Reedycje wszystkich albumów U2
Napisano 05 maja 2011 - 23:51
Fajnie było by usłyszeć nową wersję Live a jeszcze lepiej zobaczyć, ale nie liczył bym na to na reedycji Nie robili nic podobnego na poprzednich wydaniach, nawet przy braku materiałów Live na DVD z reedycji TUF nie zamieścili np. wersji z 360'tki TUF MLK czy Pride.A ja bardzo liczę że wrzucą chociażby jako bonus nową wersję Even Better...
Even Better jak najbardziej tak, ale niech nagrają jakiś koncert i wydadzą na DVD, albo dodadzą jako bonus do jakiegoś innego wydawnictwa.
Na 1. płycie wiadomo co będzie i co najwyżej jakiś utwór "trochę" lepiej zabrzmi, trochę basu więcej się poczuje itp. bez rewelacji, bo już w tedy chyba zaczęli nagrywać cyfrowo i strat dużych nie było w nagrywaniu, choć mastering na pewno można polepszyć, ale nie tyle co w poprzednich reedycjach jak TJT. Chyba trzeba byłoby od nowa zmiksować utwory aby znacząco coś z nich wydobyć na nowo.
No chyba, że popełnią jakiś błą i przypadkowo umieszczą jakiś utwór z inną wersją tekstową czy czasem trwania (jak Remastery MFSL), ale mało prawdopodobne.
Na 2. - bonusowej połowę utworów można pewnie od ręki wskazać, pełno (re)miksów, B-Sideów (bez coverów?) może wersja singlowa EBTTRT, może wczesny Until z soundtracku czyli jeszcze nic wielkiego, może jakieś skrócone wersje nawet i tyle. Najciekawsze będą/będzie zapewne te 3/5 niepublikowanych utworów (optymistycznie!) może tylko mixów, albo wersji. Może Wild Irish Rose - było by super. Pewnie coś z Salome Tapes się trafi, jak dla mnie faworytem jest "Take You Down", a może mają jeszcze jakąś inną wersję/próbę tego utworu?
No i 3. DVD - chodzą słuchy, że to ostatnia reedycja z DVD, ale wierzyć się nie chce, że DVD miało by ominąć Pop i R&H
Oby nie dali jakiegoś dokumentu z ZooTV, czegoś co było już na Deluxie z ZooTV DVD, Cameos i Videos (po za niepublikowanymi na DVD teledyskami) czy np. Philips DCC Presents Zoo TV czy czegoś podobnego - znaczy się fragmentów koncertów pociętych wstawkami, tak, że jednego pełnego utworu nie ma. Oby pojawiło się coś z 2 legu z Europy.
Napisano 06 maja 2011 - 06:49
Napisano 06 maja 2011 - 18:09
Fajnie było by usłyszeć nową wersję Live a jeszcze lepiej zobaczyć, ale nie liczył bym na to na reedycji Nie robili nic podobnego na poprzednich wydaniach, nawet przy braku materiałów Live na DVD z reedycji TUF nie zamieścili np. wersji z 360'tki TUF MLK czy Pride.
No ale wiesz MLK i Pride jakoś zanacząco się nie zmieniły co innego Even który jest kompletnie przearanżowany
I have a vision... Television
Please tell a President to watch more TV
President is not avalaible to Me??? (Mirror Ball Man Zootv Washington Dc)
http://forum.u2guitartutorials.com/
Napisano 07 maja 2011 - 16:20
Zgadzam się, że B-Side'y (i też nie które a-Side'y - jak wersje singlowe) to duuuży plus tych reedycji - przede wszystkim cyfrowe wydanie tych analogowych, tych rzadkich (jak U23, Remixy Wire, wczesne single i odrzuty z sesji) oraz zebranie tego razem jest fajnym pomysłem - warto zauważyć, że pod tym względem reedycje U2 są lepsze od innych zespołów, gdzie często tylko remasteruje się dźwięk.Jeżeli chodzi o Achtunga to przede wszystkim liczę na to, że na bonusowym CD znajdą się wszystkie b-side'y. Już tutaj mamy takie bogactwo, że na jednej płycie upchnąć tego nie zdołają. Właśnie b-side'y są największą siłą reedycji, którą nie wszyscy doceniają. Aby zadowolić wszytskich musieliby wydać zestaw składający się z kilu CD i DVD. Nie sądzę, aby na DVD został wydany cały koncert. Zapewne znajdą się tam tylko fragmenty występów, do tego klipy i dokumnety.
Przy pierwszych albumach (do TUF, a nawet R&H) ciężko dostać dobrej jakości single. Przy AB sytuacja jest już znacząco inna - wiele singli wyszło na CD i są nadal do znalezienia - choć używane oferują ciągle tą samą jakość nagrań co w dniu wydanie (w przeciwieństwie do większości używanych winyli). Dlatego w przypadku AB nie martwią mnie "WSZYSTKIE" B-sidey, ale te trudniej dostępne , bo nie wierzę, że wydadzą więcej niż 1 płytę z Bonusami (choć fajnie było by wydać jedną z odrzutami, kowerami i alternatywnymi wersjami a drugą z remiksami ).
Ważne aby upchlai materiał na Bonusowym CD na maxa - na CD jest 80 min do dyspozycji - a tylko chyba TUF przekracza 60 min.
A koncert na DVD musi być (praktycznie) cały!! Inaczej zepsują sprawę. Jak na TJT ma być
Idąc tym tropem na reedycji War powinni zamieścić SBS z PopMartu, bo utwór był znacząco zmieniony.No ale wiesz MLK i Pride jakoś zanacząco się nie zmieniły co innego Even który jest kompletnie przearanżowany
Jak dla mnie osobiście wydanie aktualnych wersji koncertowych na reedycji to nie najlepszy wybór, wolę utwory z tamtego okresu i lepiej, aby wydali jakieś niepublikowane wersje/utwory niż coś co mamy na bootlegach.
EBTTRT mogą zawsze wydać na jakimś singlu (o ile jeszcze będą wydawane przez Mercury ) lub DVD z 360'tki - oby jeszcze jakieś nakręcili - reedycja to ostateczność.
Napisano 07 maja 2011 - 22:28
Napisano 27 maja 2011 - 08:53
Is it like a tape recorder
Can we rewind it just once more
Napisano 22 czerwca 2011 - 19:42
U2's Achtung Baby & Zooropa Re-Issues Coming Soon: Rolling Stone
U2 is planning to re-issue both Achtung Baby and Zooropa later this year, according to the new issue of Rolling Stone magazine (with Katy Perry on the cover). Author Brian Hiatt writes that the two albums are "likely" to be released separately along with a deluxe box set that will include both albums and additional audio/video from the Zoo TV era. Says U2 manager Paul McGuinness:
"There will be multiple formats. If you pile a lot of extra material and packaging and design work into a super-duper box set, there are people who will pay quite a lot for it, so you can budget it at a very high level and pump up the value."
/.../
żródło
- Ilu członków U2 potrzeba, by zmienić żarówkę?
- Jednego - Bono trzyma żarówkę, a świat kręci się wokół jego tyłka.
Napisano 22 czerwca 2011 - 19:58
Oby A.Baby + Zooropa nie kosztem b-sidów (olać je i tak je mamy) ale przede wszystkim koncertu!
Ja ciągle licze po cichu na Stokholm 92, jeden z najlepszych shows ever ktory maja w pelnym pro-shot!
Zoo TV Special, Bullet jest tam caly i genialny, ale to bedzie pojscie po najmniejszej linii oporu = bardzo prawdopodobne (((
Pozyjemy zobaczymy, na pewno jest to najbardziej wyczekiwany pakiet delux
Napisano 22 czerwca 2011 - 21:33
Już widzę te ceny -.-
Jeśli znów chcą dosolić takie ceny to lepiej niech się naprawdę postarają i wcisną tam coś super hiper, jako nazwa wydawnictwa wskazuje. Genialny okres AB era, więc mają czym dogodzić ludziom.
Eh, panie McGuiness, nie wszyscy fani śpią na forsie...
Jak powiedział Pat, jeszcze przyjdzie na raty to kupować xD
Napisano 22 czerwca 2011 - 23:22
Co do DVD to chyba się idealnie rozumiemy Zbychu! ;P Kilka postów wyżej opisałęm zalety Stockholmu:To mnie nie ucieszyło, bo boje się że jak z Pearl Jam Ten Delux byl mega wypas... a VS+Vitalogy duzo duzo slabiej.
Oby A.Baby + Zooropa nie kosztem b-sidów (olać je i tak je mamy) ale przede wszystkim koncertu!
Ja ciągle licze po cichu na Stokholm 92, jeden z najlepszych shows ever ktory maja w pelnym pro-shot!
Zoo TV Special, Bullet jest tam caly i genialny, ale to bedzie pojscie po najmniejszej linii oporu = bardzo prawdopodobne (((
Pozyjemy zobaczymy, na pewno jest to najbardziej wyczekiwany pakiet delux
Chyba najlepsze co można dostać z ZooTV przed wydaniem Zooropy. Jak dla mnie lepszy koncert niż późniejsze z 3 Legu z USA (możliwe, że właśnie wydadzą NY albo Washington). (Widziałeś może "Olli Version" Stockholm 2DVD z podłożonym świetnym dźwiękiem audience a wszystko w kolorze a nie w sepi? - jak dla mnie już jest super, a co dopiero jakby wydali na DVD!! )
Właśnie oglądnąłem sobie Stockholm z 1992 roku.... Jak dla mnie bomba - gdyby tylko nie te wstawki z tym chłopakiem co wygrał transmisję byłoby jeszcze lepiej.
Inne intro Bono do Zoo Station, Horses, Trayn', UV, świetne Stand By Me śpiewane w połowie przez Edga, Bad/AIWIY, Desire, I Still, Dancing Queen (z połową ABBY) - ciężko o koncert z większą ilością różnic w stosunku do koncertu z Sydney, który na pewno był nagrywany profesjonalnie. Ale pewnie wydadzą coś z Outside Broadcast - Waszyngton albo New York.
Najgorsze właśnie jak wydadzą tą mieszankę utworów Live, komentarzy, wywiadów i wstawek "filmowych" czyli ZooTV Special. Może i klimatyczne, ale ja 100 razy wolępełny koncert bez fajerwerków.
Ale co do jednego się nie zgodzę (a może 2 rzeczy):
- co do znanych B-SIdeów - OK Single z okresu AB są łatwo dostępne (Z Zooropy już niekoniecznie), ale!! mi najbardziej zależało na niepublikowanych utworach bądź też wersjach! Tego nie można ominąć! Do tego są rzadkie niepublikowane utwory/wersje/remixy na winylach itp. utwory, które fajnie było by mieć w dobrej cyfrowej wersji. Albumy mamy całe, ale nie B-Sidey. Tylko 2 album + DVD to trochę słabo.
- wydanie 2 albumów w jednej reedycji to lekki nonsens? To jakby R&H dodaliby do TJT? Obniżając tym samym jakość reedycji TJT.
A tak ładnie wyglądały reedycje Super Deluxe... Czekałem na AB do kolekcji. A co - pół okładki będzie z AB, a pół z Zooropy? Liczyłem na AB 2CD+DVD i Zoorpę 2CD - było by super, bo DVD z Zooropy mamy w postaci Sydney.
No chyba, że wydadzą wersję 4CD+DVD, ale cena będzie koszmarna!!! Może być coś ala Pasadena Box. McGuinness jest szczery do bólu: "there are people who will pay quite a lot for it" - to jakieś jaja - tak otwarcie, że się zdziera kasę z fanów? Przegięli z Pasadeną (do dziś dnia nie kupiłem ) a teraz ciągną dalej...
Chodzi ci o tą wersję z Best Of DVD? To jest właśnie fragment ZooTV Special o ile się nie mylę. Właśnie takie wstawki tam są jak ten dający reporter itp.Nasunęło mnie się takie pytanko: skąd jest koncert z którego pochodzi Until z teledysku? Z tego co widziałem to były tam porozkładane te wszystkie żurawie itp.
Wersja Live jest świetna (chyba jedna z lepszych Live) i jest to chyba mix dwóch koncertów - jeden to raczej New York a drugiego nie pamiętam. Audio chyba z jednego, a wideo to mieszanka, takie tam ich mieszanie wideo jak to zwykle.
Napisano 23 czerwca 2011 - 21:14
Napisano 23 czerwca 2011 - 22:47
Napisano 23 czerwca 2011 - 23:19
No dokładnie, tylko wtedy cena będzie kosmicznaaaaaaaaaaaaaaa!!Super deluxe to powinien być co najmniej Achtung CD + Zooropa CD + Rarytasy i B -side'y CD + Remiksy CD + DVD.
Jedno DVD do obu albumów - nawet OK. Bo koncert będzie z ZooTV tak czy owak, a np. w bonusach mogą być brakujące teledyski w wersji DVD z obu albumów.
Bez B-SIdeów to jednak nie mogło by się porównywać ze wcześniejszymi Super Delux'ami, ale obawiam się, że może być tylko 1 płyta CD wspólna dla obu albumów, a to za mało nawet na samego Achtunga!
PS Teraz już wiadomo, czemu tak ochoczo grają Zooropę i Stay przy okazji ostatniego legu - aby sobie ludzie przypomnieli o Zooropie....
Reedycja Zooropy - to dobra wiadomość, ale mogli jeszcze 2 lata poczekać i nie łączyć tego z AB.
Dodaj odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 7
0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych