DVD Multicam Chorzów 06.08.09
Posted 30 sierpnia 2009 - 22:23
Doszedłem do wniosku, że Multicam powstanie w High Definition 720p, także jeśli czegoś będziecie szukać to szukajcie właśnie w tej jakości. Z góry będę wdzięczny za jakiekolwiek info. Napisałem póki co do większości osób, które udostępniły coś w HD - z różnym skutkiem.
Oby tylko 720p50, bo 720p25 to ni pies, ni wydra...
Posted 30 sierpnia 2009 - 22:58
Przeciętny widz aż tak bardzo odczuję różnicę klatek między 25, a 50? ;-) Ja myślę, że tu większą rolę odgrywa rozdzielczość, którą w 720 jest całkiem fajna.
Po prostu taki format jest w zasadzie wykorzystywany jedynie do tworzenie ripów z TV czy Blu-rayów. Bo oszczędza się na przepływności. Nie ma go w żadnym standardzie i Blu-raya się z tego też nie zrobi. Więc multicam będzie mógł istnieć jedynie jako plik do odtworzenia na kompie.
A jak ktoś widział obraz z kamery w p50 to wie, że różnica jest jednak kolosalna - obraz jest wręcz bajkowo płynny. No i tak naprawdę 720p25 da obraz sporo mniej płynny niż 1080i50, choć to może jeszcze zależeć od źródła.
Posted 30 sierpnia 2009 - 23:06
Tylko musisz wziąć pod uwagę, że to nie my tworzymy film, tylko tworzymy film z dostarczonych materiałów
No i? Materiał 720p25 pochodzić może raczej tylko z aparatów cyfrowych. Obawiam się, że żadna kamera takiego trybu nie obsługuje. Chyba, że jakiś patent w stylu najtańszych Toshib.
Posted 30 sierpnia 2009 - 23:06
Ale tak się składa, że większość nagrań pochodzi z aparatów cyfrowych, niestetyNo i? Materiał 720p25 pochodzić może raczej tylko z aparatów cyfrowych. Obawiam się, że żadna kamera takiego trybu nie obsługuje. Chyba, że jakiś patent w stylu najtańszych Toshib.
Posted 30 sierpnia 2009 - 23:13
Większość bootlegów HD z tej trasy jest psedu-HD. Ale co w związku z tym? I tak pseudo-HD ogląda się o niebo lepiej niż standardowe formaty 720x480. Niestety, nie ode mnie to zależy, a jedynie od materiału, który został nagrany. Zawsze można spróbować pewne fragmenty przerobić z 25 do 50 klatek.No to będzie w takim razie pseudo-HD, zwłaszcza że kompaktom do jakości kamery wiele brakuje... Czyli: ni pies, ni wydra...
Edited by conr4d, 30 sierpnia 2009 - 23:13 .
Posted 30 sierpnia 2009 - 23:20
Ja akurat trafiłem albo na 1080i50, albo 720p50.Większość bootlegów HD z tej trasy jest psedu-HD.
Oki - Twoja sprawa - rób, jak chcesz. Ty tu jesteś Szefem...Ale co w związku z tym? I tak pseudo-HD ogląda się o niebo lepiej niż standardowe formaty 720x480. Niestety, nie ode mnie to zależy, a jedynie od materiału, który został nagrany. Zawsze można spróbować pewne fragmenty przerobić z 25 do 50 klatek.
Posted 30 sierpnia 2009 - 23:23
Bądźmy poważni i nie obrażajmy się na siebie. Nie jestem mistrzem w kwestii formatów, konwersji itp. dlatego prosiłem o pomoc w tych właśnie sprawach. Skoro Ty się na tym znasz to bardzo liczę na Twoją pomoc i szkoda, że od razu się nie zgłosiłeśJa akurat trafiłem albo na 1080i50, albo 720p50.
Oki - Twoja sprawa - rób, jak chcesz. Ty tu jesteś Szefem...
Posted 31 sierpnia 2009 - 08:13
Posted 31 sierpnia 2009 - 08:20
@wiewior - czuwanie nad każdym użytkownikiem, który cokolwiek napisze w tym temacie, analiza każdych cyferek pojawiających się w tym miejscu, dorzucanie swoich fachowych 3 groszy za każdym razem, lekkie besztanie pomysłów i 'sprowadzanie na ziemię' - czemu się nie zgłosiłeś do tworzenia projektu?
Pisałem parę razy w tym wątku i na PM do conr4da. Miałem jeszcze pisać poleconym, za potwierdzeniem odbioru?
Posted 31 sierpnia 2009 - 08:55
Ale po co te klotnie. Zbierzcie najpierw materialy, a pozniej podejmiecie decyzje w jakim formacie to zrobic.
Conr4d, czyli jakby co to do Ciebiew przesylac filmiki, ktore sie krecilo kamerka? Jak mozesz to podrzuc na prvia adres, dzieki.
To take a cup
To fill it up
To drink it slow
I can't let you go
Reply to this topic
4 user(s) are reading this topic
0 members, 4 guests, 0 anonymous users