że Vertigo powstało tego samego dnia, kiedy go nagrywali Pamiętam też, że puszczałem go kolegom metalowcom, zmuszając ich do przyznania, że U2 też potrafią przywalić ciężkim riffem A pierwszy raz usłyszałem Vertigo chyba u Kaczkowskiego (skomentował, o ile pamiętam, tradycyjnie: "tak, to naprawdę U2"), choć głowy nie dam.
Posted 16 listopada 2015 - 16:38
Rok temu Bono odwiedził nowojorski szpital po swojej "katastrofie rowerowej". Kilka dni wcześniej samolot zespołu o mało nie rozbił się przy lądowaniu w Berlinie. To rozpoczęło serię pecha, która trwa do dziś: śmierć ojca Larry'ego tuż przed startem trasy, upadek Edge'a, śmierć menadżera koncertowego, odwołany koncert w Sztokholmie, brak Nobla dla Bono, brak Oscara dla Larry'ego, brak Acrobata w secie, odwołany koncert w Paryżu. Czas to przełamać chłopaki!
Reply to this topic
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users