Jump to content

Photo

No Line On The Horizon

2962 replies to this topic

#2401 Guest_depe_*

Guest_depe_*
  • Guests

Posted 26 lutego 2009 - 19:44

Moim zdaniem właśnie NLOTH jest właściwą kontynuacją ATYCLB//ciach//HTDAAB, z dzisiejszej perspektywy poprzedni album, mimo wszystkich jego zalet ( a miał ich też sporo ) wydaje się po prostu wypadkiem przy pracy, jest jakby wyrwany z kontekstu, to ATYCLB i NLOTH reprezentują U2 '00.

Czyli co?? NLOTH=3 część Trylogii?? ;)

Ogólnie, ciekawe spostrzeżenia, widzę że album będzie Ci się podobał. Cieszy mnie to..

Kurde, ale jak możesz porównywać czyściutkie dźwięki z CD z tym plażowym chłamem z Eze.. ?? :o :blink:

#2402 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 posts

Posted 26 lutego 2009 - 19:57

Czyli co?? NLOTH=3 część Trylogii??

Nie, ja zawsze stałem na stanowisku, że HTDAAB nie jest kontynuacją ATYCLB. To była raczej taka składanka z tego i tamtego. NLOTH jest więc drugą częścią trylogii, dla mnie.

Co do porównywania z Eze - ktoś tu wcześniej o nie prosił, więc zrobiłem :) I autentycznie mi się bardziej podobało tamto Breathe. Niestety, Steve Lillywhite chyba nie lubi bębnów..
Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#2403 Guest_depe_*

Guest_depe_*
  • Guests

Posted 26 lutego 2009 - 20:06

I autentycznie mi się bardziej podobało tamto Breathe.

Dokładnie. Dodam jeszcze, że po wysłuchaniu EzeBeachClips więcej się spodziewałem po UCaller.. Myślałem, że to miazga będzie.. ale i tak dobre jest.

#2404 Św. Wit

Św. Wit

Użytkownik

• Members
  • 91 posts

Posted 26 lutego 2009 - 20:19

kończącej cody

Pleonazm, fuuuj :P Co do "Crazy Tonight" - zgoda, tak się powinno pisać popowe kawałki. Bardzo dobrze, że na płycie znalazł się jeden taki numer.

Winter - całe szczęście, że utwór nie znalazł się na trackliście "NLOTH". Jakieś takie brytyjsko-nijakie i doprawione kiczowatymi zaśpiewami operowymi. A klawisze w intro brzmią nie tylko jak "Viva La Vida" (w sumie mogliby sobie to darować, wiadomo jak wygląda dyskurs U2-Coldplay :P), ale również jak Hiram Key, zespół, który parodiuje The Cure, choć sam nie ma o tym pojęcia ;) A za to "masło na toście" (odsyłam do tekstu) Bono powinien zostać wysłany na przymusowy kurs pisania dobrych tekstów, bo niektóre jego wyczyny świadczą o tym, że drastycznie stępiło mu się pióro. Choć reszta tekstów z "NLOTH" jest całkiem dobra z tego, co widziałem.

#2405 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 posts

Posted 26 lutego 2009 - 20:22

Tak to jest, jak się pisze na szybko i w jeszcze ciepłych emocjach :D

Aha, jeszcze jedno - strasznie mi się podoba wokal Bono. Opisałbym go tak:

HTDAAB: " .. ale ja naprawdę potrafię zaśpiewać Ave Maria ! Serio, dam radę, jeszcze mogę ! "
NLOTH: " tak ! palę cygara, chleję whiskey, i się tego nie wstydzę ! "
And die behind the wheel

Tak uważam.

#2406 star

star

Użytkownik

• Members
  • 651 posts

Posted 26 lutego 2009 - 20:23

A w życiu nie zgodzę się, że NLOTH jest kontynuacją ATYCLB. ATYCLB była płytą słabą i wtórną - ot taki the best of z nienajlepiej dobranymi utworami, czasem trochę na jedno kopyto (oczywiście w skali U2, bo jak już kiedyś ktoś słusznie zauwazył najgorsza płyta U2 = płyt marzenie dla każdego innego zespołu ;) ). Natomiast NLOTH powala nowymi brzmieniami i rozbudowanymi kompozycjami.

