Na tym forum jeszcze się nie udzielałem, pisałem co nieco na heh, ale ja nie o tym. Słuchając bootlegu z chorzowskiego koncertu często cofałem się i nasłuchiwałem co tam dokładnie Bono mówi. Zresztą wielu z Was też to robiło (wątek o polskim koncercie pobieżnie śledziłem). Postanowiłem więc stworzyć transkrypcję. Najłatwiejszą część już wykonałem – mamy całą bazę – lecz jest wiele momentów, których nie mogłem rozszyfrować. I tu przyda się Wasza pomoc. Może jakoś to rozpracujecie, może macie jakieś inne nagrania, może umiecie się jakoś bawić w programach do obróbki dźwięku... Wszelka pomoc będzie mile widziana.
Transkrypcja to powstała na podstawie nagrania z U2start.com. Tej drugiej wersji koncertu nie posiadam, gdyż była wrzucona na rapidshare, a ja mam ogólnie duże kłopoty ze ściąganiem z tego serwisu. W komentarze dałem wszystkie miejsca, w których miałem jakiekolwiek wątpliwości. Podany jest czas w pliku mp3 (U2start.com), w którym czegoś nie mogłem rozszyfrować.
W dokumencie tym występuje pewna niekonsekwencja jeżeli chodzi o dźwięki typu "oh", "la la", itp.. W NLOTH i UC (wg mnie) musiało to być, ale zazwyczaj starałem się tego typu „słów” unikać. Jeżeli uważacie, że powinno być inaczej, to piszcie. Najwyżej się poprawi.
Kursywą pisałem kwestie nie wypowiadane przez Bono (Edge, publika, Desmond Tutu, itp.). Niestety, Edge gdzieniegdzie jest pominięty, bo ciężko było zapisać dwa głosy w jednym dokumencie.
Jeżeli chodzi o tytuły, to na razie zostawiłem (w większości) tak jak są podzielone pliki mp3. Potem zapewne połączę np. Ultraviolet z Intrem do tej piosenki.
Próbując rozszyfrować którąś z linijek oznaczonych przeze mnie komentarzem, najlepiej piszcie posty w stylu: „komentarz nr 43: i tu swoje uwagi”. Jeśli znajdziecie jakieś inne błędy, to też najlepiej piszcie jaka piosenka i czas wg U2start.com. Pomoże mi to znaleźć szybko lokalizację linijki tekstu.
Piszcie też oczywiście wszelkie inne uwagi, spostrzeżenia i propozycje. Potem ten plik przyda się do stworzenia napisów do multicamu, więc warto to maksymalnie dopieścić.
poprawki do postu 127 włącznie
RSy (błędy) oznaczone na żółto już są poprawione
Zmiany będę starać się wprowadzać na bieżąco, a powyższy link będzie uaktualniany. Czekam na Waszą pomoc!