Skocz do zawartości

Zdjęcie

Songs Of Innocence

U2 nowy album album u2 u2 płyta nowa płyta u2

• Please log in to reply
7779 replies to this topic

Ankieta: Songs Of Innocence (93 użytkowników oddało głos)

Który utwór/utwory powinny zostać singlami promującymi Songs of Innocence?

1. The Miracle (Of Joey Ramone) (11 głosów [4.04%])

Procent z głosów: 4.04%

2. Every Breaking Wave (53 głosów [19.49%])

Procent z głosów: 19.49%

3. California (There Is No End To Love) (26 głosów [9.56%])

Procent z głosów: 9.56%

4. Song For Someone (10 głosów [3.68%])

Procent z głosów: 3.68%

5. Iris (Hold Me Close) (10 głosów [3.68%])

Procent z głosów: 3.68%

6. Volcano (14 głosów [5.15%])

Procent z głosów: 5.15%

7. Raised By Wolves (6 głosów [2.21%])

Procent z głosów: 2.21%

8. Cedarwood Road (5 głosów [1.84%])

Procent z głosów: 1.84%

9. Sleep Like a Baby Tonight (22 głosów [8.09%])

Procent z głosów: 8.09%

10. This Is Where You Can Reach Me Now (18 głosów [6.62%])

Procent z głosów: 6.62%

11. The Troubles (35 głosów [12.87%])

Procent z głosów: 12.87%

12. Lucifer's Hands (8 głosów [2.94%])

Procent z głosów: 2.94%

13. Crystal Ballroom (45 głosów [16.54%])

Procent z głosów: 16.54%

14. The Troubles (jakaś alt version) (1 głosów [0.37%])

Procent z głosów: 0.37%

15. Sleep Like A Baby Tonight (też jakaś alt version) (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

16. The Miracle (Of Joey Ramone) (acoustic) (1 głosów [0.37%])

17. Every Breaking Wave (acoustic) (6 głosów [2.21%])

Procent z głosów: 2.21%

18. Song For Someone (acoustic) (0 głosów [0.00%])

19. California (acoustic) (0 głosów [0.00%])

20. Raised By Wolves (acoustic) (1 głosów [0.37%])

21. Cedarwood Road (acoustic) (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#6921 Guest_Grinderman_*

Guest_Grinderman_*
  • Guests

Napisano 22 października 2014 - 23:40

1. Na początku był hejt ludzi z branży, że U2 rozdaje muzykę za darmo, co niby miało udupiać "młode zespoły". Więc nie chodziło tylko o spamowanie

2. Jeśli chodzi o spamowanie, to nigdzie nie widziałem prostego spostrzeżenia, że po miesiącu płyta miała stać się płatna - także ten stream na pewno z założenia miał wisieć w iTunesach tylko przez miesiąc, albo nawet krócej. A ludzie zachowywali się, jakby kutwa do końca świata ktoś im bibliotekę anektował.

1. Dlatego użyłem takiego słowa jak głównie

2. I o tym powyżej pisałem. Kogo, oprócz fanów, obchodzą takie spostrzeżenia? Nikogo nie interesuje, czy to zniknie za miesiąc, czy trzeba wcisnąć klawisz delete lub użyć specjalnej aplikacji do usunięcia albumu. Spam to spam.

#6922 Łukasz U2

Łukasz U2

Użytkownik

• Members
  • 3 501 Postów

Napisano 22 października 2014 - 23:45

Już kij z tymi 14 latkami , którzy dostali jakiś dziwny album , na swoje Ajfony i nie wiedzą za bardzo co się dzieję. Mnie bardzo zastanowił ból dupy innych artystów. Iggy Pop , perkusista Black Keys , żona Osbourne'a ( z niej mocna beka :P ) Serio  myślą że jeśli U2 zrobi zamieszanie na Itunes to im się utną dochody ? Kto ma kupić ich album za pośrednictwem tej platformy to i tak to zrobi ( a druga połowa i tak wysłucha za darmoszkę na Spotify) , więc nie sądzę że jest to tym spowodowane. Bardziej chodzi o wypromowanie swoich przygasłych nazwisk - Osbourne , Iggy no akurat Black Keys jest na fali , ale ich perkusista ma ból dupy o wszystko ;) A nawet jeśli jest to spowodowane finansami , to serio ktoś myśli że U2 ma się oglądać na "słabszych" żeby tylko im nie zaszkodzić swoją machiną promocyjną ? Mogą ich pocałować w ich Irlandzkie Królewskie Dupy , jak to wspomniał acr :P Najprostszą analogią są trasy koncertowe - Czy Rolling Stonesi albo U2 mają się oglądać na mniejsze zespoły które w tym samym czasie robią trasę i są mocno pomijane ze względu na trasę gigantów ? Odpowiedz brzmi : NIE. Czy tak robią ? :NIE. Wystawiają największą możliwą trasę z bajerami i rozmachem , zapraszają rokujące zespoły na supporty ( No ej , Stonesi wzięli Okupnik na Support :P ! ) i mają głęboko w dupie czy akurat teraz The Kooks leci po tym samym kontynencie i czy rujnują im sprzedaż. Jest to moim zdaniem analogiczne do sposobu wydania tej płyty ;) Ale zgadzam się że mogli jej nie wciskać na siłę , to jest naprawdę jedyny minus tego pomysłu. Drugi problem to kolejny ból dupy o to że Apple zapłaciło im ciężki hajs za wydawnictwo. Kolejna analogia. "Jutuberzy" chodzi mi o ludzi robiących blogi na YT , jak tylko dostaną partnerstwo , sponsoring od jakiejś branżowej firmy to automatycznie się sprzedali i nie zasługują na szacunek. Czy naprawdę ktoś myślał że po pięciu latach U2 tak po prostu odda swój album ? A co do słuchaczy - zapłacili za to ? - NIE , mają za darmo ? - TAK to na chuj się czepiają :P ?

Watch more TV
I have a vision... Television
Please tell a President to watch more TV
President is not avalaible to Me??? (Mirror Ball Man Zootv Washington Dc)
http://forum.u2guitartutorials.com/

#6923 Guest_Grinderman_*

Guest_Grinderman_*
  • Guests

Napisano 22 października 2014 - 23:52

no akurat Black Keys jest na fali , ale ich perkusista ma ból dupy o wszystko ;)

Serio? Mi się wydawało, że Carney akurat wypowiadał się całkiem sensownie na ten temat, przy okazji zwracając uwagę na to, że takie serwisy jak Spotify generalnie żerują na artystach.

A propos sprzedaży muzyki, to zdaje się, że najnowszy album U2 wcale tak dobrze się nie sprzedaje. Podobno na większych rynkach jak USA i Australia zeszło mniej sztuk niż w Polsce.

#6924 Łukasz U2

Łukasz U2

Użytkownik

• Members
  • 3 501 Postów

Napisano 22 października 2014 - 23:58

Coś tam było że U2 się sprzedali i dla niego tu już nie jest zespół , a czytałem też kilka innych wywiadów i generalnie frustrat czasami :D Ale o Spotify pełna zgoda ! Żeruję i to straszliwie na artystach.

Watch more TV
I have a vision... Television
Please tell a President to watch more TV
President is not avalaible to Me??? (Mirror Ball Man Zootv Washington Dc)
http://forum.u2guitartutorials.com/

#6925 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 23 października 2014 - 00:54

U2 cokolwiek nie zrobią i tak zostaną okrzyknięci komercyjną, chujową, złą i najgorszą kapelą dziadów. Gdyby Led Zeppelin zrobiło to samo (a zrobiło gorzej) to nikt by nie narzekał (i nikt nie narzekał jak zrobili trasę "bo zabrakło im na wódkę to grali stare hity"). U2 się stara i nagrywa nowy inny album, szuka nowych form promocji. Ale U2 ma z góry przejebane bo jest U2 i ma hejt za samo to że jest U2. Bo na wokalu jest Bono a jego się hejtuje za to że jest Bono. Przecież od 14tu lat to się dzieje. Komą, jestem pierwszą osobą która pohejtuje ten zespół jak coś zjebie, a sm hejtuje/zjebuje ich nie raz (za co mnie " tru fani" jak SlawasU2 czy inne nie kumające nic ...ekhm... nie lubią na tym forum), ale teraz to nagonka bez sensu i będę dziadów bronił. Tak, to Dziady które zjebały sto spraw, ale teraz będę ich bronił bardzo bo ataki na nich są bez sensu. A to nadal mój ukochany zespół ;)

#6926 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 Postów

Napisano 23 października 2014 - 06:08

Tymczasem SOI w debiucie ląduje na 9 miejscu listy Billboard. To 11 album zespołu, który zadebiutował w pierwszej dziesiątce tego zestawienia. W pierwszym tygodniu w USA sprzedano 28.000 egzemplarzy płyty. 

http://www.atu2.com/...lbum-chart.html

Dołączona grafika

#6927 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 23 października 2014 - 08:41

2. I o tym powyżej pisałem. Kogo, oprócz fanów, obchodzą takie spostrzeżenia? Nikogo nie interesuje, czy to zniknie za miesiąc, czy trzeba wcisnąć klawisz delete lub użyć specjalnej aplikacji do usunięcia albumu. Spam to spam.

Jak to ktoś ujął krótko i węzłowato (nie pamiętam kto) - "it's not a spam, it's just a free album". Muzyka to nie spam. Nawet jeśli się jej nie lubi. I też nie rozumiem, dlaczego niektórzy mają z tego taki ból dupy. Ja tam przyjmę każdą ilość darmowych albumów.

Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#6928 Yarpen

Yarpen

Użytkownik

• Members
  • 973 Postów

Napisano 23 października 2014 - 08:53

U2 cokolwiek nie zrobią i tak zostaną okrzyknięci komercyjną, chujową, złą i najgorszą kapelą dziadów. Gdyby Led Zeppelin zrobiło to samo (a zrobiło gorzej) to nikt by nie narzekał (i nikt nie narzekał jak zrobili trasę "bo zabrakło im na wódkę to grali stare hity"). U2 się stara i nagrywa nowy inny album, szuka nowych form promocji. Ale U2 ma z góry przejebane bo jest U2 i ma hejt za samo to że jest U2. Bo na wokalu jest Bono a jego się hejtuje za to że jest Bono. Przecież od 14tu lat to się dzieje. Komą, jestem pierwszą osobą która pohejtuje ten zespół jak coś zjebie, a sm hejtuje/zjebuje ich nie raz (za co mnie " tru fani" jak SlawasU2 czy inne nie kumające nic ...ekhm... nie lubią na tym forum), ale teraz to nagonka bez sensu i będę dziadów bronił. Tak, to Dziady które zjebały sto spraw, ale teraz będę ich bronił bardzo bo ataki na nich są bez sensu. A to nadal mój ukochany zespół ;)

Zgadzam się!

Sposoby dystrybucji zmieniają się tak szybko, że ktoś musiał oddać album za darmo. A kto się do tego nadaje lepiej niż "największy zespół świata"? Dla U2 to było idealne - powalczyć o młodszą, hipsterską (okej, w USA wszyscy mają aple) i internetową publiczność. I chwała, że się na to porwali, bo co mogą robić - starzeć się na półkach z płytami innych klasyków? Nic dziwnego, że w Polsce jest większe zainteresowanie krążkiem niż na zachodnich rynkach, bo tam iTunes jest powszechny, każdy ma konto. A u nas dopiero raczkuje i duża część "fanów" nawet nie słyszała o tej internetowej zadymce.

https://www.youtube.com/watch?v=i0heshdNIQg

Nie wiem, czy ktoś wstawiał. "it's not like Limb Bizkit got back together" i "ludzie chcą muzykę za darmo tylko jeśli jest nielegalna. Nie chcemy, żeby nam jej oddano - chcemy ją ukraść sami." 

http://sit-and-wonder.blogspot.com/

#6929 Karule

Karule

Użytkownik

• Members
  • 348 Postów

Napisano 23 października 2014 - 09:09

Tymczasem SOI w debiucie ląduje na 9 miejscu listy Billboard. To 11 album zespołu, który zadebiutował w pierwszej dziesiątce tego zestawienia. W pierwszym tygodniu w USA sprzedano 28.000 egzemplarzy płyty. 

28 tyś. egzemplarzy w USA w tydzień? A w Polsce ponad 20 tyś w dzień premiery (http://muzyka.dzienn...e-buleczki.html)? Dobrze rozumiem? Jeśli tak, to dziwne te statystyki :P Ktoś wie jak to wyglądało w przypadku NLOTH?

#6930 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 Postów

Napisano 23 października 2014 - 09:21

28 tyś. egzemplarzy w USA w tydzień? A w Polsce ponad 20 tyś w dzień premiery

Nie wiem jak jest w USA, ale u nas podawana liczba sprzedawanych płyt to liczba albumów, które zakupiły sklepy, a nie klienci tych sklepów. Oznacza to, że część "sprzedanych" płyt może być nadal "niesprzedana" ;)  Być może w USA jest inaczej i statystyki dotyczą faktycznej sprzedaży albumów przez sklepy.

Dołączona grafika

#6931 Look

Look

Użytkownik

• Members
  • 647 Postów

Napisano 23 października 2014 - 09:42

Jak to ktoś ujął krótko i węzłowato (nie pamiętam kto) - "it's not a spam, it's just a free album". Muzyka to nie spam. Nawet jeśli się jej nie lubi. I też nie rozumiem, dlaczego niektórzy mają z tego taki ból dupy. Ja tam przyjmę każdą ilość darmowych albumów.

A ja bym łikendu ani bieberów nie przyjął, a nawet bym się wkur..ł na taki spam. 

#6932 Paweł =

Paweł =

Użytkownik

• Members
  • 1 151 Postów

Napisano 23 października 2014 - 09:54

Co do Gallaghera, to częściej wszystko i wszystkich krytykuje Liam ;)

Noel to ten grzeczniejszy z braci, co nie znaczy że nie lubi krytykować.

Jednak krytyka Noela częściej jest konstruktywna od krytyki Liama.

Ale ja akurat kocham ich właśnie za ich pewność siebie, arogancje i wybryki, ponieważ są zajebiście dobrzy w tym co robią.

Chłopaki mają jaja, i w przeciwieństwie do większości nie owijają w bawełnę.

Taki wizerunek po prostu im pasuje.

Moje Konto Youtube - http://www.youtube.c...iew=0&flow=grid

#6933 Redgar

Redgar

Out Of Control

• Members
  • 2 249 Postów

Napisano 23 października 2014 - 11:10

Na numerze 9 listy Billboard pojawia się Songs Of Innocence z sprzedażą, która osiągnęła 28 000 sztuk. To 11 album U2 w pierwszej dziesiątce listy.

Billboard magazine says 96 percent of sales were of the CD or vinyl version ... ergo, the other four percent was digital sales. Billboard says there were a little more than 1,000 copies of the vinyl album sold, making it the third highest selling vinyl of the week. Of course, sales of SOI were obviously impacted by the fact that the album was available free for more than a month via iTunes. Apple has already announced that there were more than 26 million full album downloads in the first month since it became available. That number is on par with the all-time sales of The Joshua Tree, U2's best-selling album to date.

The band's last album, the traditionally-released No Line On the Horizon, debuted at No. 1 with 484,000 sold overall in its debut frame.

http://www.billboard...b-seger-game-u2

Tu można głosować na U2 w plebiscycie People's Choice

http://vote.peoplesc...!/home/all/66/3

#6934 Guest_Grinderman_*

Guest_Grinderman_*
  • Guests

Napisano 23 października 2014 - 11:32

"it's not a spam, it's just a free album". Muzyka to nie spam. Nawet jeśli się jej nie lubi. I też nie rozumiem, dlaczego niektórzy mają z tego taki ból dupy. Ja tam przyjmę każdą ilość darmowych albumów.

To tylko opinia zatwardziałych fanów. :P A tak w ogóle, to mam nieodparte wrażenie, że część osób tutaj i gdzie indziej, ma w sumie spory problem, określając każdą krytykę mianem bólu dupy, a to nigdy nie jest tak czarno białe. Mnie np nic nie boli, wciąż lubię U2, ale cieszę się, że zaoszczędziłem trochę budżetu, nie wydając pieniądze na kiepski album. Z iTunes nawet nie korzystam, ale jestem w stanie zrozumieć jego użytkowników.

A co do spamu, to zwyczajnie nie masz racji, bo cała akcja z iTunes spełnia wszystkie kryteria bycia spamem

U2 cokolwiek nie zrobią i tak zostaną okrzyknięci komercyjną, chujową, złą i najgorszą kapelą dziadów. Gdyby Led Zeppelin zrobiło to samo (a zrobiło gorzej) to nikt by nie narzekał (i nikt nie narzekał jak zrobili trasę "bo zabrakło im na wódkę to grali stare hity"). U2 się stara i nagrywa nowy inny album, szuka nowych form promocji. Ale U2 ma z góry przejebane bo jest U2 i ma hejt za samo to że jest U2. Bo na wokalu jest Bono a jego się hejtuje za to że jest Bono.

Taaa... wkurz kilkaset milionów użytkowników iTunes'a, a potem nazwij ich hejterami. :P Tu nie ma czego bronić. U2 od lat radzi sobie z krytyką i tym razem też poradzi sobie bez ciebie. Ktoś kiedyś określił, że U2 jest już too big to fail, bo bez względu na to jak kiepski album wydadzą, to z taką machiną promocyjną i tak znajdzie się spora liczba fanów, która to kupi. ;)

28 tyś. egzemplarzy w USA w tydzień? A w Polsce ponad 20 tyś w dzień premiery

Nie wiem jak jest w USA, ale u nas podawana liczba sprzedawanych płyt to liczba albumów, które zakupiły sklepy, a nie klienci tych sklepów. Oznacza to, że część "sprzedanych" płyt może być nadal "niesprzedana" ;)  Być może w USA jest inaczej i statystyki dotyczą faktycznej sprzedaży albumów przez sklepy.

W Polsce zagraniczni wykonawcy dostają platynę za 30 tysięcy egzemplarzy. I trochę nie masz racji Panie Atomic, bo obecnie powszechna jest przedsprzedaż i to jest jedno z paru narzędzi, dzięki którym sklepy są w stanie bardzo dobrze określić zainteresowanie danym albumem. A gdyby go zabrakło, to bez problemu można zamówić kolejną partię która leży w magazynie u wydawcy.

#6935 Karule

Karule

Użytkownik

• Members
  • 348 Postów

Napisano 23 października 2014 - 11:37

Na numerze 9 listy Billboard pojawia się Songs Of Innocence z sprzedażą, która osiągnęła 28 000 sztuk.

No Line On the Horizon, debuted at No. 1 with 484,000 sold overall in its debut frame.

Trzeba przyznać, że statystyki SoI prezentują się wyjątkowo biednie. Co prawda, album był darmowy dla ejplarzy przez miesiąc, rynek przez te 5 lat może się trochę zmienił, ale czy mogło się to złożyć na aż 456 000 mniej sprzedanych płyt? Spadek sprzedaży o 94%? Serio, świecie, serio?

#6936 Bremo

Bremo

Kaka demona

• Members
  • 1 816 Postów

Napisano 23 października 2014 - 12:39

Grinderman, sorry ale IMO trochę popłynąłeś :P

część osób tutaj i gdzie indziej, ma w sumie spory problem, określając każdą krytykę mianem bólu dupy, a to nigdy nie jest tak czarno białe

Nie chodzi o to, że ludziom nie podoba się ingerencja w ich bibliotekę, tylko o to, w jaki sposób to wyrażają. Np. Skin ze Skunk Anansie wrzuciła na fejsa post w stylu "I like U2 very much, but what the hell, this is MY library" i to jest dla mnie spoko. Ale większość wypowiedzi to jakieś histeryczne biadolenie i to są dla mnie/nas bóle dupy.

A co do spamu, to zwyczajnie nie masz racji, bo cała akcja z iTunes spełnia wszystkie kryteria bycia spamem

Widzę, że ktoś tu przyjął postawę wszechwiedzącego :P Spam z założenia jest bezwartościowy, to jest muzyczny album - czy tego chcesz czy nie - jednego z najbardziej uznanych zespołów świata, album o wartości 12 EU. Jeśli to jest dla Ciebie spam to jak chcesz. Poza tym w spamie najbardziej przeszkadza jego powtarzalność, w tym przypadku jest to jedna rzecz, jeśli ktoś miał np. 100 albumów w bibliotece z SoI miał 101, KATASTROFA!

Taaa... wkurz kilkaset milionów użytkowników iTunes'a, a potem nazwij ich hejterami.

Piszesz, jakby wkurzenie było intencją U2 i Apple. Widać nawet najlepsi marketingowcy nie przewidzieli, że współczesne społeczeństwo jest w dużym stopniu niewdzięcznymi hipokrytami. Niewdzięcznymi, bo korzystają z BEZPŁATNEGO programu (iTunes), którego prowadzenie itd. kosztuje. Oczywiście, iTunes jest częścią machiny apple i jego darmowość jest przemyślana, ale wciąż, ludzie mają dziwne poczucie, że wszystko im się należy. Hipokrytami, bo głównym argumentem jest powoływanie się na granice prywatności - w czasach, gdy wszyscy udostępniają wszystko (nie chce mi się tego rozwijać). Zwłaszcza Ozzy z żoneczką, którzy w ogóle sprzedali swoją prywatność.

Dla mnie wciąż czasowość obecności w bibliotece jest głównym argumentem, że to ból dupy.

Ja rozumiem, że lepiej dusić potencjalnie złe trendy w zarodku, ale można to robić w bardziej empatyczny sposób. (tylko czy to naprawdę zły trend?)

Apple chciało zrobić PREZENT swoim użytkownikom (i oczywiście mieć dobry PR) i komentarz Jimmego Kimmela (przytoczony parę postów wyżej) jest IMO idealny, nic dodać, nic ująć.

#6937 Guest_Grinderman_*

Guest_Grinderman_*
  • Guests

Napisano 23 października 2014 - 13:23

Nie chodzi o to, że ludziom nie podoba się ingerencja w ich bibliotekę, tylko o to, w jaki sposób to wyrażają. Np. Skin ze Skunk Anansie wrzuciła na fejsa post w stylu "I like U2 very much, but what the hell, this is MY library" i to jest dla mnie spoko. Ale większość wypowiedzi to jakieś histeryczne biadolenie i to są dla mnie/nas bóle dupy.

Opinie były bardzo różne, ale czy większość była histeryczna, czy raczej wyważona to kwestia, hmm... optyki. :P A tymczasem, sam zespół dał do zrozumienia chyba co innego, czyli zawoalowane GFY haters. ;)

Spam z założenia jest bezwartościowy, to jest muzyczny album - czy tego chcesz czy nie - jednego z najbardziej uznanych zespołów świata, album o wartości 12 EU. Jeśli to jest dla Ciebie spam to jak chcesz. Poza tym w spamie najbardziej przeszkadza jego powtarzalność, w tym przypadku jest to jedna rzecz, jeśli ktoś miał np. 100 albumów w bibliotece z SoI miał 101, KATASTROFA!

Wartość to sprawa mocno dyskusyjna. Polecam zapoznać się z definicją spamu.

Piszesz, jakby wkurzenie było intencją U2 i Apple. Widać nawet najlepsi marketingowcy nie przewidzieli, że współczesne społeczeństwo jest w dużym stopniu niewdzięcznymi hipokrytami. Niewdzięcznymi, bo korzystają z BEZPŁATNEGO programu (iTunes), którego prowadzenie itd. kosztuje. Oczywiście, iTunes jest częścią machiny apple i jego darmowość jest przemyślana, ale wciąż, ludzie mają dziwne poczucie, że wszystko im się należy. Hipokrytami, bo głównym argumentem jest powoływanie się granice na prywatności - w czasach, gdy wszyscy udostępniają wszystko (nie chce mi się tego rozwijać). Zwłaszcza Ozzy z żoneczką, którzy w ogóle sprzedali swoją prywatność.

Ja sądzę, że dyskusja w zespole wyglądała raczej tak: ej, to jest 100 okrągłych banieczek do podziału, piep**yć co ludzie powiedzą, dział marketingu na pewno ma na to jakiś scenariusz. :P

A tak bardziej serio, to nie oszukujmy się. To jest tylko szołbiznes i tu zawsze chodzi o kasę. Kasę, którą U2 nie wyciągnęłoby poprzez normalny sposób dystrybucji. Apple ani U2 to nie jest organizacja charytatywna, tylko firma, która ma zapewnić maksymalne zyski swoim udziałowcom, reszta to tylko PR. :P

#6938 Dr Grape

Dr Grape

Użytkownik

• Members
  • 525 Postów

Napisano 23 października 2014 - 13:26

Chyba nie do końca tak jest. Jeśli rejestrujesz konto np. na wp.pl i przy zakładaniu konta zgadzasz się na otrzymywanie wiadomości od wp.pl to teoretycznie nie jest to spam, bo wyraziłeś na niego zgodę (a to jest jedno z kryteriów). Rejestrując konto na itunsie też wyrażasz zgodę na otrzymywanie informacji od itunes, więc teoretycznie to nie jest spam. Gdyby u2 wysłało ten album, to owszem, ale on został wysłany przez itunes, właściciela itunes store, na którym założyłeś konto.

Cała ta dyskusja to sprowadzanie muzyki do produktu - ona nim oczywiście jest, ale chyba nie tylko.

#6939 Guest_Grinderman_*

Guest_Grinderman_*
  • Guests

Napisano 23 października 2014 - 13:38

Chyba nie do końca tak jest. Jeśli rejestrujesz konto np. na wp.pl i przy zakładaniu konta zgadzasz się na otrzymywanie wiadomości od wp.pl to teoretycznie nie jest to spam, bo wyraziłeś na niego zgodę (a to jest jedno z kryteriów). Rejestrując konto na itunsie też wyrażasz zgodę na otrzymywanie informacji od itunes, więc teoretycznie to nie jest spam. Gdyby u2 wysłało ten album, to owszem, ale on został wysłany przez itunes, właściciela itunes store, na którym założyłeś konto.

Cała ta dyskusja to sprowadzanie muzyki do produktu - ona nim oczywiście jest, ale chyba nie tylko.

Trochę kiepska analogia, bo poczta jest darmowa i każdy ma świadomość, że co jakiś czas pojawi się jakiś e-mail reklamowy w skrzynce odbiorczej. Poza tym, kto czyta regulaminy? ;) No i w przypadku iTunes to nie było tak oczywiste, bo jego użytkownicy chyba za coś płacą.

#6940 Dr Grape

Dr Grape

Użytkownik

• Members
  • 525 Postów

Napisano 23 października 2014 - 13:44

Ja za swoje konto nic nie płaciłem. Użytkownicy płacą za treści, ale nie ma abonamentu za posiadanie konta. Jasne, że regulaminów nikt nie czyta, ale określają one granicę co można a co nie. Widocznie rozesłać po wszystkich darmowy album można. 

Analogii z pocztą użyłem dlatego, że SPAM odnosi się przede wszystkim do poczty elektronicznej, a w kontekście itunes słowo SPAM pojawia się wyłącznie jako porównanie, bo samo w sobie spamem nazywane być nie może.

I jeszcze tak żeby była jasność: nie bronię tej strategii promocyjnej. Uważam, że u2 popełnili wielki błąd. Powinni zrobić tak jak z Invisible - album jest darmowy, kto chce niech ściąga.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych