Skocz do zawartości

Zdjęcie

Survivor Albumowy - War (edycja 2)

• Please log in to reply
414 replies to this topic

#61 corso

corso

Użytkownik

• Members
  • 3 831 Postów

Napisano 15 czerwca 2010 - 22:29

New Year's Day

#62 Szczotecz-kal

Szczotecz-kal

FlowerPower

• Moderatorzy
  • 2 544 Postów

Napisano 15 czerwca 2010 - 23:24

Nie było ironii. No ja bym osobiście widział medal dla SBS, ale przyjmuję każde miejsce od piątego wzwyż :D

No dobra, w sumie brąz mu się należy. Niech ma ;)

#63 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 15 czerwca 2010 - 23:32

hm. w sumie to tak:

10. Two Hearts Beat As One
09. Like A Song
08. The Refugee
07. Red Light
06.
Surrender
05. New Year's Day
04. Sunday Bloody Sunday
03. 40
02. Seconds
01. Drowning Man

czyli źle zagłosowałem, no ale już whatever.

#64 el_f

el_f

Użytkownik

• Members
  • 1 967 Postów

Napisano 15 czerwca 2010 - 23:41

Dobrze że pierwsza runda taka długa, może znajdę chwilę żeby sobie przesłuchać tą płytkę po raz pierwszy od... nie wiem, ale to już chyba w lata jakoś idzie, grube miesiące na pewno. Źle ze mną.

#65 Rodia

Rodia

Użytkownik

• Members
  • 1 869 Postów

Napisano 16 czerwca 2010 - 00:39

Mhm, ja też nie dostrzegam związku między najsławniejszymi nagraniami w historii muzyki a faktem zaistnienia bądź niezaistnienia na singlu.

Idąc tym tropem okazuje się, że zespoły nagrywają teledyski tylko do tych piosenek, które po 20 czy 30 latach okazują się najbardziej lubiane przez fanów ich twórczości.

Bo i to się często pokrywa. Ja po prostu nie uważam, że wypuszczenie na singiel = niezasłużone szczyty list przebojów zabierające ten tytuł innym, lepszym piosnkom. SBS wymiata dla mnie najbardziej z tej płyty, MIMO, ŻE jest singlem :P

#66 Witas

Witas

Użytkownik

• Members
  • 7 064 Postów

Napisano 16 czerwca 2010 - 00:46

Przecież listy przebojów złożone są tylko z singli, a sam przykład U2 pokazuje, że wiele z nich było pomyłkami (np. Two Hearts).

#67 Rodia

Rodia

Użytkownik

• Members
  • 1 869 Postów

Napisano 16 czerwca 2010 - 00:52

No wiadomo, wiadomo, tylko Tobie chodzi o inne (lepsze) postrzeganie danej piosenki przez fakt jej zaistnienia właśnie na listach przebojów, status jakiegoś tam "klasyka", co często idzie w parze z byciem singlem. No więc ja się z tym zgadzam, ale nie uważam, że SBS podpada pod tę kategorię gdyż pozycja tej piosenki jest w pełni zasłużona i chuj :P

#68 Witas

Witas

Użytkownik

• Members
  • 7 064 Postów

Napisano 16 czerwca 2010 - 00:53

Konkretnie to chodzi mi o cackanie się z czymś w survivorze, "bo przecież toż to ja cież przesz klasyk!"

#69 Rodia

Rodia

Użytkownik

• Members
  • 1 869 Postów

Napisano 16 czerwca 2010 - 00:54

Faktem autentycznym jest, że takie podejście jest niesłuszne i trzeba je tępić z całą surowością ;]

#70 Witas

Witas

Użytkownik

• Members
  • 7 064 Postów

Napisano 16 czerwca 2010 - 00:55

No ja tępię, a Ty mi przeszkadzasz :P

Wyobrażasz sobie jak by się U2-forumowicze jarali Mothers of the Disappeared, gdyby to właśnie to nagranie, a nie I Still, grał 5x dziennie pan Marek z radia?

#71 Rodia

Rodia

Użytkownik

• Members
  • 1 869 Postów

Napisano 16 czerwca 2010 - 00:55

Bo SBS > reszta War.

EDIT: natomiast po dzisiejszym dniu chyba sobie przeewaluuję NYD :)

#72 Owłos

Owłos

Użytkownik

• Members
  • 5 525 Postów

Napisano 16 czerwca 2010 - 07:45

Wyobrażasz sobie jak by się U2-forumowicze jarali Mothers of the Disappeared, gdyby to właśnie to nagranie, a nie I Still, grał 5x dziennie pan Marek z radia?

Ja sobie wyobrażam, jakbyś się jarał Ajstylem, gdyby nie został singlem :D
"I went out there
in search of experience
to taste and to touch
and to feel as much
as a man can
before he repents"

#73 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 Postów

Napisano 16 czerwca 2010 - 07:52

szluna uwaga, Owlos :P
wkurza mnie takie ocenianie kawalkow, tylko dlatego, ze sa singlami.

co prawda czasem zdarzaja sie pomylki, ale widocznie cos musi byc w tych utworach, skoro tak wielu ludziom sie to podoba a zespol zdecydowal sie na bardziej intensywne promowanie danego kawalka. i SBS calkowicie zasluguje na podium na tym albumie bo jest po prostu genialnym kawalkiem, czego nie mozna powiedziec np. o albumowej wersji NYD.

#74 corso

corso

Użytkownik

• Members
  • 3 831 Postów

Napisano 16 czerwca 2010 - 08:12

To, że piosenka jest singlem i człowiek jest nią ze wszystkich stron atakowany może skutecznie obrzydzić nafajniejszą rzecz.
Ja tak mam z I still...

#75 derka

derka

Lady with the spinning head

• Moderatorzy
  • 5 611 Postów

Napisano 16 czerwca 2010 - 09:59

Red Light

There's always a chance as long as one can think
this is music : last

#76 tommorow

tommorow

Użytkownik

• Members
  • 60 Postów

Napisano 16 czerwca 2010 - 12:14

Sunday Bloody Sunday musi być na podium...
Two Hearts Beat as One - tak, to była singlowa pomyłka.

#77 Witas

Witas

Użytkownik

• Members
  • 7 064 Postów

Napisano 16 czerwca 2010 - 12:22

szluna uwaga, Owlos :P
wkurza mnie takie ocenianie kawalkow, tylko dlatego, ze sa singlami.

co prawda czasem zdarzaja sie pomylki, ale widocznie cos musi byc w tych utworach, skoro tak wielu ludziom sie to podoba a zespol zdecydowal sie na bardziej intensywne promowanie danego kawalka. i SBS calkowicie zasluguje na podium na tym albumie bo jest po prostu genialnym kawalkiem, czego nie mozna powiedziec np. o albumowej wersji NYD.

Przepraszam, ale ja tu czegoś nie rozumiem. Jak na razie, to w tym surwiwalu miałem jakieś zastrzeżenia do NYD, a nie do SBS.

#78 anton

anton

.

• Members
  • 1 310 Postów

Napisano 16 czerwca 2010 - 12:22

Red Light

#79 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 16 czerwca 2010 - 12:58

Ja to myślę tak - użyjmy nowej jeszcze kategorii, powiedzmy, radio friendly albo... 'mający potencjał na bycie hitem'. Wiecie o co chodzi. Z biegiem lat wyznaczniki przyporządkowania do tej kategorii się zmieniały, ale takowa istnieje, to oczywiste. Zbiorowi takich piosenek dajmy nazwę zbioru 1.

No i teraz mamy single i wybór kawałków na single. W przypadku War - raz się udało wybrać utwór z dużym przebojowym potencjałem, czyli weźmy takie SBS, które ten potencjał wykorzystało, a raz się nie udało z Two Hearts Beat As One - choć decydenci mieli oczywiście prawo przypuszczać że ten utwór poradzi sobie bardzo dobrze, jak na tamte czasy to wydawała się móc być naprawdę ładnie śmigająca po listach przebojów piosenka, ale to na marginesie. Bycie singlem to zbiór numer dwa 2.

I teraz jeszcze jedno - wysoka wartość, jakość artystyczno-muzyczno-estetyczna danego dzieła, piosenki. Temu przyporządkujmy numer 3.

The point is:

1 nie zawsze pokrywa się z 2 (błędne decyzje wydawnicze)
2 nie zawsze pokrywa się z 3 ('zaczepność' melodii nie oznacza przecież że jest ona dobra, masy niedzielnych słuchaczy nie muszą mieć racji itp.)
3 nie zawsze pokrywa się z 1 (truizm - nie tylko rzeczy proste, radiowe, mogą być wielkie)

Ale zdarzają się również takie przypadki. Trochę może polećmy po przykładach:

- weźmy z innej płyty takie With Or Without You - jest wielką piosenką która przy okazji ma wielki przebojowy potencjał i go wykorzystano wydając kawałek na singlu. Spełnia 1 i 2 i 3.
- weźmy też z drugiej strony takie Vertigo - jest słabawą piosenką która ma wielki przebojowy potencjał który wykorzystano wydając utwór jako lead single z HTDAAB. Spełnia 1 i 2.
- weźmy teraz takie Wake Up Dead Man - jest wielkim kawałkiem, który nijak by się nie sprawdził na singlu i stąd też go tam nie ma, co implikuje jego dość słabą popularność. Spełnia 3.

Wszystko chyba jasne. Ważne jest to, żeby nie mylić kategorii pierwszej i drugiej z trzecią, bo nas w tej zabawie interesuje tylko i wyłącznie trzecia - jakość - a pierwsze dwie mogą, ale wcale nie muszą mieć z nią nic wspólnego.

Kwestią dyskusyjną w tym sporze pozostaje jedynie to, czy NYD faktycznie jest czy nie jest lepsze od niektórych innych i może na tym się jednak skupmy. W sumie tylko to zdanie miałem od wczoraj napisać, ale zawsze ładnie to poprzeć jakimś wstępem :P:P

#80 Witas

Witas

Użytkownik

• Members
  • 7 064 Postów

Napisano 16 czerwca 2010 - 13:11

Nie mogłeś tego napisać przed pierwszym survivorem?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych