Skocz do zawartości

Zdjęcie

Luźny Wąt Muzyczny

592 replies to this topic

#341 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 14 czerwca 2012 - 21:05

taka ciekawostka, Twin Shadow coveruje Piotrusia Gabrysia na prywatnej imprezie gdzieś w LA. i to jak coveruje!
są momenty w których bym się nabrał że to sam Gabriel śpiewa. pierwszy taki hajlajt w czasie 2:09. najs!

http://www.youtube.c...feature=related

#342 nemezis

nemezis

Użytkownik

• Members
  • 407 Postów

Napisano 16 lipca 2012 - 21:49

Zdecyduje się napisać w tymże wątku, chyba będzie najbezpieczniej :) Otóż ponawiam temat, który poruszyłam w sb. Dotyczy koncertu Guns'n Roses, który odbył sie w Rybniku w środę 11.07. koncert miał rozpocząć się o 21.00, niestety opóźnił się o 2,5 godziny z powodu "zaginięcia" Axla Rose. Znajoma była na tym koncercie, nikt nie wiedział kiedy Axl się pojawi, nie podano żadnej przyczyny opóźnienia. Ludzie byli wkurzeni i skonani ze zmęczenia, nawet zagorzali fani klęli na swojego idola, wielu na płycie czekało od 17.00, niektórzy przyjechali z dalekich miejscowości, bilety nie były tanie, niektórzy zapłacili kupę szmalu i czekali w niepewności czy koncert w ogóle sie odbędzie. Róże, które fani przygotowali by w umówionym momencie koncertu rzucić na scenę, kompletnie zwiędły. Z ust spóźnialskiego wokalisty nikt nie usłyszał nawet zwykłego "sorry". Wkurzałam się czytając opinie niektórych, którzy uważali, że to jest w zwyczaju Axla i on jest gwiazdą takiego formatu, że jemu wolno i przystoi takie zachowanie. Wyobrażacie sobie coś takiego w przypadku U2? Po raz kolejny doceniam ich szacunek z jakim traktują fanów, inni mają swoich w d...
Uważam więc, że czepianie się U2 w kwestii podatków czy innych pierdół to szukanie dziury w całym. Ja osobiście nie wyobrażam sobie bycie fanką jakiegokolwiek artysty, który ma swoich fanów gdzieś i nie sili się nawet na krztę elementarnej przyzwoitości wobec nich. Co Wy sądzicie na temat takiego "gwiazdorstwa"?
Every day I die again and again I'm reborn

#343 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 16 lipca 2012 - 21:58

Gdyby tak zrobił na jakimś porządnym i przy tym dużym festiwalu wszyscy by go olali i poszli na piwo/inny/następny koncert. Szkoda że się tak właśnie nie stało w sumie, może by się nauczył;) Ja generalnie przywykłem że obsuwy na niefestiwalowych koncertach to raczej nadal norma niż wyjątek, no ale nie 2,5h i nie że samo bycie gwiazdką rocka ma to usprawiedliwiać "bo ja mogę". Dupa może. Tu faktycznie U2 należy pochwalić za wyjątkową punktualność, nie słyszałem żeby ich koncert się kiedykolwiek znacząco opóźnił.

#344 corso

corso

Użytkownik

• Members
  • 3 831 Postów

Napisano 16 lipca 2012 - 22:03

Jak się kupuje bilet na koncert debila to takie są efekty.
Ja G'n'R bardzo lubię, mam wielki sentyment, ale widzę tylko dwie możliwości.Albo ignorować jego występy, albo dochodzić zwrotu poniesionych kosztów od organizatorów.W dodatku biorąc pod uwagę poziom artystyczny ( forma wokalna0 - na YT widziałem.

#345 corso

corso

Użytkownik

• Members
  • 3 831 Postów

Napisano 29 sierpnia 2012 - 16:02

Linka do Violens - Amoral poszukuję.
Help, please.

#346 biz

biz

Użytkownik

• Members
  • 538 Postów

Napisano 31 sierpnia 2012 - 03:38

Wrzesień to jeszcze nie pora na podsumowania, ale minęło już 8 miesięcy, a nie pojawiła się płyta, o której powiedziałabym, że to będzie płyta roku. Owszem, jest sporo dobrych, ale ciągle brakuje mi takiej, na której przesłuchanie czekałabym cały dzień z niecierpliwością, albo takiej, do której wracałabym z jakąś większą regularnością przez dłuższy okres. Wszystkie płyty spełniające te dwa kryteria, które poznałam w tym roku, nie zostały wydane w 2012. To jednak trochę rozczarowujące, że najlepszą płytą tego roku być może będzie płyta wydana w 2011/2005/2011. Porównując chociażby z zeszłym rokiem, nie widzę następcy Bon Iver, Bon Iver, albo Smother. No, ale mamy wrzesień, może mnie jeszcze czymś ten rok zaskoczy. Gdzie jest moje "wow". uh.

#347 andie

andie

(not) original of the species

• Moderatorzy
  • 5 687 Postów

Napisano 01 września 2012 - 18:48

@up coś w tym jest. w ubiegłym roku też miałam więcej takich płyt do 'doznania'. w tym chyba jedynie 'In Our Heads' Hot Chip pretenduje do tego. ale rok się nie skończył, nie traćmy nadziei ;)
Is there an order in all of this disorder
Is it like a tape recorder
Can we rewind it just once more

#348 Yasiu

Yasiu

.

• Members
  • 2 675 Postów

Napisano 13 września 2012 - 21:23

Nie wiem gdzie z tym, ale wiem, że tu kilka osób lubi Yeasayer, w każdym razie, następne wydanie mojej audycji będzie zawierać sporo ich muzyczki, a dodatkowo wygrać można jedną z pięciu (pięciu) płytek Fragrant World, jako, że trochę mnie jeszcze lubicie to się zareklamuję i zaproszę. Słuchanie od 19:00 we wtorek 18 września, szczegóły i jakże proste zadanie konkursowe tutaj

#349 Owłos

Owłos

Użytkownik

• Members
  • 5 525 Postów

Napisano 29 listopada 2012 - 05:37

Bardzo dobra lista
"I went out there
in search of experience
to taste and to touch
and to feel as much
as a man can
before he repents"

#350 The Fly

The Fly

Użytkownik

• Members
  • 2 153 Postów

Napisano 29 listopada 2012 - 10:53

Haha no niee xd Opis Edwarda Sharpa mnie rozbroił.. To so przecie neohippisi, a nie jacyś tam hipsterzy :|

#351 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 29 listopada 2012 - 22:49

Haha no niee xd Opis Edwarda Sharpa mnie rozbroił.. To so przecie neohippisi, a nie jacyś tam hipsterzy :|

Co to znaczy dziś hipster i czemu to pojęcie stało się tak pejoratywne od kiedy stało się popularne? A na marginesie, już się kończy. Przekroczyło masę krytyczną i zginie. A co do listy - ja wiem dlaczego zostali zaliczeni razem z Arcade Fire i Wavves np. To po prostu muzyka popularna w gronie niedzielnych wielbicieli muzyki alternatywnej (w Polsce mamy sporo zamienników, w US są tamte) którzy pod tą łatkę hipsterstwa stylem, prezencją, zachowaniem jakoś podpadają. Ta lista to generalnie musi być żart albo prowokacja, z powodów czysto muzycznych oczywiście . taki wniosek po przejrzeniu, pewnie właśnie po to żeby tym "niedzielnym wielbicielom alt" utrzeć nosa czy coś, kto wie. W Polsce takich też mamy masę, zwykłem ich nazywać indie-gówniażerią która anektując sobie bezprawnie strefę muzyki alternatywnej i powodując że jej fanów postrzega się jak ich, jednak za wiele do zaoferowania nie ma tak naprawdę. Powie Wam taki że jest wielkim fanem indie rocka - ulubiony zespół? Franz Ferdinand i The Kooks albo nawet MGMT pakują w to, o Pavement czy Broken Social Scene nie słyszał. I nadal używa pojęcia indie-rock. No to wielki fan i znawca. Spotykam się z tym dość często niestety. Jakieś poglądy na temat, u2forums? Dołączona grafika

#352 Weronika

Weronika

Użytkownik

• Members
  • 2 927 Postów

Napisano 01 grudnia 2012 - 21:16

hold on to the sound you've been hiding from czyli kamp!
mimo że tyle utworów było znanych już wcześniej, jaram się mega <taniec>

#353 mariuszgr4

mariuszgr4

Użytkownik

• Members
  • 16 Postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 20:37

Powrót do ogrodu dźwięków ? Soundgarden, King Animal, 2012

Czwórgłowe bóstwo - zwane nie Światowidem, a grunge?em - po latach podnosi swoją trzecią głowę. A właściwie podniosło dwa lata temu, a teraz raczy nas nową, pierwszą od szesnastu lat studyjną płytą. Soundgarden to powrót pełnoprawny, w oryginalnym składzie i ? o ile można tak po latach powiedzieć ? w starym brzmieniu.
Przyznam, że ten zespół kręcił mnie mniej niż Pearl Jam, Nirvana czy Alice In Chains. Za mało w jego graniu było rokendrolowej finezji spod znaku Led Zeppelin, za mało swingu, za dużo dość płaskiego metalowego łomotu. To sprawiało, że smakowite w moim odczuciu kąski musiałem wyławiać z całości.W przypadku nowej płyty nie jest inaczej. Ale ? co istotne ? nie jest gorzej.Nie ma mowy o odgrzewanych kotletach.
Jeśli macie ochotę, zajrzyjcie: http://blognroll.blo...arden-King.html

#354 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 07 grudnia 2012 - 17:38

Taka akcja jest i co myślimy?
http://www.youtube.c...h?v=RYEfYJBv8DE

Ja myślę że spoko, o ile uda się z nią dotrzeć do osób spoza kręgu który doskonale wie o co chodzi. Jak chociaż parę osób dostanie fajne płyty zamiast składanek Kydryńskiego or sth. to myślę że warto spróbować trochę temu pomóc ;)

#355 derka

derka

Lady with the spinning head

• Moderatorzy
  • 5 611 Postów

Napisano 07 grudnia 2012 - 17:51

Akcja jak najbardziej godna szerzenia, może przez fejsbuki i drogą pantoflową uda się choć w jakimś stopniu dotrzeć i uświadomić niezorientowanych, a patrząc nieraz po różnych OLISach i innych rankingach, to taka akcja byłaby u nas wielce pożądana...

There's always a chance as long as one can think
this is music : last

#356 Guest_Grinderman_*

Guest_Grinderman_*
  • Guests

Napisano 07 grudnia 2012 - 19:23

Taka akcja jest i co myślimy?
http://www.youtube.com/watch?v=RYEfYJBv8DE

A ja nie bardzo rozumiem, o co ten hałas? Na stronie wspierajniezal.pl jest napisane coś takiego.

Wspieraj niezal to akcja mająca na celu zwrócenie uwagi na działalność polskich wykonawców z małych wytwórni. Bo choć tworzą oni z pasją, a ich płyty często zbierają znakomite oceny w kręgach słuchaczy i recenzentów muzycznych, to na co dzień borykają się z prozaicznymi problemami takimi jak:
* brak pieniędzy na wydawanie kolejnych płyt,
* brak środków na promocję,
* znikome możliwości dotarcia do słuchaczy za pomocą masowych mediów,
* trudności w dystrybucji swoich albumów w sklepac

I weźmy z listy na stronie taki zespół jak np Nerwowe Wakacje. Mało który zespół był aż tak promowany przez radiową Trójkę, a szczególnie przez Piotra Stelmacha. Mało tego chłopakom udało się zaliczyć występy na najważniejszych polskich festiwalach jak Heineken i Off. Może te cztery wypunktowane problemy wynikają zwyczajnie z tego, że muzyka Nerwowych Wakacji jest za słaba i nikt (oprócz garstki hipsterów, którzy jarają się nawet zsamplowanymi odgłosami wiertarki) nie chce tego słuchać? ;)

#357 Yarpen

Yarpen

Użytkownik

• Members
  • 973 Postów

Napisano 07 grudnia 2012 - 20:50

I weźmy z listy na stronie taki zespół jak np Nerwowe Wakacje. Mało który zespół był aż tak promowany przez radiową Trójkę, a szczególnie przez Piotra Stelmacha. Mało tego chłopakom udało się zaliczyć występy na najważniejszych polskich festiwalach jak Heineken i Off. Może te cztery wypunktowane problemy wynikają zwyczajnie z tego, że muzyka Nerwowych Wakacji jest za słaba i nikt (oprócz garstki hipsterów, którzy jarają się nawet zsamplowanymi odgłosami wiertarki) nie chce tego słuchać? ;)/>

Nerwowi nie są chyba najlepszym przykładem, bo od początku funkcjonują jako "twarz" Wytwórni Krajowej. Odniosłem wrażenie, że wydając płytę promowali w ten sam sposób swoją muzykę jak i Wytwórnię, czego najlepszym przykładem była dystrybucja Polish Rocka - "możesz nic nie płacić za empetrójki, ale jak dasz dowolny datek, wydamy to na nowe płyty nowych wykonawców." Gdyby nie super-grupa - jakby nie było - szefa Wytwórni, nikt by się nie przejął garstką zapaleńców.
Pamiętam te wywiady, tematy w papierowej Machinie i to było takie... fajne. Ta cała walka o "polską muzykę polskich zespołów po polsku" jest taka naiwnie idealistyczna :rolleyes:
http://sit-and-wonder.blogspot.com/

#358 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 10 grudnia 2012 - 23:12

I weźmy z listy na stronie taki zespół jak np Nerwowe Wakacje. Mało który zespół był aż tak promowany przez radiową Trójkę, a szczególnie przez Piotra Stelmacha. Mało tego chłopakom udało się zaliczyć występy na najważniejszych polskich festiwalach jak Heineken i Off. Może te cztery wypunktowane problemy wynikają zwyczajnie z tego, że muzyka Nerwowych Wakacji jest za słaba i nikt (oprócz garstki hipsterów, którzy jarają się nawet zsamplowanymi odgłosami wiertarki) nie chce tego słuchać? Dołączona grafika

Co do Nerwowych zgadzam się z Yarpenem i dodać muszę że na Openerze grali wcześnie kiedy bardzo mało osób chodzi na koncertu w porównaniu z późniejszymi, na Offa przyjeżdżają właśnie zapaleńcy, hipsterzy od słuchania wiertarek i dlatego właśnie ciągle jest to mniejszy, świetny festiwal, a z Offensywą i Stelmachem jak z Offem - wiedzą ci, co wiedzą, procent przypadkowych słuchaczy naprawdę nie jest wysoki raczej. No i żaden z promowanych tam zespółów nie wybił się szczególnie ponad próg, szklany sufit popularności jakiś od którego się większość zdecydowana takich projektów odbija. Poza tym Nerwowe SĄ bardzo dobrym projektem ;) Jeśli potrafi ich doznać tak duża grupa fanów masowego U2 którzy na mejnstrimowy pop się też wcale nie obrażają, czemu nie mogą inni? W tym Twoi ulubieńcy z Lollipops czy Londynu że tak odbiję piłeczkę? ;) Sporo muzyki w życiu polecałem bardzo różnym osobom i często okazywało się, że bardzo im się podobała, tylko w życiu by jej sami nie poznali bo po prostu nie mieliby gdzie, jak. Nie siedzą na niezal-serwisach, nie jeżdżą na takie festiwale (no ok, na Openera owszem, ale nie chodzą na te małe koncerty i tak), jak słuchają nawet radiowej Trójki jak mój kuzyn to nie Offensywy a tak, w pracy, po pracy czasem, a nawet jak Nerwowe tam śmigały poza wyspecjalizowaną audycją Stelmiego, też polubił dopiero jak mu podrzuciłem wprost. Także nie, nie zgodzę się, że to ten problem ;)

A i jeszcze - na Zachodzie jakoś nikt nie musi robić takich akcji (przynajmniej o żadnych nie słyszałem, nigdy), może nie ma tam takich problemów? Świadomość muzyczna wyższa? Bogatsze społeczeństwo więcej kupuje i uczęszcza niż pobiera na nielegalu? Coś? Tu by można dyskutować długo, anyway, u nas problem istnieje i ta akcja, jako część tej ładnej lekko naiwnej, ale jak ładnej i fajnej walki o polepszenie sytuacji naprawdę jak dla mnie wielce ok ;)

#359 Guest_Grinderman_*

Guest_Grinderman_*
  • Guests

Napisano 11 grudnia 2012 - 22:45

A i jeszcze - na Zachodzie jakoś nikt nie musi robić takich akcji (przynajmniej o żadnych nie słyszałem, nigdy), może nie ma tam takich problemów? Świadomość muzyczna wyższa? Bogatsze społeczeństwo więcej kupuje i uczęszcza niż pobiera na nielegalu? Coś? Tu by można dyskutować długo, anyway, u nas problem istnieje i ta akcja, jako część tej ładnej lekko naiwnej, ale jak ładnej i fajnej walki o polepszenie sytuacji naprawdę jak dla mnie wielce ok ;)

Nie bez powodu mówi się, że byt określa świadomość, a Polska pod tym względem nie wygląda różowo - większość ludzi w tym kraju raczej wegetuje niż żyje. Bo w czasie, gdy przeciętny Anglik, Belg czy Francuz poświęca się np poszukiwaniom muzycznym, to przeciętny Polak siedzi jeszcze w pracy, tylko po to by zarobić na kolejną ratę za samochód, dom albo comiesięczne rachunki.

Poza tym, wśród samych muzyków często pojawia się opinia, że decydując się na śpiewanie wyłącznie po polsku trzeba liczyć się z tym, że wtedy mocno zawęża się grono potencjalnych odbiorców. Co chyba potwierdzają (mniejsze lub większe) sukcesy Julii Marcell albo polskich jazzmanów. No chyba, że mamy do czynienia z czymś bardzo oryginalnym jak np Kapela Ze Wsi Warszawa.

Co do Londynu, to było dawno temu - polska wersja językowa "nie żarła" tak dobrze jak angielska, więc ich odlubiłem. :P

#360 Gone

Gone

Użytkownik

• Members
  • 1 101 Postów

Napisano 12 grudnia 2012 - 16:44

Zadanie dla Was - poszukuję utworu. Jest polski; styl hmm, nie wiem dokładnie, "hiphop/rap/(?) połączony z góralskim folklorem i nowszymi "dźwiękami" ", A teledysk to kilka (albo jedna) osoba, która to to śpiewa, i do tego pseudo góralka która robi masło(? Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika ) i świeci "cyckami" za przeproszeniem. Dołączona grafika Był słyszany w radiu jakiś miesiąc temu.

Pomożecie znaleźć? Dołączona grafika Z góry dziękuje!

P.S - rozwieje od razu wątpliwości - nie, ja tego nie słucham, tylko potrzebuje po prostu znaleźć. Dołączona grafika
"I believe in the Kingdom Come.. Then all the colours will bleed into one, bleed into one.."

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych