Skocz do zawartości

Zdjęcie

Songs Of Innocence

U2 nowy album album u2 u2 płyta nowa płyta u2

• Please log in to reply
7779 replies to this topic

Ankieta: Songs Of Innocence (93 użytkowników oddało głos)

Który utwór/utwory powinny zostać singlami promującymi Songs of Innocence?

1. The Miracle (Of Joey Ramone) (11 głosów [4.04%])

Procent z głosów: 4.04%

2. Every Breaking Wave (53 głosów [19.49%])

Procent z głosów: 19.49%

3. California (There Is No End To Love) (26 głosów [9.56%])

Procent z głosów: 9.56%

4. Song For Someone (10 głosów [3.68%])

Procent z głosów: 3.68%

5. Iris (Hold Me Close) (10 głosów [3.68%])

Procent z głosów: 3.68%

6. Volcano (14 głosów [5.15%])

Procent z głosów: 5.15%

7. Raised By Wolves (6 głosów [2.21%])

Procent z głosów: 2.21%

8. Cedarwood Road (5 głosów [1.84%])

Procent z głosów: 1.84%

9. Sleep Like a Baby Tonight (22 głosów [8.09%])

Procent z głosów: 8.09%

10. This Is Where You Can Reach Me Now (18 głosów [6.62%])

Procent z głosów: 6.62%

11. The Troubles (35 głosów [12.87%])

Procent z głosów: 12.87%

12. Lucifer's Hands (8 głosów [2.94%])

Procent z głosów: 2.94%

13. Crystal Ballroom (45 głosów [16.54%])

Procent z głosów: 16.54%

14. The Troubles (jakaś alt version) (1 głosów [0.37%])

Procent z głosów: 0.37%

15. Sleep Like A Baby Tonight (też jakaś alt version) (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

16. The Miracle (Of Joey Ramone) (acoustic) (1 głosów [0.37%])

17. Every Breaking Wave (acoustic) (6 głosów [2.21%])

Procent z głosów: 2.21%

18. Song For Someone (acoustic) (0 głosów [0.00%])

19. California (acoustic) (0 głosów [0.00%])

20. Raised By Wolves (acoustic) (1 głosów [0.37%])

21. Cedarwood Road (acoustic) (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#481 Sara

Sara

hermit

• Members
  • 1 856 Postów

Napisano 30 sierpnia 2007 - 08:54

Jeśli wierzyć słowom Kanadyjczyka, czeka nas kolejna wielka płyta Irlandczyków. - Sesja przypomina tę, z okresu "Achtung Baby" - wyjaśnia twórca. - Podobnie jak wtedy, teraz też wszyscy są spragnieni czegoś nowego, świeżego.

Hmm, no nie wiem czy chcę czegoś podobnego do AB. Mam nadzieję, że tylko pod względem "świeżości" - ale żeby nie była zaczerpnięta z 1991 r. ;).
"Long hair is an unpardonable offense which should be punishable by death."

#482 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 Postów

Napisano 30 sierpnia 2007 - 09:01

Tej gadki nie ma sobie co do serca brać. Jak już powiedział J99, typowe wypowiedzi dla mediów.
Pamiętamy doskonale zaraz przed premierą HTDAAB zapowiedzi prawdziwej 'bestii' i 20 milionów sprzedanych kopii...

#483 Lmollu

Lmollu

Użytkownik

• Members
  • 1 003 Postów

Napisano 30 sierpnia 2007 - 09:02

A ja ze współpracą z Eno i Lanois wiążę wielkie nadzieje. Byłoby to coś magicznego i symbolicznego gdyby właśnie z nimi zespół nagrał kolejny, przełomowy w swojej karierze album ;)

U2 mają na swoim koncie wiele znakomitych albumów i mogą otworzyć się teraz na nową współpracę. Bo jeśli nie teraz to kiedy? Oczywiście doceniam to, co nagrali wraz z Eno i Lanois, dotychczas to właśnie współpraca z nimi przynosiła największe efekty, ale wolałbym, żebym tym razem spróbowali czegoś innego. Współpraca z Rubinem mogłaby wprowadzić do studia świeży powiew, który może okazać się niezbędny do tego, abyśmy nie otrzymali jakiegoś "odgrzewanego kotleta".

I tak samo jak Johnny wyrażam głęboką nadzieję, że Lanois nie miesza swoich palców w pisaniu piosenek dla U2!

#484 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 Postów

Napisano 30 sierpnia 2007 - 09:11

U2 mają na swoim koncie wiele znakomitych albumów i mogą otworzyć się teraz na nową współpracę. Bo jeśli nie teraz to kiedy? Oczywiście doceniam to, co nagrali wraz z Eno i Lanois, dotychczas to właśnie współpraca z nimi przynosiła największe efekty, ale wolałbym, żebym tym razem spróbowali czegoś innego.

Oczywiście mój stosunek do sprawy wynika pewnie częściowo ze względów sentymentalnych. Eno i Lanois są dla mnie tak naprawdę "piątym" członkiem zespołu ;) Napewno "czują" bardziej to o co chodzi w muzyce U2 niż jacyś producenci z zewnątrz. Oczywiście w pewnym sytuacjach może to być wada, powodująca ograniczenie rozwoju muzycznego. Wcześniejsza współpraca Eno i Lanois z zespołem pokazała, że są w stanie razem przekraczać muzyczne granice. Jeśli mogli zrobić takie przełomowe albumy jak TUF, Achtung Baby czy ATYCLB to nie widzę powodu, aby tym razem nie mogło być podobnie. Argument z HTDAAB do mnie nie przemawia. Eno i Lanois nie produkowali tego albumu od początku. Przystępując do pracy zespół miał już jakiś wyraźny zarys albumu, nie mogli więc w pełni decydować o jego charakterze i przyjętym kierunku.
Dołączona grafika

#485 Lmollu

Lmollu

Użytkownik

• Members
  • 1 003 Postów

Napisano 30 sierpnia 2007 - 09:19

Ja mimo wszystko jestem zdania, że najgorzej jest popaść w rutynę. Sentymenty sentymentami, też bardzo cenię za tą wieloletnią współpracę duet Eno/Lanois, ale trzeba wyczuć moment, kiedy dokonać zmian (to tak jak z trenerem w piłce nożnej :D). My tutaj możemy sobie gdybać, tak naprawdę to chłopaki z U2 powinny same wiedzieć, co będzie dla nich najlepsze. Jeśli bardziej owocne ma się okazać nagranie albumu z Eno i Lanois to proszę bardzo, niech nagrywają. Ciekawość jednak sprawia, że wolałbym, aby nowym producentem okazał się Rubin.

#486 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 30 sierpnia 2007 - 11:35

Ale nie wykluczone, że Lanois dogra swoją gitarę albo jakieś klawisze.

W tym nie ma nic złego, zresztą dogrywki ( wraz z Eno ) robi już od dawna. Natomiast np. pisanie tekstów byłoby BARDZO nieprzyjemnym precedensem, i rodziłoby poważne obawy o możliwości twórcze Bono i kolegów.
Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#487 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 Postów

Napisano 30 sierpnia 2007 - 11:48

No nic złego nie ma, nigdzie tak nie napisałem :rolleyes:

#488 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 Postów

Napisano 30 sierpnia 2007 - 11:49

W tym nie ma nic złego, zresztą dogrywki ( wraz z Eno ) robi już od dawna. Natomiast np. pisanie tekstów byłoby BARDZO nieprzyjemnym precedensem, i rodziłoby poważne obawy o możliwości twórcze Bono i kolegów.

A ja mam pytanie - czy są jakieś podstawy do sądzenia że Lanois zwiększył swój udział w tworzeniu muzyki U2 np. poprzez pisanie teksow? Mam bowiem wrażenie, że Wasze obawy nie mają w niczym oparcia. Równie dobrze ja mogę stwierdzić, że mam nadzieję, że na nowym albumie Lanois nie zastąpi Bono jako wokalistę zespołu :rolleyes:
Dołączona grafika

#489 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 30 sierpnia 2007 - 11:50

No i niestety chyba tak własnie jest:

" Od czerwca wiadomo, że nad nową płytą U2 pracuje wspólnie z Danielem Lanois i Brianem Eno - legendarnymi producentami, którzy w przypadku tych sesji po prostu pomagają muzykom pisać. 'Tym razem zostaliśmy zaproszeni jako kompozytorzy' - przyznaje obecnie Lanois. 'Osobiście uczestniczyłem w trzech sesjach z Eno i U2. Jednej w Fezie w Maroku i dwóch we Francji. Na razie wszystko idzie znakomicie. W listopadzie sie przegrupowujemy. Jeśli zaś chodzi o postępy w pracy to album się robi' - stwierdza producent. "

żródło: www.terazrock.pl, http://www.terazrock....php?NewsId=541

I już widać, po co " tym razem " są im potrzebni Eno i Lanois.. a nie lepiej ich po prostu przyjąć do zespołu ? :P
And die behind the wheel

Tak uważam.

#490 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 Postów

Napisano 30 sierpnia 2007 - 11:52

Lanois na klawisze do zespołu!

#491 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 30 sierpnia 2007 - 11:54

Ja bym się nie ucieszył, bo.. Lanoisa po prostu nie lubię - przyznaję bez bicia :P Ale wtedy przynajmniej byłaby jasność sytuacji. A nie cieszę się także dlatego, że chyba jedyną piosenkę U2 podpisaną " U2/Eno ", czyli Luminous Times uważam za najgorszy utwór w historii zespołu :P
And die behind the wheel

Tak uważam.

#492 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 Postów

Napisano 30 sierpnia 2007 - 11:55

I już widać, po co " tym razem " są im potrzebni Eno i Lanois.. a nie lepiej ich po prostu przyjąć do zespołu ? :P

A pamiętasz jeszcze o naszym zakładzie? ;)
Dołączona grafika

#493 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 30 sierpnia 2007 - 11:57

Przy dużej dozie dobrej woli można przyjąć, że Lanois faktycznie mówi o dwóch projektach.. Nikt tu wszak nie obiecuje, że piosenki napisane z nim i z Eno znajdą się na nowym albumie U2. Piosenek jest ponoć dużo.. Obyś miał rację :P
And die behind the wheel

Tak uważam.

#494 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 Postów

Napisano 30 sierpnia 2007 - 12:14

Dla mnie jest wiele przesłanek wskazujących na możliwość wydania czegoś na wzór Orginal Soundtrack Pasażerów. Po pierwsze - współpraca z Lanois i Eno została ponownie nawiązana dość niespodziewanie. Po drugie - Edge coś tam wspominał o możliwości wydania kilku albumów ze względu na bogactwo materiału. Po trzecie - pojawiały się dość sprzeczne wypowiedzi zespołu odnośnie kierunku muzycznego na nowym albumie - raz o pójściu w bardziej rockowe klimaty a raz nagrania albumu akustycznego, opartego na wokalu. Po czwarte - oficjalnie zespół nie zrezygnował z Rubina a jakoś sobie nie wyobrażam, aby mógł on zająć się produkcją materiału współtworzonego przez duet wielkich producentów.

Ponadto wydanie ubocznego albumu, nie pod szyldem U2, pozwoliłoby na pełniejsze wykorzystanie materiału, który mógłby mieć również bardziej eksperymentalny charakter. I na koniec stwierdzę, że nie wyobrażam sobie, aby Lanois i Eno "komponując" nowe utwory z U2 zrzekli się faktycznie później ich współautorstwa, zgadzając się na ich wydanie pod szyldem wyłącznie U2. Chyba, że wydany zostanie album U2 & Co.
Dołączona grafika

#495 Lmollu

Lmollu

Użytkownik

• Members
  • 1 003 Postów

Napisano 30 sierpnia 2007 - 12:15

W sumie to chciałbym, żeby U2 nagrało płytę, na której ważną rolę odgrywałyby klawisze. Z drugiej strony to kto miałby na nich grać? :D Jak Edge to Bono go na gitarze nie zastąpi, jak Bono to koncerty stracą na swojej żywiołowości, a o Adamie i Larry'm to nawet nie myślę, podobnie jak o przyjmowaniu nowego członka do zespołu, od początku istnienia w niezmienionym składzie - niech tak pozostanie już do końca ;)

#496 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 30 sierpnia 2007 - 12:28

I na koniec stwierdzę, że nie wyobrażam sobie, aby Lanois i Eno "komponując" nowe utwory z U2 zrzekli się faktycznie później ich współautorstwa, zgadzając się na ich wydanie pod szyldem wyłącznie U2. Chyba, że wydany zostanie album U2 & Co.

Tu akurat nie byłoby problemu - album wyszedłby pod szyldem U2, a oni zostaliby tylko dopisani do creditsów. Na okładce płyty Tokio Hotel też nie znajdziemy żadnej informacji o tym, że członkowie zespołu ani jednego utworu nie napisali samodzielnie..
And die behind the wheel

Tak uważam.

#497 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 Postów

Napisano 30 sierpnia 2007 - 12:36

Rozwaliłeś mnie tym argumentem! :P Mimo wszystko U2 to nie to samo co Tokio Hotel a jacyś anonimowi kompozytorzy utworów tej kapeli nie są tak znanymi postaciami jak Eno i Lanois. Przyznam, że nie wyobrażam sobie takiego zepchnięcia na margines tej dwójki. Już nawet to jak Lanois eksponuje swoją rolę w pracach nad nowym materiałem U2 świadczy, że chyba nie ma zamiaru tym razem usuwać się w cień. Podobno jedynym z argumentów za nie wydaniem Orginal Soundtracka pod szyldem U2 był właśnie zbyt duży wkład twórczy Eno.

P.S. Od mojej siostry, fanki TH, wiem że podobno zespół ten sam pisze zarówno muzykę, jak i teksty.
Dołączona grafika

#498 //The Fly//

//The Fly//

Użytkownik

• Members
  • 1 013 Postów

Napisano 30 sierpnia 2007 - 12:44

Mogliby co prawda pofantazjowac... Klawisze, akustyk, mocne brzmienie, eksperymentalne podejscia... No ale wtedy album nie mialby swoistego klimatu.

#499 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 30 sierpnia 2007 - 12:46

Rozwaliłeś mnie tym argumentem! :P Mimo wszystko U2 to nie to samo co Tokio Hotel a jacyś anonimowi kompozytorzy utworów tej kapeli

Właśnie w tym sęk, że a) nie są anonimowi - figurują w creditsach, b ) to po prostu producenci, nie jacyś tajemniczy " anonimowi kompozytorzy ".

Przyznam, że nie wyobrażam sobie takiego zepchnięcia na margines tej dwójki.

Dlaczego zepchnięcia na margines ? To przecież normalna praktyka ( co nie znaczy, że mi się ona podoba ). Desmond Child jest współautorem kilku wielkich hitów Bon Jovi - i, mimo że jest to bardzo znany producent, żadna z płyt Bon Jovi nie jest podpisana " Bon Jovi & Desmond Child " - bo niby po co ? Gdybym był Lanoisem, to niespecjalnie miałbym ochotę na lansowanie się podpinaniem pod wielki zespół - raczej nagrywałbym ( gdybym rzeczywiście chciał być znany ) solowe płyty, i je bym lansował ( Lanois zresztą to robi, podobnie jak Eno - temu drugiemu to doprawdy nie wiem do czego miałoby służyć miejsce na okładce nowej płyty U2 - czyżby był mało znany i poważany ? ). Wystarczy im wpis w creditsy, za który dostaną odpowiedni procent tantiemów - i tyle.

Podobno jedynym z argumentów za nie wydaniem Orginal Soundtracka pod szyldem U2 był właśnie zbyt duży wkład twórczy Eno.

No, jak mówię - obyś miał rację.

P.S. Od mojej siostry, fanki TH, wiem że podobno zespół ten sam pisze zarówno muzykę, jak i teksty.

W takim razie, jak kiedyś siostra nie będzie patrzyć, podbierz jej płyty TH, i przeczytaj creditsy. Oczywiście zdarzają się historię z dopisywaniem się przez wydawców do creditsów w celu zgarnięcia tantiemów..
And die behind the wheel

Tak uważam.

#500 TUFKAK_U2

TUFKAK_U2

BejsmenT

• Members
  • 2 607 Postów

Napisano 31 sierpnia 2007 - 19:14

Hmm myślę że nagranie albumu Passengers: "Original Soundtrack" Vol 2 byłoby fajną sprawą. Zastanawai mnie tylko, w jakim kierunku rzeczywiście pójdą chłopcy. Pamiętacie, na początku mówiło się o inspiracji hip-hopem, jakieś spotkania z Kanyem Westem odnośnie produkcji najnowszego albumu U2 itp. Potem ten wyjazd do Maroka (Bono oglądał festiwal w tymże kraju i był zafascynowany muzyką z tych rejonów świata), mówiło się o akustycznych płytach i mocnych rockowo, a nawet całkowitym odejściu od rocka. Myślę, że jednak może wyjść kilka wydawnictw np Passengers vol 2 i nowa płyta U2 (na która jak wiemy mamy ogromną ilość materiału, ale jak to mówił Larry płyta może mieć mniej piosenek niż ostatnie studyjne albumy grupy).

Moje typy to Passengers lub podobny projekt w klimatach muzyki z rejonów Maroka oraz rockowy album U2 (wystarczy wspomnieć wyjazdy U2 w latach 90 do Maroka co zaowocowało AB).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych