Już się zaczyna niepotrzebne kombinowanie. Wersja z albumu jest z miejsca gotowa do radia. A ta nie.
Ale to nie ma nic do rzeczy, jeśli chodzi o to, czy w tej wersji Alternatywnej/Demo/Early czy jak tam, jest coś ciekawego, a może i ciekawszego niż w wersji albumowej.
Ja tam lubię takie wersje, bo dają wgląd w proces twórczy i zazwyczaj mają jakieś elementy niewykorzystane w ostatecznej wersji. Rzeczywiście banalny wersji "hunger to feed" w połączeniu z wcześniejszym "every dog on the street" daje czadu! Nie wiem co Bono ma z tymi psami - przypomina mi się Disappearing Act - tam tez był wers o psach: "The dogs are barking, they need to be fed" Choć trzeba przyznać, że muzycznie fragment "hunger to feed" pasuje mi bardziej do refrenu, gorzej z treścią.
Ciekawe w ogóle skąd ta wersja się tam wzięła? Czyżby chodziło o to, że filmy powstawały jeszcze przed wydaniem albumu? Może chodził o wstępne zgranie obrazu z podkładem.
Co do samego filmu to niestety nie jest to duuużo lepsze od Linear - co więcej widzę dwa miejsca w których Linear prowadzi: 1. dostaliśmy niepublikowany nigdzie indziej utwór (przynajmniej w tej wersji), czyli Winter (no chyba, że liczyć tą alternatywną wersję EBW ). 2. przynajmniej raz pojawia się zespół U2 - w Magnificent
Dwa filmiki są dość dobre: RBW (świetne ujęcia i technika tworzenia obrazów na ścianach) i zwłaszcza TIWYCRMN (przynajmniej coś się dzieje). Może jeszcze EBW jeszcze jakoś się broni. TIWYCRMN drugi nadaje się prawie wprost na teledysk, przydałoby się tylko wpleść jakieś ujęcia zespołu w kilku miejscach. Sama jakość filmów (poza animowanymi) jest lepsza niż w Linear i aż miło popatrzeć na niektóre ujęcia, ale sama treść dość słaba - rozumiem, że tu bardziej chodziło o pokazanie street artu aniżeli nakręcenie teledysków/wizualizacji do utworów. SLABT w ogóle pokręcone i wypacza znaczenie utworu.