Po kilku...hm nastu lub nawet kilkudziesięciu przesłuchaniach moimi faworytami są FEZ, Moment of Surrender i utwór tytułowy. O ile właśnie FEZ z dnia na dzień podoba mi się coraz bardziej, to trochę w miarę słuchania stracił Magnificent (ale i tak jest nieźle) - po tygodniu podtrzymuję swoją ocenę 10/10 :P

Ktoś poruszył temat czcionki i przerw pomiędzy literami - podobny motyw zastosował SEAL na płycie z 1998 r (HU MANBE IN G), którą przy okazji polecam ;)
It's no secret that the stars are falling from the sky

#2407 pablo

pablo

26 lat z U2...

• Members
  • 1 594 posts

Posted 26 lutego 2009 - 20:23

Jestem po 2,5 przesłuchaniach albumu i nie jestem do końca zachwycony, ale bardzo rozczarowany też nie.

Najbardziej podobaja mi się:
No Line On The Horizon
Magnificent (ale bez przesady z tymi Waszymi zachwytami - po prostu dobra piosenka)
Moment of Surrender
I'll Go Crazy If I Don't Go Crazy Tonight
White As Snow
Breathe

Na pewno nie ma tu hitu, który powalił by mnie na kolana

Nie podoba mi się i raczej już nie spodoba Cedars Of Lebabon. Te sztuczne falsety są okropne.

Ogólnie płytka nie ma się z czym równać do Joshua Tree, Achtung Baby czy Unforgettable Fire.

1. U2 * 2. Queen * 3. Metallica * 4. Marillion * 5. Pink Floyd * 6. R.Stones * 7. Iron Maiden * 8. Radiohead * 9. Deep Purple * 10. D.Mode

U2 TOP 10: The Unforgettable Fire, Exit, Luminous Times, All I Want Is You, Ultra Violet, Acrobat, The Ground Beneath Her Feet, Electrical Storm, Sometimes You Can't Make It On Your Own, Magnificent

#2408 Daniel84

Daniel84

• Members
  • 3 657 posts

Posted 26 lutego 2009 - 20:26

O ile właśnie FEZ z dnia na dzień podoba mi się coraz bardziej, to trochę w miarę słuchania stracił Magnificent (ale i tak jest nieźle) - po tygodniu podtrzymuję swoją ocenę 10/10 :P

Magnificent kopie na początku bardzo ale coś niebezpiecznie szybko zaczyna mi się nudzić. Zadziwia mnie natomiast GOYB, które dziś jest nawet lepsze, niż w pierwszym tygodniu od ukazania się w radiu.

#2409 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 posts

Posted 26 lutego 2009 - 20:27

Magnificent jest bardzo proste. Dlatego może się szybko nudzić. Ale większość piosenek U2 jest prosta. Nie sądzę, żeby mi się znudziło.
And die behind the wheel

Tak uważam.

#2410 Guest_depe_*

Guest_depe_*
  • Guests

Posted 26 lutego 2009 - 20:29

Ze specjalnym pozdrowieniem dla acr (bo to taki 'Jego Song')
Magnificent Video (z Lineara) - jedyny song gdzie pojawia się U2. (mp4; 29.5 MB)
/PROSIMY O NIE REGULOWANIE OBRAZU... ;)/

Prosiłbym o nie rozsyłanie linka na inne fora i listy dyskusujne .. itp.

#2411 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 posts

Posted 26 lutego 2009 - 20:31

Thx depe !
And die behind the wheel

Tak uważam.

#2412 Św. Wit

Św. Wit

Użytkownik

• Members
  • 91 posts

Posted 26 lutego 2009 - 20:34

HTDAAB: " .. ale ja naprawdę potrafię zaśpiewać Ave Maria ! Serio, dam radę, jeszcze mogę ! "
NLOTH: " tak ! palę cygara, chleję whiskey, i się tego nie wstydzę ! "

Mówisz? To dobrze rokuje w takim razie (całej płyty jeszcze nie słyszałem), bo od jakiegoś czasu mam wrażenie, że kryzys wieku średniego dotyka Bono również w kwestiach wokalnych. Parafrazując TEYa: - Czy Pan jeszcze może? - No peeewnie. A jak jest każdy widzi. Choć występ dla francuskiej telewizji jest pod względem wokalnym ich najlepszym występem promującym nowego singla i płytę. Nie zmienia to jednak faktu, że wystarczy posłuchać Slane Castle, żeby stwierdzić, że to już nie jest ten głos. W refrenie "Breathe" Bono śpiewa w jakiejś własnej, znanej tylko sobie tonacji :P

Swoją drogą, gdyby Bono miał takie gardło jak Eddie Vedder, który też pali i chleje, a... ;)

#2413 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 posts

Posted 26 lutego 2009 - 20:38

Mnie właśnie o to chodzi, że na NLOTH Bono nie starał się, by wyszło idealnie. I nie jest. Ale mi się to właśnie podoba.
And die behind the wheel

Tak uważam.

#2414 Św. Wit

Św. Wit

Użytkownik

• Members
  • 91 posts

Posted 26 lutego 2009 - 20:39

Mnie właśnie o to chodzi, że na NLOTH Bono nie starał się, by wyszło idealnie. I nie jest. Ale mi się to właśnie podoba.

Wiem Johnny, zrozumiałem ;)

Przy okazji - przypominają mi się różne rewelacje sprzed wydania Bomby, w których to osoby z otoczenia zespołu głosiły peany na cześć "mocnego jak nigdy dokąd" głosu Bono. A potem było Vertigo Tour. Marketing też ma swoje granice :P

#2415 gum

gum

Użytkownik

• Members
  • 782 posts

Posted 26 lutego 2009 - 20:52

Mam nadzieję, że Bono rozumie, że nie ma 30 lat. Ciekawe jak sam odnosi się do spadku formy związanej z wiekiem.
Może spora ilość chórków w utworach nloth to próba ratowania wątpliwego wokalu? (choć słowo "wątpliwy" chyba jest na wyrost)
słuchacz łan, wertigo i bejbe bejbe

#2416 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 posts

Posted 26 lutego 2009 - 20:55

Akurat Vertigo Tour wokalnie mi się bardzo podobało.

I jeszcze jedno spostrzeżenie - zgadzam się bodaj z Danielem, Cedars urywa się w połowie..
And die behind the wheel

Tak uważam.

#2417 Św. Wit

Św. Wit

Użytkownik

• Members
  • 91 posts

Posted 26 lutego 2009 - 21:09

Akurat Vertigo Tour wokalnie mi się bardzo podobało.

Poważnie? Moim zdaniem to cień wokalu z "Elevation Tour", omijanie wyższych partii etc. Tak przy okazji - Edge jest za to niezawodny pod tym względem, ani cienia fałszu itd. Rzecz jednak w tym, że nie ma barwy i charyzmy Bono, dlatego (w kontekście bycia frontmanem) wolę mimo wszystko niedomagającego czasem Hewsona niż autystycznego Evansa ;)

#2418 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 posts

Posted 26 lutego 2009 - 21:10

Moim zdaniem VT pod względem wokalnym było znacznie lepsze od zachrypionego Elevation Tour. Ale robimy offtopa.
And die behind the wheel

Tak uważam.

#2419 Guest_Mac_*

Guest_Mac_*
  • Guests

Posted 26 lutego 2009 - 21:12

Tak przy okazji - Edge jest za to niezawodny pod tym względem, ani cienia fałszu itd.

Edge wokalnie mógłby bez problemu śpiewać w jakimś innym zespole, tylko nie wyobrażam go sobie biegającego po scenie z mikrofonem ; )

#2420 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 posts

Posted 26 lutego 2009 - 21:14

Hehe, święta racja, zwłaszcza jak się pamięta jego próby bycia cool na Popmarcie :D
And die behind the wheel

Tak uważam.

Reply to this topic

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users