Reedycje wszystkich albumów U2
Posted 28 września 2008 - 23:17
Ale ciekaw jestem czy zawartość książeczki pokryje się z tą z wydania Deluxe plus to co z CD?
Tylko ta " 'Wielkość' płyty: 6.32 GB", a gdzie pozostałe ponad 1 GB, to przecież można zawsze wykorzystać na obraz!?!? Zwiększyć bitrate, ale widać znów jakieś niedociągnięcia...
Posted 29 września 2008 - 08:12
Posted 29 września 2008 - 10:31
Nie ma obowiązku zapełniania całych płyt. Albumy najczęściej trwają krócej niż 80 minut, też można by zapytać co z pozostałym miejscem.
Tylko, aby tu nie mylić 2 rzeczy. Płyty CD są nagrywane ze "stałą jakością"-w formacie bezstratnym, więc długość albumu przekłada się wprost na ilość danych. Ja nie każę nikomu robić albumów po 80 min
DVD to inna bajka, poza audio, które jak PCM ma stały bitrate, trochę inaczej, ale podobnie jest z ze ścieżkami 5.1 w DTS i AC3, bo chociaż kompresowane to ze stałym bitrate, np. 448kbps
To jeśli chodzi o obraz mamy do czynienia zazwyczaj/praktycznie zawsze ze zmiennym bitrate, czyli film o długości 1h może mieć dowolną wielkość!! Płyta CD ma zawsze taką samą!
Im większy bitrate tym lepszy obraz (oczywiście do pewnych granic) więc jak widzę, że jeszcze jakieś 1,5 GB pozostało wolnego miejsca to spokojnie można było to spożytkować na lepszą jakość obrazu, a nie "dłuższy" koncert
Bo jak mówimy/słyszymy remaster to mamy na myśli poprawę jakości -> zwiększenie bitrate w tym pomaga, a po opisie depe widać, że dało się zrobić więcej/lepiej....
A nikt by się nie obraził, jakby np. teledyski z tego okresu dodali, lub jakieś kawałki Live...
Posted 29 września 2008 - 11:22
To jeśli chodzi o obraz mamy do czynienia zazwyczaj/praktycznie zawsze ze zmiennym bitrate, czyli film o długości 1h może mieć dowolną wielkość!!
Nie znam się na aspektach technicznych, ale chyba nie chcesz powiedzieć, że bitrate można zwiększać w nieskończoność ? Może z oryginalnych taśm UABRS nie dało się już więcej wycisnąć ?
Posted 29 września 2008 - 11:27
Posted 29 września 2008 - 15:22
Teoretycznie nie mamy granic - nieskończonego bitrate i tak nie ma , ale format DVD-Video ma swoje ograniczenia;Im większy bitrate tym lepszy obraz (oczywiście do pewnych granic)
Bitrate na płycie DVD zgodnie ze specyfikacją to razem z audio coś około 10 Mbps, może trochę ponad, więc po odjęciu dźwięku zostaje jakieś 8 z kawałkiem. Jeśli bitrate Red Rocks utrzymuje się w tych okolicach to OK, nic więcej nie wyciśniemy (inną sprawa jest jakość masteringu- tu też mogły być błędy).
Nie chcę się zbytnio wypowiadać, bo nie widziałem, ale z tego co napisał depe: "ziarno na DVD jest okropne i wszechobecne." Więc jak mniemam nie jest najlepiej, efektem zbyt małego bitrate będzie wyraźna pikselizacja.
Plusem DVD jest to, że wyrobili się na czas, bo reszta wydań jak zwykle się opóźnia....
Posted 29 września 2008 - 16:55
Posted 30 września 2008 - 06:18
Niestety nie będziemy mogli zrealizować go w deklarowanym wcześniej terminie.
Opóźnienie w realizacji może potrwać około tygodnia.
Czy ktoś jest już w posiadaniu wersji deluxe lub widział ją w sprzedaży?
-------------------------
Rock Serwis informuje że CD + DVD pojawi się w sprzedaży 6 października.
Posted 30 września 2008 - 09:17
Dzisiaj dostałem z Merlina, gdzie zamówiłem Red Rocks w wersji deluxe, następującego maila:
Czy ktoś jest już w posiadaniu wersji deluxe lub widział ją w sprzedaży?
-------------------------
Rock Serwis informuje że CD + DVD pojawi się w sprzedaży 6 października.
Jest na allegro. Sprzedaje music corner.
Posted 30 września 2008 - 13:51
Odwiedziłem kilka Empików, nie znalazłem żadnej wersji. Punkt "info" mógłby nie istnieć - nic nie wiedzą. W sklepie Traffic Club za 86 zł znalazłem samo DVD.
Odechciało mi się, zwłaszcza, że to drugie rozczarowanie w ciągu kilku dni - czekam też na tego nieszczęsnego Gilmoura w wersji deluxe. W sklepach widziałem tylko wersję trzypłytową.
A czy wiadomo, czy ten music corner sprzedaje od ręki? Czy na zasadzie, jak tylko się pojawi to wysyłamy?
Posted 02 października 2008 - 20:12
No nie!! Na U2Wanderer:
2008-09-30: Site > It's out. The DVD / Remastered CD version of Under a Blood Red Sky arrives this week. Paul, one of our readers reports that The Electric Co. has been edited once again, this time not only taking out "Send in the Clowns" but also editing out the "I need a crowd..." bits that had survived in the previous edit. "Send in the Clowns" has also been edited out on the DVD. You think all these years later, U2 could figure out how to finally get permission to include that bit?! [AJ]
To już na niektórych VHS-ach były całe wersje Electric Co. i na późniejszych płytach CD, a tu taki numer!?!? To na "bootlegu" z Rockpalast zostawili Send In The Clowns, a tu nie? Ile tego wycinania, to tu to tam, to w środku piosenki....
To tak jakby z każdego Bad by wycinać wszystkie "wstawki"... A liczyłem, że dadzą całe; to się przeliczyłem...
Edit: Jak czytam dalej na U2Wanderer to też powycinali co nieco w Two Hearts Beat As One, a mianowicie kawałek Let's twist again http://www.u2wandere...msg1909#msg1909
Jak widać też Electric Co. z Bostonu na October edytowali
http://www.u2wandere...php?topic=515.0
mimo, że oryginalnie jest cały - nawet na The Complete U2. To na iTunes jest a na "porządnych" remasterach nie ma...
Posted 03 października 2008 - 16:35
To wszystko przez pana Stephen'a Sondheim'a , no i też U2 oczywiście. Wcześniej wiedziałem, że nie mieli pozwolenia na ten utwór, ale myślałem, że zapłacili co trzeba i pozwolenie już mają, otóż nie
jak piszą na http://u2faqs.com/history/a.html#6
w "porozumieniu" zaznaczyli, że U2 będą "wycinać" ten utwór ze wszystkich późniejszych edycji
No i teraz to pozamiatane, chyba, że prawa kiedyś wygasną do tego utworu
P.S. To były początki piractwa w wykonaniu Bono A czy ktoś się orientuje, czy wersja CD(nie-remasterowana) UABRS sprzedawana w Polsce jest pocięta czy nie?
Posted 03 października 2008 - 17:29
Posted 03 października 2008 - 23:19
To wszystko przez panią Stephen Sondheim
chyba raczej przez pana
A czy ktoś się orientuje, czy wersja CD(nie-remasterowana) UABRS sprzedawana w Polsce jest pocięta czy nie?
ja mam ze snippetem, ale to jest pierwsze wydanie, na wznowieniach już raczej tego nie znajdziesz
Reply to this topic
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users