Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Rok 2010 w muzyce
Napisany 08 marzec 2010 - 23:21
Mirbalman, o 08 March 2010 - 23:12 , napisał:
O to świetnie, zawsze chciałem go lepiej poznać, a mam tylko jakieś Greatest Hits na stanie. Super
Weronika, o 08 March 2010 - 23:14 , napisał:
Nie słuchałem jeszcze
Napisany 09 marzec 2010 - 01:58
Jeśli ktoś lubi cięższe progresywne brzmienia to powinien zainteresować Acute Mind. Za dwa tygodnie ukaże się debiutancka płyta a potem zespół rusza w trasę koncertową po całej Polsce z Quidam.
Napisany 10 marzec 2010 - 04:31
Last.fm mi właśnie w new album releases wypluł i pomyślałem że parę osób pewnie tu zainteresuje, a może nie wszystkie jeszcze wiedzą - nowa Amy MacDonald, album A Curious Thing już zdaje się jest.
Napisany 13 marzec 2010 - 19:52

"POP" to nie akordeon. "POP" to dźwięki orkiestry i historie o Polsce. Kłótnie rodziców oczami dziecka. Muzyczne szufladki. Klasa średnia oślepiona blaskiem zmian. "POP" to gościnny udział trójki znakomitych wokalistów. Wewnątrz "POP", Monika Kuczyniecka stworzyła świat piosenek w plastelinie, sfotografowany przez Andrzeja i Macieja Grabowskich."POP". 30 kilo plasteliny. Przyjaciele. Podróż pomiędzy sztuką a kiczem.
Napisany 16 marzec 2010 - 17:37
Spoon nagrywa znowu to samo. Ale kto by się tam przejmował.
Przy okazji, nie wiem czy Piotrek o tym pisał, ale jest kolejny zwiastun płyty Londynu, nazywa się "Hej Ty, Który Chcesz Się Poddać", można go posłuchać na oficjalnej stronie ( nie polecam słuchania na myspace, brzmi znacznie gorzej ), i jest po prostu polską wersją Time To Taste It ( a jest to utwór o tyle znaczący, że kilku forumowiczów było przy jego pierwszym publicznym wykonaniu, coś ze trzy lata temu na festiwalu Solo Życia w Lublinie
Napisany 16 marzec 2010 - 18:22
Johnny99, o 16 March 2010 - 17:37 , napisał:
Niecały tydzień temu w Radiu Lublin premierę miał inny kawałek z tego albumu: Coraz Dalej Dom. Swoją drogą, trochę poskąpili materiału na płytę - 10 utworów i ledwo 36 minut.
Napisany 18 marzec 2010 - 19:45
http://www.whitestri.../film/film.html
'under great white northern lights' white stripes czyli film dokumentalny i zapis koncertu z 2007 roku już jest! nie mogę się doczekać aż to zobaczę i usłyszę, czuję, że może być miazga
Napisany 19 marzec 2010 - 19:18
i sobie teraz jej slucham... podoba sie
klimacik fajny, kto lubi zespol, moze spokojnie, z czystym sumieniem, sobie krazek kupic...
a tytul plyty ciekawy - SkąDokąd
a tu krotkie streszczenie: Po kilku latach milczenia zespół Raz, Dwa, Trzy zarejestrował nowe autorskie piosenki. Jak dotąd w twórczości grupy ważne były pewne idee poboczne, które ukierunkowywały jej działania, oraz w przeszłości stanowiły o brzmieniu całości nagrywanych piosenek.
Jedną z takich idei jest poszukiwanie. Ono jawi się momentami jako ważniejsze od efektu końcowego, którego słuchacze skłonni są oczekiwać. Przez lata postępując autonomicznie w stosunku do oficjalnego nurtu rozrywki, do oczekiwań i do zapotrzebowań.
Zespół pisał piosenki, które wynikają z potrzeby znalezienia się pomiędzy hałasem muzycznym, a tym co jako Wykonawcy chcieliby usłyszeć i zagrać. Dlatego nowe utwory nie epatują mocnym, wygenerowanym przez studyjną maszynerię brzmieniem. Jako zwolennicy naturalności sięgnęli w dużej mierze po instrumenty akustyczne, a użyte partie elektryczne harmonijnie współgrają z całością. Zależało im, aby poskromić nabyte przez zgoła dwadzieścia lat pracy ambicje i doświadczenie. Po to, aby sobą nie zastępować muzyki i słów. Żeby muzyce pozwolić grać, a słowom znaczyć. Płyta nazwana została "SkąDokąd". Po to, by oddać nastrój poszukiwania, by zaangażować serce i wyobraźnię, a nie tylko zmysł słuchu, poczucie rytmu, czy sformatowany czas odbioru, który skłonniśmy poświęcać na wysłuchanie piosenki trwającej nie dłużej niż przysłowiowe trzy minuty i trzydzieści sekund.
Przyjacielem muzyki zespołu i producentem płyty jest towarzyszący grupie od przeszło dziesięciu lat, Marcin Pospieszalski. Realizacją płyty zajął się, tak jak w przypadku "Trudno nie wierzyć w nic" Rafał Paczkowski. Jego pomoc, przenikliwość i doświadczenie są nie do przecenienia. Wirtuozerią gry na instrumentach perkusyjnych piosenki wzbogacił, grający już wcześniej z grupą Tomas Celis Sanchez.
Utwory na krazku:
1. Z usmiechem dziecka kamien
2. Dalej niz siega mysl
3. Skad przybywasz
4. juz
5. zgodnie z planem (moze swit blysnie)
6. tylko we mgle czlowiek
7. upal roztamia granice miasta
8. jego gest jego wzrok jego imie
9. to wszystko co niezrozumiale
10. oto papieros w dloni (a feee, w sensie, ze papieroch - dop. meHau
11. koljny utwor instrumentalny 'policjanci'
Napisany 22 marzec 2010 - 19:18
Napisany 23 marzec 2010 - 23:05

Debiutancka płyta Londyn - Coraz Dalej Dom od wczoraj jest już dostępna w sklepach. Wrażenia po pierwszym przesłuchaniu raczej pozytywne. Moimi faworytami są tytułowy Coraz Dalej Dom, Windą Bliżej? i Time Is Like An Ocean w nowej aranżacji. Całość jak dla mnie 6/10.
1. Windą bliżej?
2. Chciałbym być
3. Hej ty, który chcesz się poddać
4. Shake it, shake it, shake it
5. Nie-wolność
6. Time is like an ocean
7. Coraz dalej dom
8. Jak mam dalej iść?
9. Daleko ode mnie
10. Życie z widokiem na śmierć
Napisany 31 marzec 2010 - 09:10

jónsi - go:
- go do
- animal arithmetic
- tornado
- boy lilikoi
- sinking friendships
- kolni?ur
- grow till tall
- around us
- hengilás
Nowa płyta Jonsi, która swoja premierę będzie miała 5 kwietnia jest już do odsłuchania na internecie: http://www.npr.org/t...oryId=125217376
Dodatkowo polecam zaglądnąć na stronę http://jonsi.com/ gdzie można posłuchać bardzo ciekawego coveru utworu grupy mgmt "time to pretend".
Napisany 11 kwiecień 2010 - 19:11
więc informuję, że Natural Snow Buidings wydało w tym roku płytę The Centauri Agent, która jest za darmo do ściągnięcia z lasta CD1 CD2 są też linki do całośći na mediafire

Zaloguj się

Dodaj odpowiedź
Multi cytowanie