Kate Bush
Napisano 30 lipca 2008 - 13:31
Czyli jest wątek, w którym możemy sobie podoznawać.
Jako że nic się konkretnego nie dzieje, żadnych planów wydawniczych na razie niestety raczej nie ma, niech wątek ów będzie o wszystkim. Wykłócanie który album lepszy, dlaczego Red Shoes można pominąć, a dlaczego nie, czy Aerial to naprawdę dzieło ponadczasowe, pozaczasowe jak się wydawało, czy czas je pokonał, domysły co ją łączyło z Piotrusiem Gabrielem, żale że tak mało razem nagrali/zaśpiewali etc. Można się tu też ustawiać na walki w błocku i kisielu. O Kasię oczywiście.
No właśnie. Thread, Aerial. Ostatnio wróciłem i wiecie co? Z pierwszego lub drugiego miejsca ulubionych płyt ever (except U2) spadło dość mocno. Nadal wspaniała, nadal ten klimat, atmosfera, nadal ta muzyka, nadal to samo. Ale może ja jakoś gdzie indziej już trochę? Może. Wcześniej trzepała całościowo, totalnie. Teraz wybieram. Z pierwszej płytki słucham w sumie tylko A Coral Room (i to jest akurat Top 5 Kasi), z drugiej Sunset (ale już nie tak, jak kiedyś) i Nocturn. A, no i oczywiście, wszystkie i tak miażdżą jak się ich słucha (banalnie, ale wą) stojąc wieczorem, nocą, po kolana w morzu
To nadal ta muzyka. Tylko zamiast doznania totalnego słyszę tam już niedociągnięcia, przeciągnięcia. Płyta dojrzała, czyli, można powiedzieć. Ale wcale mi się to nie podoba.
Itp.
A Wy co?
Napisano 30 lipca 2008 - 14:11
ja 'Aerial' już nie słuchałam w całości..oj, dość długo. pamiętam tamto wspaniałe wrażenie, wrażenia właściwie, kiedy słuchałam jej kiedyśtam, ale jakoś ostatnimi czasy do niej nie wracam.
parę dni temu słuchałam 'Hounds of Love' - mój gość chciał. podejrzewam, że sama bym nie włączyła. i co, genialna płyta, to 'The Big Sky' i w ogóle..ale prawda jest taka, ze jakoś nie mam ostatnio ochoty na słuchanie Kasi.
no cóż. ale i tak ją kocham. bo to najwspanialsza kobieta świata. i jesli ktoś nie słuchał żadnej jej płyty, to MUSI koniecznie. jak najszybciej. tako rzekłam.
(to tak na szybko, kiedyś się z chęcią trochę rozpiszę)
Napisano 30 lipca 2008 - 16:29
Potem przestałem jej słuchać z powodów pozamuzycznych, też nie ze zdarcia materiału. I wróciłem jakiś czas temu. Raz mnie rozwaliła, ale w sumie, właśnie, jak wyżej. No i w sumie spadła mi na miejsce czwarte. To może przy okazji ranking?
Na ten moment życia wyglądałby tak:
1. Sensual World
2. Hounds Of Love
3. The Dreaming
4. Aerial
5. The Kick Inside
6. Never For Ever
7. Lionheart (choć tytułowy.. och..)
8. The Red Shoes
A Live at Hammersmith, och. wyobraźcie sobie, że tego nie mam, wcięło po formacie i się okazało że jak ten gupek nigdzie nie nagrałem, a teraz nie chce się ściągnąć.
W sumie tego się spodziewałem. Wszyscy kochamy Kasie ale już nikt jej nie słucha
Napisano 30 lipca 2008 - 18:26
Ja stawiam wyżej The Red Shoes od Lionheart ( nawet mimo Kaśki z Bagdadu ) - usprawiedliwia mnie tu zdanie samej Artystki
Napisano 03 października 2008 - 14:53
jest na ich krążku "The Futureheads" z 2004 roku.
Z resztą posłuchajcie: http://pl.youtube.co...h?v=amh8V-MopUI
Mnie się podoba.
Użytkownik Max edytował ten post 03 października 2008 - 14:56
Napisano 08 marca 2009 - 20:33
Kate jest moją ulubioną artystką. Uważam ją za jedną z najwspanialszych kobiet jakie kiedykolwiek chodziły po Ziemi.
Co do Aerial to jest to świetny album, wydaje mi się, że jest ponadczasowy jak wszystkie dzieła Kate. Zwłaszcza utwór Nocturn, coś wspaniałego.
Napisano 05 maja 2009 - 16:12
http://www.youtube.c...h?v=GtnXAPIMh5w
Teatr!
Napisano 05 maja 2009 - 16:14
Tori w ogóle jest mistrzynią coverów.Znalazłem bardzo ładny live cover Running Up That Hill w wykonaniu Tori Amos.
Napisano 24 listopada 2016 - 21:29
Jutro wychodzi 'Before The Dawn' - album Kate Bush z materiałem, który zarejestrowano podczas koncertów w Londynie w 2014 r. (druga ever jej trasa i pierwsza po 35 latach). BTW nie mamy na forum tematu o Kasi? Przejrzałam na szybko, ale nie znalazłam, ktoś się orientuje?
Tracklista:
CD1:
01 – Lily
02 – Hounds Of Love
03 – Joanni
04 – Top Of The City
05 – Never Be Mine
06 – Running Up That Hill (A Deal With God)
07 – King Of The Mountain
CD2:
01 – Astronomer’s Call (Spoken Monologue)
02 – And Dream Of Sheep
03 – Under Ice
04 – Waking The Witch
05 – Watching Them Without Her (Dialogue)
06 – Watching You Without Me
07 – Little Light
08 – Jig of Life
09 – Hello Earth
10 – The Morning Fog
CD3:
01 – Prelude
02 – Prologue
03 – An Architect’s Dream
04 – The Painter’s Link
05 – Sunset
06 – Aerial Tal