Skocz do zawartości

Zdjęcie

Songs Of Innocence

U2 nowy album album u2 u2 płyta nowa płyta u2

• Please log in to reply
7779 replies to this topic

Ankieta: Songs Of Innocence (93 użytkowników oddało głos)

Który utwór/utwory powinny zostać singlami promującymi Songs of Innocence?

1. The Miracle (Of Joey Ramone) (11 głosów [4.04%])

Procent z głosów: 4.04%

2. Every Breaking Wave (53 głosów [19.49%])

Procent z głosów: 19.49%

3. California (There Is No End To Love) (26 głosów [9.56%])

Procent z głosów: 9.56%

4. Song For Someone (10 głosów [3.68%])

Procent z głosów: 3.68%

5. Iris (Hold Me Close) (10 głosów [3.68%])

Procent z głosów: 3.68%

6. Volcano (14 głosów [5.15%])

Procent z głosów: 5.15%

7. Raised By Wolves (6 głosów [2.21%])

Procent z głosów: 2.21%

8. Cedarwood Road (5 głosów [1.84%])

Procent z głosów: 1.84%

9. Sleep Like a Baby Tonight (22 głosów [8.09%])

Procent z głosów: 8.09%

10. This Is Where You Can Reach Me Now (18 głosów [6.62%])

Procent z głosów: 6.62%

11. The Troubles (35 głosów [12.87%])

Procent z głosów: 12.87%

12. Lucifer's Hands (8 głosów [2.94%])

Procent z głosów: 2.94%

13. Crystal Ballroom (45 głosów [16.54%])

Procent z głosów: 16.54%

14. The Troubles (jakaś alt version) (1 głosów [0.37%])

Procent z głosów: 0.37%

15. Sleep Like A Baby Tonight (też jakaś alt version) (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

16. The Miracle (Of Joey Ramone) (acoustic) (1 głosów [0.37%])

17. Every Breaking Wave (acoustic) (6 głosów [2.21%])

Procent z głosów: 2.21%

18. Song For Someone (acoustic) (0 głosów [0.00%])

19. California (acoustic) (0 głosów [0.00%])

20. Raised By Wolves (acoustic) (1 głosów [0.37%])

21. Cedarwood Road (acoustic) (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#7081 Yarpen

Yarpen

Użytkownik

• Members
  • 973 Postów

Napisano 01 listopada 2014 - 23:59

Nie no ten fragment mnie rozbraja. Edge był lekko podłamany, jak usłyszał, że mają nagrać akustyczny set w tydzień?? :D Dla Edge'a to chyba Mission Impossible. Perfekcjonizm nie daje mu chyba spać po nocach! :P

Dlaczego akustyczne wersje miałyby być takie banalne? Sama aranżacja dęciaków w Californi jest bardzo drobiazgowa i funkcjonuje jako oddzielna warstwa melodyczna. To nie jest tak, że biorą sobie gitarę i lecą po akordach - jaka ma być zmiana tempa, kiedy ma wchodzić Larry itp. Nie dziwię się Edżowi, bo spojrzenie na piosenkę z zupełnie innej perspektywy jest ogromnie trudne.

http://sit-and-wonder.blogspot.com/

#7082 NvK

NvK

Użytkownik

• Members
  • 287 Postów

Napisano 02 listopada 2014 - 00:07

Nie przywiązywałbym się do list przebojów, naprawdę... słuchacze ich nie układają, a przynajmniej nie w decydującej mierze ;)

#7083 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 02 listopada 2014 - 00:09

True, Yarpen, aczkolwiek nie wierzę w U2 tak mocno może jak powinienem - nie wydaje mi się żeby oni byli w stanie skonstruować akustyczny set składający się z tak dobrze zrobionych rzeczy jak ta cudowna akustyczna California (czy Raised By Wolfs z bonus CD które powinno być piosenka do Bonda). Jakoś mi to do nich zupełnie nie pasuje.

#7084 MartinTexas

MartinTexas

Użytkownik

• Members
  • 2 595 Postów

Napisano 02 listopada 2014 - 16:01

To chyba jakiś żart. U2 się "przebijali" 30 lat temu. I nie, nie patrzymy z perspektywy fana U2, tylko z perspektywy fanów wykonawcy/zespołu, który ma taki sam status, jak Bowie czy Pink Floyd i z tego względu powinien budzić analogiczne zainteresowanie - a, jak się okazuje, nie budzi, nie wiadomo dlaczego. Tym bardziej, że obecnie nagrywa rzeczy znacznie ciekawsze, może najciekawsze ze wszystkich obecnie wykonawców o statusie porównywalnym. I mnie akurat nie chodzi konkretnie o Trójkę, bo i tak jej nie cierpię (i to od niepamiętnych czasów), tylko o znacznie szersze zjawisko.

Chyba trochę, źle mnie zrozumiałeś. Mój post był raczej odpowiedzią na przytoczenie Crystal Ballroom - no bez przesady redakcje nawet najlepszych stacji radiowych nie muszą rozkładać każdego wydawnictwa na czynniki pierwsze i puszczać wszystkie możliwe bonusy. Racja utwór jest dopracowany i dość dobry, ale samo U2 (poprzez umieszczenie go w bonusach) zdecydowało się na jego nie promowanie. Jak zmienią zdanie to zawsze mogą go wydać na singlu.

U2 jest często puszczane w stacjach radiowych. Średnia jest zapewne dużo wyższa (przynajmniej w Polsce) niż wspomniane Pink Floyd czy AC/DC - ale to zazwyczaj oklepane 5 utworów na krzyż + aktualne single.

U2 na razie z nowego krążka wydali 1 singiel. To "aby zbytnio się nie czepiać" wynika z tego, że stacje przede wszystkim puszczają single (albo raczej utwory aktualnie promowane, podrzucane im przez wytwórnie). Chcą więcej niech wydadzą kolejne single. Na razie mamy 1., poczekajmy jak będą 3-4. Tak było z MOS. Sami zawalili sprawę. Zainteresowanie stacji było małe, bo sami nie starali się promować tego utworu. Do tego cały dobór singli z NLOTH nie był najlepszy.

Sam czepiam się Trójki nie raz - bo co by nie powiedzieć, radio zazwyczaj wybijało się ponad resztę i miało jakieś standardy. Teraz jest różnie, ale nie można w 100% zwalić tego na stację. W Trójce nie raz już słyszałem Miracle.

Wiadomo, że wszyscy redaktorzy nie będą za U2, część przeciw. Mann zatrzymał się na R&H. Niedźwiedzki zazwyczaj się nie wysila (i to nie tylko w przypadku U2). Ale pamiętam, że Kaczkowski latami mocno promował U2. Metz też nie stroni, podobnie Mariusz Owczarek, a Marcin Kydryński potrafił wygrzebać i puścić na antenie np. Angels Too Tied To The Ground. Do tego urodziny, czy dni z U2... Jak dla mnie problemem nie jest to, że U2 rzadko leci w Trójce, ba są to zazwyczaj utwory rzadko goszczące w radio w ogóle - i to wolę od papki (One, WOWY I Still...).

Problem wydaje mi się być właśnie przy nowej płycie - nie wiem, czy czasem nie jest to spowodowane niezrozumieniem nowej formy dystrybucji i cała sprawą z Applem. :unsure:

A lista to już w ogóle inny problem..... sam często oddawałem głosy na artystów, a nie aktualne na utwory :/ . Do tego system głosowania. Pamiętajmy, że w Liście Wszechczasów, jak zwiększono liczbę głosów do 100 - to U2 zajęło chyba 3 miejsca w pierwszej 5, w tym 2 pierwsze. :rolleyes:  To tez było lekkie przegięcie.

Usunąłem stąd 10 ostatnich postów bo jednemu z naszych forumowych kolegów się pojechało za mocno i wywołało to zupełnie zbędną rozmowę. W każdym razie - co do Trójki - znów muszę zgodzić się z J99. U2 jako zespół o takim statusie jako jedyny jest przemilczany, leci co musi i ile musi, ale z jaką radością taki Niedźwiedzki zapowiada AC/DC i Pink Floyd na czele listy, a i z jaką satysfakcją że U2 spada. U2 to jest najbardziej hejtowany zespół tych czasów, czemu? A to że w Minimaxie leci - cóż, w Minimaxie leciało i przedostatnie Deep Purple które było zerowe (bo ostatnie jest fajne, serio, dlatego ponoć nie leciało prawie :P ), a teraz mają nowe Pink Floyd do jarania się, też w sam raz.

Jak MiniMax prowadził tylko Kaczkowski to Deep Purple było zawsze i w dużych ilościach obecne. Nowe też było obecne. Może i przedostatnie nie było dziełem wybiny to dajmy spokój, Kaczkowski to fan DP. Podejrzewam, że ty jako fan U2 też puściłbyś nowy album U2 bez względu na to czy jest genialny, czy słaby. Tym tropem u Kydryńskiego można często usłyszeć Stinga, a u Owczarka Brusa Springsteena, itd. ;)

Przy "nowszym" MiniMaxie pan Adamczyk trochę miesza (niestety <_< ) i jego wypowiedzi o nowym albumie były dla mnie dość słabe i lekceważące. Widać, że nie rozumie nowego albumu i nawet nie próbował.

Dlaczego akustyczne wersje miałyby być takie banalne? Sama aranżacja dęciaków w Californi jest bardzo drobiazgowa i funkcjonuje jako oddzielna warstwa melodyczna. To nie jest tak, że biorą sobie gitarę i lecą po akordach - jaka ma być zmiana tempa, kiedy ma wchodzić Larry itp. Nie dziwię się Edżowi, bo spojrzenie na piosenkę z zupełnie innej perspektywy jest ogromnie trudne.

A czy ja pisałem, że mają być banalne??  :rolleyes:  Rozbawiła mnie scenka, jak Edge reaguje na nagranie czegoś "w tydzień". ;) I tyle. A że trafiło na wersje akustyczne. Podejrzewam, że zareagowałby tak samo na każdy inny projekt. Dla mnie super, że nie są banalne. Ale nie powiedziałbym, że są dopracowane. Żeby było jasne, to mnie nie przeszkadza, że Edge lubi dopieszczać utwory. Fajna sprawa. Tyle, że scenka w dość śmieszny sposób ukazuje to jest to o czym wspominał Bono, jak im Rick Rubin wytknął, że nie potrafią, czegoś nagrać w krótszym czasie.

PS

Polska Edycja w cenie:

http://www.ebay.pl/i...=item3ceb178366

może warto zrobić zapasy? :blink:

#7085 Guest_Grinderman_*

Guest_Grinderman_*
  • Guests

Napisano 02 listopada 2014 - 16:44

@MartinTexas, co do częstszego grania niektórych wykonawców w danej stacji, to też chyba kwestia objęcia patronatu nad płytą. Czas antenowy nie jest za darmo i kiedyś była chyba dość głośna sprawa, że wytwórnia płaciła PR3 za częste wałkowanie Franz Ferdinand.

PS

Polska Edycja w cenie:

http://www.ebay.pl/i...=item3ceb178366

może warto zrobić zapasy? :blink:

Nie sądzę. Ktoś chyba wyczuł niszę, może jakiś kolekcjoner się skusi. Wiesz, taki co lubi mieć wszystkie wersje. :P

#7086 Łukasz U2

Łukasz U2

Użytkownik

• Members
  • 3 501 Postów

Napisano 02 listopada 2014 - 17:25

No to łyknąć za 90 zł  Polską Cenę z wkładką do podtarcia tyłka , trzeba być już fanatycznym fanem :D

Watch more TV
I have a vision... Television
Please tell a President to watch more TV
President is not avalaible to Me??? (Mirror Ball Man Zootv Washington Dc)
http://forum.u2guitartutorials.com/

#7087 Deep Frozen 43

Deep Frozen 43

Użytkownik

• Members
  • 56 Postów

Napisano 02 listopada 2014 - 17:38

Widać że wałkowanie tematu Trójki ma sens, w tym Świecie parszywie fałszywym. Radio trójkowe robi ostatnio schemat przydatny dla siebie, w tym schemacie nie mieści się ostatnia płyta U2.

Prawdziwa lista przebojów, to lista opierająca sie na sprzedaży danego nośnika - U2 w Polsce nr 1. W trójce mamy do czynienia z propagandą i z głosowaniem w liście "przebojów" trójki - z różnych źródeł. Raz im pasuje U2, raz im pasuje Pink Floyd,raz im pasuje Rojek. I puszczają na swoich łamach co chcą, kierując sie bardzo subiektywnie w swoich wyborach, nie mówiąc o promocji bardzo subiektywnej.

Trójka z lat osiemdziesiątych, a ta teraz, to przepaśc negatywna z każdej strony.

#7088 stokrotka

stokrotka

can't see or be seen

• Members
  • 2 916 Postów

Napisano 02 listopada 2014 - 17:45

Trochę może nie na temat do ostatnich postów, ale w końcu wątek o nowej płycie, nevermind.

Na początku dosyć słabo oceniałam Cedarwood Road, a teraz to dla mnie absolutna perełka SoI. Chyba potrzebowała u mnie czasu. A może tej późnej jesieni, tak mi idealnie pasuje na teraz właśnie.

A co do trójki:

Problem wydaje mi się być właśnie przy nowej płycie - nie wiem, czy czasem nie jest to spowodowane niezrozumieniem nowej formy dystrybucji i cała sprawą z Applem.

też tak myślę, słyszałam kawałek któregoś minimaxu (pisałam o tym wcześniej na forum) i kiedyś jeszcze fragment wieczornej audycji Piotra Metza - i wyczuwam w redaktorach podejście typu 'skoro sami się tak wypromowali, że rozdali płytę za darmo, to po co mamy ich jeszcze puszczać ?'.

If I'm close to the music and you are close to the music, then we are close to each other

#7089 Deep Frozen 43

Deep Frozen 43

Użytkownik

• Members
  • 56 Postów

Napisano 02 listopada 2014 - 17:49

A ja miałem w przypadku Cedarwood Road inaczej. Na początku killer. Po 2 tygodniach zgasł do poziomu wypełniacza. A teraz znowu killer, tylko taki z potęgą. Czyli Cedarwood Road to jest to.

:)

#7090 U2 fanatic

U2 fanatic

7

• Members
  • 1 510 Postów

Napisano 02 listopada 2014 - 17:54

I najlepiej brzmi akustycznie w porównaniu do innych kawałków z SOI. Ale i tak wolę albumową wersję :)

El silencio se vuelve melodia

#7091 stokrotka

stokrotka

can't see or be seen

• Members
  • 2 916 Postów

Napisano 02 listopada 2014 - 18:03

Nooo bardzo dobrze brzmi, ale z akustyków to u mnie jednak EBW wygrywa wszystko, przez tą wersję już mi się full band coraz mniej podoba. I jeszcze Raised by Wolves które jest takie fajnie surowe jak za dawnych lat.

If I'm close to the music and you are close to the music, then we are close to each other

#7092 Łukasz U2

Łukasz U2

Użytkownik

• Members
  • 3 501 Postów

Napisano 02 listopada 2014 - 18:04

CR czegoś brakuje , ale ma potencjał marzy mi się tam jakieś solo Edka na slidzie z bluesowym zacięciem !

Odbijając od tematu , Roman Rogowiecki stwierdził że U2 zdradziło gitary na rzecz elektroniki i w ogóle , Kraftwerk jest tylko jeden.

Serio ? Czy on przespał AB/Zooropę/POP ? Jedna z bardziej korzennie gitarowych płyt ( nie mówię tu o solówkach ) w dużej części oparta na riffach i mocniejszej gitarze , więc Pan Romek chyba ogłuchł skoro jedyne co zapamiętał z tej płyty to syntezator z SLABT :P

Watch more TV
I have a vision... Television
Please tell a President to watch more TV
President is not avalaible to Me??? (Mirror Ball Man Zootv Washington Dc)
http://forum.u2guitartutorials.com/

#7093 Deep Frozen 43

Deep Frozen 43

Użytkownik

• Members
  • 56 Postów

Napisano 02 listopada 2014 - 18:07

Czy Roman Rogowiecki wypowiedział te słowa na łamach trójki?

To byłoby dopełnienie pewnej czary goryczy.

Zresztą, nieważne gdzie to powiedział. Jeżeli On uważa że SOI to przerost elektroniki nad U2 czy rockiem lub pop -rockiem od U2 w najnowszym wydaniu...

To widać że nawet taki RR rozmienia sie na drobne, by oczerniać U2 ostatnio w dość specyficzny sposób.

#7094 MartinTexas

MartinTexas

Użytkownik

• Members
  • 2 595 Postów

Napisano 02 listopada 2014 - 20:51

Widać że wałkowanie tematu Trójki ma sens, w tym Świecie parszywie fałszywym. Radio trójkowe robi ostatnio schemat przydatny dla siebie, w tym schemacie nie mieści się ostatnia płyta U2.

Prawdziwa lista przebojów, to lista opierająca sie na sprzedaży danego nośnika - U2 w Polsce nr 1. W trójce mamy do czynienia z propagandą i z głosowaniem w liście "przebojów" trójki - z różnych źródeł. Raz im pasuje U2, raz im pasuje Pink Floyd,raz im pasuje Rojek. I puszczają na swoich łamach co chcą, kierując sie bardzo subiektywnie w swoich wyborach, nie mówiąc o promocji bardzo subiektywnej.

Trójka z lat osiemdziesiątych, a ta teraz, to przepaśc negatywna z każdej strony.

Mały offtop się zrobił, ale dokończę. Fakt, że Trójka lat 80'tych to nie ta dzisiaj, ale pamiętajmy, że zrobiła się konkurencja! A muszą się jakoś utrzymać...  I nie wrzucajmy wszystkich redaktorów do jednego worka. Specjalnie przytoczyłem kilku wcześniej, którzy zaprzeczają temu co mówisz. Podejrzewam, że jakbyśmy spytali co poniektórych redaktorów dlaczego nie puszczają nowego U2 to nie za bardzo by wiedzieli o co nam chodzi? Na razie jest 1. singiel, była piosenka dnia. Poczekajmy na następne single.

A o liście pisał już chyba acr - pamiętajmy, że głosują słuchacze, a nie redaktorzy. To wybór ludzi..... Co jak co, ale lista przebojów nie musi (a wręcz nie powinna!??!) w 100% odzwierciedlać list sprzedaży. To nie miałoby sensu. A najlepszy sposób, żeby zmieniać tego typu listy to zagłosowanie samemu. Żałuję tylko, że nie podają rzeczywistych wyników (w głosach), było by widać, jakie są rzeczywiste różnice.

Nie bronię listy, nie do końca lubię takie zabawy :rolleyes:, ale jak OL trzymało się bardzo wysoko przez dłuższy czas to nie było narzekań?

A co do trójki:

też tak myślę, słyszałam kawałek któregoś minimaxu (pisałam o tym wcześniej na forum) i kiedyś jeszcze fragment wieczornej audycji Piotra Metza - i wyczuwam w redaktorach podejście typu 'skoro sami się tak wypromowali, że rozdali płytę za darmo, to po co mamy ich jeszcze puszczać ?'.

Ot to. Też mam takie właśnie odczucia. Stacjom komercyjnym to obojętne, ale tutaj podeszli do tego trochę jak do profanacji, totalnej komercji, czy coś jeszcze w tym stylu. :ph34r:  A niepotrzebnie. :rolleyes:

#7095 Fan Fan U2ulipan

Fan Fan U2ulipan

Użytkownik

• Members
  • 23 Postów

Napisano 02 listopada 2014 - 23:45

powiedzieć wam coś... U2 jest najlepsze na świecie :D Trójko (zagląda tui ktoś z trójki?:) zapodawaj U2 nie patrz na jakieś bzdety z Apple, bo liczy się muza, jutro chcę usłyszeć EBW między 13 a 16 ok? dzięki

#7096 The Fly

The Fly

Użytkownik

• Members
  • 2 153 Postów

Napisano 02 listopada 2014 - 23:54

okej będzie, pozdrawiamy

#7097 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 02 listopada 2014 - 23:58

czy tylko mi się wydaje że ten temat i cała dyskusja się robi totalnie oderwana od rzeczywistości z postu na post? (piszę to jako forumowicz po prostu, DF, nie bój się :P )

(mamy też wątek U2 w Radiu, przenosić? jezu, znowu ja :P )

#7098 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 Postów

Napisano 03 listopada 2014 - 00:01

Ot to. Też mam takie właśnie odczucia. Stacjom komercyjnym to obojętne, ale tutaj podeszli do tego trochę jak do profanacji, totalnej komercji, czy coś jeszcze w tym stylu. :ph34r:  A niepotrzebnie. :rolleyes:

Ja osobiście obawiam się, że zadziałał tu mechanizm utożsamiający nowy album U2 z kampanią reklamową Apple. W uproszczeniu - promując nową płytę zespołu bierzemy udział w promocji również Apple, a dlaczego mamy to robić, szczególnie za darmo? Być może sytuację zmieni się z kolejnymi singlami, bo Miracle jeszcze bardziej kojarzy się z całą akcją z Apple

czy tylko mi się wydaje że ten temat i cała dyskusja się robi totalnie oderwana od rzeczywistości z postu na post? (piszę to jako forumowicz po prostu, DF, nie bój się  :P )

(mamy też wątek U2 w Radiu, przenosić? jezu, znowu ja  :P )

Mimo wszystko wydaje mi się, że dyskusja o przyczynach takiego a nie innego funkcjonowania nowego albumu U2 w mediach jest mocno związana z tematem  :P

Dołączona grafika

#7099 Bart.1551

Bart.1551

Użytkownik

• Members
  • 771 Postów

Napisano 03 listopada 2014 - 00:04

Ludki, nie chcę się wtrącać ale straszny off top, od trzech stron mamy temat o trójce a nie o płycie, może by tak przenieść tę dyskusję? :)

#7100 stokrotka

stokrotka

can't see or be seen

• Members
  • 2 916 Postów

Napisano 03 listopada 2014 - 00:09

Ale może by jednak zostawić wątek 'U2 w radiu' na newsy, tak jak to jest do teraz, bo jest dobrze, a tu zrobić jakiś temat 'SoI w mediach' czy coś ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych