To niech jeszcze w pakiecie dorzucą obowiązkowo narty, rower i gramofon - konkretnej firmy oczywiście.
No i niech dorzucą - co z tego ?
A ja może chcę auto bez radia...
No to sobie kup auto bez radia - w czym problem ?
Posted 30 stycznia 2008 - 21:03
To niech jeszcze w pakiecie dorzucą obowiązkowo narty, rower i gramofon - konkretnej firmy oczywiście.
A ja może chcę auto bez radia...
Posted 30 stycznia 2008 - 21:10
Problem w tym, że Windowsa bez WMP nie mogę kupić.
Posted 30 stycznia 2008 - 23:04
Posted 30 stycznia 2008 - 23:09
Posted 30 stycznia 2008 - 23:13
No to sprzedawanie setki tylko z zakąską było ok.
Wg Ciebie jeśli bedę miał sklep sportowy i piłkę będzie mozna kupic tylko w kopmlecie z butami narciarskimi, to taka praktyka jest dozwolona?
Posted 30 stycznia 2008 - 23:58
Kupujesz Windowsa, czyli SYSTEM OPERACYJNY, a nie Windowsa, czyli system operacyjny+WMP
Posted 31 stycznia 2008 - 00:03
Edited by acr, 31 stycznia 2008 - 00:05 .
Posted 31 stycznia 2008 - 00:06
Posted 31 stycznia 2008 - 00:07
Nie wiesz, co robię ze swoim kieszonkowym.Nie dziękuj mu i nie zachwycaj się!
Ja Ci chętnie podziękuję i szczerze się Twoim uczynkiem zachwycę, jeśli wydasz swoje kieszonkowe np na pomoc dzieciakom w Afryce.
Możemy być naiwni i ufać, że nie wszystko sprowadza się do kasy.Mała uwaga: jeśli Gates czy Bono mówią coś głośno o potrzebie pomagania ludziom w Afryce, to słyszą to miliony osób i być może część z nich w jakiś sposób włączy się w tę pomoc. A pomoc taka to nie tylko kasa, ale też odruch serca, za którym mogą pójść inne kroki.
Jestem zawistny? Może troszkę. Nie przeczę, bo bym sam siebie oszukiwał. Tylko że dobrze mi z tym, że mam taki zdrowy odruch i paplanie w kółko o tym samym nie jest dla mnie heroizmem.Sprowadzając dyskusję do oceny czy Gates lub ktoś inny dał za mało szmalu na szczytny cel jednocześnie opływając w bogactwie - mówimy innym, moim zdaniem, raczej o sobie samym, a nie o Panu Gates czy kimś tam!
Fledge zadał dobre pytanie.Gdy usłyszałem ostatnio o pobycie cukierkowego idola - Davida Beckhama w Afryce, nie zachwycił mnie sam fakt jego tam wizyty, ale przeraziły informacje jakie przy tej okazji do mnie dotarły - Na infekcje, spowodowane malarią UMIERA w rejonie południa od Sahary ROCZNIE średnio 800.000 DZIECI PONIŻEJ 5 ROKU ŻYCIA!!!! I jak przerażająco w tej informacji brzmi słowo "średnio"!
Posted 31 stycznia 2008 - 00:11
Posted 31 stycznia 2008 - 00:11
Możemy być naiwni i ufać, że nie wszystko sprowadza się do kasy
nie jest dla mnie heroizmem.
Rzecz w tym, ze w ten sposób wycina się konkurencje w dziedzinie odtwarzaczy, edytorów tekstu i in.
Wyobraź sobie, że piekarz do bułek dodaje darmowe masło własnej produkcji.Inni producenci mogliby to uznać za działanie na ich niekorzyść, prawda?
Posted 31 stycznia 2008 - 00:13
To jeszcze spytam. Na czym polega wolny rynek, jeśli nie na możliwości sprzedawania swoich produktów w takiej konfiguracji, w jakiej się chce?
No właśnie, Microsoft uznał.Microsoft uznał, że integralną częścią ich systemu operacyjnego jest WMP. WMP nie jest czymś nielegalnym - Microsoft mógł więc do takiego wniosku dojść. Podobnie integralną częścią Windowsa jest, być może ( nie znam się ) np. Pasjans. O Pasjansa chyba nikt się nie rzuca ? Ciekawe dlaczego ?
Posted 31 stycznia 2008 - 00:18
Posted 31 stycznia 2008 - 00:19
Wyobraź sobie, że piekarz do bułek dodaje darmowe masło własnej produkcji.Inni producenci mogliby to uznać za działanie na ich niekorzyść, prawda?
Wykorzystuje się uprzywilejowana pozycję na rynku celem wykoszenia konkurencji w innych segmentach.
Posted 31 stycznia 2008 - 00:21
Tylko że pączek to w teorii ciasto z lukrem, za część którego kasę dostał producent lukru, samochód w teorii zawiera w sobie wiązki elektroniczne, za które kasę dostaje ich producent (producent auta chyba takie elementy kupuje), a Windows to w teorii SYSTEM OPERACYJNY, a nie SYSTEM OPERACYJNY+ODTWARZACZ MULIMEDIALNY !! Ogromna różnica!W ten sposób można piekarza poszczuć za dodawanie lukru do pączków czy producenta samochodów za produkcję wiązek elektronicznych pod pokładem auta.
Racja racja, pominąłem najbardziej oburzający fakt.Poza tym WMP nie jest darmowy.
Jego cena jest zawarta w cenie systemu operacyjnego.
I w ten sposób ludzie sa zmuszeni do kupna czegoś, co moga mieć za darmo od innego producenta.
0 members, 2 guests, 0 anonymous users