Kawałek 'na dziś'..
Napisano 29 lipca 2010 - 14:52
fantastyczny utwor z nowej plyty, ktora swoja droga cala trzyma poziom tego kawalka.
przede wszystkim niszczy motyw gitarowy, magia!!!
A wiesz już może jak to zagrać?
Aha, skoro każdy coś wrzuca, to dla mnie absolutnym killerem jest to (acr, jak to nie ma "hymnicznego pie*dolnięcia"?! ):
http://www.youtube.com/watch?v=vKhWeSEE9Rg
#3525 Guest_piotrek85_*
Napisano 30 lipca 2010 - 21:54
Music can change the world, because it can change people.
Napisano 31 lipca 2010 - 14:26
*cóż za brawurowy neologizm.
Dobrze. Wracamy do 'na dziś' i wracamy troszkę na Open'era na którym byłem jeden dzień i mimo że Pavement zmiotło, zastanawiam się, czy na pewno dobry dzień wybrałem.
I ok - bootlegi, nagrania, to nie to samo, ale inaczej ocenić nie mogę, tak więc - słuchając nagrań z Pearl Jam i nagrań z Yeasayer różne myśli przychodziły do głowy a wnioski zgrubsza prezentują się następująco:
- nałożenie tych dwóch koncertów było barbarzyństwem. bezendu.
- warto jednak było zostać na Yeasayerze i spóźnić się na PJ, tak myślę, tak mi się wydaje.
- jeszcze raz posłucham tego Yeasayerowego bootlegu i się rozpłaczę że mnie to ominęło.
No ale w każdym razie, wszyscy już znamy 2080? Jeśli tego nie słyszeliście jeszcze w tej wersji - obowiązkowo, to jest, proszę państwa, 10/10 on the horizon, a tak jeszcze a propos wczorajszej późnej rozmowy na czacie o 'hymnach' itp. - Vieux, Szczotku, co myślicie? Bo mi się zdaje, że 2080 potencjał taki ma, choć jak ustaliliśmy, mało kto się o tym szerzej dowie, jest to jeden z TYCH kawałków ostatniej dekady.
Ale że niektórzy już 2080 znają, to drugi wkrw kosmosu z tegoż samego szołs:
http://www.youtube.com/watch?v=wU7VH1PWuHw
Uuuuuu-uuuu-uuuuuuuu! No ej?
I dwuwiersz, sam w sobie, wyrwany nawet z reszty: "it's getting hard to keep pretending / I'm worth your time" jako rozwiązanie zwrotek - Morrissey chciałby sam to napisać, piękne.
Napisano 31 lipca 2010 - 15:52
A tak w ogóle - acr, poczęstowałbyś tym bootlegiem, co?
Napisano 31 lipca 2010 - 16:15
"I believe that songs are arleady written" rzekł Bono i może miał rację? Że to nie konstrukcja i nie zaplanowanie i nie rzemioślarska wartość decyduje o wielkości czegoś a raczej zbliżenie się do ideału piosenki o czymś, tak jak "Kite" bliskie jest ideałowi piosenki o 'letting go someone you don't want to let go but you understand that it's the way things are' i każda nuta w nim podyktowana jest nie muzycznej spójności ale jakiejś większej myśli, idei/uczuciu które stara się obnażyć. Czy w tym kontekście "2080" spełnia ten warunek czy jest po prostu świetnie zrobionym kawałkiem?
of Future Past
the magician longs to see...
one chants out
between two worlds
Fire - walk with me.
Napisano 31 lipca 2010 - 16:16
Nowy Interpol, oczywiście nie ma takiego przejmującego smutku jak na pierwszej płycie, ale to typowy singiel - szybszy i bardziej nośny. Zwrotka może i średnia, ale samo przejście do refrenu ("barricade...") chodzi za mną od wczoraj.
#3534 Guest_piotrek85_*
Napisano 31 lipca 2010 - 17:08
Eee tam, kawałek jest dobry ale nic poza tym.jest to jeden z TYCH kawałków ostatniej dekady
Dziś włączyłem sobie kawałek o tytule Point Me At Lost Islands, który idealnie wpisuje mi się w leniwe popołudnie. W dalszej części tego nagrania lecą jeszcze dwa inne kawałki, które również warto posłuchać. Może to nie są najlepsze piosenki tygodnia, miesiąca czy dziesięciolecia ale i tak robią dobrze.
Napisano 31 lipca 2010 - 17:38
"I believe that songs are arleady written" rzekł Bono i może miał rację? Że to nie konstrukcja i nie zaplanowanie i nie rzemioślarska wartość decyduje o wielkości czegoś a raczej zbliżenie się do ideału piosenki o czymś (...)
Tak, to uczucie (tak tak, w tym wątku będzie po polsku ) kiedy dochodzi się do wniosku że każda muzyka (w ogóle wszystko, tak naprawdę) już 'jest' i raczej można to 'odkryć' niż "wymyślić" jest bardzo... hmm... krzepiące? Coś w tym rodzaju w każdym razie. Ja osobiście bardzo lubię porównywać muzykę do... jedzenia. Czasem coś nie jest oryginalne, ale proporcje są tak idealnie dobrane że wydaje się że niczego lepszego - w ramach danej stylistyki - zrobić się nie da. Więc trzeba wymyślić nową stylistykę, która też nie jest niczym innym jak mieszaniem składników których nikt wcześniej nie mieszał. Potem okazuje się że i tak "wszystko już było" i generalnie nihil novi sub sole. W tym kontekście faktycznie szukanie tej 'idealnej piosenki' (choćby od stu innych różniła się tylko jednym akordem) wydaje się opcją nieco rozsądniejszą niż próby zrobienia za wszelką cenę czegoś przełomowego (co tak bardzo lubią niektórzy niezalowi recenzenci). A już na pewno takie podejście pozwala na nabranie dystansu do określeń typu "takiej muzyki to już nikt nie robi", "ten zespół jest jedyny w swoim rodzaju, naj-naj i w ogóle nigdy nie będzie drugiego takiego".
Czy w tym kontekście "2080" spełnia ten warunek czy jest po prostu świetnie zrobionym kawałkiem?
A może na razie troszkę za wcześnie to oceniać? Zresztą, boję się że 'nasze pokolenie' takiego 'hymnu' nie dorobi się w ogóle, z przyczyn o których pisałeś (jeśli dobrze Cię zrozumiałem). Brak "przełomowości" boli mnie dużo mniej niż brak uniwersalności.
Napisano 02 sierpnia 2010 - 06:53
Napisano 02 sierpnia 2010 - 19:58
NIE WIERZĘ!!! Taaaaaak!!! To jednak to!!!http://www.youtube.com/watch?v=TO214E9d_vM
Na chillout jak znalazł
Pamiętam ten utwór chyba z którejś części Need For Speed... albo jakiegoś innego zabijacza czasu za pomocą kierownicy. Wyjątkowo wpadło mi w ucho i za żadną cholerę nie mogłam tego znaleźć. No i po jakimś niewyobrażalnym czasie zupełnie nieświadomie utwór ląduje na forum... ach, ten przypadek
Ode mnie na dziś David Hallyday
http://www.youtube.com/watch?v=9CowTBemp6I
Śpiewa po francusku, czego z gruntu nie cierpię, ale jest wyjątkowy i wcale mi to nie przeszkadza
If I'm close to the music and you are close to the music, then we are close to each other
Napisano 02 sierpnia 2010 - 22:54
http://www.youtube.c...h?v=Wt9UyhTH87A
Music can change the world, because it can change people.
Napisano 02 sierpnia 2010 - 23:16
Well, good god damn and other such phrases
I haven't heard a beat like this in ages
To miss such a beat would have been outrageous
But when you heart skips a beat its ruthless and aimless!
Dodaj odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych