Jeśli ktoś świadomie kupuje nieoficjalki to jest zwykłym leniem bo okładki można ściągnąć i samemu wydrukować. Poza tym takie Godfather Records często wykorzystuje prace innych osób. A potem ludzie się dziwią, że tacy jak taper MacPhisto nie chcą udostępniać swoich nagrań m.in. Chorzowa w formacie bezstratnym.Są ludzie, którzy po prostu kolekcjonują bootlegi. Mają kasę i pakują w coś co jest czasem naprawdę ładnie wydane (Godfather Records). Założę się, że większość kupujących zdaje sobie sprawę z tego, iż nie są to oficjałki.
Gadżety U2 - aukcje internetowe.
Guest_piotrek85_*
Napisano 16 grudnia 2009 - 21:37
Napisano 17 grudnia 2009 - 08:09
Aaaaa. to ja kupiłamKsiążka U2 - Burning Desire - wydana pod koniec lat 80 - tych (nie znam tej pozycji - chyba jakaś taka nieznana :-)
http://allegro.pl/it...ing_desire.html
Napisano 17 grudnia 2009 - 16:07
Jeśli ktoś świadomie kupuje nieoficjalki to jest zwykłym leniem bo okładki można ściągnąć i samemu wydrukować. Poza tym takie Godfather Records często wykorzystuje prace innych osób. A potem ludzie się dziwią, że tacy jak taper MacPhisto nie chcą udostępniać swoich nagrań m.in. Chorzowa w formacie bezstratnym.
A vinila wytłoczyć własnej roboty drewnianą tłoczną lub wyskrobać obrabiarką numeryczną w aluminium
No prawda jest taka, że często chodzi o opakowanie którego nie da się wykonać samemu czy inny drobiazg. Sam tego nie kupuje ale odrazu nazywać takich ludzi idiotami to moim zdaniem jest przesada.
... ![]()
Guest_piotrek85_*
Napisano 17 grudnia 2009 - 16:37
Takie "limitowane wydawnictwa" jak U2 LIVE BBC 2009 pojawiają się na allegro bardzo często i zapewne są tworzone jak najniższym kosztem. Dla mnie to jest nic nie warte. Są ludzie zbierający przeróżne rzeczy, aby tylko miały znaczek U2: winyle czy np takie kartoniki. Jak ktoś lubi, to niech kupuje ale dla mnie to jest idiotyzm.A vinila wytłoczyć własnej roboty drewnianą tłoczną lub wyskrobać obrabiarką numeryczną w aluminium
No prawda jest taka, że często chodzi o opakowanie którego nie da się wykonać samemu czy inny drobiazg. Sam tego nie kupuje ale odrazu nazywać takich ludzi idiotami to moim zdaniem jest przesada.
Guest_piotrek85_*
Napisano 17 grudnia 2009 - 16:45
Zgadza się ale jeśli taki rarytas będzie miał duży popyt, to nie masz gwarancji, że pirat nie dodrukuje sobie kolejną partię tych "limitowanych edycji".Ale wartość kolekcjonerska też ma znaczenie, nawet w przypadku takich piratów - wszystko zależy od stopnia zainteresowania/fanatyzmu kolekcjonowaniem przedmiotów związanych z pewnym artystą.
Napisano 17 grudnia 2009 - 20:05
Takie "limitowane wydawnictwa" jak U2 LIVE BBC 2009 pojawiają się na allegro bardzo często i zapewne są tworzone jak najniższym kosztem. Dla mnie to jest nic nie warte. Są ludzie zbierający przeróżne rzeczy, aby tylko miały znaczek U2: winyle czy np takie kartoniki. Jak ktoś lubi, to niech kupuje ale dla mnie to jest idiotyzm.
Akurat te kartoniki chyba są oryginalne. W UK takie dawano do kompletu 2CD + DVD kolejnych singli z HTDAAB i WindowITS.
Nie przesadzajmy. W tym wypadku to akurat rzadkie oryginalne (!) opakowanie do singli. Może i drogie, ale takie są prawa rynku - im mniej tym drożej.As part of the promotion for this single, a cardboard wallet was made available by mail to residents of the UK who had previously registered with Island Records. These were sent out by mail and were not available in other regions. Shipped flat, they could be folded into a box which would hold the two CDs and the DVD released in the UK. The front of the wallet and the back of the wallet both feature similar artwork to the single.
To nie idiotyzm tylko kolekcjonerstwo. A czym innym są ładne wydania płyt, singli, książek. M. in. dlatego też lubię kupić wydania Deluxe czy SDeluxe np. remasterów, czy koncertów. Taki album równie dobrze mógłbym ściągnąć (płatnie) z neta, ale to nie to samo.....
Jasne są granice, ale każdy sam sobie je wyznacza, ja np. zbieram głównie różne utwory i ich wersje, a inni zbierają wszystkie wydania, inni też bootlegi. Na kogo ile stać tyle sobie niech zbiera
Jasne, że nie jestem za tym, aby ktoś - jak np ochczyst, czy jak tam
Np. to co było gdzieś przed chwilą przedstawione:
SPECIAL COLLECTION 1980 - 1987 (PROMO)
http://www.u2wandere...isco/pr092.html
To jedno z najdroższych wydawnictw U2, a chyba jedno z najdroższych CD
Guest_piotrek85_*
Napisano 17 grudnia 2009 - 20:49
Nigdzie nie napisałem, że to nie jest oryginał.Nie przesadzajmy. W tym wypadku to akurat rzadkie oryginalne (!) opakowanie do singli.
Ok W takim razie użyję mniej obraźliwego określenia - fanatyzm.To nie idiotyzm tylko kolekcjonerstwo. A czym innym są ładne wydania płyt, singli, książek.
W jakiej cenie jest to wydawnictwo?SPECIAL COLLECTION 1980 - 1987 (PROMO)
http://www.u2wandere...isco/pr092.html
To jedno z najdroższych wydawnictw U2, a chyba jedno z najdroższych CD
Napisano 17 grudnia 2009 - 21:18
W jakiej cenie jest to wydawnictwo?
Niecałe 1000 funtów.
Co do kartoników, to są to oczywiście oficjalne gadżety. Wiem, bo są to moje aukcje
Napisano 20 grudnia 2009 - 01:16
OK Ale tak "zabrzmiało" po tych "limitowanych edycjach".Nigdzie nie napisałem, że to nie jest oryginał.
No widzisz, ja już w jakichś postach napisałem, że czuję się bardziej fanatykiem niż fanem, bo rzeczywiście zbieram więcej rzeczy (w tym głównie płyt CD) niż tylko albumy. Na taki przykład, zdarzyło już mi się kupić kilka promocyjnych singli, czy takie japońskie wydawnictwo Pop których ceny były pewnie nieadekwatne do zawartości (pod względem utworów/wersji utworów). "Zwykłym" fanom owszem to się raczej nie zdarza, ale czy kolekcjonerstwo to coś złego? Jeden kolekcjonuje monety inny znaczki, a ja płyty mojego ulubionego zespołu. Jeśli to jest w granicach rozsądku (znaczy np. nie wyprzedawania całego majątku kosztem hobbyOk W takim razie użyję mniej obraźliwego określenia - fanatyzm.
Napisano 24 grudnia 2009 - 00:03
Napisano 26 grudnia 2009 - 22:37
http://allegro.pl/it...lojezyczne.html
Clannad - In A Lifetime (feat. Bono) (|Vinyl) (ideał) (49,99) (20 godzin do końca) - fajna rzecz za tą kasę - chociażby ze wzgledu na stan po tylu latach
http://allegro.pl/it..._mint_maxi.html
Never, ever, to be forgotten...
The best birthday in my life...
Napisano 28 grudnia 2009 - 17:51
And I found alcohol
I was looking for The Soul
And I bought some style
I wanted to meet God
And they sold me religion...
I still haven't found what I'm looking for...
Napisano 01 stycznia 2010 - 17:11
Napisano 01 stycznia 2010 - 17:28
http://allegro.pl/it...m_live_2cd.html
Znów cwaniaki zarabiają na U2
Racja...
Ale... Mam jeden bootleg wydany przez Gotfaterecords (Vertigo Tour 1st Leg - Live From San Diego, znany też jako "Neon Hearts") i muszę pwoiedzieć, że jakość wydania jest rewelacyjna. Nie mówię tu o jakości dźwięku tylko o wydaniu - digipack itd. coś wspaniałego. Tyle, że ja tamto kupiłem za jakieś 40 zł, a nie za 100 :-( Też na allegro. Jak ktoś ma kasę to może sobie kupować, a co jak co ale okładki do bootów 360 Degrees Tour Godfatherecords ma zarąbiste - można pobrać skany tych okładek na U2gigs.com.
Nie popieram sprzedawania bootów ale cóż...life is brutal...
Tak jak ostatnio hitem w Media Marktach jest trochę "lewe" DVD z POPMART Tour - Live from Sao Paulo (ok. 30 zł) a na okładce scena z... ZOO TV :-)
Na allegro też jest to DVD.
pzdr
Napisano 02 stycznia 2010 - 18:24
Tym bardziej że "bootlega" można sobie sprawić zupełnie za darmo. Okładka? Można samemu wydrukować. Nie łapię tego, że można w ogóle wydawać pieniądze na coś co legalnie i z założenia jest darmowe.Nie za bardzo rozumiem. Jaki związek na fraza 'life is brutal' z kupowaniem bootlegów czyli wspieraniem ordynarnych piratów?
Napisano 02 stycznia 2010 - 19:54
A tak wogóle jak ktoś ma kasę niech kupuje - jak kupowałem "Neon Hearts" nie wiedziałem jeszcze, że boot'y z netu mozna za darmolca ciągnąć :-)
Ale cóż było minęło...
Ale to był jedyny boot jaki kupiłem :-)
A napisałem Max life is brutal, bo nie na wszystko możemy mieć wpływ...
Jak napisałem nie popieram sprzedawania i kupowanie - tamten kupiłem w nieświadomości, że można ściągać...
pzdr
Napisano 04 stycznia 2010 - 20:34
http://allegro.pl/it...k_nowa_0a4.html
Ciekawa rzecz :-)
Dodaj odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych