1997/09/23 - Sarajevo
Posted 27 maja 2010 - 01:47
Jako uzupełnienie polecam ksiązkę pt. "Koncert" autorstwa Muharem Bazdulj
Świetna rzecz, naprawdę warto przeczytać
pzdr
Never, ever, to be forgotten...
The best birthday in my life...
Posted 31 maja 2012 - 15:23
I have a vision... Television
Please tell a President to watch more TV
President is not avalaible to Me??? (Mirror Ball Man Zootv Washington Dc)
http://forum.u2guitartutorials.com/
Posted 08 października 2012 - 18:32
Is it like a tape recorder
Can we rewind it just once more
Posted 02 listopada 2020 - 00:41
A ja nie mogę uwierzyć że ten legendarny koncet jest w tak dobrej jakości ! PRZEOGROMNIE DZIĘKUJĘ
Dla niewtajemniczonym w zakamarki dekady lat 90' przypomina się iż:
- ten koncert miał globalny streaming od BBC (nikt wtedy nie znał takiego słowa w PL ),
- do naszych uszu dostarczany był dzięki wykupieniu licencji przez RMF FM i transmisji na żywo na antenie ogólnopolskiej,
- audycję prowadził Darek Maciborek, ale główno-dowodzącym był Piotr Metz - tak wtedy był Dyrektorem Muzycznym w RMF-ie,
- Piotr Metz był wtedy bardzo "zaangażowany" w promocję Pop-u i PopMartu w PL gdyż RMF był oficjalnym patronem medialnym
koncertu w Warszawie - jako przykłady mogą służyć
1) audycje jakie wtedy prowadził na antenie RMF-u,
2) jego obecność jako jedynego dziennikarza z PL na koncercie/koncertach w USA zanim karuzela dotarła do Europy i do Polski,
3) liczne wywiady jakich udzielał prasie i mediom w PL,
4) jego wywiady z ekipą i samym Menago PaulemMG w swoich audycjach w trakcie potężnej kampanii promocyjnej RMF-u koncertu w Warszawie.
Nagrywałem osobiście całą transmisję RMF-u na kasety, które mam do dzisiaj.
Wszystko przepięknie się kończyło zapowiedzią Darka Maciborka i emisją PLEASE (Radio Edit) jako wtedy nowego singla z POP-u.
Podsumowując - świetna jakość Sarajewa była efektem globalnej transmisji tego niezwykłego koncertu, który był hołdem U2 dla heroizmu lokalnej ludności będącej prawie 4 lata w epicentrum oblężenia będącego częścią wojny bałkańskiej w tamtych czasach (1992-1996).
O tym że koncert się odbędzie jak i całej jego historii sięgającej jeszcze ZooTV Tour można poczytać tutaj.
Zespół także zaangażował w to własne środki.
Reply to this topic
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users